Nejlepší články

Náš Tip Nejkvalitnější články jsou výběrem toho úplně nejlepšího z Apetitus.cz. Tyto články poznáte mezi nejnovějšími podle zelené květiny s nápisem „Náš Tip“.

Výběr sestavuje ručně provozovatel Apetitus.cz.

28. ledna 2020

Bezva bílé i červené od Marañones

V listopadu loňského roku jsem se tu rozepisoval o zajímavém červeném z Bodega Marañones (web, výjimečně se spoustu skvělých detailů, map, fotek i informací o vínech) a v článku bylo i pár faktů o producentovi jako takovém. Sierra de Gredos, tedy …


27. ledna 2020

Nečekaně skvělé Txakoli

Před nějakou dobou jsem měl možnost prochutnat si sérii různorodých baskických bílých s důrazem na Txakoli. Typicky lehká bílá (s alkoholem klidně jen okolo 10 %) s hodně výraznou kyselinou, svěží kousky určené na okamžité vypití a často i s decentním …


24. ledna 2020

Krátce o degustaci naslepo

Nedávno jsem pro Forbes páchal článek o pořádání domácích degustací a věnoval se v něm i degustaci naslepo. Mimo jiné i psal: „Slepá degustace je náročnou a někdy krutou disciplínou i pro ostřílené profesionály a je dobré nesklouznout do poznámek jako …


23. ledna 2020

Špička Prioratu Clos Mogador a Manyetes

V úterý jsem opět předával nějaká svá moudra na degustaci, tentokrát šlo o průřez slavnou španělskou oblastí Priorat. O čem že tahle oblast vlastně je a jakým způsobem nastartovala její obliba jsem se tu celkem obšírně rozepisoval, v poslední době se …


22. ledna 2020

Biodynamický Sylvaner a fascinující štýrský Sauvignon s Chardonnay

Dnes začneme v Alsasku a u odrůdy, kterou vlastně dvakrát často neotvírám. Jsme ve Westhoffenu v Domaine Loew (web), rodinném vinařství manželů Etienna a Carolie. Obhospodařují 12 ha vinic v Demeter certifikované biodynamice, ve sklepě kvasí spontánně …


21. ledna 2020

Michel Lafarge, clo zatím nebude, propad hobby vinařů a Miraval šampaňské

Dnešních pár novinek ze světa vína opět začneme smutně. Ve věku 91 let zemřel Michel Lafarge, legendární vinař z burgundského Volnay (a stejně jako jeho dědeček a poté i otec nějakou dobu též starosta obce). Jeho nádherné elegantní pinoty ze starých …


20. ledna 2020

Výtečný Moulin-á-Vent a chlastací Bordeaux

Před nějakou dobou jsem se tu zmiňoval o Beaujolais Moulin-á-Vent z Château des Jacques špičkového ročníku 2009 a psal také, že v aktuální dekádě mu konkuruje ročník 2015. No a právě ten jsem teď otevřel. Technické informace z minulého článku …


17. ledna 2020

Se suchým lednem ve Francii nepochodíte

Suchý leden, snaha alespoň první měsíc v roce úplně vynechat alkoholické nápoje, nabral na popularitě před pár lety v UK (od roku 2013 šlo dokonce o organizovanou aktivitu neziskovky Alcohol Change UK, o dva roky později už v oficiálním partnerství se …


16. ledna 2020

Chutné Chablis a parádní zajímavé Champagne

Dneska to nebude žádná exotika, po včerejším výletu za oceán, ale naopak úplná klasika. Jean-Paul & Benoît Droin a jejich mladé Chablis 2017. O vinařství už jsem se tu dlouze rozepisoval a není moc co dodat. Snad jen že Benoît je již 14. generací …


15. ledna 2020

Parádní Pinot Noir z… Uruguaye!

Občas se mi doma zjeví něco trošku exotičtějšího, před Vánoci kupříkladu návštěva donesla RPF (Reserva Personal de la Familia) Pinot Noir 2011 vinařství Pisano (web) z Uruguay (konkrétně department Canelones, z vinic u města Progreso, s výrazným …


14. ledna 2020

Mencía & Bierzo nad lahví okvětních lístků

Pravidelným čtenářům netřeba připomínat, že jsem se s velkým nadšením pustil a zatím vytrvale pokračuji ve zkoumání španělské odrůdy Mencía. V minulosti byla spojována především s lehčími voňavými červenými víny (a tato podoba je stále nejčastější v …


13. ledna 2020

Frankovka 1994 a ulítlejší naturální Tempranillo

Mám rád vinohradský Výčep, pro jeho (někdy snad až příliš) koncentrované chutě a nápaditá jídla. A výtečné čepované Dalešice, na jedenáctku nedám dopustit! Navíc mají ale na lístku i dost fajn vína, takže už jsem si tam dával třeba výtečné pinoty …


10. ledna 2020

Bubliny z Penedès a fajn Blanc de Noirs z Bouzy

Další vzorek do mozaiky zkoumání slušných španělských bublin. Balma Brut Reserva 2015 vinařství Mas Bertran (web). Nejde o apelaci cava, ale Classic Penedès, se všemi jejími přísnějšími požadavky. Vinařství je menší rodinný producent ze Sant Marti …


9. ledna 2020

Lichtenberger González & Edgar Brutler

Dnes bych rád odhrnul (rozuměj „uložil si sem, abych na to nezapomněl“) první dva objevy z letošní přehlídky Karakterre ve Vídni. Vín a vinařství, kterým se chci časem pověnovat trochu pečlivěji než jen prolétnout sortiment u jejich stolečku v davu …


8. ledna 2020

Dvě nostalgické lahve – Leroy a Croix-Mouton

Na vánoční svátky jsem vylovil asi už mou poslední láhev Bourgogne blanc 1997 z Maison Leroy, tedy základní bílé burgundské ve 22 letech věku, ovšem od tamní legendární vinařky. Před rokem a půl jsem tu psal o Montagny stejného ročníku. Od běžného …


7. ledna 2020

Duboeuf, Galet, kalný festival, stoprocentní clo a další škatulata v Champagne

První souhrn událostí z vinného světa v tomto roce zahájíme smutně. 5. ledna zemřel ve věku 86 let nekorunovaný ale nesporný král Beaujolais, někdy označovaný též papežem oblasti, Georges Duboeuf. Asi žádný z tamních vinařů nedokázal v moderních …


6. ledna 2020

El Cim del Turó a Leopardi

Stále objevuji nové bubliny ze Španělska, je toho teď spousta a kvalita jde nahoru. Opakovaně mne bavila produkce vinařství Raimat. Což není žádný drobeček, ale dost veliký podnik spadající pod giganta Grupo Codorníu. Veškeré vinice mají ale v …


3. ledna 2020

Roučí a lepšící se nabídka restaurací

V poslední době mám v restauracích pocit, i těch co se vínem zas tak moc nezabývají, že je tam o chlup snazší narazit na slušné víno. Třeba něco z bioprodukce a dokonce rozumně, jako že bez postupů vhodných spíš pro velké průmyslové producenty, i ve …


2. ledna 2020

Dvakrát Mencía z Valtuille

Už je to pár měsíců, co jsem zde psal o základním víně od Vinos Valtuille a od té doby ochutnal i jejich vyšší řady, prestižní kousky i bílé. Navíc mají nově dovozce, Foltýn Wine, s dost férově nastavenými cenami. Než se budu věnovat vyloženě starým …


30. prosince 2019

Výtečné Champagne a voňavý Burgenland

O Štědrém dnu jsem otevřel a vypil dost bublin, samé dobré kousky. Ale dneska se chci zmínit o Champagne J-M Sélèque Le Quintette Extra Brut. Tenhle mladý vinař letí kvalitativně neuvěřitelně nahoru a jeho vína mne obecně dost baví, vlastně čím dám …


27. prosince 2019

Sváteční diskusní témata

Vánoce jsou úspěšně za námi, trošku si orazíme a přijde čas oslavit příchod nového roku. Pokoušel jsem se, s návštěvami i jen s manželkou, dělat si poznámky ke „svátečním“ lahvím, ale upřímně… příliš úspěšný jsem v tom nebyl. Sice jsem otevíral věci, …


20. prosince 2019

PF 2020 od Jižního svahu

Pohled na Prahu zahalenou mlhou / smogem a předpověď počasí pro následující dny pravda není příliš vánoční, ale tím si radost kazit nebudeme! Přeji Vám příjemné strávení svátečních dní a ostatně též úspěšné strávení všeho co pojíte a vypijete :-) A …


19. prosince 2019

Vánoční atmosféra se zvonkohrou z Angélusu

K vysilující přípravě kalendáře s fotkami dětí pro příbuzenstvo jsem hledal nějaký rozumný vinný doprovod. Tohle mělo na vinětě zvonečky a přišlo mi, že se vyloženě hodí k předvánoční atmosféře. Le Carillon de l´Angélus 2006 ze slavného Château …


18. prosince 2019

3x Beaujolais s Juliénas, Fleurie a Brouilly

Otevřel jsem zase několik lahví cru Beaujolais, posledních pár měsíců na ně mám nějak chuť. Začneme lahví, za kterou stojí Valentin Montanet (s rodiči Jeanem a Catherine) z vinařství La Cadette z obce Saint-Père v burgundské apelaci Vézelay. Ale …


17. prosince 2019

Švédský chléb Limpa

Limpa je švédský chléb s vůní koření, sladu a pomeranče. Kromě koření je i příjemně hořkosladký po přidaném sladu. Ve Švédsku ho najdete v mnoha variacích jako všední ekvivalent naší „šumavy“, ale někdy objevíte i speciální, více ovoněnou verzi vort …

Španělská ryzlinkovina a divoké „prosecco“

Na první pohled to vypadá jako víno z Německa. Nebo možná ještě spíš z Alsaska. Konzultantem u jeho vzniku byl navíc legendární Klaus Peter Keller. Ale Ossian Verdling trocken 2016 ve skutečnosti pochází z malé obce Nieva ve španělské provincii …


16. prosince 2019

Becherovka Unfiltered

Na úvod předvánočního týdne jeden odskok od vína. Kdo mne sleduje na sociálních sítích nebo zná osobně, tak ví, že jsem docela velký fanoušek Becherovky (web). Jako fakt fanda, úplně nekritický a má láska s lety neuvadá, i na různé limitované edice …


14. prosince 2019

Pistáciové rohlíčky

Nestává se to moc často, ale našly se… Přebytečné pistácie! A z nich vzniklo dokonce už třetí cukroví tady na blogu. Ve skutečnosti by nikdy nemohly být přebytečné, všechny pistácie ve svém okolí bez milosti sním, obávám se, že snad i se skořápkou. …

Kynutá čokoládová hvězda

Pokud vás baví šneky, kringely a různé další motanice, bude se vám líbit i sváteční čokoládovo-ořechová hvězda, kterou jsme upekli s Cuketkou ve spolupráci s firmou Electrolux. Osvědčené máslové těsto, k tomu spousta opečených oříšků a čokolády, …


13. prosince 2019

Nádherná Châteauneuf z Domaine Usseglio

Před čtyřmi lety jsem chutnal dvě potenciálně skvělé Châteauneuf du Pape ročníku 2013 z Domaine Usseglio Raymond & fils (web), report z celé výborné ochutnávky tu byl. A nyní měl možnost si stejná vína projet znovu a posoudit, zda se skutečně …