Nejlepší články

Náš Tip Nejkvalitnější články jsou výběrem toho úplně nejlepšího z Apetitus.cz. Tyto články poznáte mezi nejnovějšími podle zelené květiny s nápisem „Náš Tip“.

Výběr sestavuje ručně provozovatel Apetitus.cz.

10. dubna 2020

Hot cross buns

Hot cross buns jsou vláčné anglické buchtičky, připravované v půstu i o Velikonocích. Oproti našemu mazanci se kromě velikosti liší hlavně výrazným kořením, ale také bohatší dávkou sušeného ovoce. Určitě si je musíte zkusit upéct! Naopak podobně jako …


9. dubna 2020

Frankovka od Mádla a video o domácích červených

Dneska to vezmeme ve zkratce. Páchal jsem video na téma „Morava neumí červené víno“ (umí a jaké!) a samozřejmě k tomu něco dobrého musel popíjet. Mou volbou byl Malý vinař (web) aka František Mádl a jejich Frankovka 2011 pozdní sběr. Původ Velké …


8. dubna 2020

Uzrálejší šardonka z Wachau

Často jsem mluvil o tom, že nemá příliš smysl z různých tradičních regionů pořizovat vína/odrůdy co tam nepatří. A taky jsem se opakovaně zmiňoval, že mi úplně nesedí moderní přebušené smaragdy ve Wachau, nezávisle na odrůdě, protože je v nich tak …


7. dubna 2020

Šťavnatá Energie a Talbot 2006

Všichni teď potřebujeme trochu energie navíc. Láhev Energie 2018 z Domaine Viret jí má na rozdávání. Philippe Viret, propagátor z mého pohledu tak trochu eko-esoterického zemědělství pod názvem Cosmoculture® (ostatně už jsem tu o něm psal) dříve …

Mazanec z kvasu jako peříčko

Letos se mi povedly skutečně výborné mazance. Vlastně i vánočky na Vánoce… Střídka jako peříčko, že to nožem skoro zničíte, trhá se jako panettone, objem má jako ta vata jako z obchodu, přitom ale chybí veškeré „obchodní“ bonusy a přebývá přirozená …


6. dubna 2020

Hodně fajn Manzanilla s videem

Dnešní zápisek bude trochu zvláštní. V izolaci už mi hrabe a i když jsem na Instagramu tvrdil opak, tedy že do vysoce amatérských videí se pouštět nechci a na ty profesionální nemám schopnosti a nehodlám utrácet za profíky, nakonec jsem se přeci jen …


3. dubna 2020

Efektní Merlot a charakterní Pinot Blanc z Moravy

Včera to byla červená Morava velmi archivní, dnes naopak velmi čerstvá a sotva pár týdnů lahvovaná. Ale když musíš tak musíš. Vinařství Springer z Bořetic a jejich Merlot 2018 výběr z hroznů. Původ ve viniční trati Čtvrtě, dost redukovaná sklizeň, …


2. dubna 2020

Vavřinec 1996 a fotky z domácí izolace

Ulovil jsem v pondělí láhev Svatovavřinecké 1996 od Jožky Valihracha (web), původ hroznů je ve vinici Barany v Krumvíři. U starých zahraničních vín se mi to tolik nestává, a nebo možná hraje roli nucené omezení kontaktu s dalšími lidmi, ale nedalo mi …


1. dubna 2020

Špičkové qvevri Chardonnay z Dobré vinice

Včera jsem psal o naturálním oranžovém víně, které mi přišlo dost nepovedené. A dnes se podíváme na opačnou část spektra, s oranžádou v kategorii špičkových. A co víc – domácí! Dobrá vinice (web) je jedním z pionýrů používání gruzínských qvevri v …


31. března 2020

Parádní moravský ryzlink a nic moc oranžáda

Na téma ryzlinku z vinařství Gurdau už jsem se tu rozplýval nějakou dobu zpátky a ani dnes si nebudu stěžovat. Tentokrát to bude Riesling Stará Hora 2017, tedy výsadby z jediné vinice a stále dost mladé a lze očekávat, že výsledky budou jen lepší …


30. března 2020

Frankovky od Hummela a Wenzela

Zprávy z izolace, den patnáctý. Provedl jsem několik experimentů s videoblogem, s výsledky naprosto nejsem spokojen a nic neuveřejňuji, jen pár drobností na Instagramu (i ve stories). Uvidíme, třeba se časem zlepší. Otevřel jsem několik báječných vín …


29. března 2020

Mechový bochníček ala Šumava

Mechový bochníček ze včera a odpověď na “jak to asi časově vychází, takový rychlejší chleba”Videorecept na dost podobný základní “český kmínový” máme i na @pecempecencz, ale opakování matka moudrosti a vlastně to stačí i v krátkosti. 400 g cz žitného …


27. března 2020

Ve vlastní šťávě: Těstoviny 3x denně? Naplánujte si na samotku lepší jídelníček

Smáli jste se koncem února lidem, kteří vzali útokem místní supermarket a nakoupili válečné zásoby těstovin a mouky? V aktuální situaci větší nákup dává najednou smysl, pokud člověk nemá obzvlášť v oblibě časté supermarketové procházky v roušce a s …

Ve vlastní šťávě: Chameleonská „nemoc“ histaminová intolerance: Jak se nezbláznit ze zakázaných potravin?

Ještě pár let zpátky byl pojem histaminová intolerance (HIT) mezi běžnou populací neznámý. Střih, je rok 2020 a mnozí vaši známí najednou vynechávají chleba, alkohol, ale taky rajčata, špenát, kysané zelí nebo houby. Od svých lékařů dostali seznam …


Ve vlastní šťávě: Jídelníček na týdny bez nákupů? Objevte klíčení, kvašení a využijte každou slupku.

Potřebujete se na celé týdny zavřít. Už jste pochopili, že bez plánu se bude vařit špatně… Ale plán se neudělá sám a tak končíme s jen o trochu méně chaotickým nákupem než obvykl 2000 e. Právě pro tyhle případy jsem po rozhovoru s Karolinou Fourovou …

Fajn maďarské červené a popcorn z Weinviertelu

První dnešní lahví bude Gneisz és Csillám 2016 od Franze Weningera, pro mne jedné ze zásadních hvězd rakouských frankovek, ale tentokrát z jeho vinic kousek za hranicemi v maďarské oblasti Sopron. A i odrůdově jsme jinde, dominuje Merlot a Syrah, …


Slepice na paprice

Jedna kamarádka mi už tradičně s prvními rajčaty a paprikami píše, jak dělám letní pečenou verzi paprikáše – o 2000 dkaz na recept se vždycky ztratí. Recept pořád funguje, ale pokud aktuálně chcete i vývar, i slepici, jak to bývalo zvykem, tak je to …


26. března 2020

Loupáčky z mladého kvasu

Vzhledem k tomu, že spousta z vás se odhodlala založit kvas kvůli aktuální touze po soběstačnosti (čti jako „nesehnal jsem droždí“), zkusila jsem bláhovou věc. Loupáky, lépe řečeno makovky z toho kvasu, co jsme spolu nejen na instagramu nedávno …

Instarecept: Zelené špenátové palačinky

Recept nemůže být snadnější. Pokud chcete zářivě zelenou barvu, je třeba mixovat dlouho a dobrým mixérem, který nevytvoří jen těsto s plovoucími lístečky – já všechno hodím do nástavce na koktejly. Dobré jsou i druhý den, jako wrapy.V aktuální době, …


Francouzské označení vin méthode nature

Zajímavá novinka z Francie, kde vzniklo a bylo schváleno označení vin méthode nature. Spolek Défense des Vins Nature'l, který založil a vede vinař z Loiry Jacques Carroget, pokročil v jednáních s ministerstvem zemědělství, INAO (Institut national …


25. března 2020

Výborná červená Suciaja a Archè z La Colombera

Dnes se mrkneme do Itálie (virtuálně a bezpečně), konkrétně do kopců u Vhò nedaleko Tortony, na půl cesty mezi Milánem a Janovem. La Colombera (Azienda Agricola Pier Carlo Semino, web) je rodinná farma zabývající se pěstováním pšenice a cizrny, k tomu …

Kvas z ovocné vody

Pokud jste několikrát zakládali kvas z mouky a vody a umřel dřív, než začal fungovat a zorienovali jste se, mám pro vás ještě jednu možnost – nechte zkvasit jablko! Ve zkratce – nakrájíte jablko, zalijete vodou, 4-5 dní na něj zapomenete a až si …


24. března 2020

Nestarec WTF & Drinking Against Sinking

Dnešní láhev jsem vlastně otevřel především coby doprovod informování o jedné bohulibé činnosti vinařů, ale o tom za chvilku. Nejdříve Milan Nestarec, nesporná hvězda domácí naturální vinné scény a jeden z vůbec nejznámějších a nejpopulárnějších …


23. března 2020

Růžová solera z amfory a naturální směsná ovce

Vinné zprávy z izolace mimo centrum Prahy, den osmý. Příchodem jara skončilo teplé slunečné počasí, začalo mrznout a chvílemi sněžit. Z ryzlinků opět přecházíme na frankovku. Kalná vína lze snadno vyfiltrovat konzumací přes jednorázovou roušku. Do …


20. března 2020

Paradigma z Burgenlandu

Dnes je první jarní den. Ve sklence mám ryzlink, ale v článku bych se chtěl ještě věnovat červenému. Otevřel jsem Paradigma 2012 z vinařství Claus Preisinger (web), jedné z v současnosti asi největších hvězd rakouského naturálního vinaření a …


19. března 2020

Nádherný červený Saumur

Asi nejlepší víno, které jsem v poslední době otevřel, pocházelo od Loiry. Jsme v oblasti Saumur u Domaine Guiberteau. Vinařství založil na počátku minulého století Clément Manguin a později jej předal svému zeti, nadanému vinaři (a mimo jiné …


18. března 2020

Nesířené Xarel·lo a zajímavá Nascetta

Známé španělské bio (už od konce sedmdesátých let!) vinařství Albet i Noya (web) z Penedès má docela široký sortiment obvykle dost fajn vín, od bublin pod apelací Clàssic Penedès, přes charakterní červená až po specifické okrajové odrůdy a …


17. března 2020

Žufánek, LVMH i Pernord Ricard dezinfikují…

Dějí se zajímavé věci. Celá ČR šije roušky. Taky mám domácí výroby. Zítra začneme vyrábět plicní ventilátory, jak znám domácí kutily. A pak je tu samozřejmě těžce nedostatková dezinfekce na ruce. Když se Žufánek na Facebooku zmínil, že má doma …


16. března 2020

Chutný bořetický Ryzlink a jeden z Mosely

Nevím, zda má někdo náladu číst o víně, ale snad jo. Z e-shopů a vinoték chodí maily o rozvozech zdarma (tohle víno je třeba WineGeek), různých akcích a speciálních nabídkách… takže žízní neumřeme. Venku se otepluje, počasí chvílema dost jarní, stoupá …


14. března 2020

Nehnětený chléb – chleba pro začátečníky

O chlebu bez hnětení jste asi slyšeli. 3 hrnky mouky, 1,5 hrnku vody, špetka droždí… A ti, kteří neslyšeli, se teď ptají. Na co si dát pozor? Co se dá nahradit a co už ne? Když mám doporučit recept člověku, který nikdy nepekl, doporučuju tento.…