Sklenička – wineblog na cestách

Beaujolais, základní informace

Kostelík nad Fleurie (foto nahoře) přitahuje z dálky pozornost ze všech koutů Beaujolais víc než slavný Větrný Mlýn (foto dole), ale nikdy se mi nepovedlo ho dobře vyfotit. I kvůli tomu tam rád pojedu znova a v lepším počasí – i když to bude mít jednu …

SKB 81 – Paul Janin, Beaujolais

Při přípravě jsem překvapil sám sebe zjištěním, že bedýnku z Beaujolais vyhlašuju už popáté. Třikrát s morgonskými Desvignes, před rokem Chateau de Durette a letos zkusím přivézt sólo vína Domaine Paul Janin (na úvodní fotce je Eric Janin). O …


Čemu moje matka říká přísný víno

Pinot Blanc escherndorfského vinaře Egona Schäffera (Franky, Německo) jsem otvíral s napětím. Jednak to byla poslední lahev z dovozu v listopadu 2018 a jednak při soukromé předvánoční degustaci padlo na jiné starší Schäfferovo víno podezření z …

Mee too!

ale tentokrát bez feminismu. V titulku je Mee Godard, francouzská vinařka korejského původu z Beaujolais. V roce 2013 koupila pět hektarů vinic a dům v Morgonu, podle na webu nalezených informací v roce 2017 přikoupila parcelu na vinici Les Michelons …


Pinot z roku 2006 a řeči o archivaci jako bonus

To si tak deset let archivujete víno v chladničce. Potom ho otevřete a za pár hodin je fuč. Když je výborné, je všechno v pořádku. Jestli bylo obyčejné nebo slabší, je to velké zklamání. Protože vás to stálo deset let v drahé chladničce a potom… nic. …

Pozdní sběr o clech a moselském ryzlinku 2016

Beaujolais má smůlu, Donald T. kolem sebe kope jako postřelený kůň. Za normálních okolností by zpráva o odchodu Georgese Dubœufa plnila titulky (přece jen to byl motor kampaně Beaujolais Nouveau), ale tentokrát mu všechnu slávu bohužel sebral Donald …


Lednová večeře s moselským vinařem

Na konci ledna přijede do Prahy moselský vinař Stefan Erbes (Gault & Millau ***), v pondělí 27. ledna uspořádáme Winemaker’s Dinner aneb Večeři s vinařem v pražském restaurantu Argument (Bubenečská 19, Praha 6). Většina čtenářů blogu jeho vína zná …

Novoroční pozdní sběr s mafiánským Chianti a mlynářským Beaujolais

Život není peříčko! Pod stromečkem byl Kundera, Nesnesitelná lehkost bytí, a abych nepřišel o (nezaslouženou) dobrou pověst náročného čtenáře, rozhodl jsem se knihu dočíst i poté, co jsem s vypětím všech sil přečetl první tři díly ze sedmi. Byl to boj …


Vánoční degustační poznámky

Šťastný nový rok všem! O Vánocích a podobných velkých příležitostech sahám pro osvědčená vína. Letos jsem dopíjel zbytky Carmignana, Berthenetovy Premier Cru z Montagny, Erbesův Mosel Sekt Brut 2015 a vůbec nízkovoltové ryzlinky. O tom není moc důvod …

Předvánoční degustace s několika K.O.

V předvánočním týdnu jsme doma sjeli soukromou degustaci bílovického vinařství Jaroslav Osička. Díky mixu pracovního a soukromého vypětí mělo dvacet vzorků klasické zdravotní následky, jako podobné večírky mívají. Před lety propagátoři nesířených, …


Šťastné svátky!

Dva dny před Vánocemi jsem bez internetového připojení, takže jen stručně: děkuju všem čtenářům za zájem a podporu a přeju klidné a šťastné vánoční svátky.

Pozdní sběr s pozvánkou na lednovou degustační večeři

Klídek, pohoda. Dnes to bude jen takové plácání, nic vážného. Leda až nakonec. Díl první, Slovan všude bratry má:  Francesco Annibali vychválil italskou restauraci odhadem někde v Collio, napůl cesty mezi slovinskou Vipavou a Terstem. Vlastně na tom …


Dvakrát červené od Petra Kočaříka

Když jsem přechutnával Kočaříkova vína na Praha pije víno, obdivoval jsem preciznost a čistotu. Teď jsem dostal darem jeho Pinot Noir 2018, odhadem základní Pinot, a obdivuju zase. Podle mých (nespolehlivých) vzpomínek je to o třídu níž než Kočaříkův …

Adventní Chardonnay

Zlatožlutá barva, ve vůni oxidativní, trochu jablíčkové se zralými citrusy, dost bezové a zemité. Už z toho výčtu je zřejmé, že vůně působí hodně zrale. V chuti zase ovocná zralost, žluté ovoce, ryngle a jablka, vyšší koncentrace (chutná až likérově …


Parádní Pinot z Givry

Až při konečných úpravách mě napadla zvuková podobnost mezi burgundským severním Gevrey a jižním Givry. Ve skleničce by se to ani naslepo splést nemělo, ale zní to podobně. Berthenetové jsou specialisti na šardonku, v jejich apelaci Montagny se jiná …

Jednou bez síry a jednou se sírou

Konečně se dostávám k Berthenetovu Chardonnay PUR 2018 s podtitulem Sans Soufre Ajouté, což amatérsky a bez slovníku překládám jako Bez přidané síry. Většina čtenářů už ví a zbylým vysvětlím, že víno nikdy není zcela bez síry. Síra vzniká v malém …


Biják, ke kterému se hodí burgundské Chardonnay

O francouzském filmu režiséra Cedrika Klapische Ce Qui Nous Lie (česky Víno nás spojuje, anglicky Back to Burgundy) jste už asi četli. Já jsem ho poprvé viděl v úterý (celý film je ke stažení tady). Je to romantické a dojímací s potenciálem zalíbit se …

Bože, to je dobrý!

Feudo del Mandorlo, Crema di Mandorla je sicilský fortifikát od výrobce Marsaly Cantine Arini. Ve skleničce temně jantarová barva, obluzuzující mandlová vůně á la Amaretto, včetně madlových slupek. Je to až podbízivé, ale zároveň tak přitažlivé! V …


Dva burgundské sekty od Bertheneta

Harmonie 2012, Crémant de Bourgogne, Domaine Berthenet 3700 číslovaných lahví a vlastní výroba. To není nic samozřejmého, stejně jako (skoro) všude jinde i v Burgundsku si nechávají vinaři dělat sekty u specializovaných výrobců. V mnoha případech má …

Víkendový přelet nad otevřenými lahvemi

Minulý týden se mi sešlo dost zajímavých lahví, ale povinnost volá! a musel jsem otvírat vína s ohledem na plánované prezentace. Ještě nemám potvrzenou restauraci ani menu, ale už pracuju na párování s vínem :-) Před rokem jsem si zoufal, že večeři se …


Aligoté a jednoduchý Pinot Noir z Burgundska

Aligoté, vrať se, vše odpuštěno! Aligoté je burgundská Popelka a sám jsem několikrát radil nováčkům, ať Aligoté vynechají. Chardonnay je prostě ušlechtilejší odrůda, jenže… občas se objeví víno, které odrůdu rehabilituje a vyvrátí předsudky. S …

Naslouchejte šumu!

Sekty jsou v jistém ohledu jediná plnohodnotná vína! Všechna ostatní vína můžeme vnímat zrakem, čichem, chutí nebo hmatem (to když je omylem rozlijete), jedině u sektů můžeme zapojit i pátý smysl, sluch. Naslouchejte šumu! Sám sektům moc často …


První dvě Premier Cru od Bertheneta

Francouzi mají přece jen jinou mentalitu a kulturu, ale po drobných zpožděních vína od Berthenetů v pátek přijela. První domácí setkání s cizí kulturou byo trochu jako ohlédnutí do středověku: bílé víno uzavřené korkem! Co korkem, ale celokorkem, tedy …

Pár fotek z ospalého týdne

Týden je ospalý, protože čekám, až přijedou burgundské Premier Cru z Montagny od francouzského Vinaře roku 2020 (podle Guide Hachette). Brožurky, které přidávám do bedýnek, jsem vytiskl už v úterý a ve středu, v pátek bych měl vyložit víno. Víkend …


Pozdní sběr kompilační

Když jsem před lety poprvé četl o snižování uhlíkové stopy ve vinařství, nechalo mě to chladným. Dopady na životní prostředí se vyjadřují jako množství vyprodukovaného CO2, což mi vždycky připomene rovnici alkoholového kvašení. Teď čtu od Daniela …

Listopadový pozdní sběr o archivaci

„Když chceme, aby věci zůstaly tak jak jsou, musí se ty věci změnit.“ Alfonso Cevola se v nedělním postu na blogu zabývá některými trendy vývoje ve světě vína za posledních 30 let. To je moje oblíbené téma, a Alfonso k němu přidává několik …


Trentino podruhé, čtyři bělouši

Pokračování zápisků z privátní degustace severoitalského vinařství Cantina d’Isera. Na první pokus jsem tady popsal základní sekt a tři červená z místních odrůd (Marzemino, Teroldego a Lagrein). Isera je v severní Itálii, když jedete z Brenneru přes …

Cantine Arini po třech letech, fortifikáty

Třetí dávka poznámek z degustace vzorků sicilské Cantine Arini, tentokrát jen dolihovaná vína. O historii Marsaly jsem už psal před čtyřmi roky tady. Stručně zopakuju, že Marsala sice na Sicílii zdomácněla a považuje se za tradiční produkt, ale …


Trentino poprvé, bubliny a tři místní modré odrůdy

Poznámky ze soukromé degustace. Dostal jsem jako vzorky průřez produkcí trentinského  vinařství Cantina d’Isera (severní Itálie, kousek nad Lago di Garda). Nezaslouženě a nevyžádaně, bůhvíproč si exportní ředitel pan Goossens po dvou letech pamatoval …

Cantine Arini po třech letech 2

Průlet dvěma krabicemi vzorků vín sicilského vinařství Cantine Arini aneb pokračování degustačních poznámek o červených vínech (bílá a dva fortifikáty byly tady).   I Canneti 2018, Frappato Terre Siciliane IGT. 12% alkoholu a autochtonní sicilská …


Jste zde: ~ Apetitus.cz ~ Seznam zdrojů ~ Sklenička – wineblog na cestách

Informace o zdroji

sklenicka.com

Domovská stránka
http://www.sklenicka.com

RSS export
http://www.sklenicka.com/feed/

Systémové informace

ID: 130

Jmenné ID: sklenicka

Články ručně přidává správce systému: NE

Články jsou schvalovány správcem: NE

Titulek zdroje stahován z RSS exportu: ANO

RSS export je lineární: ANO

Kontrola aktuálnosti proběhla: dnes 10:16

Návratový kód: HTTP 304

RSS export naposledy zpracován: dnes 09:46

Kontrola aktuálnosti naplánována na: dnes 10:46