Jižní svah

Efektní Merlot a charakterní Pinot Blanc z Moravy

Včera to byla červená Morava velmi archivní, dnes naopak velmi čerstvá a sotva pár týdnů lahvovaná. Ale když musíš tak musíš. Vinařství Springer z Bořetic a jejich Merlot 2018 výběr z hroznů. Původ ve viniční trati Čtvrtě, dost redukovaná sklizeň, …

Vavřinec 1996 a fotky z domácí izolace

Ulovil jsem v pondělí láhev Svatovavřinecké 1996 od Jožky Valihracha (web), původ hroznů je ve vinici Barany v Krumvíři. U starých zahraničních vín se mi to tolik nestává, a nebo možná hraje roli nucené omezení kontaktu s dalšími lidmi, ale nedalo mi …


Špičkové qvevri Chardonnay z Dobré vinice

Včera jsem psal o naturálním oranžovém víně, které mi přišlo dost nepovedené. A dnes se podíváme na opačnou část spektra, s oranžádou v kategorii špičkových. A co víc – domácí! Dobrá vinice (web) je jedním z pionýrů používání gruzínských qvevri v …

Parádní moravský ryzlink a nic moc oranžáda

Na téma ryzlinku z vinařství Gurdau už jsem se tu rozplýval nějakou dobu zpátky a ani dnes si nebudu stěžovat. Tentokrát to bude Riesling Stará Hora 2017, tedy výsadby z jediné vinice a stále dost mladé a lze očekávat, že výsledky budou jen lepší …


Frankovky od Hummela a Wenzela

Zprávy z izolace, den patnáctý. Provedl jsem několik experimentů s videoblogem, s výsledky naprosto nejsem spokojen a nic neuveřejňuji, jen pár drobností na Instagramu (i ve stories). Uvidíme, třeba se časem zlepší. Otevřel jsem několik báječných vín …

Fajn maďarské červené a popcorn z Weinviertelu

První dnešní lahví bude Gneisz és Csillám 2016 od Franze Weningera, pro mne jedné ze zásadních hvězd rakouských frankovek, ale tentokrát z jeho vinic kousek za hranicemi v maďarské oblasti Sopron. A i odrůdově jsme jinde, dominuje Merlot a Syrah, …


Francouzské označení vin méthode nature

Zajímavá novinka z Francie, kde vzniklo a bylo schváleno označení vin méthode nature. Spolek Défense des Vins Nature'l, který založil a vede vinař z Loiry Jacques Carroget, pokročil v jednáních s ministerstvem zemědělství, INAO (Institut national …

Výborná červená Suciaja a Archè z La Colombera

Dnes se mrkneme do Itálie (virtuálně a bezpečně), konkrétně do kopců u Vhò nedaleko Tortony, na půl cesty mezi Milánem a Janovem. La Colombera (Azienda Agricola Pier Carlo Semino, web) je rodinná farma zabývající se pěstováním pšenice a cizrny, k tomu …


Nestarec WTF & Drinking Against Sinking

Dnešní láhev jsem vlastně otevřel především coby doprovod informování o jedné bohulibé činnosti vinařů, ale o tom za chvilku. Nejdříve Milan Nestarec, nesporná hvězda domácí naturální vinné scény a jeden z vůbec nejznámějších a nejpopulárnějších …

Růžová solera z amfory a naturální směsná ovce

Vinné zprávy z izolace mimo centrum Prahy, den osmý. Příchodem jara skončilo teplé slunečné počasí, začalo mrznout a chvílemi sněžit. Z ryzlinků opět přecházíme na frankovku. Kalná vína lze snadno vyfiltrovat konzumací přes jednorázovou roušku. Do …


Paradigma z Burgenlandu

Dnes je první jarní den. Ve sklence mám ryzlink, ale v článku bych se chtěl ještě věnovat červenému. Otevřel jsem Paradigma 2012 z vinařství Claus Preisinger (web), jedné z v současnosti asi největších hvězd rakouského naturálního vinaření a …

Nádherný červený Saumur

Asi nejlepší víno, které jsem v poslední době otevřel, pocházelo od Loiry. Jsme v oblasti Saumur u Domaine Guiberteau. Vinařství založil na počátku minulého století Clément Manguin a později jej předal svému zeti, nadanému vinaři (a mimo jiné …


Nesířené Xarel·lo a zajímavá Nascetta

Známé španělské bio (už od konce sedmdesátých let!) vinařství Albet i Noya (web) z Penedès má docela široký sortiment obvykle dost fajn vín, od bublin pod apelací Clàssic Penedès, přes charakterní červená až po specifické okrajové odrůdy a …

Žufánek, LVMH i Pernord Ricard dezinfikují…

Dějí se zajímavé věci. Celá ČR šije roušky. Taky mám domácí výroby. Zítra začneme vyrábět plicní ventilátory, jak znám domácí kutily. A pak je tu samozřejmě těžce nedostatková dezinfekce na ruce. Když se Žufánek na Facebooku zmínil, že má doma …


Chutný bořetický Ryzlink a jeden z Mosely

Nevím, zda má někdo náladu číst o víně, ale snad jo. Z e-shopů a vinoték chodí maily o rozvozech zdarma (tohle víno je třeba WineGeek), různých akcích a speciálních nabídkách… takže žízní neumřeme. Venku se otepluje, počasí chvílema dost jarní, stoupá …

Podpořte svůj winebar a oblíbenou restauraci

Dnes to bude jen ve zkratce takový malý apel na spřízněné vínomilce. Včera vyhlášený stav nouze, jehož součástí je i výrazné omezení pracovní doby restaurací a dalších podniků, dopadne obzvláště tvrdě na ty, které se spoléhají na večerní návštěvníky …


La Guita ve dvou podobách

Dorazila mi „karanténní“ zásoba lahví ze Španělska, mimo jiné i dvě vína z Hijos de Rainera Pérez Marín (součást Grupo Estévez). Tohle vinařství ještě donedávna vlastně produkovalo jedno jediné víno, velmi úspěšné a oblíbené Manzanilla La Guita. Co …

Třikrát Zweigelt vinařství Sepp Moser

Vinařství Sepp Moser, o kterém jsem tu naposledy psal ke konci minulého roku, má jméno spojeno především s bílými víny z Kremstalu. Ale spoustu vinic, a to už od šedesátých let minulého století, mají také v Burgenlandu, u Neziderského jezera okolo …


Jaroslav Osička – Chardonnay, Pinot Gris a další radosti z Velkých Bílovic

Minulý týden dorazil do Prahy Jaroslav Osička (web) s manželkou, aby zde v Autentistovi představil aktuální produkci vinařství (a následně ve Veltlínu unikátní vertikálu Pinot-Chardonnay, které jsem se bohužel už neúčastnil). Vína dosud v sudech či …

Bublinky aneb jak rychle letí korek

Dnešní téma bude hodně uvolněné… bublinky! Žádné konkrétní degustační poznámky a hodnocené lahve, ale pár snad zajímavostí o bublinách v Champagne a dalších šumivých vínech. Fakta a informace, které jsou (minimálně většině z nás) asi úplně k ničemu, …


Bruno Murciano a nejen výtečný Bobal

Bruno Murciano (insta), nejlepší someliér Španělska pro rok 2008 a o rok později druhý na mezinárodním klání, se rozhodl poznat obor i z pozice vinaře. Přidal se k němu jeho bratr José Luis Murciano a společně začali připravovat hodně zajímavá vína …

Thierry Germain a Domaine des Roches Neuves

Jedním z účastníků pražského La Paulée 2020 byl i Thierry Germain. Ač původem a dlouhou rodinnou historií je z Bordeaux, tak se se svou Domaine des Roches Neuves stal jedním za zásadních představitelů apelací Saumur a Saumur-Champigny a vůbec vín z …


St. Antony – Riesling a Pinot z Červeného svahu

Těstoviny, rýže, fazole v tomatě… no a další základní potravina do výbavy proti epidemii je samozřejmě Riesling! Nedávno mi kamarád dovezl sadu lahví z vinařství St. Antony (web) v v Rheinhessen, konkrétně Niersteinu. Na zdejším slavném Červeném svahu …

Gavi, naturál bubliny a Mencía

Zhruba po roce jsem znovu otevřel Giordano Lombardo Vigne di San Martino Gavi di Gavi 2017, víno o kterém se tu už zmiňoval v tomto i starších ročnících. Nový závoz má odlišnou vinětu, ale víno by mělo být stejné :-) Tmavší žlutá barva. Čerstvá, …


Výborné Vendémiaire a Zéro Dosage crémant

Otevřel jsem nedávno doma Champagne Doyard Cuvée Vendémiaire Premier Cru Brut, základ ale rovnou dost seriózní pití od skvělého pěstitele ve Vertus. Čisté Chardonnay z 80 % z Vertus a zbytek z Grand Cru obcí v Côte de Blancs (Le Mesnil, Avize, …

Velmi chutné Teroldego

Když si řekne Teroldego, tak si samozřejmě nejdříve vybavím vína nekorunované královny této odrůdy, Elisabetty Foradori. Ale vybírat jde i z dalších zajímavých vinařství, mezi které určitě patří další producent z Trentina ze svahů Monte Corona, …


Epidemie, vykradená restaurace, sudy na Eiffelovce

Nejen v Praze mizí z regálů především trvanlivé potraviny a vypadá to jak přípravy na válku, služby typu Rohlík sotva zvládají naskladňovat. Dobrovolně přiznávám, že krom běžných „kdyby byl nějaký problém“ zásob, které jsou tu vždy, zatím doma …

Svatováclavské z Čejkovic a fajn Plan de Dieu

Petr Kočařík (web) z Čejkovic je specialistou na Pinot Noir, ty jeho bezesporu (klidně se budu hádat, ideálně na slepé degustaci s dalšími zástupci a lahvemi ve věku okolo pěti let ;-)) patří mezi domácí špičku. Umí naprosto fantastický ulítle …


Skvělé bubliny od Champagne Jacques Lassaigne

Staronovým přírůstkem na domácím trhu je vinařství Jacques Lassaigne z Montgueux. Sice tu už bylo dříve, ale teď má nového zástupce v podobě Terroir Champagne aka Miloše Danihelky a k dispozici je úplné portfolio (zatím krom omezených každoročních …

Pár ryzlinků od Markuse Molitora

Včerejší návštěva preferovala trochu sladší víno a tak jsem pro ni otevřel Markus Molitor Riesling Ürziger Würzgarten Kabinett 2016 se zlatou záklopkou. A dobrovolně přiznávám, že sám pak dost upil, tohle prostě můžu. Moselská protáhlá láhev, kovová …


Jste zde: ~ Apetitus.cz ~ Seznam zdrojů ~ Jižní svah

Informace o zdroji

O víně a ušlechtilých destilátech. O labužnických zážitcích s jídlem všeho druhu, od fantastického chleba s hořčicí a studenou sekanou po neméně skvělé foie gras.

Ikona:  

Domovská stránka
http://jizni-svah.blogspot.com/

RSS export
http://feeds2.feedburner.com/JizniSvah?format=xml

Systémové informace

ID: 50

Jmenné ID: jizni-svah

Články ručně přidává správce systému: NE

Články jsou schvalovány správcem: NE

Titulek zdroje stahován z RSS exportu: NE

RSS export je lineární: ANO

Kontrola aktuálnosti proběhla: dnes 01:01

Návratový kód: HTTP 200

RSS export naposledy zpracován: dnes 01:01

Kontrola aktuálnosti naplánována na: dnes 01:31