Nejlepší články

Náš Tip Nejkvalitnější články jsou výběrem toho úplně nejlepšího z Apetitus.cz. Tyto články poznáte mezi nejnovějšími podle zelené květiny s nápisem „Náš Tip“.

Výběr sestavuje ručně provozovatel Apetitus.cz.

18. července 2017

Jednoduchý italský dezert z meruněk s mandlemi

Na stromě je ještě spousta meruněk a džem už jste udělali. Co dál se zralými meruňkami, když navíc nemáte čas na kynuté těsto na koláč nebo knedlíky? Sáhla jsem po italském stylu jednoduchého mascarpone dezertu. Ingredience na meruňkový dezert s …

Vyhrajte lístky na letošní Foodparade

I letos v zahradách Trojského zámku vypukne setkání milovníků české top gastronomie. Více než 30 restaurací a kaváren připraví celou řadu skvělého jídla a pití. A já mám pro vás několik vstupenek na Foodparade. Dejte si něco dobrého a vyhrajte …


S lahví od potoka

Tak jako každý rok touto dobou jsem vyrazil tábořit na okraj Šumavy a budete tedy ochuzeni o každodenní příspěvky na Jižním svahu. Děti dorazí až dnes odpoledne, takže to zatím bylo pár sympatických dní klidu :-) Spousta poctivé stravy (žádná topinka …


14. července 2017

Rýže koji část 2. - pěstování

Odšťavňovací hrnec uvaří párou i rýži V úvodním článku tohoto seriálu jsme si pověděli, k čemu je vlastně dobré pustit nějakou plíseň na rýži. Víme už také, že pokud bychom si chtěli s koji rýží pohrát, museli bychom si koupit sáček za pětistovku, a …

Slepá degustace červených burgundských

Degustace Jiřího Hrona v restaurantu ŠMIK se pomalu ale jistě stávají pravidelnou záležitosti, navíc z původního komorního počtu účastníků plně obsazenou (= jedna láhev od vína stačí na běžný vzorek pro každého a zbývá i na upřesnění). Tentokrát jsme …


13. července 2017

Postarší ryzlink z Moravy a z Wachau

Dnes to budou dva mírně postarší ryzlinky, jeden z Moravy a druhý z Wachau. A začneme u vinařství Reisten, svého času jednoho z mých zásadních oblíbenců pro bílá vína (než jsem začal mít pocit, že kvalita jde dolů, aby je následně spolkli Templářské …

Piju furt dokola to samé…

Ne že bych vyloženě neměl o čem psát, válí se mi tu poznámky k hromadě bublin z poslední doby (kterými vás zase nechci úplně zahlcovat, přeci jen ne každý je do nich takový fanda jako já), z hned několika výborných degustací jsem dosud nespáchal …


12. července 2017

Kvas na prázdninách

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Dumáte, jak ho převézt bez lednice do teplých krajin? Nezoufejte a nevyhazujte sklenici s kváskem, je několik možností, jak matku udržet v dobré kondici při životě. … Celý …

Rýže koji část 1. - příběh

Čerstvá rýže koji plně prorostlá Aspergillem Do fermentačního vlaku jsem naskočil v době, když už měla Zuzka tento blog pěkně rozepsaný, plný inspirativních návodů a prapodivných bublavostí, ze kterých jsem mohutně těžil. Dodnes mám pocit, že jí jako …


11. července 2017

Prohibice, papež a naturální vína, Anglie, krabicák na D1

Pokud na to nekoukáte z pohledu organizovaného zločinu, tak mne nenapadá mnoho užitečných přínosů prohibice. Na jeden pozitivní teď ovšem narazili pracovníci z Liberty Hall Museum, kde se rozhodli pro průzkum a renovaci vinného sklepa. Zde se za zdí, …


10. července 2017

Parádní šumivá růžovka a jedna trochu utahaná

Svátky a víkend jsem s rodinou strávil v Luhačovicích (cestou s povinnou zastávkou v Olomouci, tedy přesněji v Entrée, a zase to bylo bezva). Obešli jsme s dětmi komplet všechny tamní prameny, i ty které nejde ochutnat. Favoritem je pro mne teprve …


7. července 2017

Krug Grande Cuvée č. 411046

Jsou výjimečné momenty, které si zaslouží otevřít nějaké to lepší víno :-) Pravda, je třeba důsledně separovat obsah lahve od příležitosti, ke které ho máte ve sklence, ale při troše snahy se to dá. Takže když nám konečně dorazil papír, že už bance …


4. července 2017

Anglické bubliny, německý Ryzlink, obludná Barbera a supermarketový Mucha

Dneska budu trochu skákat mezi oblastmi a styly. Doplnil jsem si vzdělání dalším vinařstvím z Anglie, tentokrát to byl Gusbourne (web). Tenhle statek v Kentu existuje už od roku 1410, ale coby vinařství až od roku 2004. V tento rok došlo i k prvním …


3. července 2017

Dvakrát mladý Juhfark

Po týdnu se zase vrátím do Somló, otevřel jsem totiž dvě fajnové lahve, obě s vínem odrůdy Juhfark. Takže na úvod trochu opáčka, co je vlastně zač. Jméno v překladu značí beraní ocas a odkazuje k podlouhlému válcovitému tvaru hroznů (příbuznost s …


30. června 2017

Vinné lízátko ke čtení na víkend

Poslední školní den, vysvědčení. Děti si určitě zaslouží lízátko! Jedna americká firma dělá i kousky s vinnou příchutí, třeba Chardonnay nebo Merlot. Osobně mne teda více zaujala varianta čokoláda+slanina a bourbon, případně papričky habanero + …


29. června 2017

Parádní Frankovka z Mátry

Vedro přešlo do bouřek a souvislého lijáku, čas změnit obsah sklenek. Některá vína jsou sázka na jistotu. Když tak koukám na zdejší články, tak jsem opakovaně psal o frankovce vinařství Karner Gábor ve formě samostatného článku – Nádherná velká …


28. června 2017

Pětkrát Gavi nejen na letní dny

V uplynulých týdnech jsem se zkoumal sadu lahví Gavi, takže jsme v Piemontu a u tradiční tamní odrůdy Cortese, které k nám dovezl František Šamla alias Víno pro vás. Do období veder to byla, díky relativní lehkosti a svěžesti, ideální volba. Zkoumal …


27. června 2017

Korábův Future Sekt a Vdovjakův Ram-Páš

Než se ochladí, tak trocha osvěžení do vedra a dusna, dvakrát bublinky. Petr Koráb z Boleradic má už na trhu mnohými před měsíci obdivovaný Future Sekt 2015 z odrůd Pinot blanc a Chardonnay. Teda jmenuje se to stále „budoucí sekt“, ale přitom už je to …


26. června 2017

Vulkán! Somló! Juhfark! Furmint! Béla bácsi!

O víkendu jsem zase byl v Somló. Táhne mne to tam strašně silně. Přitom obecně preferuji lehčí styl bílých vín, zatímco tamní jsou spíše ohnivá, koncentrovaná. Ale je tam prostě něco speciálního. Dneska si dovolím jen takový krátký fotodeníček ze …


24. června 2017

Soutěž Na Grilu

V sobotu 1. července budu po celý den moderovat a také vařit na podiu se svým kolegou a kamarádem Jirkou Hilgartem na akci Praha Na Grilu, která se koná na Střeleckém ostrově. A v souvislosti s tím sem dostala možnost mezi vás rozdat následující: 5x …


23. června 2017

Chutný maďarský vlašák a klasické Moscato

Jelikož jsem zrovna na cestě do Maďarska (za vínem, jak jinak…), napadlo mne, že bych mohl odhrnout nějaké tamní víno, třeba z vulkanických svahů na severním břehu Balatonu :-) Káli Kövek je docela nové zajímavé vinařství, od kterého mám doma průřez …


22. června 2017

Moc fajn extra suché šampaňské

Zajímavých producentů Champagne na našem trhu přibývá, včera jsem se mohl díky narozeninovému dárku od manželky alespoň jednou lahví seznámit s dalším z nich. Je jím rodinné vinařství Lacourte-Godbillon z Montagne de Reims, konkrétně vesnice Écuiel a …


21. června 2017

Z archivu… vlašák od Mikrosu ze Železné

No dobře, nebudu předstírat, že šlo opravu o láhev z „archivu“, tedy ze sbírky lahví uchovávaných se záměrem nechat je ještě nějakých pár let zrát. Prostě jsem na ni narazil při hledání něčeho úplně jiného :-) Mikros patřil svého času, hlavně na …


20. června 2017

4x Finca Inanna s báječným bílým El Animal

V dubnu jsem se tu zmiňoval o základní řadě 1200 od nového zajímavého španělského producenta, Finca Inanna (web). I na detaily o vinařství se tam dostalo. Jejich bílé jsem pak vzal na brněnskou párty Družstva a bylo přijato velmi dobře. A já se už moc …


19. června 2017

Česká vína v Praze

Pod názvem Nejlepší česká vína v Praze se minulý týden v Novoměstské radnici, která se ostatně stává pravidelným dějištěm ochutnávek všeho druhu, setkala velká skupina vinařů z Čech. Šlo o přehlídku u příležitosti vyhlášení výsledků nominačního kola …

Ricottové knedlíčky

Už jsem se s tím nešvarem svěřovala na blogu víckrát – to sladké zkrátka raději obvykle přenechávám jiným. Nicméně existují dezerty, ze kterých není třeba mít strach, co se (ne)obtížnosti přípravy týče a vlastně i konzumace, protože nejsou nijak …


16. června 2017

Velký a „malý“ Monastrell

Pokud je řeč o velkých červených vínech ze Španělska, tak se debata omezuje na oblasti Rioja, Ribera del Duero a Priorat, znalci nezapomenou na Bierzo a sem tam se ve výčtech objeví ještě Toro. U ostatních oblastí a apelací je to, alespoň pokud se …


15. června 2017

Technologie, byznys, atlas Mikulovska a tak

„Éra inovací skrze technologické pokroky ve vinifikaci je za námi“, myslí si Nicolás Catena, jedna ze zásadních osob argentinského vinařství. A cestou dál jsou jedině práce na vinic a terroir. Fajn čtení. Jen jsem tedy přesvědčen, že i technologicky …


14. června 2017

Bencze z hory svatého Jiří

V pondělí jsem sliboval jedno nové vinařství na našem trhu a tady ho máte. Bencze Családi Birtok je hodně zajímavý producent s třemi vinicemi na jižní svahu Szent György-hegy, tedy kopce naproti známějšímu Badacsony a u severního břehu Balatonu. …


13. června 2017

Výjimečná degustace Leroy

Pravidelní čtenáři tohoto blogu a lidé, kteří mne znají, dobře vědí, že burgundská vína od madam Leroy mají v mém srdci speciální místo. Některé lahve bych určitě zařadil mezi to nejlepší co jsem měl možnost v životě pít a chutnat, zážitky s Leroy mám …