Nejlepší články

Náš Tip Nejkvalitnější články jsou výběrem toho úplně nejlepšího z Apetitus.cz. Tyto články poznáte mezi nejnovějšími podle zelené květiny s nápisem „Náš Tip“.

Výběr sestavuje ručně provozovatel Apetitus.cz.

26. května 2017

Zajímavé Champagne a šest bílých burgundských

Už je to pět let, co jsem se tu rozepisoval o hodně specifickém víně Rosé des Riceys. Tématu se teď věnovala Jane Anson v Decanteru, v článku Rosé s burgundskou duší. Jane doporučuje víno od moc zajímavého šampaňského producenta Olivier Horiot (web), …


25. května 2017

Georges Vernay, János Konyári, Čína, Anglie, padělky, rozhovory…

Letem vinným světem. Na úvod dvě smutné zprávy. Před několika dny zemřel ve věku 92 let vinař Georges Vernay, člověk který se masivně zasloužil o obnovu odrůdy Viognier a slávu apelace Condrieu na severní Rhôně. Jeho suché bílé Condrieu „Coteau du …


24. května 2017

Bílé Španělsko, cava a 3x B\V ryzlink

Před brněnskou degustací Champagne jsem zaskočil do podniku Trapas na tapas, je to tam docela fajn. A logicky k jídlu nevynechal trochu toho vína. Ànima de Raimat Blanco 2014 pochází z Costers del Segre, vinice jsou vedeny v režimu integrované …

Resuscitace?

autor: PhD comix Asi jste si všimli, že je tu poněkud mrtvo.  Hlavním důvodem je fakt, že mě prostě čím dál tím víc baví moje práce zapadlé vlastenky pro Post Bellum  a objevila jsem kouzlo archivů a tak holt prokrastinuji spíše listováním v …


23. května 2017

Brněnský dýchánek s pěstitelskými Champagne

Po myslím docela úspěšné párty Družstva minulý týden (pro zájemce fotogalerie) jsem se do Brna vrátil hned včera, tentokrát na pozvání místních vinných nadšenců. Byl jsem požádán uspořádat degustaci vín z mých nejmilejších, pěstitelských (a vzhledem k …


22. května 2017

Velké bílé Châteauneuf-du-Pape

Dobrovolně přiznávám, že bílá z Rhôny nejsou něco, co bych úplně vyhledával. Ještě tak Viognier ze severní části, ale jakmile dojde na různé ty směsky postavené na Roussanne / Marsanne, většinou mne úplně neoslovují. Ano, tušíte správně, postrádám …


19. května 2017

Přírodní Champagne a pět bílých z Burgundska

Po krátkém výpadku opět zahájil Jiří Hron pravidelné přechutnávky francouzských vín ze svého sortimentu. Přestěhoval se s nimi do nově otevřené restaurace a kavárny ŠMIK, kde má na lístku hezkých pár lahví. Včera představil jedno Champagne a pět …


18. května 2017

Zmrzlé vinice, vinná kůže, Morava v USA, Brno

Svaz vinařů České republiky provedl dotazníkové šetření na škody způsobené jarními mrazy a z nich vznikl kvalifikovaný odhad finančních ztrát ve výši 1,18 miliard korun. Detailněji mají vše rozepsáno na webových stránkách. Některé vinaře, a patří mezi …

Večeře ve Fat Duck Hestona Blumenthala

Když je vám třicet, můžete čekat kolikrát hodně speciální dárek. A mě čekalo velké překvapení, takový malý šok. Od Martina jsem dostala víkend v Londýně s návštěvou The Fat Duck, která si drží tři michelinské hvězdy a umisťuje se vysoko v žebříčcích …


17. května 2017

Španělské runy na dnešní Družstvo

Určitě tu mé vinné příspěvky sleduje i někdo z fantazácké / tolkienistické komunity. A tak se ptám… vidíte to na vinětě taky? :-) Je tam prý nápis ve starém iberském písmu, prý dosud nerozluštěný, ale mně to až podezřele hodně připomíná trpasličí runy …


16. května 2017

Minivertikály Vino Nobile od Boscarelli

Ke konci dubna navštívil Prahu Nicolò De Ferrari z rodinného vinařství Boscarelli, podniku specializujícího se na Vino Nobile di Montepulciano, a předvedl svá vína na příjemné komorní degustaci u dovozce Alifea (a později též na degustační večeři). …


15. května 2017

Pivo versus víno na 360 km

O víkendu se odehrál epický souboj mezi vínem a pivem. No dobře, to možná trochu přeháním… :-) Favority letošního ročníku Vltava Run, štafetového běhu ze Šumavy do Prahy o celkové délce přes 360 km a s převýšením něco nad 6.5 km nahoru a 8 km dolů, …

Vepřová žebra podruhé

U žebírek platí základní pravidlo, které v jiných životních situacích asi nepoužijete: nejdřív jde o měkkost a až pak o krásu :) Už jsme spolu jeden luxusní recept absolvovali, mám ho i v kuchařce, nicméně to neznamená, že k úspěšnému cíli vede jedna …


Domácí BBQ omáčka

Ve velkém rendlíku nebo hrnci s tlustým nepřilnavým dnem rozehřejte olivový olej. Přidejte rozdrcený česnek a záhy také uzenou papriku. Vmíchejte a ihned přidejte kečup nebo passatu, aby obsah nehořkl. Dále pak přidejte všechny ostatní ingredience. Na …


12. května 2017

Pěstitelské Champagne a biodynamická Cava

Bubliny! S velkou chutí jsem otevřel a vypil Champagne Dhondt-Grellet „Dans un premier temps“ Brut (ale dozáž jen 5 g/l). U nás jde o novinku, dovezeno teprve nedávno. Tohle víno se dříve jmenovalo Tradition a jde o základ vinařství. Což je menší …

Zelňačka s klobásou

Ještě než propuknou ty správně jarno-letní dny, k večeru bývá chladno. A to je chvíle, kdy já mám největší chuť na talíř (nebo dva) nějaké dobré, horké polévky. I když mám pořád tendence zkoušet nové a nové recepty, nemůžu zapomínat ani na ty klasické …


11. května 2017

Mesquida Mora Trispol 2013

V poslední době jsem experimentálně nakupoval různá ostrovní vína. Čímž nemyslím jen bubliny z Anglie, těch není nikdy dost a chtěl bych mít doma o hodně větší zásobu, nebo klasické věci ze Sicílie či Sardinie. Ale spíš kousky z míst jako Tenerife, …


10. května 2017

7x Barbera pěti různých vinařství

Propíjel jsem se teď sérií vín italské odrůdy Barbera ze sortimentu Víno pro vás, dnes se pokusím odhrnou zbylé poznámky co se mi tu nahromadily. Něco mi stylově sedělo více, něco méně, ale obecně mám dobře udělanou Barberu poměrně rád, z obvyklých …


9. května 2017

Psaní, rozhovory, suchá vína, Družstvo v Brně

Zpracovávám docela pravidelně texty i mimo blog. Někdy si to fakt užívám, jindy je to trochu boj :-) Třeba když se snažím na vínech, která mi třeba moc nechutnají, najít pozitiva pro „běžného konzumenta“. Nebo takové sepisování profilu odrůdy, ze …


5. května 2017

Pukni hajzle (s amforou a kanadským pinotem)

Ne, titulek není komentářem k současné politické situaci u nás, i když by se hodil na více než jednoho z našich ústavních činitelů :-) Včera opět dorazil na návštěvu kamarád žijící dlouhodobě v Japonsku a tohle prý říkala jeho česká babička když někdo …


4. května 2017

Mrazy, Bordeaux, Gaja na Etně, Taittinger v Anglii…

Co nového se událo ve světě vína? V Evropě jsou to určitě mrazy, článků na které by šlo linkovat je hromada. Mrazivé počasí zasáhlo Švýcarsko, Španělsko (třeba Rioja, hlavně Rioja Alavesa, či Ribera del Duero nebo Bierzo), části Itálie, Německa, …


3. května 2017

Třikrát suché Lambrusco

Lambrusco. Už jsem se tu dříve zmiňoval, že to může být (a tradičně bylo) něco úplně jiného než všechna ta sladká průmyslová stěží vína ze supermarketů, projevem bližší limonádě, a nejlevnější víno ve čtvrtlitrové karafě na lístcích všemožných …

Fallet-Prévostat, Els Vinyerons, Mas Candí…

V poslední době doma piju často buď taková vína, která už z mých poznámek dobře znáte, nebo lahve ze kterých chci sepsat poznámky až coby součást nějakého setu. A nějak nestíhám. Ale nějaké ty jednotlivé lahve myslím odhrnout zvládnu, než se zase …


29. dubna 2017

Jak mi nepřišla cava a dvě saké

Docela často mi chodí víno různými spedičními službami, od jedné lahve Messengerem po paletu kamionem Schenkeru (řidiče trochu překvapilo, že k nám do ulice nezajede, a prý jestli bych si pro tu paletku nemohl zajít půl kilometru na hlavní silnici…) a …


28. dubna 2017

La Milana, Tautavel a Beck Ink

Poslední dny se nám poněkud ochladilo, takže tématem budou tři červená. O vínech populárního katalánského bio vinařství Albet i Noya, které je v nabídce dovozce Bio Sueño, už jsem se tu párkrát zmiňoval. Zásadní částí jejich produkce jsou vína šumivá, …


26. dubna 2017

Víno co vám změnilo život?

Před pár lety jsem se tu rozepisoval o svých vinných začátcích, bylo to zábavné období. A včera narazil na zápisek Neala Martina, který položil jednoduchý dotaz desítkám jihoafrických vinařů. Jaká láhev vás nakopla se o víno více zajímat? Dokázali …


25. dubna 2017

Nebbiolo k pátým narozeninám (pro rodiče)

Slavili jsme narozeniny syna a tak jsem vylovil ze zásob něco jeho ročníku a vzhledem k příležitosti i stylovou apelaci. Vinařství Rivetti & Lauro z mé oblíbené oblasti Valtellina a jejich UÌ Vigna 117 Inferno 2012. Vinařství jede směrem k …


24. dubna 2017

66.6 aneb další ročník bodování naturálních vín

Sobota byl Den Země a navíc i biodynamický kalendář nenaznačoval žádné problémy :-) S radostí jsem tedy vyrazil na Moravu, abych se zúčastnil hodnocení Víno 66,6 a nic navíc, 6. ročníku speciální sekce vín při Velkobílovické výstavě. Pro detaily …

Dokonale pečená drůbež

Je mi to jasné, určitě máte zafixovaný postup, který vás dovede do stadia „celkem spokojeni s výsledkem“. Ale co kdybyste to tentokrát zkusili s větší péčí za cenu naprosto dokonalého výsledku? Jde prakticky o pár pravidel. Text vypadá dlouhý, ale …


23. dubna 2017

Chřestové risotto recept

Dorazil nám s nákupem krásný bílý chřest a tak jsem ho nechala zazářit v risottu, které máme moc rádi a dlouho už jsem ho nedělala. Rýži chřest svojí výrazností vhodně doplní a tohle jídlo je prostě jarní láska. Recept na chřestové risotto vystačí na …