Nejlepší články

Náš Tip Nejkvalitnější články jsou výběrem toho úplně nejlepšího z Apetitus.cz. Tyto články poznáte mezi nejnovějšími podle zelené květiny s nápisem „Náš Tip“.

Výběr sestavuje ručně provozovatel Apetitus.cz.

9. prosince 2019

Ve vlastní šťávě: „Pokud hledáte průměr, je lepší se řídit uživatelskými servery,“ říká Lukáš Hejlík, autor Gastromapy

Jaký je rozdíl mezi psaním osobního průvodce a kritickou recenzí? S hercem Lukášem Hejlíkem jsme mluvili o tom, jak vznikla jeho Gastromapa, kolik času věnuje údržbě a komu jsou zápisky na ní určené. Probrali jsme i to, jak se s rostoucím počtem …

Instarecept: Velmi vláčné linecké

Recept je z roku 2018, ale některé věci se nemění. Třeba můj přístup k předvánočním přípravám. Čistě textová verze: Naše linecké (klasický poměr, jen víc tekutin/žloutků):210 g mouky (obvykle 2000 napůl hladká a celozrnná špalda, letos část …


Instarecept: Kokosové čokoládové crinkles (popraskané vánoční cukroví)

Sušenky si můžete upéct klidně i bez Vánoc, jen varuju, jde původně o americkou klasiku, tak jsou dost sladké. Ale zase… můžete je tvarovat menší a jíst jich málo, že ano?:) Ušlehejte do pěny:2 vejce170 g cukru (půl hnědý, půl bílý)Pak přidejte 50 g …

Ve vlastní šťávě: Jak jídlo tvaruje náš životní prostor a co znamená gastrourbanismus?

Kdo by měl být zodpovědný za městské tržnice, co všechno přináší městu komunitní zahrady a městské farmy a jak gastroscéna utváří atmosféru města? O tom jsme mluvili s Lucií Kohoutovou, organizátorkou FoodCAMPu, pásma programů o spojení gastronomie a …


Na čem se dá upéct chleba?

Krátká odpověď je „na čemkoli“. Ta delší vyžaduje pečlivější srovnání… V ideálním případě na některém z předmětů, které máte doma. U některých typů chleba podklad nedělá tak velký rozdíl, ale jak se pustíte do volnějších těst, pizzy nebo chleba …


6. prosince 2019

Klasika v podobě Gramona Imperial 2014

Když jsem ve středu potřeboval ilustrační foto k článku, místo abych vytáhl něco z archivu, tak jsem raději nafotil nový ročník Gramona Imperial, aktuálně je na trhu 2014. A když už byla flaška z ledničky venku… :-) O vinařství jsem se tu rozepisoval, …


5. prosince 2019

Vertikály Porta Bohemica

Minulý týden dorazil do vršovického Fajnšmekru Aleš Svatoš z vinařství Porta Bohemica (web) a na báječné ochutnávce představil svou produkci, odkud kam se vyvíjela a proč a kam se chtějí ubírat dál, promluvil o (ne)naturálnu a mnoha dalších tématech. …


4. prosince 2019

Cava kvalitnější, Cristal biodynamický, šampion Salonu vín, fyloxera ve Washingtonu, padělatelé z Kambodži…

Nejznámějším španělským bublinám, apelaci Cava, teče do bot. Ti nejlepší producenti se nedokáží smířit s „levnou“ pověstí, kterou cava má, a vytváření různá vlastní sdružení a označení. Prchá jich stále víc. Už jsem o tom tady psal několikrát, vlastně …


3. prosince 2019

Sepp Moser a uhlazená biodynamická bílá

Po vlastně docela dlouhé době, už je to šest let co jsem byl na průřezové ochutnávce a poslední dva či tři roky je nechutnal ani na vinných festivalech, jsem si zase projel produkci vinařství Sepp Moser. Základní informace najdete v onom starším …


2. prosince 2019

Výtečné „základní“ šampaňské bez pesticidů

Po nedávné ochutnávce vinařství Porta Bohemica ve Fajnšmekru jsme v podniku ještě „chvilku“ s vinařem poseděli a něco málo popili, mimo jiné láhev základního neročníkového Champagne Henri Giraud Esprit Nature Brut. Jde o úvod do jejich vín, ale …


29. listopadu 2019

Frankovka od Ševčíka a habánský pinot

Na nedávném pražském Autentikfestu jsem projel úplně všechno a jako obvykle si více než užil vína Oty Ševčíka (web). Grefty 2018 jsou naprosto fantastické expresivní bílé, výtečný je Ryzlink rýnský 2018 a i Chardonnay 2018 doporučuju zkusit, Pinot …


28. listopadu 2019

Španělské bubliny a německé Svatovavřinecké

O tomhle víně tu píšu pravidelně, už několik ročníků, takže se omlouvám za opáčko. Naposledy jsem se zmiňoval o ročníku 2016, tentokrát se mrkneme na aktuální nejmladší variantu, Raventós i Blanc Blanc de Blancs 2017 Brut. Odrůdově tentokrát 40 % …


27. listopadu 2019

(Ne)tradiční veltlín a Chenin od Balatonu

Dnes začneme trošku netradičním vínem. Florian Schuhman, biodynamik z Weinviertelu aka věčně experimentální a dost zajímavé kousky produkující Quantum Winery (web). A jeho projekt Sonntag.geschossen 2011. Stoprocentní poctivý Grüner Veltliner …


26. listopadu 2019

Když Teroldego tak… Foradori!

Pokračujeme v lahvích, které si zaslouží samostatný zápisek. Už v minulosti jsem se tu svěřil, že jedním z mých určitě zásadních vinných setkání byla opakovaně vína i osobnost Elisabetty Foradori. Okouzlení jsem ve svých zápiscích (bohužel …


25. listopadu 2019

Mladé Beaujolais a příslib výborného ročníku

Minulý týden se opět otevírala mladá Beaujolais. V Praze bylo hned několik různých tematických ochutnávek, včetně pár s opravdu špičkovými víny oblasti. A dorazil osobně Jean-Etienne Chermette z Domaines Chermette (Domaine du Vissoux), představil …


22. listopadu 2019

Výborný set vín z Vinařství Vykoukal

Ve středu se v Praze uskutečnil další Autentikfest, menší verze oblíbeného moravského festivalu poctivých vín, na kterém svou produkci představilo sedm vinařství ze spolku Autentista Moravia Magna. Postupně se dostanu k vícero vínům, dnes bych se ale …


21. listopadu 2019

Gallo nakupuje, Morava vítězná, Barolo nesází a nebojte se kocovin

E. & J. Gallo, největší vinařská firma v USA, si do portfolia pořídila jméno Pahlmeyer, jedno z ikonických amerických vinařství. Kdyby nic jiného, tak jejich Chardonnay můžete znát z legendární scény ve filmu Skandální odhalení (tohle si z filmu …


20. listopadu 2019

Bollinger La Grande Année 2008

Některé lahve si zaslouží samostatný zápisek. Champagne Bollinger La Grande Année 2008. O vinařství jsem tu psal opakovaně, o Grande Année různých taky. Sice si ujíždím především na pěstitelských Champagne, ale jsou baráky, ke kterým prostě moc výhrad …


19. listopadu 2019

Franz Keller se skvělým Pinot Noir

Oblíbený winebar Bokovka má v nabídce i několik producentů, které si sami dovážejí. Jedním z nich je Franz Keller, slavné bádenské vinařství dnes už neoddělitelně spjaté s restaurací a starosvětskou „gastronomickou institucí“ Schwarzer Adler. Region …


18. listopadu 2019

G.D.Vajra a nejen skvělé Nebbiolo

Už je to nějaký ten pátek, co do Prahy dorazil zástupce piemontského vinařství G.D.Vajra (web) Matteo Villano a na vůbec první ochutnávce dovozce Albarelo skvěle představil jak vinařství tak průřez sortimentem. Dnes zhruba padesátihektarové vinařství, …


15. listopadu 2019

WS Top 100, Terroir Squad, Kiwi Grange…

Wine Spectator právě vyhlašuje každoroční stovku nejlepších vín světa, v době psaní článku je známo prvních devět míst a čeká se na absolutního vítěze. Ta vína nejsou tím absolutně nejlepším, co můžete na světě pít, ale v žebříčku je obvykle spousta …


14. listopadu 2019

380 voltů a pokušení s Beaujolais

Přemýšlím, jestli jsem něco takového vlastně už dříve nepsal, ale nechce se mi hledat. Zase jednou jsem vyzkoušel Danger 380 Volts od Milana Nestarce, tentokrát ročník 2018. Naposledy jsem měl předchozí ročník, loni, na terase v Brooklynu. Sledoval …


13. listopadu 2019

Vinařství za čtyři kila

Baví mne vína (ale ostatně i destiláty) s přesahem nad rámec pouhého chutného pití. Čímž teda zrovna nemyslím, že je to zároveň investiční nástroj, aktuální hodně trendy téma. Ale třeba takový projekt Gallinas y Focas vinařství 4 Kilos (web) z …


12. listopadu 2019

Výtečné bílé monopolní Marsannay

Vlastně po docela dlouhé době jsem doma otevřel bílé Burgundsko. Postarala se o něj Domaine René Bouvier a ve sklence navíc skončilo víno z jejich původní domovské apelace, Marsannay „Le Clos“ Monopole 2016. Bernard Bouvier hospodaří v certifikovaném …


11. listopadu 2019

Dvakrát svěží červené Španělsko

V rámci průzkumu méně známého Španělsko jsem otevřel také láhev Marañones Darío 2016. Jsme v oblasti Sierra de Gredos (tj. nedaleko Madridu), odkud v poslední době přichází stále více báječných vín, „chladnějších“ než je u Španělska obvyklé a tím …

Dýňový toastový chléb se skořicovou spirálou

Takhle bohatý toasťák jste ještě nejedli! Má úžasnou zlatou střídku, spirálu na řezu a voní krásně po skořici. Jak se dopracovat k výsledku vám ukážeme na našem videu. Recept na chléb je součástí speciálu Pečeme s párou, který pro vás s panem Cuketkou …


Kanelbullar

Nejlepší švédský vynález? Kannelbular! Skořicoví šneci s vůní másla a kardamomu. Naučíme vás jak zadělat těsto i jak šneky vytvarovat. Nic to není, všechno pro vás máme pěkně na videu! Recept na šneky je součástí speciálu Pečeme s párou, který pro vás …

Velká podzimní soutěž o ceny

Pečete rádi naše #pecempecen recepty? Teď máte možnost vyhrát jednu z parádních cen od Electrolux při příležitosti stoletého výročí značky. Ukažte nám některý z vašich oblíbených pekařských receptů a vyhrajte troubu, robot nebo stolní mixér! Vše o …


Ve vlastní šťávě: Majitelka veganské mikropekárny: Nejtěžší je napodobit recepty mojí mámy obsahující šest vajec

Ve vlastní šťávě jsme tentokrát mluvili s Marcelou Dulanskou, majitelkou malé veganské pekárny. Řešili jsme, proč a jaké zvolila místo pro svůj speciální podnik, jak začínala bez své provozovny i jaké jsou nevýhody sdílených kuchyní. Marcela Dulanská …

Ve vlastní šťávě: „Jídlo mě konečně neovládá, díky životu bez cukru jsem konečně našla svobodu,“ říká Jana Černá

„K životu bez cukru mě přivedla 13 let trvající porucha příjmu potravy, kdy se u mě objevovaly extrémní výkyvy váhy. I když jsem byla v tom středu a jedla ‚normálně‘, nedokázala jsem fungovat,“ říká Jana Černá, autorka blogu Cukrfree a dvou úspěšných …