A dá se to zkvasit?

Rýže koji část 4. - miso pasta

Posledním samostatným dílem v tomto miniseriálu o lahodných plesnivých kondimentech bude návod na vlastní domácí miso, které si pošlete do budoucnosti, a až uběhne pár let, tak si ho jen vyzvednete. Co je to miso pasta jsme si popsali už v úvodním …

Rýže koji část 3. - jednoduché recepty

Podle víkendového postupu popsaného v minulém dílu jste si nadělili dvě kila krásně prorostlé voňavé houbovité matérie, která je kupodivu sladká, a vy už podle předchozích zvěstí tušíte, že bude umět zázračné věci v kuchyni. Nejste daleko od pravdy, …


Rýže koji část 2. - pěstování

Odšťavňovací hrnec uvaří párou i rýži V úvodním článku tohoto seriálu jsme si pověděli, k čemu je vlastně dobré pustit nějakou plíseň na rýži. Víme už také, že pokud bychom si chtěli s koji rýží pohrát, museli bychom si koupit sáček za pětistovku, a …

Rýže koji část 1. - příběh

Čerstvá rýže koji plně prorostlá Aspergillem Do fermentačního vlaku jsem naskočil v době, když už měla Zuzka tento blog pěkně rozepsaný, plný inspirativních návodů a prapodivných bublavostí, ze kterých jsem mohutně těžil. Dodnes mám pocit, že jí jako …


Resuscitace?

autor: PhD comix Asi jste si všimli, že je tu poněkud mrtvo.  Hlavním důvodem je fakt, že mě prostě čím dál tím víc baví moje práce zapadlé vlastenky pro Post Bellum  a objevila jsem kouzlo archivů a tak holt prokrastinuji spíše listováním v …

Polévky z kvásku III. balkánské. Ciorba a trahaňa

Po poněkud dlouhé pauze se vracím k seriálu, který přerušil  symbiotický půst - ke kváskovým polévkám z kvásku. Konec konců vrátily se mlhy, tma a plískanice a pořádná polévka rozhodně pomůže. Tentokrát se vydáme na Balkán, kde rozkvašují kukuřičnou …


Symbiotický půst - závěrečný díl - snídaně

zdroj obrázku jsem použila odsud. Jako závěrečný díl seriálu o symbiotických pokrmech jsem si vybrala snídaně.  Jsem snídací typ a tak nemám problém souhlasit se všemi těmi  doporučeními, jak je snídaně důležitá.  Dokonce mi daleko více vyhovuje tří …

Symbiotický půst VIII - šestý týden - Levanta

miniatura je sice perská, ale krásná. Začátkem února ten plán na postní články vypadal jako prima nápad.  Ovšem během března začaly události houstnout a čas se nejspíš někam vypařuje.  A tak s obrovským vděkem využívám nabídky  Rachada -  Michala Huga …


Symbiotický půst VII - pátý týden - indický

bohatý indický oběd Čtvrté postní neděli se tradičně říká družebná. Je v půlce postu a býval určena tomu, aby se lidi scházeli, pili sladké likéry, jedli pálenec -pučálku s cukrem a pepřem  a případně se pekly koláče. No a v dnešní nabídce …

Symbiotický půst VI - misky hojnosti

miska hojnosti z blogu my new roots , která jejich oblibu spustila. Na blogu Good moon spoon v lednu předpovídali trendy na tento rok. A kromě kvašení, a roku luštěnin,  poukazovali taky na  tzv. misky hojnosti a nebo Buddhovy misky. Jenže teda se mi …


Symbiotický půst V. třetí týden.

A je tu třetí postní týden a další várka  symbiotických receptů - takových receptů, ve kterých je dostatek rozmanité vlákniny a zároveň i něco kysaného, s živými mikroby. první dva díly najdete zde   a zde Pokrmy vydají za hlavní jídlo dne (tj. velká …

Symbiotický půst IV - co přichystat na třetí týden.

Pro recepty, které chystám na třetí postní týden to bude chtít zase trošku příprav. Z prvního týdne by vám mohla zbýt kysaná řepa a celer - budou se hodit.  Druhá postní neděle se jmenuje Pražná a  my bychom měli jíst pražmo - naklíčené a upražené …


Symbiotický půst III - druhý týden

vychází na černou neděli - dali jste si pučálku? Druhá várka symbiotických receptů - tedy pokrmů kde je především dostatek různorodé vlákniny, která udržuje naživu naši vnitřní mikrozoo a zároveň obsahuje i nové přírustky. TEdy probiotika i prebiotik …

Symbiotický půst II. 1 týden.

První týden  velikonočního postu právě začíná. A jak jsem slibovala, jsem tu inspiracemi na  symbiotická jídla - tedy na jídla ve kterých najdete jak  probiotika, tak prebiotika.  Neboli živé, prospěšné mikroby a dostatek různých druhů fermentovatelné …


Symbiotický půst III

smoothie polenta se zeleninou a salsou jako že reuben natto s hnědou rýží bliny rybí salát tortila s fazolemi a salsou miska hojnosti se zeleninou banhmi  ocet+syrovátka kimch bibimbap http://heartmindandseoul.com/kimchi-bibimbap/ boršč zeleninová …

Symbiotický půst I.

Dneska je tučný čtvrtek , kterým začíná vrchol masopustu.  Kdo v následujících dnech nebude mít tukem lesklou pustu a v ruce koblihu, ten nedrží na české tradice!  Ovšem za týden, na popeleční středu začíná velikonoční půst a nastane  doba zříkání se …


Recenze - Justin a Erica Sonnenburgovi Zdravá střeva

To takhle remcáte na facebooku, že  v roce 2016 začne být kvašení módou a že už se v češtině vydávají zázračné mikrobiální diety a ty Missing microbes furt nikdo nechce vydat, až se vám ozve vydavatel té knihy, nad kterou ohrnuju nos a jestli nechci …

Polévky z kvásku II - Polsko a Bělorusko. Žurek a žůr

žitný zákvas s kořením. Pokračujeme druhým dílem kváskových polévek.  Po lokálních, rakousko-uherských se vydáme o kousek víc na severovýchod.  Do Polska a Běloruska. Jejich historie byla často vzájemně propletená a tak by nás nemělo překvapit, že ty …


Polévky z kvásku I. rakousko-uherské. Kyselo, schur a keselica.

původní obrázek je z Atlasu Českých dějin Kde se peče kváskový chleba, tak většinou někoho napadlo zkusit zahustit  nějakou polévku kváskem. A ejhle, ukázalo, se že to byl dobrý nápad.  A tak se často začaly vyrábět i speciální polévkové kvasy. U nás …

Fermentace od Cosima Bellersen Quirini

Už během podzimu vyšla v Gradě další kniha o fermentaci .  Autorkou je německá publicistka Cosima Bellersen Quirini . Ta knížka je německá. Praktická, bez zbytečného okecávání a s jednoznačným popisem. Takže komu vadily filozofující Sandorovy texty a …


Torši

obrázek z hlubin internetu. Za žlutou může kurkuma, za růžovou červená řepa. Na počátku léta jsem našla několik ohromně zajímavých tureckých receptů na kvašenou zeleninu. Něco jsem naložila a rozepsala pár článků, jenže pak Turci začali bombardovat …

Bobule III - slané

Podzim je tady.   Výbuch  barev a záplava ovoce.  I toho divokého, které ovšem naši předkové pečlivě sbírali a střádali na zimní nedostatek. Navíc volně rostoucí bobule mají často i léčivé účinky,  mohou tedy fungovat jako funkční potraviny. Z loňska …


Burčák, sangria a švestky - podzimní limonády

hroznový kefír Slovo burčák v nadpise je poněkud zavádějící. Respektive můžete si burčák vyrobit doma - stačí mít dostatečné množství hroznového vína, vylisovat mošt a přidat kvasinky, nebo nechat rozkvasit na slupkách nadivoko. To co vám chci …

Mléčné nápoje do horkých dní

mattha - další z jogurtových nápojů, které pomáhají přežít vedra. Hledáte, podobně jako já, jak se ochladit? Ideální je obrátit se k tradicím zemí, které se s horkem potýkají dostatečně dlouho, aby našli dobrá řešení. No dobře, tropické ráje to umí …


Angrešt

Jednou za rok se na pichlavých keřích na zahradě objeví záplava sladkých, chlupatých angreštů. Nejlepší jsou samozřejmě oždibované rovnou z keře, rozehřáté od sluníčka.  Ale, jak čtenáře zdejšího blogu jistě nepřekvapí, moc jim sluší, když se …

Turecké kvašáky - Salatalik Tursusu

Turşu na tržnici Většina světa kvasí okurky s koprem. Pokud chcete nějaké takové recepty vyzkoušet, koukněte sem .  Klasické česko-slovenské recepty pak najdete tady .  Případně projděte i ostatní články  o okurkách, co tu mám - dozvíte se jak na …


kvašáková dílna

přijďte si dobře naložit! V neděli 5.7. se v Praze, v prostoru nákladové nádraží Žižkov  bude konat Street food festival   Předvedou se vám tam profesionálové i nadšení amatéři s tím nejlepším ze street foodu z celého světa. Street food je něco, co …

Rebarborové kimči

rebarborarebarborarebarbora Korejci tuhle variantu kimči neznají.  Nejspíš proto, že rebarboru  nepěstují, jen jim roste jako plevel v divoké formě bez dostatečně šťavnatých řapíků a využívají leda kořen coby projímadlo a případně mladé listy. Alespoň …


Křídlatka japonská/sachalinská i česká

invazivní trifid. neuvěřitelně přizpůsobivá kytka Křídlatky všech druhů jsou rychle, strašně moc rychle, rostoucí invazivní rostliny.  Když se někde pomnoží, tak vytváří neprostupné plochy obřích rostlin a je velmi náročné se jí zbavit, protože jsou …

AnaPur

AnaPu r - zelené amarouny budoucnosti. Možná jste si toho už všimli, před nějakou dobou se začaly šířit náhrady jídla -  práškové směsi, které nejsou koktejly na hubnutí a nebo proteinové izoláty, ale  opravdu náhradou běžného jídla.  No a jeden známý …


Jste zde: ~ Apetitus.cz ~ Seznam zdrojů ~ A dá se to zkvasit?

Informace o zdroji

O kvašení a kysání a fermentaci všeho možného.

Domovská stránka
http://zkvaseno.blogspot.com/

RSS export
http://zkvaseno.blogspot.com/feeds/posts/default?alt=rss

Systémové informace

ID: 128

Jmenné ID: zkvaseno

Články ručně přidává správce systému: NE

Články jsou schvalovány správcem: NE

Titulek zdroje stahován z RSS exportu: ANO

RSS export je lineární: ANO

Kontrola aktuálnosti proběhla: dnes 00:31

Návratový kód: HTTP 200

RSS export naposledy zpracován: dnes 00:31

Kontrola aktuálnosti naplánována na: dnes 17:31