www.rektorikl.cz
Recenze: Saláty středomoří
Při jedné z pravidelných návštěv knihkupectví mne zaujala v oddělení kuchařek malá, nenápadná knížka s lákavým názvem Saláty Středomoří od autorky Éliane Thibaut-Comelade. Překlad má na svědomí Tomáš Kybal a knihu vydalo nakladatelstí & …
Řecká inspirace: Kokinisto
Kokinisto (Beef in tomato sauce) je jedno z jídel, se kterým se můžeme běžně setkat na jídelním lístku v téměř všech tavernách, kam český turista na svých toulkách Řeckem zavítá. Tak jako u Stifada, tak i u Kokinista se může příprava v detailech lišit …
Špízy z kuřecího masa se žampiony a rajčaty
Letošní sezónu grilování a rožnění jsme zahájili špízy z kuřecího masa se žampiony a rajčaty. Suroviny: Kuřecí řízky, olivový olej, citron, bylinky (máta, bazalka, petrželka, rozmarýn, tymián, oregano…), česnek, cherry rajčata, žampiony, papriky, směs …
Plněné žampiony v rajčatové omáčce
Jednou jsme na trhu koupili krásně velké žampiony. Již cestou do našeho oblíbeného supermarketu ve mně uzrála myšlenka, že bych mohl využít jejich velkých kloboučků, a tentokrát je připravit jinak než obvykle. Rozhodl jsem se je naplnit mletým masem a upé
Řecká inspirace: Souvlaki
Na souvlaki v Řecku narazíme téměř všude. Dostaneme je v pouličních stáncích rychlého občerstvení stejně jako v tavernách nebo hotelích. Podobně jako na Stifado, existuje i na souvlaki celá řada receptů, které se liší jak použitým druhem masa, tak i kořen
Recenze: Olivová kuchařka
Nakladatelství Grada jsem si vždy spojoval nejdříve s počítačovou literaturou, posléze s ekonomickými a manažerskými publikacemi. Najednou jsem uviděl známé logo na první pohled báječně vypadající titulní stránce knihy, určené spíše pro gurmány, kuchaře a
Řecká inspirace: Nakládaný sýr
V řeckých tavernách jsme si několikrát objednávali nakládaný sýr feta v olivovém oleji s bylinkami. Několik skleniček jsme si vždy i nakoupili v místních obchůdcích s kořením, medem a dalšími místními specialitami. Zásoby však nebyly bezedné a rychle jsme