Nejlepší články

Náš Tip Nejkvalitnější články jsou výběrem toho úplně nejlepšího z Apetitus.cz. Tyto články poznáte mezi nejnovějšími podle zelené květiny s nápisem „Náš Tip“.

Výběr sestavuje ručně provozovatel Apetitus.cz.

18. června 2019

Domaine Rolet z Jury a vína nová i historická

O významném vinařství z Jury, Domaine Rolet (web), jsem se zde již rozepisoval. A zmiňoval jsem se i tom, že po mnoha letech, kdy bylo vinařství na prodej, se jim konečně zadařilo. Novým majitelem, který se zavázal zachovat vinařství v celku a …

GRILOVANÉ KUŘE POD KAMENEM

GRILOVANÉ KUŘE POD KAMENEM – se šalvějí, slaninou a citrónem Dnes se spokojím jen se suchou marinádou. Kuřecí prsní plátky okořením pepřem (třeba pomerančovým). Na každý kousek masa přidám tenký plátek dobré slaniny, lístek šalvěje pro vůni, pro svěží …


17. června 2019

Krásný ryzlink a plně naturální crémant

V rámci boje s vedrem jsem otevřel Domaine Valentin Zusslin (web + kupa starších článků) Riesling Orschwihr 2015, vesnický ryzlink výtečného alsaského biodynamického producenta, rodinného podniku s asi 16 hektary a roční produkcí necelých sto tisíc …


14. června 2019

Skvělá Barbera a Favorita od La Carlina

František Šamla aka Víno pro Vás zařadil do nabídky nové vinařství z Piemontu, La Carlina (web) z Grinzane Cavour. Vinicemi jsme tedy mezi Langhe a Monferrato, vinařství je mladý rodinný podnik který sourozenci Francesco a Camilla Scavino rozjeli …


13. června 2019

Přímý přenos z 8. narozenin Fajnšmekru

Už se z toho pomalu stává tradice, i letos jsem vyrazil na oslavu narozenin vršovického vinného baru a vinotéky Fajnšmekr. Oslavu, která probíhá právě teď a jistě se protáhne do noci, takže ještě máte šanci ji stihnout :-) Stejně jako loni tímto …


12. června 2019

Jakob Schneider a sedm ryzlinků

Před několika dny jsem měl ve Vinografu možnost ochutnat průřez nabídkou vinařství Jakob Schneider (web) z Nahe, jednoho z producentů v portfoliu Magnum Wines. Rodinný podnik hospodaří na zhruba 19 ha vlastních vinic a další mají pronajaté. V rodině …


11. června 2019

Champagne pěstitelé versus baráky

Spousta internetových debat i posezení nad nemálo sklenkami bublin nedávno vyústila v hodně zajímavou „degustační bitvu“. Miloš Danihelka coby reprezentant pěstitelských Champagne se domluvil s Vítem Hepnarem, který obvykle kope spíše za klasické …


10. června 2019

Tři „letní“ vína

Pravidelně dostávám zakázky na sezónní články typu „vína na svátky“, „co pít na Velikonoce“, „šumivá na Silvestra“ nebo aktuálně „letní vína“ (vrcholem letní specializace pak byla „vína k melounu“). V podobných textech vyžaduje hodně energie být nějak …


7. června 2019

Ryzlinkové tankování Pinonýra

Včera se přes ČR přehnal přívalový liják, na pár místech i s kroupami. Pro některé to znamenalo čekat o 40 minut déle na taxík a nestihnout začátek degustace. Jiným smetlo na balkóně rajčata v truhlíku. Dalším vytopilo sklep a někde nepěkně …


6. června 2019

Vína pro státní návštěvu, lepší Svatomartinské, růžovky, odstavené palírny

Na státním banketu u příležitosti návštěvy Donalda Trumpa ve Velké Británii se servírovala zajímavá vína. Logickou volbou jsou místní bubliny a hosté mohli ochutnat hned dvoje – Windsor Great Park 2014 (malá vinice u zámku Windsor, za na Chardonnay …


5. června 2019

Nejen (ale hlavně) Müller-Thurgau od Radoar

Už je to mnoho let, ale bylo to právě víno od horské biodynamické farmy Radoar (web, deset let starý článek zde na blogu) z Alto Adige, které mne přesvědčilo, že odrůda Müller-Thurgau může dávat i opravdu výborná vína. Od té doby jsem ochutnal několik …


4. června 2019

Aperitivní šampaňské a tři ryzlinky

Aktuální počasí mne svádí spíš k nealkoholickému pivu a za studena macerovaným čajům, ale přeci jen se s vámi podělím o degustační poznámky k osvěžujícím vínům. Třeba takové Champagne Lacourte-Godbillon Terroirs d'Ecueil Brut Premier Cru. O …

Chtějí nám zkazit kvasový chleba. Nebo ne?

„Zrušili nám kváskový chleba! Chtějí nám do něj cpát aditiva a začít mást spotřebitele!“ Taky jste na tu zprávu narazili a poděsila vás? Celé je to trošku jinak. Nejsem novou vyhláškou úplně nadšená, ale nemohu panicky sdílet článek plný polopravd. …


3. června 2019

Dva Pinoty a Dolcetto

O víkendu jsem vyrazil s rodinou a přáteli do Jižních Čech a samozřejmě nabral zásoby různorodých vín. Od osvědčené klasiky „tohle chutná skoro každému“, přes zajímavá charakterní vína po trochu netradiční kousky až vinařský punk. Selekce byla myšlena …


31. května 2019

Vavřinec a dva ročníky šťavnatého Ryzlinku

Otevřel jsem nedávno St. Laurent 2015 z Burgenlandu od Judith Beck, biodynamické červené výborného ročníku primárně z vinice Schafleiten školené zhruba rok v použitých barrique sudech. Mám vína od Judith obecně rád a její Vavřinec jsem v minulosti …


30. května 2019

Rodinná reserva a roséčko od Juvé & Camps

Otevřel jsem nedávno Juvé & Camps Reserva de la Família Cava Gran Reserva Brut Nature 2015, hlavní bubliny známého a populárního většího vinařství (web) ze Sant Sadurní d'Anoia. Už jsem se tu zmiňoval o starší verzi (a psal i o jejich vyšší …


29. května 2019

Jonathan Maltus, +3 miliony keřů, úspěšný rýňák, rozhovory

O J&T Wine Holding, který nyní vlastní vinařství Kolby a odnedávna též Reisten, už jsem se tu zmiňoval. Nyní se skupina spojila s vinařem z Bordeaux (ovšem proslaveným i projektem v Austrálii a dalším v Kalifornii), Jonathanem Maltusem. Ten je …


28. května 2019

Šestice ryzlinků od Wittmanna

Teprve loni jsem se tu poprvé zmiňoval o Weingut Wittmann, jedné ze špiček největší německé vinařství oblasti Rheinhessen. Již 15 generací rodinný podnik se „zkušenostmi více než 350 ročníků“ ve Westhofenu, ale jejich hvězda vystřelila vzhůru …


27. května 2019

Pár dojmů z Praha pije víno 2019

O víkendu proběhl v Novoměstské radnici další ročník festivalu Praha pije víno, tentokrát s propagací výrazně zaměřenou na vína z Gruzie, která zde také hrála důležitou roli a amfory jste zakopávali na každém rohu :-) Dorazila spousta lidí, vinaři …


24. května 2019

F. Schatz a krásná naturální červená

Loni jsem tu psal o výtečné Frankovce z Malagy a vinařství F. Schatz, které ji připravilo. Nedávno jsem měl znovu možnost přechutnat prakticky celou produkci tohoto podniku, s výjimkou bílého Chardonnay. Vína se ke mně dostala již den otevřená a …


23. května 2019

Degustace pěstitelských Champagne

Dovozce VinoVinoVino nedávno uspořádal ve Vinografu ochutnávku „Growers? What Else!“, jakýsi úvod do tématu pěstitelských Champagne (často navíc z kategorie s organikou či biodynamikou ve vinicích) s výběrem vín z jejich nabídky. Chutnala se především …


22. května 2019

Šardonka z Bordeaux, novela vinařského zákona, Rober Parker důchodcem, d’Yquem bio…

Jak se dělá nové Chardonnay v Crand Cru kvalitě a také ceně? Stačí, když jste ruský miliardář. Pak si koupíte Château La Grâce Dieu Des Prieurs v Saint-Émilionu. Následně zahájíte velkou obnovu, jejíž součástí je v roce 2014 i osazení jedné hektarové …


21. května 2019

Myšinové Velasco a parádní pét nat z Mosely

Esencia Rural „De sol a Sol“ Velasco 2015 je víno, u kterého jsem velmi chtěl, aby mi chutnalo. Odrůda Tinto Velasco, kdysi v oblasti La Mancha dost populární ale dnes se vyskytující jen na několika desítkách hektarů. Hektar vinice na písku s nějakým …


20. května 2019

První seznámení s vinařstvím Sklep 58

O víkendu jsem měl možnost projet si produkci pavlovského vinařství Sklep Padesatosm (web), malého projektu Filipa a Jakuba, dvou mladých absolventů zahradnické fakulty v Lednici. Vína jsem degustoval (a s chutí v množství výrazně větším než …


17. května 2019

Rakouské bubliny od Bründlmayera

V poslední době jsem na různých ochutnávkách přechutnal docela dost šampaňských, viz Instagram fotky níže, a určitě z toho zpracuji zápisky, ale dnes pár bublin odjinud :-) Na výborné akci „Sprechen Sie Wein?“ dovozce VinoVinoVino, i k je třeba něco …


16. května 2019

Špalkův Ryzlink a Rioja lákající architekturou

Před rokem mne dost potěšil vývoj Vinařství Špalek a i od té doby jsem chutnal pár povedených kousků. Naposledy pak otevřel Špalek Ryzlink rýnský pozdní sběr 2017 polosuchý (web) z viniční trati Kraví hora. Víno je to sice polosuché, cukru je tam něco …


15. května 2019

Třikrát velká španělská Garnacha

Zase jednou jsem přijal pozvání a ujal se vedení ochutnávky španělských vín, tentokrát byla tématem španělská Garnacha starých keřů. Tahle teplomilná a suchu odolná odrůda, vzhledem k aktuálnímu vývoji klimatu dost důležitým, má podle všeho původ …


14. května 2019

Nachmeleno, alkoholově zreformováno a bublinově erodováno

Několik „zásadních“ zpráv ze světa vína. V roce 2020 se prestižní mezinárodní soutěž vín Concours Mondial de Bruxelles přesune s hodnocením na Moravu. Soutěž je to putovní, pravidelně se odehrává v různých vinařských zemích, při troše štěstí konání u …


13. května 2019

Nadupaný Hibernal, lehkonohé Tři čtvrtě a valtický Merlot

Zemský Hibernal 2016 od Petra Kočaříka z Čejkovic. Víno, které bude určitě konzumenty trochu rozdělovat, ale mne tedy hodně baví. Z výsadeb stylově v zámrazové dolině, připraveno v sudech od fermentace po roční zrání na kalech. Bordó láhev, plastová …


10. května 2019

Lehkonohý Pinot a krásný suchý Riesling

Z Burgenlandu samozřejmě nejraději sahám po Frankovce, ale tentokrát si udělal radost lahví Pinot Noir 2017 biodynamického vinařství Heinrich (web, nedávno jsem tu psal o několika jejich dalších červeniskách). Jde o mix vinic z východního i západního …