Nejlepší články

Náš Tip Nejkvalitnější články jsou výběrem toho úplně nejlepšího z Apetitus.cz. Tyto články poznáte mezi nejnovějšími podle zelené květiny s nápisem „Náš Tip“.

Výběr sestavuje ručně provozovatel Apetitus.cz.

3. srpna 2021

Evropské červené upomínající na pěstitele fazolí

Jsem nevěrný svým oblíbeným vinařům s novými objevy ze Španělska a dalších míst, ale včera jsem si zase jednou dal červené od Franze Weningera (web), jehož (především) frankovky jsou vždy výtečné pití a vůbec nechápu, že je neotvírám častěji. Dnešní …


2. srpna 2021

Efektní supertoskánec Volpolo

Dostala se mi do rukou, ze sortimentu dovozce Albarelo, láhev Volpolo 2018 od Podere Sapaio (web), tedy klasická Bordeaux směs z Italské apelace, která v nich opravdu vyniká – Bolgheri. Vinařství sídlí u Castagneto Carducci, dnes mají 25 hektarů vinic …


30. července 2021

Bio(dynamické) Bordeaux a domácí bubliny

Vypili jsme láhev Château Beynat 2018 (web), červeného z apelace Castillon Côtes de Bordeaux. Odpůrci Bordeaux nemusí přestávat číst, tohle se trochu vymyká. Vinařství má svých 25 ha vinic od ročníku 2011 certifikovaně bio a od 2019 je to dokonce …


29. července 2021

Šťavnatý Ryzlink a výtečné mořské Albariño

Ryzlinkově žíznívé počasí pokračuje a čím dál častěji se mi tu objevují i vína z mladého ročníku 2020. Náročného jak klimatickými podmínkami tak logistikou spojenou s koronavirem, objemem obvykle menšího ale na mnoha místech opravdu špičkového. S …


28. července 2021

Dvě šumivá vína z Rhodosu

Dnes si uděláme krátkou zastávku na Rhodosu. V dávných dobá zásadní producent vína a největší exportér v regionu, první z ostrovů v Egejském moři jež se vinohradnictvím zabýval, jehož sláva a důležitost stoupala v podstatě až do 16. století do …


27. července 2021

Velké španělské bubliny od Recaredo

Nedávno jsem tu psal o skvělém Palominu z lístku restaurace El Camino, která v době covidové zařadila do nabídky i pár dalších nových výtečných vín. Jedním z nich je Recaredo (web) Serral Del Vell 2013 Brut Nature. O vinařství a několika jejich …


26. července 2021

Dva chutné moselské ryzlinky

Před rokem jsem zde psal o Weingut Viermorgenhof (web) z Kinheimu a teď o víkendu znovu vypil jedno jejich víno, základku (teda když nepočítám věci v litrovce) v podobě Riesling Classic 2019. Láhev pistole se šroubovým uzávěrem. Projev je v pravdě …


23. července 2021

Červené z Rías Baixas a fajn amforové bílé

Už jsem se detailně zmiňoval dříve, ale aktuálně prochází renesancí lehčí červená vína a červeniska z regionů, které si lidé spojují spíše s bílým. Takovým je třeba Rías Baixas, kde dnes drtivě převládá Albariño, byť dříve to tak vůbec nebylo. Jedním …


22. července 2021

Nový Roederer, požáry, aukce a další novinky

Jean-Baptiste Lécaillon, sklepmistr domu Louis Roederer (v současnosti s vůbec největší plochou vinic v bio a biodynamice v Champagne), uvedl na trh nové cuvée a se sebevědomím sobě vlastním oznámil počátek konce éry Brut Sans Année, klasických …


21. července 2021

Efektní Pinot Nero a Riesling

Vypili jsme láhev Pinot Nero/Blauburgunder 2018 od Cantina Colterenzio (Kellerei Schreckbichl, web) v Alto Adige. Družstvo vzniklo v roce 1960 s 26 členy, dnes mu hrozny dodává na tři stovky pěstitelů s celkem 300 ha vinic v nadmořských výškách 230 až …


20. července 2021

Povodně v Německu a Ahr v troskách

Letošní ročník se, minimálně v Evropě, zapíše mezi ty nezapomenutelné. A s největší pravděpodobností to nebude kvalitou vína. Chlad a vlhko a s tím související problémy s růstem révy a chorobami, brutální devastující mrazy, krupobití, na Moravě …


19. července 2021

Svěží roséčko a velmi chutný Riesling

Vdechnul jsem kabinetní Rosé Tercie 2020 z vinařství Jan Stávek (web), spojení odrůd Frankovka a Merlot z Němčiček. Honza Stávek umí připravit charakterní, seriózní růžovky, ale tohle je čerstvá přímočařejší záležitost z panenské sklizně. Barva …


16. července 2021

Šestice supermarketových ryzlinků do 129,90 Kč

Většina z vás sem nechodí kvůli tipům na stovková vína ze supermarketu, ale mně občas přijde důležité provést „srážku s realitou“ a ochutnat pár vín mimo mou obvyklou bublinu. Obvykle mne samozřejmě jen utvrdí v tom, že spirála vede pouze jedním …


15. července 2021

Třikrát Pinot Noir od Domaine Gitton

Vyrazili jsme nedávno opět na večeři do The Eatery, to se neomrzí, a na vinném lístku mne potěšilo několik novinek přidaných během covidové uzávěry (a k dispozici i na jejich The Delivery e-shopu). Jednou z nich je Domaine Gitton Père et Fils z údolí …


14. července 2021

Bezva řecké bílé a newsletter

Jedno z vín, které mne na dovolené oslovilo docela hodně, pochází od Roussas Wine (web). A kdybych ho nedostal ochutnat, nejspíš bych se mu vyhnul kvůli netypické ambaláži (na fotce bohužel ještě s ochrannou síťkou). Ze zkušenosti většinou zastírá… …


13. července 2021

Riesling od Kauera a ze Schloss Johannisberg

Už je tu zase ryzlinkové počasí! A Dr. Randolf Kauer (web) 2019 Bacharacher Kloster Fürstental Riesling Kabinett trocken splní funkci naprosto skvěle. Mittelrhein, certifikované bio, z primárně břidlicové velmi slušné polohy. Vína odtud jsou obvykle …


12. července 2021

Dovolená, šampaňskoje a pár dalších novinek

Žiju. Je to tu neobvyklé, týdenní výpadek článků, ale vyrazil jsem i s rodinou na dovolenou a tentokrát nebyla vinná, netahal jsem děti po sklepích ani vinicích, a rozhodl se dát si volno i od psaní. Když říkám, že dovolená nebyla vinná, tak tím …


30. června 2021

Tichý a šumivý ryzlink od vinařství Baeder

V březnu a znovu teď jsem otevřel základní gutswein Riesling 2018 trocken od vinařství Bäder (web) z Rheinhessen, certifikovaného bio producenta z Wendelsheimu. Katja a Jens se poznali na studiích v Geisenheimu a společně vinaří od roku 2009, podařilo …


29. června 2021

Dvě výtečná Prosecca a profláklé Champagne

Dneska zase bubliny a trochu opáčko z loňska touto dobou, ale dobré věci je třeba připomínat :-) Opět jsem otevřel Marchiori (web) RocciaMadre 2019 Brut Valdobbiadene Prosecco Superiore a další rok zrání vínu rozhodně neublížil. Stále je to ve vůni …


28. června 2021

Trojice natural & bio moravských ryzlinků

Chvilku předtím, než několik moravských obcí smetlo tornádo, jsem si užíval ryzlinky na akci Riesling Rocks! pořádané vinným barem Vinograf. Který se mimochodem rozhodl veškerý výtěžek akce poslat právě na pomoc postiženým obcím. Láhev, která mne z …


25. června 2021

Tornádo na Břeclavsku a Hodonínsku

Hrušky, Moravská Nová Ves, Lužice, Mikulčice a další z velké části v troskách. Vinaři, které obdivuji, a přátelé během pár děsivých minut doslova přicházející o střechu nad hlavou. Občas někde vypukne požár, s tím asi nic neuděláme. S povodněmi asi …


24. června 2021

Bubliny na ledu a historie sladkosti

Jeden z mých oblíbených zdrojů chutných suchých crémantů, alsaské bio vinařství Gustave Lorentz (web), trochu nečekaně naskočilo do trendu bublin určených k servisu na ledu – voňavějších, plnějších a hlavně sladších. Haló s tímhle stylem udělal Moët …


23. června 2021

O Champagne Rare a ročníku 2008

Před dvěma týdny se konala zajímavá „degustace“, oficiální představení Champagne Rare 2008 (web), které v následujících měsících dorazí na trh. Vinařství zvolilo formu „covidově akceptovatelnou“ a ve spolupráci s dovozci, v ČR je to Premier Wines …


22. června 2021

Devítiletý Pinot z Čech pro radost

Na narozeninové párty k oslavě kulatin v relativně nově otevřené Vinotéce u Lachtana na Vinohradech (dříve tam byl Cellarius) se nám podařilo pokořit docela dost fajn lahví z Čech, Moravy i krajů vzdálenějších, majitel vylovil i něco ze svého archivu. …


21. června 2021

Výtečné Palomino ze staleté vinice

Tak trochu jsem slavil kulatiny v restauraci a už se pomalu chystal odejít, když majitel položil dotaz, zda nechceme zkusit ještě nějaké další zajímavé víno. Možná bych i odolal, ale použil klíčové termíny „stoleté vinice“, „ekologicky“ a „zrání pod …


18. června 2021

Tenuta Beltrame a skvělé Tazzelenghe

Dnes se zastavíme ve Friuli, mezi městy Palmanova a Aquileia. Zde vinaří rodina Beltrame (web), sice už ve čtvrté generaci ale na tomto místě teprve od roku 1991, ze kdy pocházejí i jejich nejstarší výsadby. Nápis 1681 na vinětách je rokem založení …


17. června 2021

Něco se děje tam kde šumí Cava

Pravidelní čtenáři Jižního svahu vědí, že si dost ujíždím na bublinách a nemalou část tvoří ty španělské. Záměrně nepíšu Cava, protože už to zdaleka nejsou jen šumivá vína značená touto apelací. Mnozí moji oblíbenci se totiž, z důvodů které jsem …


16. června 2021

Chutné Prosecco a naturální Podfuck

Nedávno jsem dělal edukační bublinovou degustaci a na její závěr umístil víno trochu netradiční, šumivé v podobě červené, s hromadou tříslovin (však jsou v tom cabernety a další odrůdy co jimi oplývají), divočáka v podobě Rosso Col Fondo vinařství …


15. června 2021

Výtečný Pinot Noir z Rheingau od divoké kočky

Nedávno jsem ochutnával, ale šlo o víno docela čerstvě otevřené (přidáno impulzivně na srovnání s jinými německými pinoty) a určitě by si zasloužilo delší čas na rozdýchání a přípravu, Pinot Noir Johannisberg Hölle 2016 z Weingut Chat Sauvage (web). …


14. června 2021

Suché Fino z Lidlu

O produkci Bodegas Williams & Humbert (web) už jsem se tu několikrát zmiňoval, měl jsem tu i pár detailnějších informací o celém jejich podniku. Mám emocionální vznik k jejich základnímu Dry Sack Fino, je to sherry se kterým jsem vlastně začínal a …