Jižní svah

Pinot Noir z Německa, Francie i ČR

V rámci nedávné přechutnávky dvou pinotů od Markuse Molitora jsme na srovnání přihodili i jedno Burgundsko a také další německý kousek, konkrétně Spätburgunder Alte Reben 2012 vinařství Bernhard Huber z Bádenska. Připraveno tradičně (odstopkované …

Vavřinec z Čech s výhledem

Vína od Aleše Svatoše a jeho manželky Simony, Vinařství Porta Bohemica (web), s radostí ochutnávám a popíjím už dost dlouho (konkrétně od přehlídky Jiná vína v roce 2013), letos jsem jejich vína i rozléval na družstevním výletu do New Yorku a …


Strýček Béla a Furmint 2007

Kdybych měl zodpovědět otázku, kterého vinařství mám ve vinné chladničce nejvíce, tak za bílá by to rozhodně bylo Fekete Pince z maďarské sopky Somló. Pokaždé, když se mi zadaří do oblasti a potažmo do vinařství dorazit, neodolám a nakoupím další …

Italské bubliny – Alta Langa & Prosecco

Pravidelná vsuvka v odporných vedrech – šumivá vína :-) A začneme v Itálii u Bera Brut Alta Langa Metodo Classico 2011 (web). Nejdříve se zorientujeme geograficky. Alta Langa DOCG je, podobně jako slavnější Franciacorta DOCG, Trento DOC či Oltrepo …


Cristal biodynamický, sekt místo šampónu, emoji, nízká ramena

Šampaňský dům Louis Roederer, jeden z vůbec nejslavnějších producentů bublinek, již převedl polovinu svých vinic na biodynamiku a směle pokračují k cíli mít v organice a biodynamice vše. Polovina ploch odpovídá 115 hektarům, které od ročníku 2012 …

Výtečná Frankovka z… Málagy

Španělské vinařství F. Schatz (web) má v České Republice pár obdivovatelů, minimálně v mé „vinné bublině“ určitě. Může za to téměř jistě jedno specifikum jejich nabídky a předchozí ročníky vína, o kterém je dnešní zápisek, Acinipo 2011. Hrozny na něj …


Velký australský ryzlink

Bez vytáček musím přiznat, že mé zkušenosti se špičkovými australskými ryzlinky jsou… mizerné. Nějakou tu teorii mám, tuším kde se jim daří nejlépe, novosvětské kapitoly v knihách nevynechávám. S chutí jsem si přečetl i články o budoucích i současných …

Bezva Grenache a výtečné šampaňské z Avize

Zajímavá věc. Pravidelně mi někdo říká, že bych měl víc psát o levnějších/dostupných běžnějších vínech, prostě tipy jak se mít dobře ale za málo, ovšem (s výjimkou vyloženě článků o vínech ze supermarketů, Lidlu především) v poslední době zjišťuji, že …


Dva parádní pinoty z… Mosely

Představte si ideální svět, ve kterém jedno vinařství produkuje nejen špičkové ryzlinky, v suchých i sladších podobách a také jako sekt, ale zároveň (a ze stejných vinic) i Pinot Noir světové úrovně. Co víc si vinný nadšenec, a podstatná část z nás …

Juhfark, Vin Jaune a La Degu

Nedávno jsem se tu zmiňoval o vinařství Somlói Vándor a jedné jejich specialitce, dnes se ovšem podíváme na mladou klasiku, Juhfark 2016. Tradiční odrůda Somló, spontánně fermentovaná ve dřevě a školená půl roku v 5hl sudu. Víno úplně suché a s …


Ochlazení několika ryzlinkovými hvězdami

Nejsem zrovna velkým fandou tropických teplot, mnohem lépe snáším zimu. Každopádně mne aktuální klima postrčilo odhrnout tipy na pár ryzlinků, ze kterých jsem byl nedávno opravdu nadšen. Nejsou teda zrovna z kategorie „chlastání na žízeň ve vedru“, …

Falešné hvězdy Španělska, časná sklizeň, lieu-dit vs climat, kódy ze šampaňského

Co nového ve světě vína? Kupříkladu víte, co je zajímavé na galicijské restauraci Don Álex Multibart? Podle všeho šlo o jednu ze základen organizované skupiny padělatelů vín, která se zaměřovala na legendární španělské kousky Pingus a Vega Sicilia. …


Meunier. Pinot Meunier.

Dlouhodobě ten třetí vzadu, pokud byla řeč o nejdůležitějších odrůdách v oblasti Champagne. Pinot Noir, Chardonnay a jo, i Meunier používáme, ale… okrajově, pro prestižní vína vůbec! A to i přesto, že výsadeb je dneska podobně jako právě prestižního …

Slováckým expresem směr domov

Krátký výpadek článků minulý týden byl způsoben výletem do Luhačovic a za příbuzenstvem na Slovácko. S již tradiční zastávkou v Olomouci v restauraci Entrée, která si stále drží báječnou kvalitu a nedám na ni dopustit. Ale musím tedy říct, že mírným …


Korábův oranžový pet nat s listy a Future Sekt

Dnes se podíváme na další bubliny z nabídky Petra Korába (Živá hora) z Boleradic. Jak už jsem se zmiňoval v minulosti a opakovaně, tak jeho vína teď piju o něco častěji (protože jsou obvykle bezva) a navíc mne baví příklon právě k vínům šumivým, …

Pinot Bianco a efektní červená směs od Manincor

Poměrně slavné jihotyrolské vinařství Manincor (web) se nově objevilo i v sortimentu VinoDoc, zítra dokonce pořádají průřezovou ochutnávku. Té se bohužel účastnit nezvládnu, tak alespoň chutnám aktuální produkci doma. Manincor je již středně velké …


Výtečná Gruzie z kvevri

Minulý týden mi dorazila kniha Amber Revolution (How the world learned to love orange wine), ve které Simon J Woolf přibližuje báječný svět macerovaných bílých vín. Historie, současnost, tipy na zajímavé producenty… Postupně se tím pročtu a dám vědět, …

Korky bez TCA, spermie, Japonsko, Jon Bon Jovi

Co nového ve světě vína? Amorim, největší výrobce korků na světě (loni prodal 5.4 miliardy kousků), slibuje, že do roku 2020 ze své produkce kompletně odstraní TCA. Takže už žádné korkové lahve! Držím jim samozřejmě palce. V posledních letech jsem měl …


Dvakrát Mencía z Bierza a povedené Barolo

I přes novou vlnu vedra odhrnu dnes nějaká červená vína. Ve zkoumání odrůdy Mencía jsem pokročil lahví Bodegas y Viñedos Gancedo Xestal 2010. Jsme v oblasti Bierzo, z keříkových výsadeb šedesát až sto let starých v nadmořské výšce okolo šesti set …

Trojice horských vín od Weingut Garlider

Údolí Eisacktal (Valle Isarco) patří mezi nejsevernější a také nejmenší z italských vinařských oblastí, každopádně odrůdově jsme tam vyloženě „doma“ – Sylvaner, Müller Thurgau, Gewurztraminer, Veltliner, Pinot Gris, Kerner či Riesling, v menší míře i …


Víno nás spojuje s lahví Mersaultu

S výrazným zpožděním jsem se konečně dostal k filmu Ce Qui Nous Lie (Back to Burgundy, Víno nás spojuje) a samozřejmě, pokud máte dvě hodiny sledovat vinice v okolí Puligny, Mersaultu a Volnay, k němu otevřel i láhev. Ideální by bylo víno z Domaine …

Pětkrát Cava Recaredo

Recaredo (Mata Casanovas, web), s jejich téměř stoletou historií a specifickým přístupem k přípravě šumivých vín, rozhodně patří mezi výjimečná španělská vinařství. Sídlí v epicentru katalánských bublin, Sant Sadurní d’Anoia, a 65 hektarů vlastních …


Podvodná francouzská růžovka, myši v moštu, 1 Glass od Jancis Robinson

Určitě nelze schvalovat, když ve Francii „vinní teroristé“ vypouštějí tanky plné španělského vína v přístavu Sète nebo přepadávají cisterny se stejným obsahem a zbavují se ho rovnou na silnici. Na druhou stranu tak bojují nejen proti prostému problému …

Naturální Weißburgunder a směska z Ribeiro

Biodynamické vinařství Judith Beck z Golsu má, krom poctivé výborně udělané klasiky o které tu píšu celkem často, i plně naturální řadu zvanou „Bambule!“, připravovanou jen když mají pocit, že to u té či oné odrůdy bude zrovna fungovat. Bílá obvykle …


Mladé Quatre z Dobré Vinice a Ampeleia Unlitro

Tak zase odhrnu něco z toho, co jsem s velkou chutí pil v uplynulých dnech. Třeba takové Cuvée Quatre 2016 (alias „Štverka“) z Dobré Vinice. Což je směs Chardonnay a tří pinotů (Blanc, Noir a Gris) z Velkých Bílovic. Lisovány celé hrozny, kvašeno …

Algueira a okrajové španělské červené odrůdy

Už je to nějaký pátek, co jsem se nechal zlanařit a vedl ochutnávku „těch dalších“ červených španělských odrůd, zajímavých vzorků, které dovozce Alifea posbíral hlavně v Galicii. Chutnala se nejen má milovaná Mencía, ale i kousky jako Merenzao, Caiño …


2x netradiční Sauvignon a výtečný Vavřinec

Dnešní vinné recenze začneme na mém milovaném maďarském vulkánu Somló, u mladého vinařství Somlói Vándor (web, dováží Vinorum). Jméno, v překladu poutník ze Somló, vychází z faktu, že vinař Tamás Kis několik let (dokud měl jen půl hektaru) vinice …

Dvě nádherná naturální Champagne

O čem psát takhle poslední den před svátky a víkendem, když už všichni stejně myslí na dovolenou nebo na ní už dávno jsou? Bubliny! Před pár týdny jsem se zúčastnil degustace novinek u PMP Exclusive, firmy specializované na pěstitelská a obvykle …


Pálava 84 % vody, Chablis, čínské investice, degustační erotika…

Nedávno jsem psal o odrůdě Pálava do jedné přílohy Hospodářských novin a text zakončil na velmi pozitivní notě. Mimo jiné i poznámkou o tom, jak moravská či slovenská Pálava, kdy ovšem o geografickém původu i konkrétní odrůdě bylo nutné ve většině …

„Tradiční“ Beaujolais 2017 až 1967

Beaujolais může mít mnoho podob. Od otravně bonbónového uspěchaného Nouveau, přes přístupná ovocná vína připravená také z velké části karbonickou macerací až po různé úrovně charakterních červených, kde karbonika hraje menší či žádnou roli, z …


Jste zde: ~ Apetitus.cz ~ Seznam zdrojů ~ Jižní svah

Informace o zdroji

O víně a ušlechtilých destilátech. O labužnických zážitcích s jídlem všeho druhu, od fantastického chleba s hořčicí a studenou sekanou po neméně skvělé foie gras.

Ikona:  

Domovská stránka
http://jizni-svah.blogspot.com/

RSS export
http://feeds2.feedburner.com/JizniSvah?format=xml

Systémové informace

ID: 50

Jmenné ID: jizni-svah

Články ručně přidává správce systému: NE

Články jsou schvalovány správcem: NE

Titulek zdroje stahován z RSS exportu: NE

RSS export je lineární: ANO

Kontrola aktuálnosti proběhla: dnes 06:46

Návratový kód: HTTP 200

RSS export naposledy zpracován: dnes 06:46

Kontrola aktuálnosti naplánována na: dnes 07:16