Nejlepší články

Náš Tip Nejkvalitnější články jsou výběrem toho úplně nejlepšího z Apetitus.cz. Tyto články poznáte mezi nejnovějšími podle zelené květiny s nápisem „Náš Tip“.

Výběr sestavuje ručně provozovatel Apetitus.cz.

30. března 2023

Na návštěvě v Château Carbonneau

Dnes si uděláme zastávku v Bordeaux, konkrétně východního okraje téhle oblasti, Sainte Foy Côtes de Bordeaux. Někdy se objevuje argumentace, že místních pár set osázených hektarů (spadajících pod asi dvě desítky vinařství a družstev) by už mělo být …


29. března 2023

Moravský ryzlinkový sekt a vulkanický Listán

Hromadí se mi tu poznámky z degustací a různých průřezových zkoumání a nestíhám zpracovávat, tak dnes zkusím ve zkratce odhrnout dvě lahve samostatně, tak trochu jakou „upoutávku“ na budoucí (držte palce!) články. Postupně se třeba propíjím degustační …


28. března 2023

Veltlín od Türka v mladé a uzrálejší podobě

Veltlínské zelené, na to jak důležitá odrůda je to u nás a hlavně i našich rakouských sousedů, nepiju přiznávám vlastně moc často. Mnohé mne opravdu baví, ale na doma stejně zvolím něco jiného (ryzlinky, že jo…). Ale sem tam tu přeci jen něco …


27. března 2023

Robotický sklep, Henriot prodáván, nový šéf Lascombes a požáry v Bordeaux se sklenkou vína

Mám rád staré klenuté sklepy, vůni dřevěných sudů a ruční práci. Dobře se na ni dívá! Ale stejně jsem v Bordeaux docela ujížděl na tom, když ukazovali různé jejich nové sklepní vychytávky a drobná vylepšení. Ale i u těch velkých slavných château šlo …


23. března 2023

Nejen veltlíny a ryzlinky od Weingut Hindler

Do pražské vinotéky U Lachtana minulý týden dorazila Rosi Hindler z Weingut Hindler (web) představit jejich mladá vína. Manžel Karl zůstal makat ve vinařství :-) Jsme v dolnorakouském Schrattenthalu, malé obci nedaleko Retzu, a tedy oblast Weinviertel …


22. března 2023

AI somík, klučení v Bordeaux, Rakouský export, nový sklepmistr u Charles Heidsieck

Pokrok v AI, respektive v jazykových modelech a generátorech obrázků, jde dopředu až neuvěřitelně rychle. Je to sotva tři měsíce, co jsem tu něco psal. Nová verze GPT-4 teď zvládla odpovědi na náročné právnické zkoušky a také bravurně uspěla v …


21. března 2023

Nejen Monastrell od skvělé Casa Castillo

Jestli je nějaká evropská vinařská velmoc u nás ještě tak trochu „neobjevená“, pak je to Španělsko. Na tamním trhu zbývá ještě tolik špičkových producentů, a tím nemyslím jen autory skvělých vín z mého prostého pohledu nadšeného konzumenta, ale i ty …


20. března 2023

José Michel a dvě podoby ročníku 2014

Není to tak dávno, co jsem se zde rozepisoval o vinařství a dvou lahvích Champagne José Michel & Fils (web) z Moussy a od té doby se podíval pod korek dalším jeho vínům, konkrétně dvěma z ročníku 2014. Jak se liší Brut Grand Vintage 2014 a Spécial …


16. března 2023

Návštěva a degustace v Sekthaus Raumland

Není to tak dávno, co jsem se zde rozepisoval obecně o německém sektu a článek doplnil informacemi o Sekthaus Raumland (web, k nám dováží Der Weinschmecker), špičkovém producentovi seriózních bublin a nově i členu sdružení VDP, navíc prvním čistě …


15. března 2023

Do konce života bych zvládl pít…

Stejný dotaz jsem pokládal před osmi lety a nějak dostal chuť si ho zopakovat! Myslel jsem na to při pobytu v Bordeaux minulý týden, po desítkách vzorků červeného s výraznými tříslovinami za sebou, docela intenzivně. A stejnou otázku stále sem tam …


14. března 2023

Skvělé Trebbiano a fajn Morellino od Podere 414

Včera byl světový den ryzlinku, ideální příležitost otevřít… nějaké to Trebbiano a Morellino di Scansano :-) Já mám totiž ryzlinkové dny jinak skoro furt! Sáhnul jsem po produkci Podere 414 (web) z Magliano in Toscana kousek od Grosseta, vín z nabídky …


13. března 2023

Co si představíte, když se řekne Bordeaux?

Po intenzivním týdenním pobytu v jedné z asi vůbec nejznámějších vinařských oblastí světa budu klást otázky. A kdo ví, třeba v nadcházejících článcích i poskytnu nějaké odpovědi, byť i z následujících řádků bude myslím ledasco patrné. Co si …


2. března 2023

Chutné ryzlinky z Nackenheimu a Zeltingenu

Ve volném čase pomalu ale jistě zpracovávám zápisky z návštěvy Rheinhessen, chvilku to potrvá ale nějaké ty (snad zajímavé) výstupy budou. V mezičase alespoň pár degustačních poznámek. V restauraci poslední den padla láhev Kühling-Gillot (web) …


1. března 2023

Wachter Wiesler a jejich pohled na Frankovku

O víkendu jsem v restauraci narazil na jednu z nejspíš posledních lahví starší a dost zajímavé frankovky od Weingut Wachter Wiesler (web) z Deutsch Schützen, jižního Burgenlandu, a připomnělo mi to, že jsem zde nesepsal nic z degustace s Julií Wachter …


28. února 2023

Polský MW, Morava triumfuje v Texasu, Champagne plány, Provence požáry v Chile

Nemusíte nutně sledovat (stále zajímavější!) polskou vinařskou a vinnou scénu, abyste narazili na jméno Wojciech Bońkowski. Ten sice získal magisterský titul z italské literatury a doktorát z hudební vědy na Varšavské univerzitě, ale dlouhodobě se …


27. února 2023

Deníček z výletu do Rheinhessen

Minulý týden jsem vás to „odbyl“ jediným článkem, dokončeným v autě někde při překročení Rýna. Několik dní jsem totiž strávil v (především) německé oblasti Rheinhessen. Vrátil jsem se pln dojmů, zážitků, nových informací a zkušeností. S hromadou …


20. února 2023

Dumání nad Beaujolais s červeným Bourgogne

Minulý týden jsem si střihnul, jak jsem vás upozorňoval předem a zval, degustaci zase jednou z pozice osoby rozlévající a moudra předávající, uvolil jsem se postarat o stolek s Beaujolais na degustaci burgundský vín, především kousků z portfolia …


16. února 2023

Směr Rheinhessen s ryzlinkem od Lisy Bunn

Chystám se v nejbližší době obšťastnit svou návštěvou několik skvělých zahraničních vinařů. V době cestování se to asi podepíše na četnosti článků, ale o to zajímavější zápisky a fotky vás doufejme čekají poté. Tak držte palce, ať všechno vyjde jak …


15. února 2023

Třikrát z Tenuta Anna Maria Giacomelli

Dostala se mi do rukou trojice vín z toskánské Tenuta Anna Maria Giacomelli z Chiesina Montalese (Pistoia, 30 km od Florencie), novinky v sortimentu Víno pro Vás. Ještě než jsem láhve otevřel mne překvapilo, že jde o vína poměrně „stará“, ročníky 2009 …


14. února 2023

Nejlepší someliér světa, Čína nepije víno, nejlepší sklenka na anglické bubliny, víno na Valentýna

V neděli jsme se dozvěděli jméno nového držitele titulu ASI (Association de la Sommellerie Internationale) Best Sommelier of the World, tedy nejlepšího someliéra světa. Čtyřdenní klání v Paříži prověřilo celkem 68 soutěžících z teoretických a leckdy …


13. února 2023

Povedený ryzlink z Lidlu a vyzrálý moravský Pinot

Běžnou nabídku supermarketů přiznám se už moc nechutnám. Sem tam nějaký test provedu, z bubliny je třeba vykukovat, a občas se k něčemu dostanu na návštěvách, ale… no nepíšu o tom. Není proč. Nesetkávám se s víny úplně nanic, jen prostě jsou málokdy …


9. února 2023

Suertes del Marqués a vulkanické Tenerife

„Hele a to tě furt baví zkoušet různý divný věci a riskovat, že to nebude dobrý? Nebylo by lepší pít ověřený dobrý vína?“ Ano. A ano :-) Někdy, obzvláště při pohledu na cenovku nějakého slibného vína co mne ale vůbec neoslovilo, si říkám, že jsem …


8. února 2023

Více či méně skryté poklady od Morice

Na téma Roland Velich aka Moric (web, ale ne zrovna obsáhlý), což je jedno z naprosto zásadních jmen pokud jde o rakouskou frankovku, a jeho projektu Hidden Treasures už jsem tu pár řádků měl. Ale opakování není nikdy na škodu. Zjednodušeně jde o to, …


7. února 2023

Voňavé vesnické Beaujolais s pozvánkou

Mám rád dobré Beaujolais, to už jsem zde psal mnohokrát. A ne nutně jen „moderní“ naturální kousky, ale i vína spíš konvenčnějšího (ač ve vinicích mohou být klidně v bio režimu) střihu. Skoro vždy mám v chladničce kousky od velkého burgundského …


6. února 2023

Ryzlink starých keřů a rezervní Frankovka

Otevřel jsem doma láhev Carl Loewen Riesling Alte Reben 2021. O vinařství i tomto víně ve starším ročníku už jsem tu psal, vůbec se o jejich produkci zmiňoval vícekrát. Tuhle jejich klasiku ze starých keřů na devonské břidlici, nejméně padesátiletých …


2. února 2023

Tři skvělé vertikály Châteauneuf du Pape od Domaine de la Charbonnière

Vyrazil jsem nedávno na ochutnávku Domaine de la Charbonnière (web, dovozce), vinařství pojmenovaném podle milířů na dřevěné uhlí kdysi v oblasti důležité a významného producenta klasického Châteauneuf du Pape. Oproti degustacím, na které tu obvykle …


1. února 2023

Vlna ve vinicích, Německo jede a Čína padělá

Vinařství a vinohradnictví rozhodně v posledních letech neustrnulo a neustále se vyvíjí! Réva se stěhuje stále severněji a do nezvyklejších oblastí. Na fotografii níže můžete vidět novou progresivní techniku péče o velšskou vinici Gwinllan Conwy. Pod …


31. ledna 2023

Parádní mladý břidlicový Riesling z Lieseru

Skoro pokaždé, když píšu o nějaké víně otevřeném „příliš brzy“, mám snahu se nějak za svůj přečin omlouvat. Vraždění neviňátek! Taková škoda! Ale berte to tak, že se prostě obětuji pro vás (lžu, mám spoustu vín v téhle jejich infantilní veselé podobě …


30. ledna 2023

Michael Liegenfeld a nejen bílá z Donnerskirchen

Minulý týden dorazil do Prahy mladý vinař Michael Liegenfeld z Weingut Liegenfeld (web) v burgenlandské obci Donnerskirchen, mezi Leithagebirge (Litavskými vrchy) a Neziderským jezerem. V restauraci Danu, kde je mimochodem someliérem jeho spolužák z …


26. ledna 2023

Philipp Lucas, Lucashof a skvělé ryzlinky

Když jsem v týdnu otevřel nový ročník jednoho z mých nejoblíbenějších vín loňského roku, láhev už pomalu nabíhající do zábavné pitelnosti, uvědomil jsem si, že mi tu úplně chybí zápisek ze setkání s vinařem na ochutnávce u dovozce Der Weinschmecker na …