Nejlepší články

Náš Tip Nejkvalitnější články jsou výběrem toho úplně nejlepšího z Apetitus.cz. Tyto články poznáte mezi nejnovějšími podle zelené květiny s nápisem „Náš Tip“.

Výběr sestavuje ručně provozovatel Apetitus.cz.

16. října 2019

Supermarketový bio Hibernal, VOC Veltlín a chlastací Merlot

Po dvou značně omezeně dostupných vínech dnes zůstaneme na Moravě, ale začneme vínem ze supermarketu. Neodolal jsem cenovce 119.90 Kč a v Bille zakoupil Hibernal pozdní sběr 2017 Bio z Vinselektu Michlovský (web). Ze stejné viniční trati, Přítlucká …


15. října 2019

Rulandské šedé tak trochu jinak… K.O.

Víno, které mi fakt sedne, se pozná mimo jiné tak, že ho vypiju několik flašek ještě než o něm poprvé někam napíšu. A že si preventivně předem udělám zásoby. Ne že bych měl přehnané představy o vlivu tohohle blogu a ostatně i článků v různých …


14. října 2019

Opravdu limitovaná edice bohémky

Domácí bublinový gigant Bohemia Sekt se v poslední době čím dál víc snaží zaměřit na další segment trhu a rozšiřuje nabídku vín kvašených v lahvi o serióznější kousky typu Prestige 36. Úplnou novinkou je pak Prestige Limited Edition Brut, kde …


11. října 2019

Betonový Sauvignon s Pálavou a výtečný Tramín

Viněty u vína jsou obvykle… nepříliš nápadité. Výjimku nemalá část naturální scény, kde je zřetelná inspirace divokostí vinět craft piva a objevuje se spousta velmi zábavných kousků. Ale o tom už jsem určitě psal. V poslední době se každopádně občas …


10. října 2019

Jean-Bernard Delmas, Ribera del Duero v bílé, USA si za víno připlatí

Ve věku 83 let zemřel slavný bordeauxský vinař Jean-Bernard Delmas. Narodil se v roce 1935 přímo na Château Haut-Brion (ve stejném roce vinařství zakoupil americký finančník Clarence Dillon). Na Haut-Brion pracoval od roku 1961 do 2003. Špičková vína …


9. října 2019

Zajímavý alsaský crémant a revoluce od Doyarda

Vinařství Clément & Mathieu Weck (web, moc mne baví nové domény 1. řádu jako zde .alsace) z Alsaska se pomalu ale jistě pouští do „specialit“, z jejich pohledu netradičních směsí či netypických školení. V minulosti mne oslovilo ledasco z jejich …


8. října 2019

Naturální Beaujolais a klasika z Bordeaux

Dnes začneme v naturálnu, kdo by to byl čekal, u Domaine J. Chamonard Morgon „Le Clos de Lys“ 2016. Jsme v Beaujolais a ač Joseph Chamonard nepatřil ke „gangu čtyř“, legendární partě která tak trochu celé tohle hnutí naturálních vín nastartovala, měl …


7. října 2019

Moravia Agria aneb kyselé ze Španělska

Ve světě vína najdete dostatek jistot, třebas takový německý Riesling od dobrého producenta zklame málokdy, ale držet se jen osvědčených vín by byla nuda. Takže… co vám říká odrůda Moravia Agria? Nic? Tak to nejste sami, i encyklopedie ji označují za …


4. října 2019

Von Winning – Riesling a nějaký ten Sauvignon

Do Prahy na pozvání dovozce WineGeek.cz opět dorazil Andreas Hütwohl, aby zde představil průřez nabídkou vinařství Von Winning (web). Už jsem tu psal o dvou degustacích, tentokrát se omezím především na rychlé poznámky k jednotlivým lahvím a celkové …


3. října 2019

Barbera a skvělé Nebbiolo od La Ca'Növa

Měl jsem teď možnost podílet se na tvorbě vinného lístku pro novou zajímavou restauraci a jestli vše dopadne jak má, tak se tam objeví i něco od La Ca'Növa, vinařství které jsem si docela oblíbil a už o něm pár řádků napsal. V rámci výběru jsem …


2. října 2019

Le Dôme, Mumm má sklepmistra, nákupy v Burgundsku, domácí medaile…

Patrik Tkáč, krom vlastního nového sídla s vinicí a hodně zajímavým vinařstvím Zlatý roh, investuje i do dalších projektů s vínem spojeným skrze J&T Wine Holding (u nás vlastní Kolby či Reisten). Třeba do nového vinařství a degustačních prostor …


1. října 2019

Šardonka z Trenta a výtečný šampaňský Meunier

Už je to nějaký pátek, co jsem tu psal o Riserva variantě modré velryby, o víkendu si pak v restauraci dal aktuální šarži verze „základní“. Cesconi Blauwal Extra Brut už je zatříděno coby Trento DOC, z certifikovaně bio vinic, zhruba 30 let starých …


30. září 2019

Šťára a divoké růžové z Fitou

Na příštím Družstvu (už v pondělí, 7. října) pojedeme vzhledem k tématu vína (a nejen vína…) z ČR, Slovenska a Maďarska, ale v „tuzexové“ části se objeví i trocha západního zboží. Třeba Domaine Mamaruta Razzia sur la Fitou 2018, což je hodně zajímavé …


27. září 2019

Zahajuji Bordeaux večery s Château de Fonbel

Měli jsme teď výročí svatby, jedenácté. Marně jsem doma pátral po lahvích z ročníku 2008 a krom Champagne (nakupovaných vlastně nedávno, top vína tohohle ročníku šla ven až teď) nic neměl. A pak si vzpomněl na archivní sklep z dávného (alespoň mi to …


26. září 2019

Podzimní Meunier z Vrigny

Stále zkoumám nová zajímavá zákoutí pěstitelského šampaňského, naposledy to bylo s Champagne Lelarge Pugeot (web) z Vrigny a jejich Les Meuniers de Clémence Extra Brut. Spojení Vrigny a Meunier už mají mnozí zafixované díky výtečnému vínu od hvězdného …


25. září 2019

Povedená vulkanická vína z Chile

O novosvětských vínech tu píšu určitě méně často než si zaslouží, ale důvod je velmi prostý. Chutnám i piju je vlastně dost málo. Dnes se tedy výjimečně podíváme mimo Evropu, do Chile. Bodega Volcanes de Chile (web, spadají pod Grupo Vinos del …


24. září 2019

Potřebuju víno z bílého rybízu

Narazil jsem včera na Facebooku, v komentářích k článku o naturálních vínech, na tuhle perlu: „Zdenika Novotná: dělala jsem víno podle starých receptů mnoho let, stačilo mi k tomu ovoce, kvasnice a voda, v případě hodně kyselého ovoce cukr - a všechny …


23. září 2019

Začátek podzimu s nesířeným Beaujolais

Dnes oficiálně začal podzim. Ač tak nějak piju to na co mám zrovna chuť, tak samozřejmě v létě je nějak víc ryzlinků & spol. a při chladnějších večerech to víc svádí k červeným. Lezavý, vlhký, chladný podzim ve mně dost probouzí chuť na červená …


20. září 2019

Vinobraní, čínský „Lafite“, udržitelně s Roundupem, jednorožec zvracející Champagne…

Vinobraní je v plném proudu v celé Evropě a samozřejmě i na našich vinicích. Tím samozřejmě myslím sběr hroznů, ne burčákové slavnosti na náměstích po celé republice, i mimo vinařské oblasti :-) Spousta vinařství, včetně mnoha mých oblíbenců, ráda …


19. září 2019

Červené z Mallorky a biodynamický Riesling

Červené ÁN/2 2017 z vinařství Ànima Negra je lákavé hned z několika důvodů. Původně tak trochu nadšenecký projekt na Mallorce, který přestavěl bývalou mlékárnu na vinařství a postupně se rozrostl na jedno z hodně známých jmen španělských ostrovních …


18. září 2019

Parádní starosvětský jurský Savagnin

Nedávno jsem tu měl tři vína z Domaine Pêcheur, včetně informací co jsou vlastně zač, a byl velmi spokojen. Teď otevřel další jejich kousek v podobě Savagnin 2014 Côtes du Jura. Což je klasika největší a hlavní důvod, proč jsem oblasti Jura a jejím …


17. září 2019

Špičkové Chardonnay od Emmanuela Brocheta

O vinařství Emmanuel Brochet už jsem tu něco psal, jde o jednu z rychle stoupajících hvězd poctivých pěstitelských Champagne. Jeho „základ“ Le Mont Benoit jsem měl tu radost od roku 2015 chutnat (a naštěstí i pít) hned několikrát a pokaždé byl velmi …


16. září 2019

Sada moravských červených a bezva milerka

O víkendu jsme se doma sešli na večírku „kdo co dobrého přinese“ a popili nemálo fajn vína. Doneseno bylo hned několik moravských červených, moje bublina vinných nadšenců v tomto ohledu rozhodně předsudky netrpí. Asi největší ambice z nich má, i kdyby …


13. září 2019

Bollinger sází staré odrůdy, na Slovensku kaly ne a krása moderní mechanizace

V Evropě se otepluje a platí to samozřejmě i pro Champagne. Někteří producenti vám budou tvrdit, že to zatím bylo hlavně ku prospěchu, dnes už fakt hrozny problém dozrát nemají. Další již mají vrásky na čele, alespoň pokud jde o obsah kyselin v …


12. září 2019

Výtečné Sémillony z Hunter Valley

Na úvod malé opáčko. Hunter Valley je oblast nějakých 160 kilometrů na sever od Sydney, nijak velká (aktuálně je tam využíváno nějakých dva a půl tisíce hektarů vinic) a zaměřující se spíše na kvalitnější vína než velkoprodukci. Je tam dost vedro …


11. září 2019

Pinot od Sůkala a tradice z Jury

Jedním z moravských vinařství, u kterých i náročnější „pinotofilové“ uznávají, že umí opravdu chutná vína, je Milan Sůkal z Nového Poddvorova. Pinotu Noir si váží a že fakt umí si vinař uvědomuje, ta vína už právem nejsou levná. Já nedávno sáhl po …


10. září 2019

Dvě bílá v novém winebaru AdVivum

Dovozce vín nejen z Francie a prodejce vinného skla Riedel, AdVivum, před nedávném kompletně „překopal“ svůj obchod ve Slovanském domě, rozšířil jej o přilehlé prostory a doplnil o funkci vinného baru. Stále jde samozřejmě o prosvětlený showroom se …


9. září 2019

3x Jura od Domaine Pêcheur

Rodiný podnik Domaine Pêcheur z obce Darbonnay, v mé milované svérázné francouzské oblasti Jura, vznikl v roce 1976, po restrukturalizaci vinic u vedlejší obce Passenans. Ale opravdový rozmach začal někdy od roku 1992, kdy se do práce naplno vrhl …


6. září 2019

MBP od Kuby Nováka a jeden Ganevat

V poslední době, kterou teda vlastně myslím už několik let, mne opakovaně nadchla různá znojemská vína od Kuby Nováka. Naposledy to asi byl MBP 2016, což je zkratka pro modrobílý pinot, směs Pinot Blanc a Pinot Noir. Bavilo mne to už v mladé nehotové …


5. září 2019

Mencía, směs z Languedocu a Vidličky s noži

Dneska to budou tři „lehčí“ červená, ve smyslu trochu přímočařejší ovocnosti a přístupnosti, spíš než vína na velké přemýšlení. Jednou ze stálic v mé domácí vinotéce se stalo El Castro de Valtuille Mencía Joven (DO Bierzo) z Bodegas y Viñedos Castro …