Sklenička – wineblog na cestách

Zralé nebo kopřivové Sauvignony?

V březnu 2016 jsem jako úvod k degustačním poznámkám o loirském Sauvignonu 2011 psal (tady), že jsou dvě velké, globálně rozšířené odrůdy, o kterých většina konzumentů neví, jak chutnají. Tou první je Cabernet Sauvignon, protože se vyskytuje téměř …

Make Beaujolais Great Again!

Héritage 2018 Moulin-à-Vent, Domaine Paul Janin et Fils Héritage je (jak asi víte) česky dědictví, výběr toho nejlepšího z více než stoletých keřů na Janinově parcele Tremblay. To už je božoléský folklór, sto- a více let staré vinice propaguje každý …


Pozdní sběr: cla, zločiny, Prosecco a Beaujolais

Dnešní sbírku rozinek vyzobaných ze zpráv ze světa začnu americkými cly na víno. Americká vláda se rozhodla zatím nezavádět stoprocentní clo na evropská vína, ale ponechat v platnosti pětadvacetiprocentní clo. Američtí importéři se snaží dokázat, že …

Staré vinice a Větrný mlýn

Dnes o Saprolite 2018 Moulin-à-Vent z Domaine Paul Janin et Fils. Domaine čili hrozny z vlastních vinic a vyšších 14,5% alkoholu, přesně jak jsem od ročníku 2018 čekal (ale bál jsem se zeptat). Už jsem psal o Janinově Tremblay, o pár EURO levnějším …


Další výborné Beaujolais 2018

Brouilly Terroir d’Odenas 2018, Maison Paul Janin et Fils Další víno z nakupovaných hroznů, podobně jako základní Brouilly 2017 mě láká nízkým alkoholem (13%). Brouilly je z božoléských Cru největší (1260 hektarů vinic) a nejjižnější. Legenda říká, že …

SKB 82 – Všechno co jste chtěli vědět o Sauvignonech

Vinařské encyklopedie se vzorně shodují v tom, že nejlepší Sauvignony na světě jsou ze dvou francouzských obcí v údolí řeky Loiry, ze Sancerre a Pouilly-Fumé. Už to bude sedm roků, v únoru 2013 jsem byl na pár dní na Loiře. Dva dny jsme s Danem Brožem …


Chénas a Brouilly, dvě Cru Beaujolais

Do nabídky aktuální božoléské bedýnky jsem zařadil i vína z hroznů, které Janin nevypěstoval. Ta se lahvují pod jménem Maison Paul Janin et Fils a samozřejmě jsem byl zvědavý na rozdíly. Žádný velký objev se nekonal, vína Domaine Janin a Maison Janin …

Senzační Cru Beaujolais

Encyklopedie považují Moulin-à-Vent za nejdůležitější a nejlepší z deseti Cru Beaujolais, s Fleurie a Morgonem v závěsu. Apelace Moulin-à-Vent se původně měla jmenovat Romanèche-Thorins, podle stejného vzoru jako všechny ostatní v Beaujolais a …


Pozdní sběr únorový, upovídaný

Nic nového pod sluncem: italská Guardia de Finanza provedla 22. ledna 28 razií po celé zemi, posbírala důkazy a zadržela pět lidí. Obviněni jsou z rozsáhlého padělání vín, konkrétně prý pomocí cukru, vody a aromatických látek vylepšovali vína, aby je …

Piémonts 2018 Beaujolais Villages, Janin

Po prvním úspěchu s Janinovým Chardonnay jsem byl napjatý, ale klídek, za mě je to úspěch ještě větší než s Argiles. Obecně je ve francouzských apelacích problém s orientací hlavně v tom, že vinaři běžně lahvují vína z nejlepších apelací jako …


Bílé Beaujolais od Janinů

Už jsem tady dlouho nenapsal oblíbenou myšlenku, že vinaři z Beaujolais sice můžou Chardonnay deklarovat jako Bourgogne Blanc (dokonce i Mâcon Villages!), ale opravdoví patrioti v Beaujolais polepí lahve označením Beaujolais Villages Blanc! Cokoli s …

Galadegustace Prague Wine Trophy 2019

Úvodní fotka naznačuje, že namísto nezaujaté a kritické recenze půjde jen o samožerské plkání. Vpravo Stefan Erbes s diplomem BEST WINERY za moselské ryzlinky, vlevo moje maličkost se stejným diplomem za Vino Nobile di Montepulciano pro vinařství …


Pár fotek z degustace

Winemaker’s Dinner se Stefanem Erbesem jsem avizoval už na začátku ledna tady. Bylo tam celé menu, pravidelným a občasným návštěvníkům živého vydání Skleničkova blogu jsem potom poslal i kompletní seznam včetně vín, dva ryzlinky ke každému chodu. Dnes …

Návštěva u Janinů v Romanèche-Thorins, Beaujolais

Zopakuju report z první návštěvy Erika Janina v únoru 2015 jako připomínku nové beaujolaiské bedýnky. Ne že by nebyly žádné novinky, Stefan Erbes dnes přijel z moselského Ürzigu na dvě degustace, které máme v pondělí a v úterý. Kromě jiného mi přivezl …


Deset let stará Morava

Skeptické názory na archivaci jsem tady předváděl zrovna nedávno, tak pro jistotu dodávám, že moje skepse se VŮBEC nevztahuje na vína z Komunitních bedýnek. Při vší skromnosti musím napsat, že (například) čtvrté bedýnky v březnu 2010 skrývaly některé …

Deon Meyer, Icarus

Dobrá zpráva je, že známá doporučila detektivku, kde hraje důležitou roli víno. „Jedna ze zápletek popisuje zločinné spolčení, kde Číňani obchodovali s Château Lafitte Rotschild tak, že si v JAR nechali vyrobit láhve, natisknout etikety a dovnitř …


Pár fotek z francouzské degustace

Přesně po roce fotky z pondělní degustace na francouzském velvyslanectví. Obchodní oddělení ambasády přivezlo patnáct vinařství (a jednu palírnu:), prostory na Velkopřevorském náměstí mají krásnou atmosféru. Na první fotce Romain Bourgeois, který …

Beaujolais, základní informace

Kostelík nad Fleurie (foto nahoře) přitahuje z dálky pozornost ze všech koutů Beaujolais víc než slavný Větrný Mlýn (foto dole), ale nikdy se mi nepovedlo ho dobře vyfotit. I kvůli tomu tam rád pojedu znova a v lepším počasí – i když to bude mít jednu …


SKB 81 – Paul Janin, Beaujolais

Při přípravě jsem překvapil sám sebe zjištěním, že bedýnku z Beaujolais vyhlašuju už popáté. Třikrát s morgonskými Desvignes, před rokem Chateau de Durette a letos zkusím přivézt sólo vína Domaine Paul Janin (na úvodní fotce je Eric Janin). O …

Čemu moje matka říká přísný víno

Pinot Blanc escherndorfského vinaře Egona Schäffera (Franky, Německo) jsem otvíral s napětím. Jednak to byla poslední lahev z dovozu v listopadu 2018 a jednak při soukromé předvánoční degustaci padlo na jiné starší Schäfferovo víno podezření z …


Mee too!

ale tentokrát bez feminismu. V titulku je Mee Godard, francouzská vinařka korejského původu z Beaujolais. V roce 2013 koupila pět hektarů vinic a dům v Morgonu, podle na webu nalezených informací v roce 2017 přikoupila parcelu na vinici Les Michelons …

Pinot z roku 2006 a řeči o archivaci jako bonus

To si tak deset let archivujete víno v chladničce. Potom ho otevřete a za pár hodin je fuč. Když je výborné, je všechno v pořádku. Jestli bylo obyčejné nebo slabší, je to velké zklamání. Protože vás to stálo deset let v drahé chladničce a potom… nic. …


Pozdní sběr o clech a moselském ryzlinku 2016

Beaujolais má smůlu, Donald T. kolem sebe kope jako postřelený kůň. Za normálních okolností by zpráva o odchodu Georgese Dubœufa plnila titulky (přece jen to byl motor kampaně Beaujolais Nouveau), ale tentokrát mu všechnu slávu bohužel sebral Donald …

Lednová večeře s moselským vinařem

Na konci ledna přijede do Prahy moselský vinař Stefan Erbes (Gault & Millau ***), v pondělí 27. ledna uspořádáme Winemaker’s Dinner aneb Večeři s vinařem v pražském restaurantu Argument (Bubenečská 19, Praha 6). Většina čtenářů blogu jeho vína zná …


Novoroční pozdní sběr s mafiánským Chianti a mlynářským Beaujolais

Život není peříčko! Pod stromečkem byl Kundera, Nesnesitelná lehkost bytí, a abych nepřišel o (nezaslouženou) dobrou pověst náročného čtenáře, rozhodl jsem se knihu dočíst i poté, co jsem s vypětím všech sil přečetl první tři díly ze sedmi. Byl to boj …

Vánoční degustační poznámky

Šťastný nový rok všem! O Vánocích a podobných velkých příležitostech sahám pro osvědčená vína. Letos jsem dopíjel zbytky Carmignana, Berthenetovy Premier Cru z Montagny, Erbesův Mosel Sekt Brut 2015 a vůbec nízkovoltové ryzlinky. O tom není moc důvod …


Předvánoční degustace s několika K.O.

V předvánočním týdnu jsme doma sjeli soukromou degustaci bílovického vinařství Jaroslav Osička. Díky mixu pracovního a soukromého vypětí mělo dvacet vzorků klasické zdravotní následky, jako podobné večírky mívají. Před lety propagátoři nesířených, …

Šťastné svátky!

Dva dny před Vánocemi jsem bez internetového připojení, takže jen stručně: děkuju všem čtenářům za zájem a podporu a přeju klidné a šťastné vánoční svátky.


Pozdní sběr s pozvánkou na lednovou degustační večeři

Klídek, pohoda. Dnes to bude jen takové plácání, nic vážného. Leda až nakonec. Díl první, Slovan všude bratry má:  Francesco Annibali vychválil italskou restauraci odhadem někde v Collio, napůl cesty mezi slovinskou Vipavou a Terstem. Vlastně na tom …

Dvakrát červené od Petra Kočaříka

Když jsem přechutnával Kočaříkova vína na Praha pije víno, obdivoval jsem preciznost a čistotu. Teď jsem dostal darem jeho Pinot Noir 2018, odhadem základní Pinot, a obdivuju zase. Podle mých (nespolehlivých) vzpomínek je to o třídu níž než Kočaříkův …


Jste zde: ~ Apetitus.cz ~ Seznam zdrojů ~ Sklenička – wineblog na cestách

Informace o zdroji

sklenicka.com

Domovská stránka
http://www.sklenicka.com

RSS export
http://www.sklenicka.com/feed/

Systémové informace

ID: 130

Jmenné ID: sklenicka

Články ručně přidává správce systému: NE

Články jsou schvalovány správcem: NE

Titulek zdroje stahován z RSS exportu: ANO

RSS export je lineární: ANO

Kontrola aktuálnosti proběhla: dnes 14:31

Návratový kód: HTTP 304

RSS export naposledy zpracován: 23. února 2020 18:31

Kontrola aktuálnosti naplánována na: dnes 15:01