Sklenička – wineblog na cestách

Vzpomínání na Pavla Šruta

Minulý týden mi dva čtenáři naznačili, že jim moje občasné odbočky od tématu fermentace/degustace neboli vzhled/vůně/chuť nevadí a spíš houšť. Stejně jsem se chtěl vrátit k pondělním vzpomínkám na Pavla Šruta, jen mi dodali odvahu.   Kamarádi o něm …

Vernaccia di San Gimignano se vrací

Léto je za rohem, ale napřed pár slov o mém oblíbeném vinaři. Stefano Grandi z toskánského San Gimignana, vinař a majitel Podere Canneta, je boží člověk. Už jsem tady psal jeho vánoční odpovědi na moje oznámení, že jsem za tři týdny před Vánocemi …


Samožerské okénko

Dneska bych měl o čem psát, ale nemůžu se k tomu dostat :-) Večer jsem přijel z Escherndorfu, uvařil obědovečeři a místo plánovaného psaní balím vína těm, kdo si minulý týden narychlo objednali přídavky franckých minerálních Silvanerů, milerek a …

Pár fotek z cesty

Vyjel jsem s dcerou na pár dní za teplem a za vínem, užít si pocitu, že věci jsou tak jak mají být. Do blízké vinařské oblasti. Pravidelní čtenáři poznají kam, ostatním to řeknou poslední fotky. Dáma (nebo socha) na první fotce se nepochybně jmenovala …


Degustace vinařství Ciù Ciù, Marché

Na italské degustace se většinou nechám chytit. Hlavně když jsou na seznamu obskurní bílé odrůdy jako Pecorino, Passerina, Verdicchio, nebo z jiného konce italské boty Fiano a Falanghina. Ono na nich vlastně není nic obskurního, vína jsou to už dávno …

Dvakrát střední třída ze Španělska

Dvě vína střední třídy z katalánského vinařství Celler de Capçanes. Původně jsem si chtěl odpočinout od vysokých alkoholů a těžších kořenitých vín. Ve středu večer jsem otvíral dvě mladá vína ročníku 2017, ale nakonec se mi o nich nechtělo psát. …


La Nit de les Garnatches, úplné a nezkrácené

Dnes dokončení pondělního textu, věnovaného čtyřem vínům z odrůdy Garnacha jako demonstraci vlivu terroir (vinice) na výsledný produkt (víno). La Nit de les Garnatxes Collita 2016 jsou čtyři vína španělského družstva Celler de Capçanes. Všechna jsou z …

Dvě základní červená z Katalánska

Dvě základky z katalánského / španělského vinařství Celler de Capcanes, dodavatele aktuálních Komunitních bedýnek. Jednou nerezovka, podruhé základní barikové červené. Příště už se dostanu k vyšším řadám, ale přiznejme si, že dobře vybrané základní …


Garnacha Terroir Workshop, díl 1

La Nit de les Garnatxes Collita 2016 jsou čtyři vína španělského družstva Celler de Capçanes. Všechna jsou z odrůdy Garnacha a všechna jsou zpracovaná ve sklepě stejným postupem. Všechna pocházejí ze stejně starých vinic, vysazených na pískovité půdě, …

Španělsko přijelo

Dnes hlavně pro účastníky aktuálních španělských bedýnek (nebo taky terroirových bedýnek, viz tady). Víno přijelo, důkazem budiž selfíčko před vyskládanou paletou :-) Blogování má zlaté dno (aspoň pokud jde o zásobení vínem), říkal jsem si při mazlení …


Nový ryzlinkový sekt z Ürzigu

Plním včerejší slib, že napíšu o novém ročníkovém sektu z moselského ryzlinku. Tady je. 2015 Ürziger Würzgarten Riesling Sekt trocken, Weingut Karl Erbes   V několika případech jsem tady opěvovat předchozí ročníky s terciálními tóny a naleželým …

Konec týdne v kraji Rieslingu

Ještě jedno ohlédnutí za krátkou cestou na Moselu. Na prvním obrázku ranní fotka Ürzigu od řeky. Na Mosele je sklizeno, místo loňských tří týdnů to vinaři stihli za dva týdny. Malá sklizeň, vysoká kvalita, říkají. V řeči čísel to znamená, že letošní …


Čtvrteční odpoledne mezi vinicemi

Dnes to vyřídím jen několika fotkama bez dlouhých komentářů. Jedu pro víno. K první fotce by se hodil verš, který autor připsal Janis Joplin: „she said never mind, we are ugly but we have the music…“ My máme víno. V pozadí Bernkastel.    Mdlé …

Co je terroir? A jak se degustuje?

Dnes něco málo o Španělsku a hodně o terroiru. Skleničkovy bedýnky jsem vždy spojoval s cestami. Dnes skončím u španělských vín, kde jsem nikdy nebyl, ale můžu se vypsat z vlastní obsese terroirem. Snad to za dva roky po sobě nebudu číst s nevolí nebo …


Erbesovy ryzlinky

Dnes pracovní poznámky k několika moselským ryzlinkům. Chystám se doplnit zásoby a před objednávkou jsem si otevřel několik vzorků, abych vyřešil počty lahví. Šlo především o jedno Spätlese ze starých keřů ve dvou šaržích, lahvovaných s tříměsíčním …

Podzimní Wine Show v Hiltonu

Dnes jen pár fotek z podzimního kola IWSP v Hiltonu. Na první fotce úvodní sestava zahajovací řízené degustace. Na Masterclass s Lukou Gardinim jsem se těšil, protože jsem se chtěl zeptat na soutěž BIWA (Best Italian Wine Award). O jejím prvním …


Silvaner z Randersackeru

2016er Silvaner Randersacker Sonnenstuhl Spätlese trocken, Trockene Schmitts Zadní etiketa rovnou hlásá 13% alkoholu a 0,4 gramu zbytkového cukru. Z několika možných překladů názvu vinice bych s ohledem na čistotu češtiny i mužský rod německého …

Poznámky o francké milerce

Už jsem to jednou nakousl, díky cestování občas uvidím zprofanované odrůdy v jiném světle. Chce to vyčistit si hlavu a nechat domácí předsudky doma. Zní to samozřejmě, ale všude kolem sebe vidím, že to není samozřejmé ani obvyklé (u sebe samotného to …


Weingut Schäffer, Escherndorf

Nejlepší kaštany rostou na Place Pigalle a nejlepší Sylvány v Escherndorfu. Sylvánské se netěší velkému zájmu konzumentů, takže se o tom moc neví, ale Escherndorf je pro Sylvánské tím, čím je Chassagne pro Chardonnay nebo Sancerre pro Sauvignon. Když …

Omamná lehkost klasického Sylvánského

Jedna cesta do Franconie a šest návštěv vinařství asi není dost na nějaké zásadní závěry, ale právě dost na to, abyste přišli na to, že nejlepší Silvanery jsou z Escherndorfu. Otázka, jestli dělá vinař vinici nebo naopak vinice vinaře se sice podobá …


Franconia potřetí aneb to co je blízko

To co je blízko, to se tak necení Lítáme od zdi ke zdi jak se nám co zjeví zpívala v polovině sedmdesátých let skupina C&K Vocal (a nebylo to o víně). Vzpomínal jsem na tu píseň už před Rozvadovem. Franky jsou nejbližší vinařský region na západ od …

Weingut Dr. Heigel, Zeil am Main

Asi nejvýchodnější francké vinařství, zaválo mě tam prohledávání informací o špičkových německých vinařích. Kdo chcete sdílet zkušenosti z krátké cesty do Franků, vyhlásil jsem pro vás včera Komunitní bedýnku s výběrem vín jiného franckého vinařství. …


Francká bedýnka č. 57. Sylvány, ryzlink, Schwarzriesling a Pinot Noir

Začátek týdne přinesl vyluštění několika zásadních letošních hádanek: Jágr bude příští sezónu hrát v Calgary a po čtyřech měsících se vyjasnilo, že příští bedýnka bude složená z vín franckého vinařství Hofmann. Čtyřměsíční prázdninová pauza byla tak …

První sylvánský večírek

Krátký výlet do německých Franků ve mně zanechal velký dojem. Jaká země, taková vína. Den po německých volbách bylo v Německu dokonale čisto, upraveno, uklizeno. Podobně čistá byla vína, samá radost. Posekanou trávu kolem německých silnic a upravená …


Franky, den druhý

Dnes jen pár fotek z téměř odpočinkového druhého dne ve Frankách. Abych neprovokoval jízlivé komentáře, vynechám obligátní fotky zralých hroznů Silvaneru a začnu zapomenutou fotkou z pondělní degustace s Egonem Schaefferem. Tak tohle je ten slavnej …

Franconia poprvé

Pondělní matoucí anotace upozorńovala na Černý ryzlink a tak jste si mohli myslet že kecám. Ale kdepak, v pondělí nikdy nekecám – spodní fotka budiž důkazem. Kromě Švarcryzlinku jsem koštoval i Modrý Sylvaner (modrá odrůda, ze které se dělá bílé víno) …


Dnešní cíl, Jasanovice

Frekvence nových textů na blogu poklesla, protože jsem seděl doma. Psát dokola jen degustační poznámky k vínům mě nebaví a chyběly nové impulsy. Teď jeden mám, jsem zase na cestě. Dnešním cílem je obec Jasanovice, proslulá hlavně Sylvánem. Taky se tu …

Samizdatový Veltlín 2011

Napřed o tom, proč naturální vinaři milujou Tramín a Veltlín. Poprvé jsem si toho všiml v únoru 2013 na návštěvě v Richarda Stávka. Natáhl vzorek ze sudu a pyšně pravil, tohle je jasný :-) Nebyl jsem příliš ostražitý, pohlédl jsem na něj s otázkou v …


Prelátův ryzlink 2012

Minulý týden jsem spamoval bedýnkáře nabídkou dřevěných dárkových krabic na víno, určených na vánoční dárky. Poslal jsem i stručný seznam vín. Na dřevěné krabičky nepřišla žádná poptávka, ale některá z nejlepších vín, například 2003 Urziger Wurzgarten …

Houby a snoubení

Takhle to dopadá, když jdu na houby :-) V hlavě si sesumíruju text o snoubení vína a pokrmů a potom ho celou neděli zkracuju, protože je příliš dlouhý a otravný. Ještě v pondělí jsem z něj vyškrtával ironické poznámky o zkušenostech s párováním …


Jste zde: ~ Apetitus.cz ~ Seznam zdrojů ~ Sklenička – wineblog na cestách

Informace o zdroji

sklenicka.com

Domovská stránka
http://www.sklenicka.com

RSS export
http://www.sklenicka.com/feed/

Systémové informace

ID: 130

Jmenné ID: sklenicka

Články ručně přidává správce systému: NE

Články jsou schvalovány správcem: NE

Titulek zdroje stahován z RSS exportu: ANO

RSS export je lineární: ANO

Kontrola aktuálnosti proběhla: 4. května 2018 08:46

Návratový kód: HTTP 200

RSS export naposledy zpracován: 4. května 2018 08:46

Kontrola aktuálnosti naplánována na: dnes 04:16