phpMyAdmin
3x recept pro Tori
Koncem léta jsem si odskočil z práce na letní dětský tábor Machanejnu 2014. První týden jsem vařil pro menší děti, druhý týden pro ty, kteří už dětmi pomalu přestávají být. Pro mě skvělý trénink, pro děti zábava a jídlo a … Celý příspěvek →
Třebíčské macesy
Je vždycky milé, když se mi někdo ozve a chce poradit a já úplnou náhodou tuším o co jde. Takže můžu udělat chytrýho a ještě v něčem co mě baví. Tak se mi jednou ozvala jedna milá paní z Třebíče. … Celý příspěvek →
ještě kafe?
Kafe mi za posledních pár dní pořádně zhořklo na patře. Až nepatřičně. Napřed jsem se docela slušně bavil, protože nadsázku a legraci mám rád a taky jsem měl za to, že národ který se pochechtává nad Haškem nebo Hrabalem bude … Celý příspěvek →
Jídlo z blízka
Ani jsem se nestihl otřepat z bitvy na RFP a bez pauzy a bez milníku rovnýma nohama skočil do brněnského Jídla z blízka Bylo to jako projít časem z jedné dimenze do druhé. Z neutuchajícího hluku a kvasu pařby na … Celý příspěvek →
RFP
Moje neuvěřitelné nadání šlápnout do průseru opět slavilo triumf, ale k tomu se vrátím asi ještě později. Problémy pražských coffee maniaků prostě musí na chvíli ustoupit mojí opravdové práci. Naplánoval jsem turné, napjaté jak houslová struna. Jeho …
Gurmánská večeře ve Ferencovi
Šavuot v Boskovicích se mi ještě stále vrací v ozvěnách. Když už jsme sami sobě dokázali, že vařit košer se dá a nemusí to vůbec chutnat špatně, nebylo už daleko k myšlence, sejít se zas a dát si pořádně do … Celý příspěvek →
Sušenky pro rebecin
Hrajeme na přání. Po boskovickém Shavuot jsem nabídl čtenářům aby si napsali o recepty, které by je zajímali. Překvapivě největší úspěch sklidili citrónové sušenky, zejména u rebecin, které tento recept s dovolením věnuji. Mohou se vyrábět ve verzi …
Maces
„Od večera čtrnáctého dne prvního měsíce budete jíst nekvašené chleby až do večera jedenadvacátého dne téhož měsíce.“ — Exodus 12:18 Matza, matzo, maces, to je pojem. Nekvašený chléb, tak často zmiňovaný Písmem, symbol exodu, pořádně jediný chléb …
Kurzy v létě
Jelikož dlužím ještě účastníkům Jeruzalémského kurzu odškodné za to, že byla zima a nekynulo nám těsto na pitu, dohodl jsem se s půvabnou, mladou a sympatickou mlynářkou Mydlářkou a tak se 28.6. 2013 v Pustovětech bude konat kurz stručné …
Jak se vaří košer
Při příležitosti svátku darování Tóry – Šavuot, rabi Menaše zorganizoval expedici Boskovice, pro rodiny s dětmi z pražské obce. Menaše mě oslovil, jestli bych byl svolný pro všechny vařit košer od rána do večera, od úterý do pátku. To je … Celý …
Jemenská kuchyně
Když se podíváte pozorněji na to co dělá z Izraele tzv.“kulinární velmoc“, což je slovní spojení více než nadnesené, zjistíte že to, co činí kulinárium Izraele poutavým, není gastronomická ojedinělost ani osobitost. Nalijme si čistého vína. Samotný …
Šábes, šábes!!
„V tomto okamžiku vchází neviditelná Královna Šábes a přináší každému drahocenný nebeský dar:ještě jednu, novou, sváteční duši. Pobožnost končí. Jsme opět v tomto světě. V řadě defilujeme před světcem a přejeme mu „dobrý šábes“! Jak jsme všichni …
Kunáfa náblusíe
Nejznámější pochoutka palestinské kuchyně, nazývaná kunafa nablusía(kanafeh, knafeh, kunafeh, nebo kunafah), pro mě byla dlouho tajemstvím a tedy výzvou. A výzvám se nemusí zrovna čelit, ale rozhodně bychom se s nimi měli nějak popasovat, než z nich …
Festival Evolution
Těším se s vámi naviděnou na Festivalu Evolution, kde budu v několika vstupech vařit a předvádět rychlé a snadné přípravy některrých jídel, ale zároveň budu mít vyjímečně i příležitost si s vámi popovídat, potřást rukou, poděkovat vám za vaší přízeň … …
Koření
Pokud začnete experimentovat se směsí vlastního koření, je dobré využít některých poznatků, které nasbírali kuchaři a hospodyňky v průběhu mnoha generací. Do dušených jídel se běžně používá celé koření, kdy se celá dávka používá do dušených jídel od …
Jeruzalém III.
Na trhu Mahane Yehuda bych mohl strávit celý týden. Ale já měl právě jen jeden týden. Od rána do večera, můžete koukat, očichávat, nakupovat, obdivovat a když večer trhovci zavřou svoje stánky, otevřou se v opuštěných uličkách Mahane Yehuda bary … …
Vindalú
Čistě ze sentimentu si dovoluji přidat legrační příspěvek z dob, kdy ještě vycházel Hromosvod a já byl mladý a vtipný. Prosím laskavého čtenáře o shovívavost. Bylo to v době, kdy jsem se zhruba naučil psát. Pokud by vás zajímal recept … Celý příspěvek →
Jeruzalém II.
Kromě nehorázného množství gigantické zeleniny a ovoce, ze kterého by měl vegetarián velice pravděpodobně orgasmus, najdete na shuqu ovšem mnohem mnohem víc. Třeba trička s Hello Kitty, nebo si u palestinského prodavače můžete koupit novou kipu, nebo …
Únor bílý – kurzy vaření
Po návratu z Blízkého východu se zase musím vrhnout do práce. Je mi potěšením, pozvat vás tímto na nové kurzy vaření. Žhavou novinkou je, že účastníci kteří navštívili tři kurzy Rozinek a mandlí, mají na vypsané termíny (s výjimkou Miele) … Celý …
Jeruzalém I.
Úkol zněl jasně. Své sefardské vaření, kterému se věnuju už hezkou řádku let – pro vlastní potěšení (jak jednou moudře pravil pan Vaněk z Pražského kulinárního institutu – o tuhle kuchyň prostě není zájem) konfrontovat s realitou dnešního Izraele – … …
Jak ojebat chleba
Jak splašená kobyla si pádí kupředu trochu vratkým, nicméně rychlým krokem trend chlebový. Tak jsem si říkal: „trh se nasytil, vlk nažral, jenže jak to že koza zůstala celá?“ Vzniklo několik nových, progresivních blogů o pečení, spousta nových teorií …
Tamr, tamar, tamarind
S tamarindem jsem začal koketovat poměrně dávno. Přitahoval mě, ale nějak jsem nikdy neměl dost času, trpělivosti nebo chuti s ním pracovat víc. Upřímně řečeno mi ze začátku ani nějak zvlášť nevoněl, chuti byl mdlé a kyselé. Zkoušel jsem z … Celý …
Merguez kontra makanek
A máme tady – alespoň na pár dní – poslední kapitolu o jehněti. Jak jsem na začátku uvedl, jehně není právě jateční kus s největší výtěžností, takže snahou každého, kdo poráží je, zužitkovat ho pokud možno s co nejmenším odpadem. … Celý příspěvek →
Jdeme na boby
Bob obecný, který získal mnohem větší popularitu v profi kuchyních lepších restaurací jako fava fazole (přesto že fava nejsou fazole, jsou to boby), nebo fava bob (vicia faba), je u nás další zapomenutou, až téměř neznámou veličinou. Já se dostal … …
Popelka Mrkvovna
Stál jsem vám takhle jednou na Zelném trhu, v jednom nejmenovaném městě, a prodával bombardino a grilované prase v piadině. Vedle na stánku prodávali nějaké tretky a na druhé straně zbroj, meče, rapíry, tapíry a vampíry. U tretek stála slečna … Celý …
Šábesový sendvič
Některé věci vám nespadnou z nebe. A když máte kuchyň plnou různých zbytků, můžete z toho vykouzlit něco tak fenomenálního, že na tom postavíte rovnou tradici. Takhle nějak asi vzniknul sabich sendvič. Mě sabich sendvič nespadl z nebe. Řekla mi … Celý …
Hromy a blesky do sušený tresky
Asi nejsem úplně v normě. Jak by mi jinak mohl chutnat džmid – fermentovaný ovčí jogurt, býčí koule, jehněčí mozek a tatarák, téměř všechno co má ploutve a šupiny ve stavu syrovém, uzeném, vařeném, pečeném i smaženém? Silná vína a … Celý příspěvek →
Mozková příhoda
Když jsem v příspěvku Hlava XXII popisoval úpravu jehněčí hlavy, ani nevím jestli jsem zmínil příhodu s mozečkem, známou též jako mozkovou příhodu. Když totiž chcete využít jehněčí kořínek domrtě (a četl jsem teď někde, že se to zase nosí … Continue …
Jehněčí žaludek
Když jsme v Brně zpracovávali jehně, přišel pochopitelně na řadu i žaludek, kořínek, hlava a další části jehněte které se u nás běžně nepoužívají. Není to právě nejhezčí a nejvoňavější práce, čistit jehněčí žaludek. Jenže se ve vás probudí tak … …
Zase jinak
Občas, když mám chvilku, projíždím nové(alespoň pro mě)foodblogy a přemýšlím o tom, jak všichni ti lidé dokážou úžasně aranžovat a fotit jídlo. Trochu mi někdy chybí myšlenka, smysl a filozofie – ne že by byla nezbytně nutná k tomu abyste … Continue …