Nejlepší články

Náš Tip Nejkvalitnější články jsou výběrem toho úplně nejlepšího z Apetitus.cz. Tyto články poznáte mezi nejnovějšími podle zelené květiny s nápisem „Náš Tip“.

Výběr sestavuje ručně provozovatel Apetitus.cz.

25. září 2020

Efektní francouzský Pinot od Mosely

Víno z Mosely = skvělý německý ryzlink, tohle spojení je prostě zásadní. Ale může to být i koncentrovaný francouzský pinot :-) Mosela pramení ve Vogézách, přes tři sta kilometrů teče Francií, skoro čtyřicet následně tvoří hranici mezi Německem a …


24. září 2020

Špičková baskická šumivka

Artadi je zásadním pojmem španělského vinařství a jedním z etalonů Riojy, ač tedy svá vína od roku 2015 značí jinak a s apelací se (tak trochu ve zlém) rozešli. Na jejich nový projekt, šumivku z Baskicka (konkrétně ze zóny Getariako Txakolina, ale …


23. září 2020

Ocenění Decanter, staré lisy, Diego Planeta…

Po měsíci hodnocení jsou tu výsledky Decanter World Wine Awards 2020, již sedmnáctého ročníku této velké soutěže. Tentokrát pro domácí vína žádné ocenění Best in Show. Ale alespoň bronzu a stříbra docela dost. A taky čtyři zlaté – Sonberk Riesling VOC …


22. září 2020

Šumíme s Danger a Efecte

Před pár dny jsem konečně otevřel nový ročník hitovky od Milana Nestarce (web), co si budeme nalhávat super úspěšně v zahraničí nejen díky obsahu lahve ale i vinětě, DANGER 380 Volts 2019. Viniční směs Neuburské, Müller Thurgau a Muškát kvasí společně …


21. září 2020

Ota Ševčík verze 2019

Ochutnal jsem nedávno průřez kroupami zredukovaného ročníku 2019 od Oty Ševčíka (web) z Bořetic, jednoho z mých oblíbenců především pokud jde o poctivou moravskou Frankovku, viz i starší zápisky. Ota slaví úspěchy v kvalitních restauracích a v …


20. září 2020

Ve vlastní šťávě: Kynutý koláč vám mimo to, že je dobrý, poskytne i nostalgický zážitek, vysvětluje majitelka koláčové …

V malé pekárně Kus koláče se dva měsíce po otevření denně upeče kolem 400 až neslušně máslových koláčů. S jejich pekařkou Veronikou Vavrovou jsme probrali anatomii pražsko-piešťanského koláče, odlišnost od babičkovského receptu i důvody, proč byly …

Výroba pralinek je alchymie – každá desetinka teplotního stupně hraje roli, říká čokolatiérka Kristýna Bednářová

S přelomem léta nastává sezóna jablek, švestek a také ještě jedné suroviny – čokolády. O tom, proč se v létě vyplatí raději zavřít než prodávat nedokonalý produkt, i o tom, jak vyrobit nejlepší křupavou pralinku, jestli se dá vytvořit i doma a co lze do…


18. září 2020

Skvělé Beaujolais z révy vysazené v roce 1903

Vydal jsem se opět zkoumat mystérium staletých keřů, tentokrát s lahví Moulin-à-Vent „Vieilles Vignes de 1903“ 2016, klasického Cru Beaujolais ze sklepů Domaine Yohan Lardy. Třicátník Yohan studoval enologii v Beaune a pak prchnul do světa, nějakou …


17. září 2020

Barolo a Roero Arneis od Boschetti Gomba.

Tentokrát zase jednou zavítáme do Itálie, konkrétně Piemontu a ještě přesněji do města Barolo. Tam, ve vinici Boschetti, sídlí vinařství Cascina Boschetti Gomba (web). Rodinný podnik vede Sergio Gomba a na práci se podílí i dcera Stefania a další …


16. září 2020

Tři vermuty od Bodegas Lustau

Už je to čtyři roky, co jsem se tu rozepisoval o novince v sortimentu Bodegas Lustau (web), jednoho z mých oblíbených producentů sherry. Byla to výtečný červený vermut. Od těch dob jsem se tu věnoval několika dalším vermutům, nedávno konečně i …


15. září 2020

Milovníci vína v ČT, výsledky Concours Mondial v Brně, kouř na hroznech a sklizeň v Champagne

Česká televize začala vysílat nový pořad o víně Milovníci vína, další z projektů, které pro ně připravil Jaroslav Berka (např. Kouzelné bylinky). V celkem 16 dílech, odvysílané jsou zatím dva, se budou snažit přiblížit svět vína z různých jeho stran – …


14. září 2020

Les Deux Albion a Gosset Excellence

Už je to nějakých osm let, co jsem tu psal o vinařství a několika vínech od Château de Saint Cosme, známého historického vinařství z Gigondas. Od těch dob jsem měl kupu dalších, povětšinou na velkých degustacích dovozce 1er Wines & Spirits, včetně …


11. září 2020

Vermell, Cullerot a Parotet 2018

Rok se sešel s rokem a opět jsou tu nová vína od mého oblíbence Celler del Roure. Vše potřebné se dozvíte v loňském článku a případně na odkazech z něj vedoucích :-) Vinař se nově snaží červená vína trošku odlehčit, ročník 2018 mu v tom každopádně byl …


10. září 2020

Riesling z Kamptalu a „oranžový“ z Mosely

Vinařství Allram (web) z Kamptalu se pomalu ale jistě propracovalo mezi jedny z tamních hvězdných producentů. A to nejen díky výborným vínům z  Erste Lage Heiligenstein, Gaisberg a Renner, ale i pro vyloženě parádní „základní“ veltlíny a ryzlinky. V …


9. září 2020

Kosmokulturní GSM(C) směs a nesířené Nebbiolo

Z cosmoculture od Domaine Viret z Côtes du Rhône už jsem tu v minulosti představil tři červená vína – Solstice Rouge 2014 a Energie 2018, v článcích se o vinařství a jejich přístupu něco dozvíte, a Fratis 2016 ze spolupráce s Fredem Nigerem z Domaine …

Ušatý chléb

Pro některé pekaře je nejdůležitějším atributem skvělého chleba nadýchaná střída, pro jiné vlhkost, další zas nedají dopustit na vykřupané “ucho”, tedy naříznutí, kterým se chleba při pečení krásně vyklene a zkaramelizuje. Tenhle chleba je příjemným …


Ve vlastní šťávě: „Italské maminky jsou nejlepší skoro ve všem, ale v pizze ne,“ říká italský pizzař z Nuslí

Neexistuje snad mezinárodně oblíbenější „tradičně italské“, ale zároveň celosvětově snad nejčastěji „do ruky“ připravované jídlo než pizza. S nápadem upéct tu nejlepší – a přitom si při podnikání uchovat nezávislost na místě a času – přišel před pěti …

Ve vlastní šťávě: „I plíseň může být hodná,“ vysvětluje český výrobce japonské pasty miso

Po vlastnoručním pečení chleba, bábovek a kvašení zeleniny podle Václava Smolíka a Milana Laštovičky přichází nový trend – domácí fermentace luštěnin či masa za pomoci předem lehce zplesnivělé rýže zvané koji a výrobků z nich. V rozhovoru jsme mluvili …


Ve vlastní šťávě: Rodinný pivovar ukazuje, že i pivo může být farmářské

Česko je země piva – hlavně toho plzeňského typu, ale každým rokem přibývají i desítky různě specializovaných minipivovarů. Vlastní pivní speciály vaří domácí nadšenci, restaurace, a také farmáři. Jedním z nich je Martin Novák, který si postupně k …

Ve vlastní šťávě: Palírník Ondřej Kopička o ginu odrážejícím sezonu, cirkulární ekonomice a znovuobjevení hořké chuti

Když přijde řeč na pálenky, v Česku a na Moravě pomyslíme hlavně na ovocné destiláty – jablkovice, slivovice a višňovice, případně na skandály týkající se jejich výroby. Ondřej Kopička a Petr Alexander však šli na výrobu destilátů trochu jinak – …


8. září 2020

Naturální španělská frankovka a bezva bubliny

Dneska si připomeneme víno, o kterém jsem tu psal v minulosti už opakovaně, jen v aktuálně nabízeném ročníku. Ale stejně, když ho hodím třeba na sociální sítě, vždy vzbudí pozornost. Ono mám obavu, že kteroukoliv ze stories na Instagramu asi vidí víc …


7. září 2020

Zemřel Alain Voge, 1er Cru Pouilly-Fuissé, Meunier od Billecart-Salmon a další novinky

Ve věku 81 zemřel Alain Voge, jedna z vinařských legend, zásadní postava severní Rhôny a člověk, který se masivně zasloužil o pověst svahů apelace Cornas a zachování vinic na místech ohrožených výstavbou. Extrémně talentovaný vinař, ač bez formálního …


4. září 2020

Skvělé Albariño Alberto Nanclares

Pokračuji ve zkoumání různých podob odrůdy Albariño, tentokrát jsem vyzkoušel kousek z vinařství Nanclares y Prieto. Samozřejmě Španělsko, Galicie a oblast Rías Baixas, konkrétně pak podoblast (ke které nějak přirozeně inklinuji a vína odtamtud mne …


3. září 2020

Nesířený Poulsard a povedená cava

Zklamání někdy přichází na nečekaných místech. Domaine André et Mireille Tissot, které vede špičkový biodynamik a perfekcionista z Jury Stéphane Tissot, je jedním z mých velkých oblíbenců, viz i report z návštěvy vinařství a mnoho dalších článků zde …


2. září 2020

Výborné kalifornské pinoty od Hirsch Vineyards

O vínech z Kalifornie se zde příliš nezmiňuji. Chutnám/piju je minimálně a vyloženě pozitivní dojmy se také nedostaví zrovna vždy. Že mne bavil třeba Grgich nebo Peter Franus jsem tu psal, o obrovském nadšení z vín Continuum Estate (když pominu ceny, …


1. září 2020

Fajn Manzanilla a chutné Clàssic Penedès bubliny

Čekání na výsledky Covid testu dětí (negativní, uf) jsem si krátil lahví od Bodegas Rey Fernando de Castillo (web), skvělého producenta sherry. Pod tímhle jménem se vždy vyskytovala kvalitní vína, ale poslední dvě dekády je to ještě lepší. V roce 1999 …


31. srpna 2020

Německý Pinot a české Zweigeltrebe

Jsem čím dál spokojenější s Pinot Noir z Německa. Ať už je to oteplením nebo (zřetelnou) změnou přístupu, ta vína prostě působí čím dál seriózněji. Naposledy jsem sáhl po láhvi z Rheinhessen od nadané vinařky jménem Lisa Bunn (web), už jsem tu psal …


28. srpna 2020

Pětice Champagne od Palmer & Co.

Když už píšu o Champagne, tak jsou to v poslední době spíše menší vinaři zároveň i majitelé vinic, spíše než větší domy. Dnes to bude trochu jinak… dokonce družstvo! :-) Palmer & Co. z Remeše je v tomhle ohledu ale zajímavý případ. Krátce po …


27. srpna 2020

Růžová cava a krásné BdB Champagne

Dnes zašumíme. O vinařství Jané Ventura už jsem se zde zmiňoval a teď měl opakovaně jejich růžovku Reserva de la Música Brut Rosé v aktuálním ročníku 2017. Cava, čistá Garnatxa negra, na kalech v lahvi přes dva a půl roku (odstřel 06/2020) a ač brut, …


26. srpna 2020

Bílá od Boeri Alfonso a fajn Rasteau

Od vinařství Boeri Alfonso tu pravidelně chutnám odrůdu Barbera, ale v průběhu let si projel i jejich další vína v různých ročnících, včetně těch bílých. Mojí guilty pleasure je Moscato d'Asti, jejich aktuální Ribota 2019 je úplná klasika – …