Vaříme zdravě

Zapečená rýže s hlívou a brokolicí

V sychravém podzimním období vám možná zachutná nějaké zapečené jídlo . Nebyla jsem na houbách a tak jsem použila již osvědčenou  hlívu ústřičnou .  K tomu brokolice, cibule, olej, rýže a trochu koření . Chcete-li vyzkoušet, recept pro vaši inspiraci …

„Mléko“ z konopných semínek

Podobných příprav najdete na internetu mnoho, ale vnímám, že i tento recept sem patří , protože jsem vytvořila krom obyčejného konopného „mléka“ i variantu, která je ještě lahodnější a i prospěšná. Dle chuti si nápoj můžete připravit čistý nebo …


Dušený lilek s rajčaty a bazalkou

Rychlý a chutný letní oběd z rajčat a lilku má svou neopakovatelnou cizokrajnou příchuť a když ho připravuji, má mysl se toulá ve vzpomínkách na letní pobyt v Taškentu. Tam býval lilek často na jídelničku a vždy velice chutně upraven.

Makový puding

Potřebujete-li zvýšit příjem vápníku ze stravy a přitom už nestihnete přípravu makového mléka, uvařte si puding. Je plný máku, který je vynikajícím zdrojem vápníku. Dezert z máku se může stát chutným a zdravým zpestřením jídelníčku.


Kváskové špaldové rohlíčky

Ráda se vracím ke kváskovému pečení . Je to radost, když se dílo podaří a vytvoříte něco co znáte z obchodu se zdravou výživou. I když velikostí kupovaným špaldovým rohlíkům nemohu konkurovat, na druhou stranu mne těší, že mají stejnou chuť a vypadají …

Krásné prožití velikonočních svátků.

Všem čtenářům stránek Vaříme zdravě přeji pohodové prožití svátečních velikonočních dnů.


Hlíva ústřičná v omáčce

Hlíva ústřičná je po úpravě nejen chutným pokrmem , ale obsahem minerálních a jiných prospěšných látek a též léčivými vlastnostmi ji můžeme řadit mezi superpotraviny . Hodí se pro vaření, dušení a i zapékání. Pro inspiraci jsem ji podusila a zahustila …


Cuketové sváteční řezy

Určitě víte a znáte, že se z cukety může upéci i buchta. Zkoušela jsem připravit zdravější podobu této letní a podzimní dobroty, kterou by navíc mohli i lidé s dietním omezením, např. celiatici nebo alergici na laktózu. Vyšla pochoutka, která nám doma …

Robi nudličky s Hokaido

S dýní Hokaido můžeme uvařit jednoduchou a rychlou večeři nebo oběd. Pakliže ji přidáme k robi masu , hned tu máme výživný a sytící pokrm, plný kvalitních bílkovin, sacharidů i minerálních látek.


Kaše se slzovkou

Možná již znáte slzovku a možná ještě nikoliv. Připravila jsem ji zde jako ranní kaši, která je vhodná nejen pro oslabenou slinivku, ale pro posilu jakkoliv oslabeného organizmu . Má zvláštní jemnou chuť a přišlo mi vhodné ji zahustit rýžovou krupičkou.

Ředkvičková pomazánka

Možná se vám také někdy stává, že v ledničce nemáte mnoho surovin  a přemýšlíte co z dostupných udělat. Máte-li v ní tvaroh, lze vždy připravit pomazánku. Tentokrát mi zbyl i  svazek ředkviček  a nová pomazánka byla zanedlouho na světě.


Celozrnná maková bábovka

Ráda peču cokoliv s mákem , protože po tepelné úpravě je mák stravitelnější i pro oslabené trávení. Maková bábovka uspokojí jak touhu po sladkém tak pomůže dodat tělu potřebný vápník . Oslazení si můžeme regulovat přídavkem sladidel, která jsou též …

Polévka z mrkve a červené čočky

Polévka z červené čočky spolu s mrkví a kořením, včetně kurkumy , může být nejen sytící, ale i léčivá.  Kombinace luštěniny a zeleniny je zde nanejvýš vhodná, protože se obojí vzájemně dobře doplňuje. Mixovanou polévku lze podat nejen k obědu, ale i k …


Jahelný koláč s černým rybízem

Když jsem chtěla zužitkovat nespotřebované ovoce z mrazničky, konkrétně černý rybíz, napadla mě kombinace s jahelným podkladem . A vyšel z toho koláč, který jsem již několikrát opakovala, protože byl prudce  „jedlý“ :-). Je lehký a pikantní a nedá …

Dušený celer v koprové omáčce

Pro milovníky celeru jsem připravila něco dobrého nejen pro obohacení dietního jídelníčku, ale i jako příklad zdravého oběda . Dokud máme ještě na trhu a v obchodě k dispozici celer z loňské sklizně, můžeme se pustit do vaření. Výsledný obědový talíř …


Ořechové šátečky s rýžovým krémem

Na první pohled se může zdát tento recept pracný, ale není tomu tak. Příprava je jednoduchá a když rádi tvoříte, výsledné dílo potěší nejen tělo, ale i duši. Celozrnné ořechové šátečky plněné rýžovým krémem jsou vhodné pro slavnostní příležitost i pro …

Pěkného Silvestra!

Všem svým čtenářům a přátelům stránek Vaříme zdravě přeji krásný poslední den roku 2015.


Cizrnová pomazánka s křenem a chia semínky

U pomazánek z cizrny  někdy stačí prohodit pár ingrediencí a máme novou příchuť. S křenem bude mírně pikantní a tělu prospěšná nejen obsahem cizrny, ale i přídavkem chia semínek . Můžete ji použít na kváskové chlebíčky pro sváteční stůl ať již na …


Kváskové makové hřebeny

Makové hřebeny jsem na webu již představila, ale nekynuté. Stále mne to lákalo je připravit i kynuté s kváskem . Současně je možné vynechat též vejce. Ani tam nakonec nechybí. Máme-li dostatek kvásku, stačí začít s přípravou ráno. Vše lze zvládnout …

Tempeh s mrkví a špenátem

Máte-li doma zakoupený čerstvý špenát , nemusíte jej připravovat jenom klasicky jako dušený. Nechejte si trochu bokem a vyzkoušejte s ním jinou kombinaci . Výborně se vám bude hodit do pokrmu z tempehu a mrkve. Kurkuma a rozmarýn vše dochutí tak, že …


Dezertní vanilková rýže

Pokud máte rádi  vanilkovou rýži v kelímku z obchodu, vězte, že není nic snadnějšího, než si ji připravit doma. Bude jí více a ještě ve zdravější variantě bez cukru . Její konzistence i chuť je téměř shodná. Ovšem bez práce to nebude. Kdo rád vaří, …

Salát z mrkve a červené řepy

Miluji mrkev v jakékoliv podobě a ráda si ji připravuji i nyní na jaře. S červenou řepou jsem ji zde jako salát už dříve zkoušela, avšak ne v této kombinaci ochucení. Vlhká konzistence a ojedinělá chuť salátu vás možná zaujme a pochutnáte si.


Krásné Velikonoce!

Všem čtenářům stránek Vaříme zdravě přeji krásné Velikonoce!

Minerály v koloidní podobě

Pokud jsme zdraví, většinou ani neuvažujeme nad tím,  jak naše tělo funguje a co ke svému životu nezbytně potřebuje. Kdo z nás ví, zda dává tělu potravou dostatek minerálních látek?


Robi s hráškem na hořčici

Robi maso lze upravovat na mnoho způsobů a určitě si vždy pochutnáte . Někdy není nutné vymýšlet složitou variantu a stačí to co nabízí lednice. Možná máte mražený hrášek a nějakou dobrou hořčici k dispozici, nu a také robi nudličky . Pak můžete začít …

Fermentovaná ovesná kaše

Klasickou ovesnou fermentovanou kaši často připravuji na celodenních kurzech a zatím jsem ji nestihla vydat na webové stránky a tak nyní plním svůj slib. Rychlá kaše pomůže především těm co ráno nemají mnoho času na přípravu snídaně.


Cizrnová pomazánka s kurkumou

Pro milovníky pomazánek jsem připravila jinou variantu cizrnové pomazánky nejen s uvedenou kurkumou, ale i s dalším kořením. Překvapí svou jemnou pikantní chutí a také dobrou  konzistencí a roztíratelností . S čerstvou zeleninou si na ní určitě …

Mandlovo-kaštanová srdíčka

Ještě je čas, abychom připravili něco dobrého dětem k jejich nadcházejícímu svátku. Sladká srdíčka   jsou plná výživných dobrot a nedají vám mnoho práce. Upečená jsou raz dva. Mohou je i děti s bezlepkovou dietou a alergické na laktózu.


Jste zde: ~ Apetitus.cz ~ Seznam zdrojů ~ Vaříme zdravě

Informace o zdroji

Pro přátele a fanoušky zdravého vaření

Ikona:  

RSS export
http://www.varimezdrave.cz/feed/

Systémové informace

ID: 62

Jmenné ID: varimezdrave

Články ručně přidává správce systému: NE

Články jsou schvalovány správcem: NE

Titulek zdroje stahován z RSS exportu: NE

RSS export je lineární: ANO

Kontrola aktuálnosti proběhla: dnes 23:16

Návratový kód: HTTP 304

RSS export naposledy zpracován: 31. října 2024 10:31

Kontrola aktuálnosti naplánována na: dnes 23:46