Rok se s rokem sešel a doma mi přistál další ročník Château Bois de Favereau Bordeaux Supérieur „Cuvée Jean Jules“ z Entre-Deux-Mers, podniku rodiny Galineau z Pellegrue a vína připravovaného exkluzivně pro négocianta J.J. Mortier & Cie (podnik …
Z vinařství Gurdau (web), které mimochodem v Kurdějově buduje nové dost efektní vinařství, jsem si oblíbil především Ryzlink rýnský a pravidelně zkouším. Naposledy jsem ale šáhl i po veltlínu, konkrétně to byl v nerezu připravený suchý Veltliner 2017. …
Sérii červených vín proložíme bublinami, stavíme se ve vesnici Beaunay v Coteaux du Petit Morin, v Champagne Oudiette (web). Vinohradník a sklepmistr Maxime Oudiette je dalším z řady nastupujících mladých pěstitelů a jedním ze žáků Anselma Selosse, v …
Zlákalo mne vyzkoušet víno z Bodegas Bhilar (web), od zajímavého biodynamického producenta z oblasti Rioja Alavesa, v nejvýše položených částech u Elvillar. Ve vinicích ani měď, jen síra a syrovátka, místní vinaři Davida Sampedro prý označují za …
Château Pontet-Canet, 5ème Grand Cru Classé v původní klasifikaci z roku 1855, patří mezi špičková vinařství v Pauillacu a Bordeaux jako takovém, pravděpodobně by si i zasloužilo vyšší umístění v hierarchii. 81 hektarů vinic a zhruba 800 tisíc keřů, …
Dnes to bude nový ročník jednoho z mých hodně oblíbených vín. Bierzo, Mencía, Raúl Pérez (web) a jeho Ultreia Saint Jacques 2018. Poprvé jsem tu, s dost detaily, psal o ročníku 2014. Ale alespoň něco si teď zopakujeme. Špičkový vinař, jedna ze …
Objevila se mi doma další láhev z Weingut Meyer (Karl-Heinz a Andreas, vinařících Meyeru a Meirů je v Německu spousta a je snadné se v tom ztratit ;-). Tohle vinařství umí udělat pěkné ryzlinky (a nejen ty, za pozornost stojí i burgundské odrůdy), …
Dnes se zastavíme v Kampánii, konkrétně v provincii Avellino či také Irpinia, na úpatí Apenin ve vinařství Le Masciare (web). Podnik, jméno nese podle starého lokálního výrazu pro čarodějky ochraňující úrodu, vlastně vznikl až v roce 2001. Navázal ale …
Další počin s dílny Maškrtnica a Herbář. Vy, kdo jste tu déle, si podobnou variaci pamatujete už z minulých let, my ji tentokrát měly špaldovou a z kvasu i z tužšího omládku (jednu jsem přinesla hotovou, druhou jsme zadělaly spolu). Pokud nejste na …
V roce 2007 jsem v článku na portále O Víně napsal: „Pinoty od tohoto výrobce, a nebojím se to říct, možná až trochu nekriticky zbožňuji. Na nic si nehrají, barvu mají takovou, jaká odpovídá odrůdě v severní vinařské oblasti a vůně je prostě... však …
Ještě nám ani neslehlo po vánočkách a už zase kynuté? No jo. Tam, kde se podobného pečiva nepřejedli o Vánocích, v současnosti začíná slavení Tří králů a tzv. Epifanie, Zjevení Páně. Na východ od nás jsou pro změnu trochu opoždění, ale to teď nechme být.…
Známe „100 nejlepších moravských a českých vín pro rok 2021“, tedy přesněji řečeno obsah letošního Salonu vín ČR. O tom, jak se vyvíjí mainstreamové vinařství v naší zemi, stále dává slušný obrázek. Nebudu se zabývat konkrétními lahvemi a producenty a …
Do nového roku s fantastickým ryzlinkem! Pravda sice velmi mladým a teprve na začátku cesty, ale omlouvat se nebudu. Některá vína prostě umí nabídnout různé podoby potěšení, jinak skvělá jsou mladičká a odlišně po pár letech (či dekádách) zrání. A …
Uplynulý rok byl pro gastronomii, podobně jako pro kulturu, spíš průšvihem. Přesto se našlo i pár světlých momentů, otvíraček a proměn, které nepříjemné pocity z něj trochu vyvažují. Spolu s gastronovinářkou Klárou Donathovou jsme mluvili o tom, co ji …
Bagetové kvásky sice vypadají jako o něco náročnější pečivo, ale to je jen zdání – překvapivě je tahle stylová varianta v něčem snadnější, než klasická ušatá bageta – u té mírné překynutí nebo nerovnoměrná páry v troubě zabrání typické otevření. Navíc …
Pokračuji v bublinách, okolo svátků toho padlo hodně a něco mi napovídá, že i zítra se bude šumět :-) Otevřel jsem opět dvě lahve od Finca Can Macià aka Fermí Bohigas (web), především jejich základní Brut Nature je cava je u nás doma poslední roky …
Champagne Lanson, tradiční barák z Remeše založený už v roce 1760, s nepřehlédnutelným maltézským křížem v logu, poutá v poslední době trochu větší pozornost. Možná je to lepším marketingem a novým majitelem (od roku 2006 je součástí Boizel Chanoine …
Už je to nějaký ten pátek, co jsem se tu rozepisoval o Bollinger PN VZ15 Brut, v té době čistě teoreticky coby o zajímavé novince v sortimentu tohohle skvělého šampaňského baráku. Ale neodolal jsem a láhev pořídil a na Štědrý den otevřel. Veškeré …
Někdy mu taky říkám jarní vánoční. Paradox, co? Kdysi jsem až díky Cuketkovi zjistila, že to, co se prodává v Rakousku jako klasický, řekněme vídeňský bramborový salát (ten k řízku), je to, co prý vařila moje prababička Julianaa říkala tomu „jarní“ …
Je to už dobrých osm let, co jsem zde psal o La Rioja Alta Viña Ardanza Reserva (web), tenkrát to byl ročník 2001. La Rioja Alta je jedno z velkých tradiční vinařství „od nádraží“ v Haro, se jmény jako López de Heredia (naposledy jak psal k Viña …
Vytáhl jsem ze sklepa jednu z posledních lahví muškátu/milerky/směsi (je to takové lehce sporné, láhev je špatně označena), moje „vlastní“ víno z ročníku 2013 z modřanských hroznů. Měl jsem tu zápisky Pomáhat a chránit muškát s milerkou a také V …
Ničím nezkalené svátky a šťastný vstup do nového roku přeje Jižní svah! Dejte vědět, co dobrého se chystáte otevřít na Vánoce, a jakou lahví se rozloučíte s probíhajícím (v pravdě poněkud šíleným) rokem. Snad k nám bude 2021 o něco milosrdnější.
Sleduji teď všemožné žebříčky top vín poněkud šíleného roku 2020, sestavy z časopisů i od jednotlivých vinných kritiků. A samozřejmě jsem sám začal přemýšlet, pošmourno venku a pandemická situace volají po bilancování, že bych něco podobného sestavil. …
Otevřel jsem nový ročník Barbery od Rocco di Carpeneto (web), konkrétně Reitemp 2015 Barbera del Monferrato DOCG Superiore. Psal jsem tu o ročníku 2013 a také o 2014, v prvním článku se dozvíte původ jména a v tom druhém zase nejvíce informací okolo o …
Nedávno doma padla láhev Connétable Talbot 2006, druhého vína Château Talbot. O vinařství jsem tu psal opakovaně a už dost dávno, nedávno se tu zmiňoval i o prvním víně tohoto konkrétního ročníku. Zmiňoval jsem se určitě i o tom, že ke Connétable máme …
Měl jsem příležitost projet si již nalahvovaný ročník 2019 z malokarpatského vinařství Zlatý roh (web), stále ještě mladého projektu u obce Děvín. Příprava vinic začala v roce 2014 vyklučením asi 3 ha starých …
Mám trochu skluz v aktuální nabídce Dobré vinice (web), vlastně si jen sem tam někde dám skleničku a trochu jsem přestal je systematicky prochutnávat. Domácí „naturál“ rybníček se hodně rozšířil a vlastně je i čím dál víc ochutnáváníhodných vinařství …
V Herbáři jsme letos pekly kromě sladkostí i zelí, vařily bramborové a další saláty a samozřejmě nechyběl ani chleba. Kateřina má sice ráda práci s celozrnnou moukou, ale když jsem se ptala, co by si dala nejradši, odpověděla velmi jasně – bramborový …
Další počin s dílny Maškrtnica a Herbář. Vy, kdo jste tu déle, si podobnou variaci pamatujete už z minulých let, my ji tentokrát měly špaldovou a z kvasu i z tužšího omládku (jednu jsem přinesla hotovou, druhou jsme zadělaly spolu). Pokud nejste na …
Já vím, já vím, do čeho se to propána pouštím? Ale ono se to má tak – vánočku bez lepku peču kvůli bezlepkové části rodu, která si klasickou pochopitelně dát nemůže. Recept vychází z mnohokrát ověřené klasiky Gluten free alchemy (jejíž těsto na vánočku s…