Nejlepší články

Náš Tip Nejkvalitnější články jsou výběrem toho úplně nejlepšího z Apetitus.cz. Tyto články poznáte mezi nejnovějšími podle zelené květiny s nápisem „Náš Tip“.

Výběr sestavuje ručně provozovatel Apetitus.cz.

24. dubna 2018

Těšení na cestu s lahví bourbonu

V rámci finálních příprav na cestu do New Yorku a Montréalu (informace o třech párty s víny z Moravy a Čech, které tam chystáme s Družstvem, najdou zájemci na druzme.se; klidně dejte vědět známým co se v těch místech vyskytují a mohlo by je zajímat) …


23. dubna 2018

Dva svěží německé ryzlinky

Počastí venku připomnělo ze všeho nejvíce létlo, včetně pondělního prudkého slejváku, a vyvolalo ve mně neutuchající chuť na suché ryzlinky. Neodolal jsem a otevřel 2014er Maximin Grünhäuser Abtsberg Riesling Alte Reben trocken. O vinařství i jejich …


20. dubna 2018

Krásné červené z Ribeira Sacra

Nových „zásadních“ vinných objevů v poslední době nemám zase tolik, nedaří se mi příliš vyrážet na degustace. Ale někdy se povede i doma náhodnými nákupy. Tedy náhodnými… po sérii skvělých zkušeností jsem začal systematicky vyhledávat vína, na kterých …


19. dubna 2018

Sluníčko a třikrát bubliny

Venkovní počasí úplně láká rozvalit se na někde na piknik s lahví dobrých bublin. To časově bohužel nedám, ale alespoň odhrnu pár poznámek k šumivkám z posledních doby. A začnu jednou slavnostní příležitostí a návratem k vínu, které mám moc rád a …


18. dubna 2018

Vertikála Cros Parantoux, nezdravé víno, tramínový parfém

U mnoha vín se používá přívlastek „legendární“, u málokterém to platí tak jako o Vosne-Romanée 1er Cru „Cros Parantoux“ z rukou vinaře jménem Henri Jayer. Na aukcích dnes dosahuje stejných nebo vyšších cen než všem dobře známé hvězdy Domaine de la …


17. dubna 2018

O pitelnosti s Vin Jaune a sladkým ryzlinkem

Často se tu u hodnocení vína oháním termínem „pitelnost“, stejně tak u nekomplikovaných (levných) lahví jako u komplexních špičkových velkých vín, a zatím se nijak neobtěžoval seznámit vás s tím, co si pod ním vlastně představuji :-) Zjednodušeně jde …


16. dubna 2018

Více než dvacetileté Montagny a stále při životě

Jsou vína pro výjimečné příležitosti a vína, kterými stvoříte výjimečnou příležitost, i kdyby byl třeba jen obyčejný pátek :-) Já se takhle v podvečer oddával tradiční zábavě „co otevřít dnes“, která obvykle sestává z přerovnávání vrchních vrstev ve …


13. dubna 2018

Burgundsko, Mosela, Pfalz, Penedès

Než si najdu čas na některý z degustačních reportů či obsáhlejších článků tak dneska zase odrhnu pár jednotlivých lahví. A začneme v Burgundsku. K mé velké lítosti tamní výtečná vína piju nějak méně než bych si přál. Ale nedávno se mi poštěstila láhev …


12. dubna 2018

Zapomenuté a znovuobjevené Pallagrello Bianco

Dovozce Víno pro Vás zařadil do sortimentu nové italské vinařství, jmenuje se Il Verro a sídlí v obci Lautonis, v oblasti Kampánie. Veškerá vína jsou zatříděna jako IGP Terre del Volturno a dobrovolně přiznávám, že jako někdo kdo se na Itálii …


11. dubna 2018

Kalné bubliny a zaoceánské plány s víny z ČR

O velikonočních svátcích jsem s přáteli otevřel dvě další kalné italské šumivky. Z vinařství Bellenda už jsem měl kupu povedených bublin jak v podobě dnes typické, tak i z řady „tradizione e ricerca“ s věcmi mírně experimentálnějšími :-) Fratelli …


10. dubna 2018

Zábavná Mencía a dvakrát Godello

Už je to nějaký pátek, co jsem tu psal u základním červeném z odrůdy Mencía od vinařství Castro Ventosa, za kterým stojí špičkový vinař Raúl Peréz. Od té doby se mé nadšení pro odrůdu výrazně prohloubilo a zkoumám ji, především varianty z oblasti …


9. dubna 2018

Naturální slunovrat a lehce netradiční Albariño

Domaine Viret je jedno ze známějších jmen Côtes du Rhône, nejen pokud jde o tamní naturální producenty. Jdou ještě za bio a biodynamiku, Alain a Philippe Viret svůj přístup nazývají Cosmoculture®. Celé je to energiích, bioenergetice, paměti vody, …


8. dubna 2018

Epos o chřestu

Chřest lékařský   Botanický název germánsky zvaného šparglu napovídá, že má až zázračné účinky nejen v gastronomii, ale i v medicíně. Vědělo se o tom už před mnoha tisíci lety v Orientu, odkud se rozšířil do severní Afriky přes Španělsko a střední …


6. dubna 2018

Zábavná Rioja a minivertikála Furmintu ze Somló

Tak zase odhrneme pár lahví. A začneme u Bodegas Exopto (název je z latiny a šel by přeložit jako „toužit“ či „dychtit“) a jejich Bozeto De Exopto 2016, což je mladá Rioja zajímavá hned v několika ohledech. Vinař, Tom Puyaubert, odešel z Bordeaux a …


5. dubna 2018

Inside Bordeaux, docukřené Giscours, aukční rekord, sója ve víně

Britský obchodník s vínem Berry Bros & Rudd a jejich dvorní znalec Burgundska, Jasper Morris MW, stojí za knihou Inside Burgundy, jedním z vůbec nejlepších a nejdetailnějších průvodců víny Burgundska. Momentálně probíhají práce na druhém vydání. …


4. dubna 2018

Herzánovic Frankovka & Poulsard z Cavarodes

Na nedávném posezení s kamarády jsme otevřeli mimo jiné zemskou Frankovku 2015 z Vinařství Herzánovi (web). Víno, kterého se nyní chystá na prodej v New Yorku. Vůbec naše červená slaví v zahraničí docela slušný úspěch (asi i díky aktuální popularitě …


3. dubna 2018

Dvakrát povedená Cava Pere Mata

O bublinách Pere Mata, vinařství Mata I Coloma, jsem tu už psal u výtečného Cuvée Barcelona 2009 a taktéž velmi povedené Reserva Familia 2010. Kvalita vín, jak vznikají a fér cena, to vše mne navnadilo nakoupit další kousky. „Gran Coloma“ Gran Reserva …


30. března 2018

Nadité kuře

Nějaká ta drůbež během Velikonoc na talíř přiletět musí. Ať už to bude klasické kuře, obří kuře jako mám já ze Sklizeno (to na fotce má totiž 2,5 kg a v pohodě z něho připravíte 8 porcí), jarní kuřátko nebo třeba perlička. Zaprvé drůbež vyjměte z …


29. března 2018

Kalné Prosecco na Velikonoce

Včera jsem otevřel dvě Prosecca připravená původní metodou dokvášení v lahvi a neodstřelená, colfòndo, viz jeden starší zápisek k tématu. Od vinařství Sorelle Bronca padlo Valdobbiadene Prosecco DOCG Difetto Perfetto. Tohle víno jsme měli na minulém …

Nejzelenější hrášková

Jak docílit toho, aby byl hráškový krém tak svěže zelený, jako samotný rozmrazený hrášek? Pokud budete postupovat podle návodu, budete ho mít vařený za 10 minut. Další otázkou je správná hustota polévky. Chcete aby v ní stála lžíce? Nebo radši …


28. března 2018

5x bio Rhôna od Domaine Réméjeanne

Otevřel jsem v uplynulých týdnech postupně několik lahví červeného Côtes du Rhône z Domaine la Réméjeanne (web), rodinného podniku z obce Sabran hospodařícího na 35 hektarech v certifikovaném bio. Dnes jej vedou otec a syn Rémy a Olivier Klein. Jejich …


27. března 2018

Velikonoční zásoby

Hrášek nebo brokolice Rovnou na Zelený čtvrtek, kdy se podle zvyklostí má konzumovat co nejvíc zelené stravy, z hrášku můžete připravit během pár minut luxusní krémovou polévku s minimem tuku. Tajemství jeho kulervoucí jarní barvy spočívá v co …

Chablis & Riesling aneb máme rádi kyseliny

Přehraboval jsem se onehdy ve vinné chladničce a po straně se mi kupila eklektická sada lahví na velikonoční pobyt s přáteli, když jsem narazil na Chablis 1er Cru Côte de Léchet 2008 z vinařství Domaine des Malandes, o kterém se domníval, že už je …


26. března 2018

Terroir sklepa a speciální výběr špičkového vína

Každý sud, byť do něj na začátku přišlo stejné víno, je trochu jiný. Rozdíly mohou být praktický neznatelné i obrovské. Roli hraje leccos, v neposlední řadě i třeba taková hloupost, že některý soudek má strategičtější umístění pro pravidelné chutnání …


23. března 2018

Dva velké podvody ve francouzském vinařství a něco k padělkům

Na povrch vyplouvají nové informace o jednom z posledních velkých skandálů s podvody s původem vína ve Francii. Původně to vypadalo, že Raphaël Michel, obrovský négociant s tradicí od roku 1899, prodal mezi let 2013 a 2016 asi 20 milionů litrů …


22. března 2018

Platýs, lardo, kopr

Rybí filet, který se perfektně hodí pro začátečníky. Jak ho správně připravit před tepelnou úpravou. Kterému druhu pánve se stoprocentně vyvarovat a který naopak upřednostnit. Jaké další ryby se připravují stejně? Všechno se dovíte v několika bodech. …

Nový Vermell a Rioja od Remelluri

Za poslední rok a půl jsem při různých příležitostech (včetně hromady lahví na jedné z akcí Družstva) opakovaně pil a s velkou chutí otevíral Parotet Vermell z vinařství Celler del Roure ročníku 2014, viz starší zápisek. Stylově mi to hodně sedělo, je …


21. března 2018

Degustace vín z Kalifornie

Minulý týden se v rezidenci velvyslance Spojených států amerických uskutečnila velká ochutnávka vín z Kalifornie, za účasti zástupců vinařství a tentokrát pod taktovou dovozce Californian Wines. Což mimo jiné znamenalo, že nešlo o nějakou chaotickou …


20. března 2018

Dva moravské sekty a maďarský vlašák

Dostal se mi do ruky karton všemožných sektů z Čech a Moravy, kterými jsem se s manželkou úspěšně propil. Jsem přesvědčen, že při troše snahy a dobré vůle jde u nás dělat bubliny výborné. A samozřejmě troše té specializace a zaměření se na bubliny …


19. března 2018

Bubliny, Malbec, Weisser Burgunder a Božkov Republica

O víkendu jsem shodou okolností pil dvě velmi odlišná vína z portfolia koncernu LVMH – Champagne Veuve Clicquot Ponsardin Brut, prostě klasickou žlutou vinětu, a Terrazas de los Andes Malbec 2015, horské (1070 metrů nad mořem) červené z Argentiny, …