Jižní svah

Výtečný Moulin-á-Vent a chlastací Bordeaux

Před nějakou dobou jsem se tu zmiňoval o Beaujolais Moulin-á-Vent z Château des Jacques špičkového ročníku 2009 a psal také, že v aktuální dekádě mu konkuruje ročník 2015. No a právě ten jsem teď otevřel. Technické informace z minulého článku …

Se suchým lednem ve Francii nepochodíte

Suchý leden, snaha alespoň první měsíc v roce úplně vynechat alkoholické nápoje, nabral na popularitě před pár lety v UK (od roku 2013 šlo dokonce o organizovanou aktivitu neziskovky Alcohol Change UK, o dva roky později už v oficiálním partnerství se …


Chutné Chablis a parádní zajímavé Champagne

Dneska to nebude žádná exotika, po včerejším výletu za oceán, ale naopak úplná klasika. Jean-Paul & Benoît Droin a jejich mladé Chablis 2017. O vinařství už jsem se tu dlouze rozepisoval a není moc co dodat. Snad jen že Benoît je již 14. generací …

Parádní Pinot Noir z… Uruguaye!

Občas se mi doma zjeví něco trošku exotičtějšího, před Vánoci kupříkladu návštěva donesla RPF (Reserva Personal de la Familia) Pinot Noir 2011 vinařství Pisano (web) z Uruguay (konkrétně department Canelones, z vinic u města Progreso, s výrazným …


Mencía & Bierzo nad lahví okvětních lístků

Pravidelným čtenářům netřeba připomínat, že jsem se s velkým nadšením pustil a zatím vytrvale pokračuji ve zkoumání španělské odrůdy Mencía. V minulosti byla spojována především s lehčími voňavými červenými víny (a tato podoba je stále nejčastější v …

Frankovka 1994 a ulítlejší naturální Tempranillo

Mám rád vinohradský Výčep, pro jeho (někdy snad až příliš) koncentrované chutě a nápaditá jídla. A výtečné čepované Dalešice, na jedenáctku nedám dopustit! Navíc mají ale na lístku i dost fajn vína, takže už jsem si tam dával třeba výtečné pinoty …


Bubliny z Penedès a fajn Blanc de Noirs z Bouzy

Další vzorek do mozaiky zkoumání slušných španělských bublin. Balma Brut Reserva 2015 vinařství Mas Bertran (web). Nejde o apelaci cava, ale Classic Penedès, se všemi jejími přísnějšími požadavky. Vinařství je menší rodinný producent ze Sant Marti …

Lichtenberger González & Edgar Brutler

Dnes bych rád odhrnul (rozuměj „uložil si sem, abych na to nezapomněl“) první dva objevy z letošní přehlídky Karakterre ve Vídni. Vín a vinařství, kterým se chci časem pověnovat trochu pečlivěji než jen prolétnout sortiment u jejich stolečku v davu …


Dvě nostalgické lahve – Leroy a Croix-Mouton

Na vánoční svátky jsem vylovil asi už mou poslední láhev Bourgogne blanc 1997 z Maison Leroy, tedy základní bílé burgundské ve 22 letech věku, ovšem od tamní legendární vinařky. Před rokem a půl jsem tu psal o Montagny stejného ročníku. Od běžného …

Duboeuf, Galet, kalný festival, stoprocentní clo a další škatulata v Champagne

První souhrn událostí z vinného světa v tomto roce zahájíme smutně. 5. ledna zemřel ve věku 86 let nekorunovaný ale nesporný král Beaujolais, někdy označovaný též papežem oblasti, Georges Duboeuf. Asi žádný z tamních vinařů nedokázal v moderních …


El Cim del Turó a Leopardi

Stále objevuji nové bubliny ze Španělska, je toho teď spousta a kvalita jde nahoru. Opakovaně mne bavila produkce vinařství Raimat. Což není žádný drobeček, ale dost veliký podnik spadající pod giganta Grupo Codorníu. Veškeré vinice mají ale v …

Roučí a lepšící se nabídka restaurací

V poslední době mám v restauracích pocit, i těch co se vínem zas tak moc nezabývají, že je tam o chlup snazší narazit na slušné víno. Třeba něco z bioprodukce a dokonce rozumně, jako že bez postupů vhodných spíš pro velké průmyslové producenty, i ve …


Dvakrát Mencía z Valtuille

Už je to pár měsíců, co jsem zde psal o základním víně od Vinos Valtuille a od té doby ochutnal i jejich vyšší řady, prestižní kousky i bílé. Navíc mají nově dovozce, Foltýn Wine, s dost férově nastavenými cenami. Než se budu věnovat vyloženě starým …

Výtečné Champagne a voňavý Burgenland

O Štědrém dnu jsem otevřel a vypil dost bublin, samé dobré kousky. Ale dneska se chci zmínit o Champagne J-M Sélèque Le Quintette Extra Brut. Tenhle mladý vinař letí kvalitativně neuvěřitelně nahoru a jeho vína mne obecně dost baví, vlastně čím dám …


Sváteční diskusní témata

Vánoce jsou úspěšně za námi, trošku si orazíme a přijde čas oslavit příchod nového roku. Pokoušel jsem se, s návštěvami i jen s manželkou, dělat si poznámky ke „svátečním“ lahvím, ale upřímně… příliš úspěšný jsem v tom nebyl. Sice jsem otevíral věci, …

PF 2020 od Jižního svahu

Pohled na Prahu zahalenou mlhou / smogem a předpověď počasí pro následující dny pravda není příliš vánoční, ale tím si radost kazit nebudeme! Přeji Vám příjemné strávení svátečních dní a ostatně též úspěšné strávení všeho co pojíte a vypijete :-) A …


Vánoční atmosféra se zvonkohrou z Angélusu

K vysilující přípravě kalendáře s fotkami dětí pro příbuzenstvo jsem hledal nějaký rozumný vinný doprovod. Tohle mělo na vinětě zvonečky a přišlo mi, že se vyloženě hodí k předvánoční atmosféře. Le Carillon de l´Angélus 2006 ze slavného Château …

3x Beaujolais s Juliénas, Fleurie a Brouilly

Otevřel jsem zase několik lahví cru Beaujolais, posledních pár měsíců na ně mám nějak chuť. Začneme lahví, za kterou stojí Valentin Montanet (s rodiči Jeanem a Catherine) z vinařství La Cadette z obce Saint-Père v burgundské apelaci Vézelay. Ale …


Španělská ryzlinkovina a divoké „prosecco“

Na první pohled to vypadá jako víno z Německa. Nebo možná ještě spíš z Alsaska. Konzultantem u jeho vzniku byl navíc legendární Klaus Peter Keller. Ale Ossian Verdling trocken 2016 ve skutečnosti pochází z malé obce Nieva ve španělské provincii …

Becherovka Unfiltered

Na úvod předvánočního týdne jeden odskok od vína. Kdo mne sleduje na sociálních sítích nebo zná osobně, tak ví, že jsem docela velký fanoušek Becherovky (web). Jako fakt fanda, úplně nekritický a má láska s lety neuvadá, i na různé limitované edice …


Nádherná Châteauneuf z Domaine Usseglio

Před čtyřmi lety jsem chutnal dvě potenciálně skvělé Châteauneuf du Pape ročníku 2013 z Domaine Usseglio Raymond & fils (web), report z celé výborné ochutnávky tu byl. A nyní měl možnost si stejná vína projet znovu a posoudit, zda se skutečně …

Dvě „prémiová“ vína v plechovce

Tak trochu nečekaně mi doma skončila dvě vína od české firmy ViWine (resp. Great Expectations s.r.o., web), která sází v propagaci především na obal, 200ml „designovou“ plechovku. Prý je to praktické, lehké, skladné, fajn množství na vypití, hliník se …


Čtyři výtečné šampaňské „single vineyards“

Víno z jediné specifické vinice. Nic neobvyklého, vlastně úplně obyčejná a typická věc. Ne tak v Champagne, kde jsou vína často směsí nejen více odrůd, ale především mnoha (někdy, v případě velkých domů, desítek) míst původu a cílem je spíše určitý …

Trochu nečekané červené z…

Intenzivní, až jižně tmavě ovocně hutnější ve vůni, s výraznějšími kořenitými tóny evokujícími kmín, teplejší, se zřetelnou linkou alkoholu a tak trochu likérovým projevem. V chuti suché a s fajn kyselinou, ale troška cukru a také sladkost zralého …


Krátké dojmy z naturální Vídně

Uplynulých několik dní bylo degustačně nabitých. V pátek velký průřez s báječnými burgenlandskými vinaři Marií a Alexem Koppitsch, částečně seriózní degustace a (více) párty s bezva lidmi. To se tak sejde Fin, Švéd, Kanaďan a Čech ve Vídni a ... …

Klasika v podobě Gramona Imperial 2014

Když jsem ve středu potřeboval ilustrační foto k článku, místo abych vytáhl něco z archivu, tak jsem raději nafotil nový ročník Gramona Imperial, aktuálně je na trhu 2014. A když už byla flaška z ledničky venku… :-) O vinařství jsem se tu rozepisoval, …


Vertikály Porta Bohemica

Minulý týden dorazil do vršovického Fajnšmekru Aleš Svatoš z vinařství Porta Bohemica (web) a na báječné ochutnávce představil svou produkci, odkud kam se vyvíjela a proč a kam se chtějí ubírat dál, promluvil o (ne)naturálnu a mnoha dalších tématech. …

Cava kvalitnější, Cristal biodynamický, šampion Salonu vín, fyloxera ve Washingtonu, padělatelé z Kambodži…

Nejznámějším španělským bublinám, apelaci Cava, teče do bot. Ti nejlepší producenti se nedokáží smířit s „levnou“ pověstí, kterou cava má, a vytváření různá vlastní sdružení a označení. Prchá jich stále víc. Už jsem o tom tady psal několikrát, vlastně …


Sepp Moser a uhlazená biodynamická bílá

Po vlastně docela dlouhé době, už je to šest let co jsem byl na průřezové ochutnávce a poslední dva či tři roky je nechutnal ani na vinných festivalech, jsem si zase projel produkci vinařství Sepp Moser. Základní informace najdete v onom starším …

Výtečné „základní“ šampaňské bez pesticidů

Po nedávné ochutnávce vinařství Porta Bohemica ve Fajnšmekru jsme v podniku ještě „chvilku“ s vinařem poseděli a něco málo popili, mimo jiné láhev základního neročníkového Champagne Henri Giraud Esprit Nature Brut. Jde o úvod do jejich vín, ale …


Jste zde: ~ Apetitus.cz ~ Seznam zdrojů ~ Jižní svah

Informace o zdroji

O víně a ušlechtilých destilátech. O labužnických zážitcích s jídlem všeho druhu, od fantastického chleba s hořčicí a studenou sekanou po neméně skvělé foie gras.

Ikona:  

Domovská stránka
http://jizni-svah.blogspot.com/

RSS export
http://feeds2.feedburner.com/JizniSvah?format=xml

Systémové informace

ID: 50

Jmenné ID: jizni-svah

Články ručně přidává správce systému: NE

Články jsou schvalovány správcem: NE

Titulek zdroje stahován z RSS exportu: NE

RSS export je lineární: ANO

Kontrola aktuálnosti proběhla: dnes 10:16

Návratový kód: HTTP 200

RSS export naposledy zpracován: dnes 10:16

Kontrola aktuálnosti naplánována na: dnes 10:46