Nejlepší články

Náš Tip Nejkvalitnější články jsou výběrem toho úplně nejlepšího z Apetitus.cz. Tyto články poznáte mezi nejnovějšími podle zelené květiny s nápisem „Náš Tip“.

Výběr sestavuje ručně provozovatel Apetitus.cz.

18. června 2018

Velká Rioja a Tempranillo z Ribera del Duero

Úplně často současný styl Riojy nevyhledávám, v nákupech ze Španělska mi končí spíš jiné oblasti. Ale sem tam je dobré si ověřit, jak že to tam vlastně dělají. Před pár dny jsem zbavil korku víno trošku vyšší kategorie, Muga Prado Enea 2010. Slavný …


15. června 2018

Výtečný ryzlink od Balatonu

Zase se oteplilo a po dvou dnech na červeném přichází ryzlinku čas :-) A ten dnešní bude překvapivě z Maďarska, od Balatonu, z asi čtyřicetileté vulkanické vinice na bazaltu vedené v organickém režimu. O Bencze Családi Birtok jsem tu měl celý článek …


14. června 2018

Festival alsaských vín na Újezdě

Minulý týden se ve Vinném sklepě Újezd 19 konal Festival alsaských vín. K ochutnání bylo něco přes třicet vzorků, úplné novinky v jejich sortimentu, čerstvé ročníky vinařů již dovážených. Ve všech případech, a celkem byla představena šestice …


13. června 2018

Jihoafrické bubliny a naturální Mencía

Občas je třeba vybočit ze zajetých kolejí a tak jsem včera nalil do sklenek bubliny z… Jižní Afriky. Vinařství Klein Constantia je legendou, slávu jim přineslo Vin De Constance, jedno z velkých sladkých vín se staletou historií. Dnes je jejich …


12. června 2018

Báječný Chenin Le Haut des Clous 2015

Thierry Michon z Domaine Saint Nicholas možná na vinětách svých základních vín stojí na rukou (a po pár skleničkách se takto rád předvede i na ochutnávce) a prezentuje spoustu dalších veselých kreseb, ale nenechte se zmást… jakmile pokročíte k vyšším …


11. června 2018

VieVinum, United by Blaufränkisch a Return to Terroir – víkend ve Vídni

Víkend byl náročný. Začal už páteční oslavou narozenin Fajnšmekru, ke které (respektive jednomu konkrétnímu vínu) se ještě vrátím. V sobotu jsem vstal hezky ve čtyři a vyrazil směr Vídeň, kde se už od pátku konalo hned několik více než lákavých …


8. června 2018

Fajnšmekr slaví sedmé narozeniny…

Vršovický Fajnšmekr, obchod s vínem a delikatesami, dovozce vín a jeden z vůbec nejsympatičtějších (mimo jiné protože velmi komorních) vinných barů v Praze, právě dnes slaví sedmé narozeniny. Jako vždy to pojali formou „street party“, letos ve …


7. června 2018

Dvakrát fajn cava a jedno Maďarsko

Krom oblíbených stálic jsem ze Španělska zase zkusmo nakoupil i nějaké ty nové vzorky a postupně se jimi propíjím. Padla třeba láhev Mascaró Brut Nature „Pure“ Cava Reserva 2013. Rodinný podnik (web) z Vilafranca del Penedès produkuje už po tři …


6. června 2018

Riedel Performace, vinohradnické extrémy, vysoce hodnocená vína z ČR

Riedel přišel s novou řadou skleniček tvarovaných pro specifické odrůdy. Říkají jim Performance a Maximilian Riedel se s nimi teď neustále fotí :-) Riedel si vždy zakládal na tom, že jejich skleničky jsou naprosto čisté pokud jde o kalich. Nožka může …


5. června 2018

Česká vína opět v Praze

Opět po roce se v Novoměstské radnici uskutečnila přehlídka vín z Čech. Na akci pojmenované „Nejlepší česká vína v Praze“ došlo k oficiálnímu představení výsledků Národní soutěže vinařské oblasti Čechy (absolutním vítězem se, stejně jako loni, stal …


4. června 2018

Saké tradiční aneb tekutá rýže

Minulý týden dorazil do Prahy Dick Stegewerns z nizozemské firmy Yoigokochi Sake Importers, aby v podzemí restaurace La Finestra představil průřez svým sortimentem a seznámil publikum nejen se saké obecně, ale hlavně se směrem, na který se …


1. června 2018

Třikrát Barbaresco od La Ca' Növa

Po několika letech se na nás trh vrací jeden z tradičních producentů parádního Nebbiola, La Ca' Növa, tentokrát v portfoliu dovozce Víno pro Vás. Rodinný podnik s asi 12 hektary a ročník produkcí okolo 50 tisíc lahví se zaměřuje především na …


31. května 2018

10+ lahví s vykřičníkem od Čech po Gruzii

Projíždím si takhle degustační poznámky z akcí v poslední době a je mi jasné, že samostatných reportů asi moc nezvládnu. Ale u pár vín mám výrazné vykřičníky, což značí, že mne obzvláště zaujala a chci se jim znovu věnovat později. Problém některých z …


30. května 2018

Tio Pepe Fino En Rama 2018

V dubnu jsem se tu zmiňoval, že sherry producent Gonzalez Byass pouští na trh již devátou edici svého Fino Tio Pepe v neupravované En Rama (viz starší text) variantě. Podobné zprávy sem dávám hlavně kvůli těm několika málo nadšencům, pro které dávají …


29. května 2018

Krupobití, deště a dvakrát výborné bubliny

Sleduji zprávy z vinařský oblastí Bordeaux a Champagne, kde uplynulých několik dní přineslo ne zrovna příznivé počasí. Fotografie (v titulce od Bertranda Gautherota alias vinařství Vouette et Sorbée) a videa mluví za vše a na vinice, zdevastované a …

Tortilla de papas

Má jednu výhodu. Lze ji připravit den předem, nechat úplně vychladnout, dát do lednice a druhý den ji rozkrájíte na perfektně pravidelné kousky s ostrými hranami a ze všech stran ji můžete opéct na pánvi na olivovém oleji a nebo nasucho ogrilovat jako …


28. května 2018

Bílý a červený brouk od Zdeňka Omasty

Otevřel jsem teď několik lahví od Zdeňka Omasty z Dolních Bojanovic a s chutí je vypil, co nejdříve bych měl jeho nabídku prozkoumat nějak systematicky a napsat něco víc :-) Každopádně důležité je, že ve vinicích i sklepě by vše mělo probíhat čistě, …


25. května 2018

Výborné cuvée ze Somló

Mám rozepsaných hned několik článků, hlavně reporty z degustací, ale vzhledem k aktuálním povinnostem se nemohu dokopat k dopsání. To je z toho, že všichni nechávají a "řeší" (ukázkový Potěmkin, pokud mohu soudit) GDPR na poslední chvíli :) …


24. května 2018

Svatební Pol Roger, nové bílé od DRC, vinná kryptoměna, Bordeaux Cru Artisans

Zásadní událostí uplynulých dní byla samozřejmě jedna malá svatba ve Velké Británii :-) A logicky mnohé zajímalo, co se tam jedlo a pilo. Informací je méně než bych čekal, vzhledem k té obří marketingové mašinérii co se jinak rozjela. A jisté tak jsou …


23. května 2018

3x nečekaně skvělý Bobal od Bodegas Ponce

Odrůda Bobal rozhodně nepatří mezi nějaké světové superstar. Najdete ji prakticky jen ve Španělsku, kde je pravda na více než 60 tisíci hektarech a druhá nejčastější červená odrůda. Ještě před dvaceti lety to ovšem bylo přes sto tisíc hektarů, pozici …


22. května 2018

17x Cava od čtyřech různých vinařství

Před dvěma týdny uspořádal dovozce Alifea veřejnou ochutnávku cavy, která probíhala naslepo a měla za účel potvrdit si výběr k dovozu, případně rozhodnutí upravit. Jeli jsme ve čtyřech setech, s odhalením vín po každém z nich, od základů po gran …


21. května 2018

Nabušené červené Španělsko, sladká perlivá Itálie a zajímavé Portugalsko

Jak bonus k nějaké větší objednávce španělských vín jsem dostal Selección Especial 2013 z vinařství Abadia Retuerta (web), původem ve vinicích u Sardon de Duero a zatříděno jako Vino de la Tierra de Castilla y León. Na lahvích se furt ještě chlubí …


18. května 2018

Autentikfest v Bokovce

Vyrazil jsem ve středu na Autentikfest do vinného baru Bokovka. Akce to byla spíše venkovní a déšť vhodně ustal těsně před jejím začátkem, kaluže využily k zábavě děti. Muzika, pivo od Matušky, fajn jídlo a samozřejmě spousta vína od Richard Stávka, …


17. května 2018

Rukodělná šampaňská Chevreux-Bournazel

Co je malý, to je hezký. Se říká. V případě produkce Champagne ovšem obvykle platí, že mít nějakou tu možnost výběru, k dispozici více různých poloh, odrůd a zásoby rezervních ročníků je obvykle ku prospěchu věci. V případě šampaňských, která spolu od …

Kuře Masala

Když jsem od vás na facebooku vyzvídala, čemu byste se rádi přiučili a jaké recepty vám na mém blogu chybí, až nebezpečně často v komentářích zazněla indická kuchyně. Přiznávám totiž, že k ní nemám pocitově tak blízko jako třeba k české nebo …


16. května 2018

Zkoumání bodu G

G jako Grenache / Garnacha, samozřejmě! Comando G je uskupení sestávající ze třech vinařů, spolužáků z univerzity, kde ovšem studovali různé obory a prý se potkávali spíše v barech než ve třídě. Fernando García, Daniel Gómez Jiménez-Landi a Marc Isart …


15. května 2018

Shnilý ročník, Emirates a víno, o naturálnu, ceny vinic…

Dnes si dovolím tipy na několik článků a informací ze světa vína. Omlouvám se těm, kteří úplně nevládnou angličtinou, ale všechny myslím stojí za přečtení. A začneme v jedné z mých oblíbených oblastí, Champagne. Caroline Henry sepsala výtečný text …


14. května 2018

Naturální festivaly a dvakrát z Národního parku

Začátkem května The Real Wine Fair v Londýně a výstava vín ve Velkých Bílovicích s velkou sekcí domácího (N/n)aturálna. Problematiku naturálního vína s velkým či malým N si vysvětlíme někdy později ;-) V neděli a dnes, nepochopitelně ve stejný termín, …


11. května 2018

Suché furminty a lipoviny od Szepsyho k hokeji

Nejsem žádným velkým sportovním fanouškem. Teoreticky i prakticky něco málo vím o běhání a dokážu se zabavit badmintonem (ovšem nenapadlo by mne dívat se na zápas v televizi), ale tím to končí. V životě jsem viděl dohromady asi hodinu fotbalu a vždy …


10. května 2018

Pětkrát jurský pelikán

Už je to nějaký pátek, co jsem tu psal o vinařství Domaine du Pélican a jejich vínech, v článku stále najdete veškeré potřebné informace. Od těch dob se přeci jen pár věcí změnilo. Vinařství získalo dovozce na náš trh, je jím Domaine R&B. A take …