Jižní svah

Naturální Champagne a fascinující pivo

Během dánského pobytu jsme popili na různých místech všelijaké bubliny, překvapivě i ty vyrobené z hroznů :-) Třeba Cuvée Goustan Blanc de Noirs Brut Nature (na fotografii s předkrmem v baru Underbar) z Champagne Val Frison (web, k nám dováží …

Bubliny v pokojové teplotě, Champagne udržitelné, Rioja 2018 dobrá a nejvíce rosé v ČR

Někdy to vypadá, jako by se vracela doba „Goût américain“ šampaňského, jen teď to je „Goût chinois“. Společnost Chandon China, vinařství zaměřené na bubliny sídlící v oblasti Ningxia a tamní odnož šampaňského giganta Moët & Chandon (resp. podnik z …


Amforový cider s výhledem na moře

Sice už jsem úspěšně zpátky v ČR, ale stále ještě tak trochu v dovolenkovém módu. A navíc se dnes plynule přesunuji do Brna na další Družstvo, doufám že se s někým potkám v Atelieru, budou tam pěkná vína. Dánsko, tedy jeden hodně intenzivní den v …

Za naturálnem do Dánska

Babička se rozhodla hlídat děti a tak jsme začali plánovat nějaký fajn výlet na svátky, coby pohani toho moc slavit nebudeme :-) Ve hře byl Londýn, ale padl kvůli riziku brexitového chaosu. Hodně lákavou se stala Champagne, kde právě probíhají zásadní …


Bubliny z Lanzarote a sada prosecca

Venku se zase udělalo počasí lákající na bubliny… :-) Los Bermejos Brut Nature 2013 je již trochu nazrálá stoprocentní Malvasia z vulkanických půd ostrova Lanzarote, místní vinohrady ty naše příliš nepřipomínají :-) Víno vzniká klasickou metodou …

Amforové Xarel·lo, cava z Riojy, Cabernet od Anakena

Už je to více než rok co jsem tu psal o Loxarel Xarel·lo Àmfores 2015, naturálním v amforách kvašeném bílém z oblasti Penedès. Jednu láhev jsem si založil, abych otestoval, zda a jak to vlastně zraje. Důležité pro případné další nákupy nových ročníků …


Krásný vyzrálý Morgon

Otevřel jsem zase jednou postarší Beaujolais, konkrétně Morgon „Roche Noire“ 2006 z produkce Château des Jacques. Tedy vinařství, o kterém jsem se zde detailně rozepisoval loni. Jde o specifickou polohu v rámci Côte du Py, jedné ze zásadních vinic v …

Odprodej levných značek, podmořské zrání, Družstvo v Brně, vyhlídky vinařství v UK

Constellation Brands, skupina kontrolující několik obrovských značek alkoholu (např. pivo Corona) včetně desítek vinařství a investující miliardy dolarů do byznysu s marihuanou, se zbavila vinařství (resp. značek vína) prodávaných v cenové kategorii …


Pijte Mencíu s Ultreia Saint Jacques

Je to už hezkých pár let, možná deset, co jsme s kamarádem nevěřícně kroutili hlavou nad (a, přiznejme si to, vysmívali se) doporučením galicijské odrůdy Mencía coby alternativy červeného burgundského. Uplynula spousta vody a já piju Mencíu z Bierza …

Třikrát německý Riesling

Jarní slunečné dny = zvyšuje se spotřeba ryzlinků :-) Byl to třeba Weingut Dr. Randolf Kauer a 2017 Riesling Spätlese trocken Alte Reben Oberweseler Oelsberg. Profesor ekologického vinohradnictví na univerzite v Geisenheimu jako obvykle nezklamal. …


Šumivé naturální Xarel·lo a Pinot od Ráspiho

O vinařství Els Vinyerons Vins Naturals už jsem tu psal, hodnotil jsem zde jejich Xarel·lo i bezva červenou směs s dominancí odrůdy Tempranillo. A teď otevřel Pregadéu 2016, což je opět Xarel·lo, ale připravené coby „mètoda ancestral“ cava, šumivka …

Starosvětská parádní Viura

O Bodegas R. Lopez de Heredia i jejich Viña Gravonia Crianza jsem zde již psal, tenkrát šlo o ročník 2005. V mezičase vinařství z nabídky domácího dovozce bohužel zase zmizelo a je nutné se spolehnout na zahraniční obchody, což mne trochu mrzí. Loni …


Sluníčko ve sklence

Venku se oteplilo, svítí sluníčko a já opět neodolal lahvi sherry. Manzanilla Solear de Barbadillo (web) vlastně dost vybočuje z typu vín, ze kterých jsem obvykle extatický. Zosobňuje úplně jiné věci, než ty typicky „plusové“ pro vinné nadšence …

Bezva Mencía z Bierza

O španělské vinařce jménem Verónica Ortega jsem se zde již zmiňoval v souvislosti s vínem Versión Original. To mne nadchlo natolik, že jsem naslepo zakoupil tak nějak vše ostatní červené z její produkce, něco dokonce ve více ročnících. Naštěstí ještě …


Fino Spritz a pětkrát bio cidre od Klimenta

Sleduji dění v mé milované Británii a nestačím se divit. Tohle jim vůbec není podobné. A ve sklence mám nápoj, který naopak působí vyloženě britsky a volá po servisu na letním pikniku v parku :-) Croft Twist Fino Spritz je taková roztomilá blbina, …

Admura, osobitá piemontská hračka

Z vinařství Rocco di Carpeneto (web) jsem tu již popisoval povedené Barbery a také charakterní Dolcetto. Stylově mi sedí a pokračuji ve zkoumání nabídky, nyní přišla na řadu Admura 2016. V místní dialektu jméno znamená hračka, víno je čistě odrůda …


Jak boduji vína

V dnešní době existuje hned několik hodnotících systémů, od klasické „parkerovské“ stobodovky a mnoha jejích variací, přes britskou a stále méně používanou dvacetibodovku, po různé hvězdičky a více či méně plné sklenky. Každý druhý hodnotitel dává …

Vlakové a supermarketové Rakousko

Jak už jsem zmínil v úvodu včerejšího článku o burgenlandských červených, tak jsem ho sepisoval ve vlaku do Rakouska. A dokončoval ve voze rakouských drah z Lince do Salzburgu, konkrétně v jídelním voze. Jako na potvoru bylo na lístku právě i nějaké …


Tři burgenlandské hvězdy a především Frankovka

Sedím ve vlaku do Rakouska a přišlo mi to jako ideální příležitost k sepsání poznámek z nedávné ochutnávky tří producentů z Burgenlandu zaměřené na jejich zásadní červená vín. Šlo o lahve z nabídky dovozce Víno Víno Víno, vše vinaři jedoucí v …

Dolcetto, Tempranillo a Blaufränkisch

Dnes to budou tři rozdílná červeniska, která jsem otevíral v uplynulých dnech. O vinařství La Ca' Növa už jsem se tu rozepisoval při chutnání jejich Barbaresca z různých tratí a později tu byla též Barbera, dnes přišla řada na Dolcetto …


Nesířené Družstvo a dvě bílá

Dnes ve čtyři začíná (a nejspíše do ranních hodin se protáhne) další Družstvo, pít se budou nesířená tichá vína, úplně suché bubliny a jeden špičkový cider. I z tohohle důvodu jsem v poslední době chutnal a pil víc nesířených vín. Zážitky… různorodé. …

Šardonka v podmínce

„To by v Burgundsku nikoho nenapadlo!“ Tahle věta se ozve pokaždé při debatách o vínech z odrůd a/nebo způsobů přípravy pro určitou oblast netradičních, tedy hlavně pokud jde o prestižní apelaci, kde prostě „nedává smysl“ dělat něco odlišného. Prostě …


Apelační systém ČR, Rakousko rekordní a nejlepší someliér světa

Tak tu máme Přípravný výbor na vytvoření Apelačního systému ČR, skupinu schválenou usnesením představenstva Svazu vinařů s posláním „vytvoření konceptu „Apelační instituce“ a členění Apelačního systému ČR“. Prvním krokem je vytvoření dotazníku …

Velké nesířené Champagne

Muselo to být pro všechny dost velké překvapení. Při Champagne Battle, která se konala v Praze na konci roku 2017, spolu naslepo soupeřila klasická vína ze slavných domů a bubliny menších producentů / pěstitelů. Fungovalo to jako klasický pavouk, 15 …


Riesling z Wagramu a jihotyrolské Chardonnay

Dnes začneme ryzlinkem z Rakouska. Weingut Josef Ehmoser (web) z Wagramu a Riesling Vom gelben Löss 2017 Grossweikersdorf, tedy jejich střední „vesnická“ řada (nad ní stojí ještě konkrétní top vinice) ze žlutých sprašových půd vinic u …

Marcarini a nejen chutné Barolo

Na konci ledna Prahu navštívil mladý Andrea Marchetti, šestá generace vinařství Marcarini (web) z městečka La Morra, aby zde na ochutnávce pořádané dovozcem VinoDoc představil jejich Barolo i další vína. Vinařství převzal teprve v roce 2015 a na práci …


Suché růžové bubliny a klasické Bordeaux

Vyrazili jsme na prodloužený víkend do Harrachova (děti možná i lyžovat budou, já jako exot běhat po okolí v břečce na silnicích), v jedné z místních vyhlášenějších restaurací Terassa jsem si včera dal růžové bubliny. Docela příjemně mne překvapilo, …

Vendémiaire od Doyarda s pozvánkou na stadion

V poslední době jsem narazil na několik základních (ve smyslu produkce konkrétního vinaře) neročníkových Champagne, která nabízela zážitek obvykle vyhrazený spíše výrazně vyšším řadám běžných vinařů a chutnala mi víc, než lecjaká ročníkovka. Jedním z …


Someliér: Prolog

Ležel v posteli a neklidně se převaloval. Nemohl usnout, přestože bylo skoro půl čtvrté ráno, jak prozradil rychlý pohled na digitální budík na nočním stolku. Vždycky hůř spal, když předchozí den strávil v tlakové komoře simulující pobyt v dopravním …

Bořetické Svatovavřinecké, runy z Valenice a chilské Carménère

O víkendu jsem otevřel Tři čtvrtě Svatovavřinecké 2017 (Bořetice, Čtvrtě), o vinařství jsem se tu rozepisoval už před nějakou dobou u jejich frankovky. Barva slušně tmavá, lehce mladistvý nafialovělý tón. Ve vůni kombinace krásně čisté milé …


Jste zde: ~ Apetitus.cz ~ Seznam zdrojů ~ Jižní svah

Informace o zdroji

O víně a ušlechtilých destilátech. O labužnických zážitcích s jídlem všeho druhu, od fantastického chleba s hořčicí a studenou sekanou po neméně skvělé foie gras.

Ikona:  

Domovská stránka
http://jizni-svah.blogspot.com/

RSS export
http://feeds2.feedburner.com/JizniSvah?format=xml

Systémové informace

ID: 50

Jmenné ID: jizni-svah

Články ručně přidává správce systému: NE

Články jsou schvalovány správcem: NE

Titulek zdroje stahován z RSS exportu: NE

RSS export je lineární: ANO

Kontrola aktuálnosti proběhla: dnes 13:31

Návratový kód: HTTP 200

RSS export naposledy zpracován: dnes 13:31

Kontrola aktuálnosti naplánována na: dnes 14:01