Sklenička – wineblog na cestách

Výborný ryzlink z rakouského Kamptalu

Pokračování včerejšího reportu o nákupu vína v MAKRO. Po nedávné dobré zkušenosti se základním Veltlínem Schloss Gobelsburg jsem sáhl i po ryzlinku. Zase s (vkusnou) nálepkou připomínající 850. výročí vinařství. O vinařství jsem se tady už zmiňoval …

Dvakrát Itálie za 193,50 Kč, různé výsledky

Nákupy v supermarketech mají jednu dobře známou nevýhodu: člověk občas přinese něco úplně jiného, než chtěl. Dnes jsem šel do MAKRO pro německé ryzlinky jen tak na vyzkoušení. Místo toho jsem přinesl Vernaccii, Trebbiano, jeden rakouský ryzlink a …


SKB 99, Carmignano a Fattoria Ambra

Ciao gente! Prázdniny končí a Skleničkovy bedýnky se zase vrací. Vrací se (aslepoň virtuálně) do Itálie s tím, že je po čase potřeba červených vín. Po dvou dovozech v minulých letech jsem konečně poprvé navštívil vinařství Fattoria Ambra v Carmignanu …

Dobrý ryzlink, vynikající cena

Začnu povinným okolkováním, ale pokusím se to zkrátit: v minulosti jsem několikrát psal s nevolí o pěkně zabalených německých ryzlincích, zatříděných jako jakostka (Qualitatswein). Časem se to stalo v Německu běžné, vinaři lahvují jakostky do stejných …


Vin Santo di Carmignano 2012

Dnešní víno je v poloviční lahvi (0,375 litru), což přináší problémy při skladování a hledání. Po dvou minutách hledání v chladničce jsem si nebyl jistý, jestli jsem už od června lahev nevypil (už stárnu), ale po další minutě jsem ji našel. Na druhou …

Carmignano Riserva Montalbiolo 2017

Celý víkend (i několik dní před ním) jsem strávil sladkým nicneděláním, maskovaným jako plánování degustačního výletu do Francie. Plány se při pátku sesypaly, když mě z různých důvodů dva přední cíle odzívaly. Jeden jede na dovolenou a druhý, považte, …


Dva z Mělníka, od Krause

Po letech znova u Krause, koupil jsem pár lahví, abych se znova zorientoval. Vždycky mě tady nejvíc bavily ryzlinky a Pinot Noir, podle toho jsem i nakupoval. Začínám suchým ryzlinkem z vinice Klamovka. Ryzlink rýnský 2017 Klamovka, Mělnické Vinařství …

Viognier z Orvieta

Dnes zcela neobjektivní prázdninové tlachání o víně a vinařství, po kterém se mi stále víc stýská. Viognier mi v červnu 2016 usnadnil rozhodování o koupi a dovozu. Návštěva a degustace byly naprosto přesvědčivé, pokud jde o kvalitu vín a zaujetí …


Nákup roku v MAKRO

Antico Feudo della Trappola 2018, Barone Ricasoli Náhodný objev v MAKRO, neznámé víno za 278 kaček zaštítěné známým jménem výrobce s devět století dlouhou historií. Rodina Ricasoli vlastní v Chianti Classico Castello di Brolio a vyrábí tam víno údajně …

Dva rakouské Veltlíny z MAKRO

Objevit v Čechách minerálku San Pellegrino není takový skok pro lidstvo jako najít salsicciu nebo umixovat si první domácí bazalkové pesto, ale přesto jsem to trochu oslavil. Byl pátek, to je den, kdy mají v MAKRO nové ryby, tak jsem přikoupil bílou …


Dvě pecky ze San Gimignana

Když má vinařství skladem i předchozí ročník, může to dnes přinášet různé problémy, hlavně když se to snoubí s post-kovidovým růstem cen. Jak mi řekl jeden italský someliér, u Vernaccii musíš s růstem cen počítat, protože to je víno se sedm set let …

Syrah z toskánského Montescudaio

Objev v krabici vzorků z červnové cesty do Toskánska aneb to nejlepší na konec. Ze vzorků vinařství Marchesi Ginori Lisci je to asi nejlepší víno, přitom první ročník a netypická odrůda. Myslím, že v listopadu 2017 mi enolog Lorenzo Tardivo (na fotce …


Carmignano Montefortini 2018, Fattoria Ambra

Tradiční výrobce v Carmignano, necelých deset kilometrů od Florencie, a tradiční toskánské víno. Jako napotvoru je to Sangiovese s přídavkem asi deseti procent Cabernetu Sauvignon (a něco málo dalších odrůd), protože tradiční italská vína většinou …

Dvakrát z toskánského San Gimignana

Dnes vzpomínka na červnové Toskánsko s Fattorií San Donato. Brzy po návratu jsem doma otvíral lahev Riservy 2017, ale zbytečně jsem ji chladil a první den byl zklamaný. Donutilo mě to zamyslet se nad drobnými variacemi servisu a vzpomněl jsem si, že …


Kranklei feinherb, nabušený ryzlink z Mosely

Dnešní poznámky začnou trochu zmateně: po první skleničce jsem chtěl napsat Ryzlink na steroidech, víno mělo hodně nabušený projev. V půlce lahve převládly analytické sklony, podíval jsem se na etiketu a ejhle: 11,5% alkoholu. Zavrhl jsem první dojmy …

Dva supertoskánci ze Sieny

La Lastra je vinařství v Sieně. Přesněji, kousek od Sieny, ale tak blízko, že adresa je ještě Siena. Před dvěma roky se La Lastra rozrostla o dalších pět hektarů Vernaccie v San Gimignanu. Jel jsem tam v červnu na pozvání vinaře Renato Spanu (fotka), …


Tři suché Spätlese z Mosely

Před týdnem jsem v Ürzigu se Stefanem Erbesem přechutnal všech dvacet vín ročníku 2020. Na jaře, s dovozem prvních suchých kabinetů, jsem si myslel, že podlehli moderním trendům (suché!), ale Stefan to popíral. Na Mosele bylo málo kyselin (podle …

SKB 98, moselské ryzlinky 2020

Očkovat jsem se nechal už v květnu a v cestování doháním, co jsem za dva roky zameškal. Po červnu v Toskánsku jsem minulý týden strávil čtyři dny na Mosele. Chtěl jsem přechutnat celý ročník 2020 v ürzigském vinařství Karl Erbes a přivézt první dávku …


Genius loci

Latinský název vypadá dobře. Málokdo ví, co přesně znamená, a když se v textu párkrát spletu, snad to název zachrání :-) Právě upíjím jedno nejmenované víno ze Skleničkovských bedýnek a lámu si hlavu, jak došlo k tomu, že jsem si ho vybral a jak velká …

Deset fotek z Toskánska podruhé

Ještě pár fotek. Najezdil jsem v 4800 kilometrů a přivezl skoro patnáct gigabajtů fotek. Jsou jen z levného kompaktu a většinou mají cenu jen pro mě, ale pár jsem jich vybral na závěr měsíčního psaní o Toskánsku.    Tohle je italská klasika, kterou …


Dva sekty z Vernaccie di San Gimignano

Lumis Brut NV, Il Colombaio di Santa Chiara O výrobci jsem se už vypisoval před dvěma lety tady, takže se nebudu opakovat. Je tam i hlubokomyslné skleničkovské mudrování o vhodnosti odrůdy (Vernaccia) k barikování (NE) a sektování (ANO), takže čtěte! …

O alkoholu ve víně, pro zábavu i poučení

Dnes se vydám do minového pole trendů a spekulací, kterému jsem se zatím vědomě vyhýbal, konkrétně trendu vyšších úrovní alkoholu ve víně. Dostal jsem odkaz od důvěryhodného člověka, ale ústředním tématem je (samozřejmě) razantní zjednodušení. Graf …


Vermentino z Bolgheri

Dnes jedno Vermentino z Bolgheri, ale ne Vermentino Bolgheri. Vermentino Bolgheri je DOC, Vermentino z vinařství Donna Olympia 1898 je z nějakého neznámého důvodu zatříděné jen jako IGT. Náhodný objev v supermarketu COOP, lahev za baťovských 9,90 …

Castello Ginori 2016

Středeční večer přinesl první stesky, že se mi pobyt v Toskánsku nachyluje ke konci. Odhodlaně jsem se přežral pizzou a otevřel Castello Ginori na trávníku před domem. Querceto je přímo na druhé straně údolí, vzdušnou čarou možná čtyři kilometry, a …


Vermentino a Sangiovese z toskánské cesty

Další obětí letních veder v Toskánsku bylo opět Vermentino! Tentokrát supermarketový úlovek z COOPu. Jel jsem na výlet krajinou (na horní fotce Campiglia Marittima) a zapomněl si vzít s sebou vodu. To je v poledních teplotách 34 stupňů zřejmá chyba. …

Pasta al limone, Carmignano a Franciacorta

Dnes zapomenuté poznámky z prvního týdne v Toskánsku. Shodou okolností obsahují zmínky o pastě al limone, ke které jsem mezitím už zveřejnil recept. Pořád trnu, abych některé poznámky omylem nezveřejnil dvakrát, ale čtenáři moderní literatury a …


Dvakrát toskánské červené ze Sieny

Po třech týdnech v Toskánsku už jsem zpátky doma, i s vínem ze San Gimignana. Před dvěma týdny jsem byl v Sieně návštěvou u Renata Spanu, ve vinařství La Lastra. Od Stefana Grandiho jsem věděl, že Spanu dělá vynikající Vernaccii, ale byl jsem zvědavý …

Pasta al limone

Hned první týden v Toskánsku jsem zašel na oběd do malého baru v Ponteginori. Kromě klasických snídaní (cappuccino a croissant) taky vaří obědy. Menu má asi patnáct položek, skoro všechno je pasta. Různé recepty za jednotnou cenu 7 EURO. První jsem …


Dvě jednoduchá vína z Fattorie Ambra

Po týdnu se řešení bedýnkového rébusu zase vzdálilo, ale kuchyň se zaplnila spoustou krabic z vinařství. Rozhodl jsem se zvýšit degustační tempo i za cenu, že spoustu vína nevypiju, ale vyliju. Vylévání je bohužel nutností, v teplotách přes 30 stupňů …

Jedenáct fotek z Toskánska

Dnes dám jen pár fotek, které se nevešly  do průběžných hlášení. Nějaké výhledy z okna jsem už dával, tohle byla večerní idyla od stolku s notebookem. Mám výhled k jihu, takže slunce za celý den oběhne údolí zleva doprava. Sledovat stráň na druhé …


Jste zde: ~ Apetitus.cz ~ Seznam zdrojů ~ Sklenička – wineblog na cestách

Informace o zdroji

sklenicka.com

Domovská stránka
http://www.sklenicka.com

RSS export
http://www.sklenicka.com/feed/

Systémové informace

ID: 130

Jmenné ID: sklenicka

Články ručně přidává správce systému: NE

Články jsou schvalovány správcem: NE

Titulek zdroje stahován z RSS exportu: ANO

RSS export je lineární: ANO

Kontrola aktuálnosti proběhla: 20. srpna 2021 15:46

Návratový kód: HTTP 304

RSS export naposledy zpracován: 19. srpna 2021 17:31

Kontrola aktuálnosti naplánována na: 20. srpna 2021 16:16