Nejlepší články

Náš Tip Nejkvalitnější články jsou výběrem toho úplně nejlepšího z Apetitus.cz. Tyto články poznáte mezi nejnovějšími podle zelené květiny s nápisem „Náš Tip“.

Výběr sestavuje ručně provozovatel Apetitus.cz.

3. července 2020

Čtyřikrát velmi chutně z Moravy

Vyrazil jsem ve středu na akci Fandíme našim vinařům! v restauraci Atelier Red & Wine, na které byla k ochutnání produkce více než desítky domácích vinařství. Některá znám docela slušně a chutnám nebo piju častěji (Dva duby, Krásná hora…), jiná …


2. července 2020

Giacomo Conterno a třináctiletá Barbera

Giacomo Conterno, jedno ze zásadních jmen Piemontu a legendární producent z Monforte d’Alba, představitel „tradicionalistického“ přístupu (ale to je celé takové sporné téma…). Delší macerace a fermentace bez kontrol teploty, velké sudy a dlouhověká …


1. července 2020

Rober Parker, Fabig, Čína a celebrity oranžáda

Ač je vliv různých vinařských kritiků jistě velmi výrazný, pravděpodobně nikdo obor v posledních čtyřech dekádách neovlivnil tak silně, jako jistý právník z Marylandu. Ale nejen samotnou vinnou kritiku, výrazný účinek přímo na vína a potažmo i vkus …


30. června 2020

Veltlín (SK), Frankovka (CZ) a rosé (AT)

Slepá degustace je náročná disciplína. A tak, když jsem dostal v Totalu do sklenky Veltlín 2017 z vinařství Strekov 1075 (web), skončil můj tip u trochu zvláštní Jury či případně něčeho divočejšího ze Slovinsko-Italského pomezí, jistý jsem si fakt …


29. června 2020

Fajn základní červená burgunda starých keřů

Když se hned dvě zásadní knihy o Burgundsku zmiňují o konkrétním vinařstvím docela krátce a na těch nemálo řádcích hlavně o mechanické sklizni a dodávají „stabilní byť málokdy výjimečnou kvalitu“, není to zrovna popis, co by člověka vyloženě lákal …


26. června 2020

Oranžová Kraví hora v Totalu

Bořetice, Kraví hora, směs odrůd Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené a Tramín červený, nemálo macerované a tedy „oranžové“, mladý ročník 2019 a víno, za kterým stojí Petra Brédová (web). Čirá bordó láhev, ve které vynikne lehce opalizující výrazná …


25. června 2020

Čtveřice bílých z Plenéru

Na nedávném pikniku s vinotékou Fajnšmekr jsme si v družné náladě projeli hromadu vín, která se mohou či nemusí objevit v jejich sortimentu a bylo třeba se nad tím zamyslet :-) Mimo jiné jsme ochutnali čtveřici vín z aktuální nabídky mladého Vinařství …


24. června 2020

Jean-Marc Sélèque a dvakrát Solessence

Vlastně mne překvapuje, že jsem tu o Solessence z produkce Champagne Jean-Marc Sélèque (z polského Szeleczki, odkud rodina přišla) ještě nic nepsal, vzhledem k tomu, že jsem obě bílé varianty chutnal a pil už mnohokrát, v různých ročníkových bázích, a …


23. června 2020

Charakterní španělská směs z osmi set metrů

Pokračoval jsem v objevování zajímavého Španělska a tentokrát vyzkoušel Bodegas Peixes a jejich Peixes da Rocha 2016. Geograficky jsme v Galicii, v provincii Ourense, nějakých 15 km od hranic s Portugalskem a na zároveň na hranici vinaření v téhle …


22. června 2020

Chardonnay Barrel Selection z Krásné hory

Pokud jde o produkci biodynamického (na cestě k Demeter certifikaci) Vinařství Krásná hora, tak dobrovolně přiznávám, že od nich prakticky vždy preferuji jiná vína než top řadu Barrel Selection, ta „odlehčenější“ a víc chlastací. Naposledy jsem ale …


19. června 2020

Hodinka mouder o víně a věcech okolo

Dnešní zápisek bude skoro bez práce. Byl jsem hostem podcastu oblíbených Taste of Prague, povídali jsme si o víně, s velkým důrazem na problematiku „naturálního“, o vinných dogmatech, Družstvu a spoustě věcí okolo. Celý záznam najdete na jejich webu, …


18. června 2020

Německý ryzlink ze supermarketů i vinoték

Zúčastnil jsem se včera fajn slepé degustace německých ryzlinků. V podstatě šlo o to, že v průběhu korona uzávěr a izolace mnoho lidí přišlo o své oblíbené vinotéky a winebary a o něco častěji přihodili do košíku víno v supermarketu či při nákupu u …


17. června 2020

Rioja ze sedmi odrůd coby červené „odkudkoliv“

Dostal jsem jako dárek, respektive bonus k objednávce jiných vín, láhev Baron de Ley (web) Siete Viñas Reserva Rioja 2012. Dvacetieurovka, od slavných kritiků 92 bodů. V minulosti jsem od tohohle vinařského projektu, vybudovaného trochu po vzoru …


16. června 2020

Mladá Kontra a Michelin ve Slovinsku

Jedním ze zásadních vín při cestě poznávání naturální produkce pro mne určitě byla Kontra ze slovinského vinařství Ščurek (web). Naposledy jsem o téhle specialitce psal ke konci roku 2013 a jednalo se o ročník 2009. Po dlouhé době jsem se k vínu, …


15. června 2020

Povedené Frascati

Frascati, slavná italská apelace v regionu Lazio a jedno z hodně důležitých vín historie, nejen díky blízkosti Římu. Dobrovolně přiznávám, že bych asi spočítal na prstech jedné ruky počet vín odtamtud, které jsem za poslední roky alespoň ochutnal, …


12. června 2020

DRC hrátky, ceny vinic a En Primeur 2019

Následující případ mne opravdu pobavil… kolik byste očekávali, že dostanete na aukci za flašku Romanée Conti 1924? A pokud bude láhev bez viněty, jen s nálepkou, kde je název vína napsaný propisko? Aukční dům Acker Merrall & Condit očekával v …


11. června 2020

Juhfark od Bély Fekete aneb sním o Somló…

Nedávno jsem tu psal o vlašáku od Spiegelberga coby představiteli nezvykle elegantního lehčího stylu Somló. Fekete Pince (web, k nám jej dováží Vinorum) a Juhfark 2009 (Aranyhegy-dűlő) je pak ukázkou stylu starosvětského a typičtějšího, byť v tomto …


10. června 2020

Riesling z Krásné hory a z Weingut Dreissigacker

Dnes pokračujeme v lehčích ryzlincích. Otevřel jsem Riesling 2018 z vinařství Krásná hora (web). Deklarováno jako zemské, z bio vinic obdělávaných biodynamickými principy (a na cestě k Demeter certifikaci), tří sběrů v různých vyzrálostech. Primárně …


9. června 2020

Živý vetlín a ryzlinkové bubliny

Měl jsem teď chuť hlavně na lehčí svěží bílá (viz včerejší ryzlinky) a bubliny, tak dneska tímhle směrem. O Weingut Weszeli (web) z Kamptalu jsem se zde dříve zmínil jen velmi krátce s tím, že musím jejich sortiment prochutnat pečlivěji. Uvidíme, …


8. června 2020

Dva výborné svěží ryzlinky

O víkendu jsem otevřel a s velkou chutí vypil Riesling „Steine“ Kabinett trocken 2017 od rodinného producenta z Biebelnheimu v Rheinhessen, Weingut Schönhals (web). Od roku 1988 certifikované biovinařství, úplně nově od ročníku 2019 též Demeter …


5. června 2020

Krásné poctivé bubliny od Can Feixes

Finca Can Feixes (web), vinařství rodiny Huguet, je jedním ze zakládajících členů sdružení Corpinnat (viz starší zápisek) a producent charakterních vín se sídlem v Cabrera d`Ánoia, samozřejmě i šumivých. V historickém vinařství na hranici Penedès a …


4. června 2020

Dvojka a trojka od Château Valandraud

Château Valandraud ze Saint-Émilionu, slavný představitel „garážistů“ a moderních Bordeaux, dnes již legendární víno z produkce Jean-Luc Thunevina s manželkou Murielle Andraud. V roce 1989 za v podstatě veškeré úspory zakoupili 0.6 ha vinici a první …


3. června 2020

Parádní biodynamický Riesling

Po dlouhé době jsem si znovu vychutnal ryzlink vinařství BattenfeldSpanier (web) z Rheinhessen, prestižního biodynamického a bio certifikovaného producenta (a člena Renaissance des Appellations) fungujícího paralelně s vinařstvím Kühling-Gillot. Už v …


2. června 2020

Beaujolais stoletých keřů a Bordeaux tisíce růží ze dvou terroir

Po „základním“ La Napoleon, které jsem popisoval nedávno, jsem od Domaine Clotaire Michal otevřel také Beaujolais Villages 2018 Vignes Centenaires z polohy na písku a růžovém granitu s více než stoletými keři. Školeno v použitých sudech, lahvováno bez …


1. června 2020

Povedený Pinot Noir od Mosely

Mosela, to je samozřejmě Riesling. Ale čím dál častěji, ať už je to odlišným přístupem oproti dřívějšku nebo prostě oteplením, odtamtud chutnám skvělý Pinot Noir. Naposledy jsem otevíral láhev od Wiengut Geierslay (web) z Wintrichu, podniku rodiny …


29. května 2020

Ingredience ve víně možná již brzy na vinětách

Bylo to jen otázkou času… sotva jsme si zvykli na uvádění alergenů ve víně, které mohou prozradit použití některých čiřících prostředků a dalších látek, blíží se další změna. Která dost možná nabourá romantickou představu mnohých konzumentů, že víno …


28. května 2020

Cesanese a Passerina od Abbia Nòva

Vypili jsme nedávno tři mladá vína od Abbia Nòva (web), menšího naturálního rodinného producenta z italského města Piglio. Region Lazio, nějakých šedesát kilometrů na východ od Říma. Vinice obdělávané přístupem směrem Masanobu Fukuoka a biodynamika, …


27. května 2020

5x starší červené od Mádla

Opakovaně jsem tu psal o postarších povedených červených vínech, za kterými stojí Malý vinař aka František a Hana Mádlovi (web). A o některých, přeci jen tenhle blog a psaní o víně táhnu už nějaký ten pátek, jsem se nejspíš zmiňoval i v době, kdy šlo …


26. května 2020

Rosé Prosecco a Wachau DAC

Můžete mít na Prosecco jaký chcete názor, ale že dostalo bubliny do sklenek mnohem častěji než bylo obvyklé mu nejde upřít. V současnosti jde o naprosto zásadní vína na světovém trhu, v počtu prodaných lahví rozhodně, mezi kterými jde najít hromadu …


25. května 2020

Fantastický vulkanický vlašák

Z páteční oslavy osmých narozenin karlínského vinného baru Veltlín jsem odešel s otevřenou lahví Somlói Olasz Rizling 2016 od Istvána Spiegelberga (web). Vlašák z mého milovaného Somló od tamního z vinařů nejnadanějších. Už jsem tu o něm psal, ale …