Nejlepší články

Náš Tip Nejkvalitnější články jsou výběrem toho úplně nejlepšího z Apetitus.cz. Tyto články poznáte mezi nejnovějšími podle zelené květiny s nápisem „Náš Tip“.

Výběr sestavuje ručně provozovatel Apetitus.cz.

15. února 2019

Severní Rhôna od Cave de Tain

Před několika dny jsem vyrazil do Novoměstské radnice, již tradičního to místa pro ochutnávky dovozce Kupmeto. Tentokrát byla na pořadu dne vína z Cave de Tain (web), od významného producenta severní Rhôny se sídlem v Tain l´Hermitage. Možná nemají …


14. února 2019

Brewsta's Burgers 2018

"Hamburgers! The corner-stone of any nutritious breakfast." - Quentin Tarantino I've traveled the world in search of good burgers, but Prague is home for me. My hunger for burger knowledge here has never been satisfied. Over the last 11 yea

Dvě předvalentýnská šampaňská

Pomalu ale jistě se blíží další Družstvo (detaily již brzy!) a já si na něj vybral jedno báječné Champagne. Abych následně zjistil, že už ho není k dispozici dostatek a další určitě nebude včas. A tak, těžká to práce, musel vyrazit přechutnat pár …


12. února 2019

Riesling, Champagne a Mencía v Mariánských Lázních

Vyrazil jsem s rodinou na dovolenou zkoumat krásy Mariánských Lázní. Pokud jde o místní gastronomii, tak náš rozptyl nakonec nebyl zrovna široký. Již docela vyhlášený „tapas“ podnik Medité a pak restaurace hotelu Villa Patriot. A nějaký ten nákup vína …


11. února 2019

Čas dát slovenským oranžádám sbohem?

Zajímavá věc, všechna ta „jiná“ vína. Kousky svérázných barev, pro jednu z nich se vžil a po celém světě používá termín oranžová, netradičních vůní a chutí, oxidativní, s vlivem „flóru“, leckdy kalnější, někdy přirozeně perlivá s hromadou sedimentu. …


8. února 2019

Chutný Vermell a Cullerot ze starých amfor

Přechutnal jsem nový ročník jedno z mých oblíbených vín, Celler Del Roure Vermell 2017. Pravidelně jsem pil především ročník 2014, měl jsem tu i poznámky k 2016. V přípravě vína se nic nezměnilo, je to stále Garnacha Tintorera, Monastrell a Mandó, …


7. února 2019

Výtečná zralá Barbera a elegantní růžová cava

V uplynulých několika týdnech jsem se postupně propíjel 24 lahvemi italské Barbery (a jednou vysokohorskou z Argentiny z jiného zdroje, o té časem) od Víno pro Vás, o pár vínech už jsem tu psal. Nakonec jsem si do domácí zásob objednal tři kousky. …


6. února 2019

Limity apelace aneb případ Cava

Otevírám takhle k večeři španělské bubliny, ostatně je to posledních let má oblíbená kratochvíle, jsou možná trochu překvapivě z Riojy. A říkám si, že bych měl sepsat pár řádků k současné tamní bublinové situaci. Totiž… co si představíte, když se …


5. února 2019

Oslavu Furmintu krásným tokajským od Lenkey

Na konci roku 2017 (strašně to utíká…) jsem si udělal výlet do Košic na Furmint Forum, velkou přehlídku zaměřenou právě na tuhle úžasnou odrůdu. Sešla se tam pestrá směsice vinařů především ze Slovenska a Maďarska a ochutnal jsem několik vyloženě …


4. února 2019

Velka Frankovka na počátku zralosti

Dnes to bude Frankovka. Jedno ze zásadních jmen, pokud se budeme bavit o téhle fantastické odrůdě, je určitě burgenlandský producent Weingut Gesellmann (web). I jejich směs Cabernetu a Merlotu Bela Rex je považována za špičku v rámci rakouských …

Citronový chlebíček

Pamatujete si citronovou babetu? Citronový chlebíček je její anglofonní bratranec, jen o něco hutnější a zároveň voňavější, intenzivní a velmi trvanlivý. Aby taky ne, narozdíl od industriální verze (kterou jsme ovšem velice milovala, ne že ne) je tu …


1. února 2019

Furmint Day, běh ve vinném sklepě, Reisten s novým majitelem, obří aukce

Dnešek je oficiální Furmint Day, oslava téhle báječné odrůdy, které se v posledních letech daří stále více poutat pozornost i mimo Maďarsko, Slovensko a Rakousko. A to vlastně více díky parádním charakterním suchým vínům (a bublinám) více než díky …


31. ledna 2019

Gavi, Riesling a Veltlín

Dnes začneme v Itálii u biodynamického Giordano Lombardo Vigne di San Martino Gavi di Gavi 2017. Naposledy jsem tu psal o šestnáctce a technicky se nic nezměnilo, mohu se rovnou vrhnout na poznámky k obsahu lahve (zelená bordeauxská, kovová záklopka a …


30. ledna 2019

Slušná Cariñena se scestným hodnocením

Dnes se mrkneme na Solà Fred Negre 2017 z Celler Masroig, jsme ve španělské apelaci Montsant a u odrůdy Samsó alias Cariñena/Carignan. Družstevní podnik s více než stoletou historií (založeno 1917) není žádný drobeček, pracují na 500 hektarech vinic, …


29. ledna 2019

Someliéři doporučují #2

Před dvěma týdny jsem zde uveřejnil první ze série příspěvků someliérů především z výborných restaurací, bister a barů na téma „co pít v roce 2019“, bližší informace o celém nápadu najdete v úvodu. Článek měl dobrou odezvu a dnes tedy pokračujeme snad …


28. ledna 2019

Ráspiho Frankovka 2017 a H2 z Mátry

Po výpadku ročníku 2016 je tu opět má oblíbená základní frankovka z obce Fertőrákos, maďarské oblasti Sopron, vinářství Ráspi. Kékfrankos 2017 je překvapivě přístupná a pitelná už teď, byť trocha vzduchu tomu rozhodně neuškodí, a i stylově se od …

Super-easy špagety z jednoho hrnce

Nejjednodušší recept na těstoviny na světě. Nic víc. Nic míň. Stačí jeden hrnec nebo pánev, kam se vejdou suché těstoviny na délku, pár přísad, voda a asi 12 minut čekání. Na špagety budete potřebovat jedinou pánev nebo hrnec, hlavně se tam musí na …


25. ledna 2019

Pivo na poště, USA bez státní správy, Michelin ve Francii, Vinařství roku a Salon vín

Nevím, jaký je váš vztah a zkušenost se servisem České pošty, ale já v Praze si rozhodně nemohu… vymyslet dostatek vulgárních slov. Spíš než o konkrétních lidech, občas je vidět že se vlastně dost snaží, je to systémový problém. Ale co už. Možná by se …


24. ledna 2019

Starosvětská Rioja a koncentrovaná Barbera

Po delší době jsem doma zase jednou otevřel opravdovou španělskou červenou klasiku. Bodegas R. Lopez de Heredia (web) a jejich hlavní víno, Viña Tondonia Reserva Tinto 2006, aktuálně nejmladší ročník na trhu. O vinařství jsem se rozepisoval už dříve, …

Salát Coleslaw

Mnozí říkají, že nejlepší mají v KFC. Pokud nakrouháte zeleninu dostatečně na jemno, můžete se mu doma nebezpečně přiblížit. Koukněte na krátké video a hlavně – dejte mu pak čas! Tomu salátu, myslím. Potřebuje odpočívat. Už jednou jsem ho ve …


23. ledna 2019

Champagne Billecart-Salmon

Skončila nám doma jako dárek láhev Champagne Billecart-Salmon Brut Réserve, základního (rozuměj nejdůležitějšího a tvořícího největší podíl produkce, byť kvanta dělají také roséčka) vína tohoto populárního producenta, který loni oslavil kulaté dvě …


22. ledna 2019

Favereau 2015 a mělnický Saint Laurent 2015

Již tradiční lednová akce dovozce Kupmeto je opět v plném proudu a já naskladnil pár kartonů Château Bois de Favereau Bordeaux Supérieur „Cuvée Jean Jules“ 2015. O co jde a proč viz zápisek k předchozímu ročníku. Patnáctka (i následující šestnáctka) …


21. ledna 2019

Táborské Bottled Alive potřetí

Co se stane, když přijdou na festival živých vín vystavovat své vzorky i chemik a muzeolog? Inu skončí to tak, že mají úplně jiný přístup k vhodnému počtu šarží v nabídce :-) Jeden preferuje různá vína spojit v jednu ideální směs (i když ve sklepě vás …

Nejjednodušší lívance

Tyhle lívanečky ráno dáte i ještě v polospánku a se slepenýma očima. Stačí jakýkoli robot nebo nádobový šlehač, využít můžete i smoothiemaker. A navíc na nic nečekáte, nekynou! Do robota, mixéru nebo šlehače vlijte podmáslí, přisypejte polohrubé mouky …


19. ledna 2019

Skořicový kringel s lískovými oříšky z kvasového i kynutého těsta

Co to tu máme? Nádherný věnec plný skočice a ořechů, ano! Estonský kringel v různých variantách bodoval a vyústil v obří mánii už na začátku PečemPecen, ale zjevně se na něj trochu pozapomnělo. Přitom je to ohromně efektní záležitost – podobně jako …


18. ledna 2019

Minutová majonéza

Jak na domácí majonézu, která zabere minutu práce? Zapomeňte na metlu a pomalé přikapávání oleje. Jde to i bez upoceného obličeje a vlastně bez práce. Jen musíte znát pár pravidel: Podmínkou je ponorný mixér vysokého výkonu a ideálně se čtyřmi noži. …

Avokádová majonéza

Pokud máte zdravější období, naučte se bleskovou majonézu z avokáda bez vajec a spousty oleje. Díky tomu ji mohou klidně i děti, pokud upravíte množství česneku a pepře. Majonéza funguje i jako skvělá pomazánka. Základem je buď ready-to-eat tmavé …


Nejjednodušší drůbeží paštika

Nejchutnější způsob přípravy paštiky je shodou okolností, a k našemu velkému štěstí, taky ten nejjednodušší. Žádné pečení, vodní lázně a měření teplot. Tohle je hračka. Až ji vyzkoušíte, přestanete paštiku kupovat. Můžete použít kachní, kuřecí, krůtí …

Gerard Basset, víno z Dorne, rok travky a měď

Vinný svět zasáhla smutná zpráva. Přes chemoterapii a radikální operaci nakonec na rakovinu jícne zemřel Gerard Basset, světově jeden z vůbec největších znalců vína a someliérů. Držitel Řádu britského impéria, Decanter Man of the Year 2013, čestný …


17. ledna 2019

Dva ryzlinky od Corvers Kauter

I v novém roce je třeba dostatečně doplňovat zásoby kyselin díky ryzlinkům :-) A začneme lahví Weingut Dr. Corvers Kauter 2015 Rüdesheimer Berg Roseneck Riesling Kabinett trocken. Takže jsme v Rheingau, s vinicemi v bio a v tomto případě fakt výtečnou …