V kuchyni
Koláč s broskvemi
Zkuste českou variantu na francouzské ovocné koláče... Ta s broskvemi stojí za to! Na sladké těsto , které by mělo po zpracování zůstat alespoň jednu hodinu v lednici nebo jiném chladném místě, potřebujeme: • 340 g hladké mouky • 150 g másla • 90 g …
Bramborový koláč s tvarohem
Even potatoes have a heart... Originally uploaded by °Giulietta° . (Za tento jednoduchý a velmi chutný bramborový recept patří poděkování Klárce.) Těsto: 250 g studených vařených brambor, 330 g polohrubé mouky, 150 g cukru, 2 vejce, 1 kypřící prášek, …
Spropitné: Kafárna na kus řeči - Praha, Podolí
Kafárna na kus řeči se nachází hned u metra Pražského povstání - v téhle části města je kaváren jak šafránu, možná proto jsme začli chodit právě sem. V létě je tu příjemná zahrádka a většinou zde místo vždycky najdete. Pokud na vás přijde hlad, není …
Spropitné: café Montmartre, Řetězová 7, Praha 1
Montmartre je místo s úžasným potenciálem - tradice (Kisch, Kafka a další) a skvělá poloha (na Starém Městě, ovšem nikoli přímo v turistickém blázinci). Bohužel tento potenciál tak úplně nevyužívá. Patina místa je působivá, místy jde ovšem za hranici …
Borůvkové muffins
Cukroví snědeno, ať žijí borůvkové muffins! Nejedná se o nic složitého, zkrátka jen uděláte klasické bábovkové těsto a na závěr do něj vhodíte borůvky (teď v zimě mohou být samozřejmě i mražené). Bábovkové těsto - ingredience : • 2 hrnky polohrubé …
Spropitné: Kafárna na kus řeči - Praha, Podolí
Kafárna na kus řeči se nachází hned u metra Pražského povstání - v téhle části města je kaváren jak šafránu, možná proto jsme začli chodit právě sem. V létě je tu příjemná zahrádka a většinou zde místo vždycky najdete. Pokud na vás přijde hlad, není …
Lilek s balsamikem
self portrait with eggplant Originally uploaded by romanlily . Drobnost, kterou přivezla ze Sicílie Dáša. Lilek pokrájíme podélně na tenčí plátky a necháme vypotit. Opékáme na pánvi na troše oleje a s řádným přídavkem balsamikového octa do chvíle, než …
Spropitné: café Montmartre, Řetězová 7, Praha 1
Montmartre je místo s úžasným potenciálem - tradice (Kisch, Kafka a další) a skvělá poloha (na Starém Městě, ovšem nikoli přímo v turistickém blázinci). Bohužel tento potenciál tak úplně nevyužívá. Patina místa je působivá, místy jde ovšem za hranici …
Balená voda: dost!
Water = Health Originally uploaded by ...Tim . Balená voda je zbytečnost, v restauracích zvlášť. Proč máme být terčem nechápavých a posměšných pohledů, kdykoli požádáme o sklenku nebo karafu vody? Proč nám číšnice a číšníci dokola opakují, že nemohou …
Spropitné: Barbar, Všehrdova 17, Praha
Malá Strana skrývá mnohá tajemství. Barbar patří mezi ně. Příjemná atmosféra, nevšední výzdoba. Originální menu. I v sobotu v půl jedenácté večer je kuchyně v provozu , takže není problém dát si něco menšího. Obalované jalapenos plněné sýrem feta? …
Crêpe k nedělní snídani
sunday morning crêpe Originally uploaded by lipár . Narazil jsem v (čerstvě přestěhovaném) bioobchůdku Rozmarýna na pražském Andělu na kaštanové pyré a vzpomněl si, že jedna z nejlahodnějších věcí, kterou jsem jedl, byla crêpe s kaštanovým pyré . …
Česká buchta
Hnutí DUHA rozjelo nedávno poměrně zajímavou kampaň - Hledá se česká buchta . Doporučuji! Veselá část kampaně spočívá v tom, že přes stránky hnutí má každý možnost poslat českým výrobcům předpřipravený (ale upravitelný) mail s výzvou k orientaci na …
Bílý chřest na grilu
Asparagus vs. meat Originally uploaded by danalipar . Kdo nezkusil, neuvěří, kdo zkusil, podlehl. Jarní lahůdka z grilu. Na gril si přichystáme DIY vaničku z alobalu , ve které necháme rozehřát máslo. Bílý chřest (oloupaný samozřejmě) poklademe do …
Hříbkové rizoto
risotto Originally uploaded by lipár . Držím v mrazáku zásobu předvařených hřibů. V sáčcích jsou houby i s trochou vody, ve které se hned po přinesení z lesa krátce vařily - je to velmi praktické. Když se pak chci pustit do rizota, dělám to …
Spropitné: Kmotra, V Jirchářích 12, Praha 1
Tak já nevím. Zaskočil jsem do pizzeria Kmotra po delší době, dostal jsem totiž chuť na jejich pizzu zvanou La Crema . Je to vydatný kousek ve složení mozzarela, šunka, smetana, parmezán - skutečně nic dietního , ale nutno říct, že kombinace je to …
Rychlé občerstvení v Praze: gyros u Strossmayera
Místo, kam vždy rád zajdu, jsem-li poblíž, je bistro u tramvajové zastávky Strossmayerovo náměstí (tram 5, 8, 12, 14 a 17). Jejich gyros v tortille považuji za nejlepší v Praze. Za šedesát korun člověk získá balíček plný zeleniny, dobře ochuceného …
Rychlé občerstvení v Praze: italský obchůdek ve Valentinské
V sobotu cestou z městské knihovny jsem si ve Valentinské všiml nového(?) obchůdku s italskými potravinami . Na tabuli psali, že mají i bagety a sendviče, neváhal jsem tedy a vešel. Milá dáma s mírným, zřejmě ruským přízvukem mi na dotaz, zda si mohu …
Spropitné: Dobrá trafika, Korunní 42, Praha 2
Dobrá trafika funguje už dlouhá léta. Je to podnik, který má svébytnou atmosféru. Ale nyní triumfuje novinkou: v Trafice se nekouří! Pro ty, kteří tohle téměř legendární místo ještě nenavštívili, nabízíme krátké představení. V přední místnosti podniku …
Tartiflette
tartiflette Originally uploaded by donut . Tartiflette jsou recept ze Savojska, ale nikoli tradiční, jak by se zdálo, ale novodobě marketingový, jak uvádí Wikipedie . To ovšem nic nemění na tom, že je to jídlo jednoduché, vydatné a velmi chutné. …
Spropitné: Mad bar, Plaská 5, Praha 5
Tohle Spropitné bude trošku atypické . Celé se totiž točí kolem hotovek . Pracující lid velkoměstský většinou kolem poledního řeší, kam vyrazit na oběd. Kritéria se asi u každého liší. Já dávám každopádně přednost místům, kde si lze vybrat z více …
Rychlé občerstvení v Praze: strašnická pizza
Strašnice jsou trošku mimo střední proud a mimo obvyklé cesty. Pokud se vám ale stane, že zapomenete vystoupit z tramvaje a dojedete na zastávku Nádraží Strašnice (tram 22, 26 a 24), nezoufejte. Naopak, radujte se. Jednu z vůbec nejlepších pizz v …
Nová rubrika: rychlé občerstvení v Praze
Myslím, že je na čase shromáždit tipy na místa, kde se v Praze člověk rychle a přitom dobře nají . Ať už to jsou lahůdkářské obchody, kde vám během pár chvil vykouzlí něco malého do ruky, pouliční stánky, vyjímečná …
Spropitné: Il Giordino, Bezová 6, Praha - Braník
Pro toho, komu se ještě nepřejedla italská kuchyně, vřele doporučuji tuhle restauraci ukrytou v malé vilce se zahradou v Praze Braníku. Nabídka je sice vcelku klasická (pizza, těstoviny, ryby, saláty, tradiční dezerty atd.), ale šéfkuchař rozhodně …
Podzimní lahůdka - polévka z dýně Hokkaidooo
Me Today: 34 Originally uploaded by 'ju:femaiz Výborná zeleninová polévka přesně pro tohle podzimní počasí. Co je potřeba : • 1 dýně Hokkaido - to je taková ta malá, přesně do ruky :) • 2 cibule • olivový olej • 1l zeleninového vývaru • smetana • …
Stývůf čokodort
Těsto: 200 g tmavé čokolády (60 % a více), 200 g másla, 120 ml instantní kávy, 170 g hladké mouky, lžíce prášku do pečiva, trocha sody, 400 g cukru, 25 g kakaa, 3 vejce, 75 ml podmáslí.Poleva: 200 g tmavé čokolády, 280 ml smetany (30 % a více), 2 lžíce cu
Spropitné: Pod hrází, U břehu 1372/61, Praha-Hostivař
Hospůdka Pod hrází je umístěná tak akorát, pokud se jde člověk projít (občerstvení v pravou chvíli) nebo se dobře najíst a při následné procházce dobře vytrávit. Je totiž jen kousek od Hostivařské přehrady, přímo na břehu Botiče. Pro letní měsíce je …
MEDajlonky na MEDu
Honey pork with salad, tomatoes and mozzarella Originally uploaded by danalipar Suroviny: vepřová panenka, česnek, med, sojová omáčka, olivový olej, pepřové koření Připrava: panenku rozkrájíme na medajlonky, dle velikosti na cca. 6 kusů, rozklepeme a …
lilek plněný kuskusem, kuřecím masem a zeleninou
sunday lunch. Originally uploaded by menina1984 Do woku dáme všechnu zeleninu, kterou doma najdeme. Například papriku, rajčata, řapíkatý celer, cuketu, pórek, mrkev a dužninu lilku. Okořeníme provensálským kořením, pepřem a solí. Krátce opečeme a dusíme d
Quiche na všechny způsoby
Erasmus first quiche Originally uploaded by danalipar Tenhle úžasně lahodný a jednoduchý pokrm jsem objevila až tady, ve Francii. Quiche na studeno nebo horký ještě z trouby, k snídani, ke svačině nebo k večeři... prostě pro všechny příležitosti...Co je p