Nejlepší články

Náš Tip Nejkvalitnější články jsou výběrem toho úplně nejlepšího z Apetitus.cz. Tyto články poznáte mezi nejnovějšími podle zelené květiny s nápisem „Náš Tip“.

Výběr sestavuje ručně provozovatel Apetitus.cz.

16. srpna 2019

Biodynamický Cabernet od burgundské legendy

Hned několik významných burgundských vinařů si rozjelo bokem projekt i na jihu Francie, vinice jsou tam výrazně levnější a potenciál velký. Hodně známá (a výborná!) jsou třeba Minervois vína od Anne Gros. Ovšem zásadním jménem je další žena, …


15. srpna 2019

Chardonnay a Veltlín v Esce

Nedávno jsem si s manželkou absolvoval moc pěkný průřez aktuálním menu v restauraci Eska a byl nadšen, za pozornost stojí nejen klasika v podobě brambor v popelu, ale pecka je květákové rizoto, polévka ze zelí, všechny jejich chleby a vůbec. V lístku …


14. srpna 2019

Champagne, cava, prosecco

Trocha bublin ještě nikomu neublížila, tak dnes opět pár kousků z uplynulých dní. A začneme zostra šampaňským, s lahví Champagne JM Séléque Quintette Extra Brut (dováží Terroir Champagne). Jedná se o stoprocentní Chardonnay z pěti vinic v pěti různých …


13. srpna 2019

Biodynamická Schiava a chutná čerstvá Mencía

Dnes začneme v Jižním Tyrolsku, ve vinařství Alois Lageder. Docela slavný producent, vinaří pátá generace, obhospodařují padesát hektarů v Demeter certifikované biodynamice. A rovnou v jejich „masterpieces“ řadě, u top vín z nejlepších poloh. …


12. srpna 2019

Kdy v restauraci vrátit víno?

Vlastně mne dost překvapuje, že se zde tohle důležité téma, alespoň ne coby samostatný zápisek, za celých dvanáct let ještě neobjevilo. Kdy je v restauraci na místě vrátit přinesené víno? Následující pohled je samozřejmě ze strany „poučeného …


9. srpna 2019

Parádní nefortifikované bílé z Jerezu

O zajímavém projektu Equipo Navazos už jsem se tu rozepisoval. Jméno Niepoort pak patří k nejvýznamnějším producentům Portugalska a navíc mají spoustu zajímavých projektů a kolaborací po celé Evropě. Navazos Niepoort 2016 je bílé z Jerezu, …


8. srpna 2019

Výborná Rioja a skvělé i špatné naturální bubliny

Lindes de Remelluri Viñedos de Labastida 2014 je sourozencem vína, o kterém jsem zde již obšírně psal. Pochází z výše položených vinic u Labastida (Rioja Alavesa), z 21 poloh osmi různých pěstitelů, z keřů 25 až 80 let starých opečovávaných …


7. srpna 2019

Lehkonohé seriózní horské Nebbiolo

Při nedávné návštěvě restaurace Aromi jsem neodolal lahvi ArPePe Valtellina Superiore Grumello „Rocca de Piro“ 2012. O vinařství už jsem tu psal a jejich vína mám moc rád. K velkému překvapení jsem zjistil, že tu dosud nemám reportáž z loňské výborné …


6. srpna 2019

Čtyři výtečná Champagne nejen na léto

Už je to znatelně přes měsíc, hezky na začátku léta, co se uskutečnila další z ochutnávek PMP Exclusive. O ledasčem z jejich nabídky už jsem se tu zmiňoval, zaměřují se totiž na hodně suchá především pěstitelská Champagne, z podstatné části navíc z …


5. srpna 2019

Třikrát Mencía od Bodegas Pittacum

Po týdnu s Itálií dnes začneme ve Španělsku. Měl jsem možnost projet si několik červených od Bodegas Pittacum z Bierza. Spadají pod Terras Gauda, ale jedou si docela samostatně. Révu pěstují na zhruba 200 samostatných polohách v různých částech …


2. srpna 2019

Vyzrálý italský Riesling Falkenstein

Tenhle týden jsem se věnoval převážně italským vínům, takže stejné téma ponecháme i v pátek. Už jsme tu měli fantastický Syrah tak proč ne Riesling? Navíc jeden z těch patřících mezi italskou špičku, což pravda u této odrůdu nemá takový zvuk jako …


1. srpna 2019

Stará škola Prosecca

Dnes mne čeká podvečer s bublinami s obzvláštním zřetelem na Prosecco, tak se mentálně připravím poznámkami k jedné zajímavé lahvi. Azienda Vinicola Luigi Gregoletto (web, dováží Prosekárna) je tradiční producent šumivých vín v oblasti, kterou dnes …


31. července 2019

Svěží bílá a krásné zralé červené od I Campi

Minulý týden jsem měl možnost ochutnat a pít tři vína od vinařství I Campi (web) z Benátska, vlastního podnik známého enologa a konzultanta Flavia Prà. Základ jejich produkce tvoří Soave a Valpolicella, resp. Amarone, mají zhruba 12 ha vedených bez …


30. července 2019

Nádherný klasický Syrah z… Itálie

Už je to nějaký pátek, co jsem se zde rozepisoval o vinaři jménem Stefano Amerighi, který se specializuje na odrůdu Syrah a připravuje ji v rámci apelace Cortona. Před pár dny jsem pak pil jeho Syrah 2015 (DOC Cortona) a byl nadšen. Vše řečené dříve …


29. července 2019

Amorim a Vinolok, Vinař roku, Trump, …

Amorim, největší světový producent korkových zátek, získal poloviční podíl ve skleněných uzávěrech Vinolok, za kterými stojí česká sklářská skupina Preciosa. Pokud jim díky své distribuční síti a kontaktům otevřou další trhy, nejspíše se s Vinoloky …


26. července 2019

Ryzlink aneb chlazení skvělou Moselou

Včera dával Olivier Krug na Instagram fotku s teplotami ve vinicích a vtipkoval, že bohužel nejde o obvyklá bodová hodnocení jejich vín. Přepočteno na °C šlo o více než 37. Po osmé večer. Když jsem včera v zatemněném bytě otevíral Markus Molitor …


25. července 2019

Třikrát Martin Muthenthaler

I když mi občas vína z nějaké vinařské oblasti úplně nesedí, obvykle jsem schopen u tamních špičkových producentů ocenit, o čem že to celé vlastně je. Výjimku tak trochu tvoří jedna z nejprestižnějších světových oblastí a nejslavnější část Rakouska, …


24. července 2019

3000 s lahví Aligoté od Leroy

Původně jsem se dneska chtěl věnovat něčemu jinému, ale… už 3000 :-) Včerejší článek na Jižním svahu se pyšní právě tímto pořadovým číslem. Kvantita jistě není vše, ale přesto je myslím co slavit. Těch bez pár dnů dvanáct let, po které pro vás své …


23. července 2019

Fascinující Abélard, Héloisa snad příště…

Včera jsem měl poprvé možnost ochutnat a pít červené z vinařství Chêne Bleu (Domaine de La Verrière). Jméno nese podle starého stromu poničeného bouřkou, který následně jeden umělec namaloval na modro bordeauxskou jíchou. Původně odloučené středověké …


22. července 2019

Večerka a Pinot od Vinařství Porta Bohemica

O víkendu jsem opět po roce vyrazil do Velkých Žernosek navštívit Aleše a Simonu Svatošovi alias Vinařství Porta Bohemica (web). O minulé návštěvě jsem se tu rozepisoval a i tentokrát to bylo báječně strávené pohodové odpoledne u viničního domku s …


19. července 2019

Třikrát poctivá (naturální) Itálie

V průběhu italské dovolené jsem ulovil i pár kousků ze scény mimo mainstream, snažil jsem se otestovat hlavně věci co neznám. Ale při jedné večeři sáhl i po osvědčené klasice v podobě vinařství Ampeleia (web), o kterém jsem zde již v minulosti psal a …


18. července 2019

Statistiky ročníku 2018, Montrachet 2016 sedmi vinařů, australské Prosecco…

V rámci 21. století byl ročník 2017 celosvětově tím vůbec nejhubenějších, celková produkce vína dosáhla jen 251 milionů hektolitrů. Ročník 2018 se naopak vyšvihl nahoru, aktuální statistika OIV uvádí produkci ve výši 292 milionů hektolitrů (a tedy …


17. července 2019

Družstevní Grenache a tasmánský Pinot Noir

Když jsem nedávno vedl ochutnávku Grenache, tak jsem se zmiňoval, že jedny z v současnosti hodně zajímavých kousků s dobrým poměrem ceny a kvality pocházejí ze španělské oblasti Sierra de Gredos. Tam dříve dominovala vinařská družstva (a také po …


16. července 2019

P.A.N a Oranž od Jaroslava Osičky

O víkendu mne moc potěšila dvě velkobílovická vína od vinařství Jaroslav Osička (web), v obou případech šlo o kousky řekněme „základní“, oproti nedávno hodnoceným šardonkám, ale furt výborné. V červené to byl P.A.N 2018, kde zkratka znamená hned dvě …


15. července 2019

Stávek archivní – Špigle a Bočky 2009

Nebudu tvrdit, že šlo o úmyslnou experimentální archivaci, ale prostě se mi neustálým čekáním na vhodnou příležitost / návštěvu / srovnávací degustaci stalo, že mi doma zbylo několik lahví starších vín od Richarda Stávka (web), našeho z naturálních …


12. července 2019

Velmi zajímavá amfora z M&S

Tohle je na produkci pro obchoďák opravdu hodně zajímavý (a nebýt to primárně pro UK, tak bych řekl až odvážný) počin. Fresquito Vino Nuevo de Tinaja produkuje španělské vinařství Perez Barquero S.A. a je v nabídce řetězce Marks and Spencer. Jde o …


11. července 2019

Washingtonský Riesling a mexické Nebbiolo

Při krátkém šumavském pobytu jsem zbavil korku láhev Chateau Ste. Michelle 2016 Dry Riesling z Columbia Valley ve státě Washington. Protože je třeba dát šanci i ryzlinkům mimo tradiční evropské regiony, že jo. Tohle vinařství stojí i za populárním …


10. července 2019

Škatulata v Champagne, nejdražší Bordeaux, flexibilnější skotská, víno Leonarda da Vinci

Významná škatulata na pozicích sklepmistrů v nejslavnějších z velkých šampaňských domů. Veuve Clicquot nečekaně (protože tohle je práce, ze které se obvykle neprchá) opouští Dominique Demarville. Nejprve uvedl jen „osobní důvody“ a že vztah s vedením …


9. července 2019

Milerka a pěstitelské Champagne

Müller Thurgau 2017 jakostní z Žernoseckého vinařství. Sedmnáctkové milerky udělali více šarží, mám obavu že i u jakostky, tohle je každopádně č. 1417 a spontánní nákup v novém obchodě Global Wines na Náměstí Míru, kam jsem šel pro dárkovou krabici na …


8. července 2019

4x italské bubliny včetně skvělé Sicílie

Zpět po týdenním výpadku, přismahnutý z toskánského pobřeží. Tentokrát jsem se rozhodl, že dovolenou absolvuji v režimu „jídlo, víno a knihy“, bez psaní na blog, bez zapínání počítače kvůli práci (musel jsem porušit jen jednou, zázrak). V klidu s …