Blog Pepato.eu

Kančí plec na černém pivu, zelí s jablky a pečené bramborové kramfleky..

Kančí? Se šípkovou! Ne, tentokráte se zelím! :-) Vždyť zelí, kanec a brambory jsou „trojka“ přímo stvořená pro zimní měsíce. Tímto receptem probouzím blog ze zimního spánku a pomalu ho budu připravovat na jaro – ostatně, celý chod je téměř bez mouky. …

Hovězí roštěná na houbách s křupavými slaninovými mini škvarky a brambory s řeřichou..

Houby neodmyslitelně patří k podzimnímu menu a díky vlhku, které teď panuje, rostou! Zajímalo by mě, kde se v nás vzala ta láska k nim – houby milujeme v celé své druhově pestré škále – babky, suchohřiby, bedly, lišky, praváky, holubinky, masáky, …


Morková kost? Do trouby nebo na gril! .. a ke kostem petrželový salát a topinky

Že jsou hovězí morkové kosti určeny pouze k přípravě vývaru? Ale kdeže! Hitem, ale rozhodně ne žádnou novinkou, je tyto kosti hezky upéci nebo šoupnout na gril. Chuť morku se krásně zkoncentruje a na opečeném chlebu má přímo oříškový nádech. :-) …

Svěží salát z dušené chobotnice, rajčat a křupavých teplých krutonů s vůní olivového oleje..

Milujete mořské plody? Vyzkoušejte svěží salát z chobotnice! V kombinaci se sladkými cherry rajčaty a teplými krutonky z bílého chleba provoněnými olivovým olejem je v parném létě ideální coby lehký oběd či večeře. Chobotnici si navíc můžeme připravit …


„Gulášovka“ v duchu jara – z kližky, bez mouky, s vůní medvědího česneku..

Gulášová polévka se bezesporu řadí mezi nejoblíbenější polévky u nás – kdo by neměl rád „gulášovku“? Stejně jako u guláše, její kořeny nalezneme v Maďarsku a pokud bychom šli hlouběji do historie, pak bychom mohli říci „gulášová polévka = guláš “. …


Jehněčí kolínko na černém pivu, velikonoční svítek s medvědím česnekem a špenát s kapkou smetany..

Jaro a s ním spojené svátky – to si žádá podávat: něco mladého – symbol počátku, čerstvě zeleného – důkaz síly přírody a také nějaké to vejce – coby znak nového života. Suma sumárum – jehněčí, špenát, medvědí česnek a velikonoční svítek jsou přesně to …

Crostini s kachními játry, jablečným želé a majoránkou..

Bruschette a Crostini – oba předkrmy či lehké chody bychom mohli nazvat „italskými topinkami“. Zatímco bruschetta má „volnější podobu“ a jde v podstatě o jakýkoliv plátek chleba, klidně bez dalších ingrediencí, opečený nejlépe nad ohněm, např. podélně …


Hovězí „cibulová pečeně“ – na cibuli, s cibulkami a majoránkou..

Cibule, podobně jako sůl z pohádky Sůl nad zlato, patří mezi „základní stavební kameny“ kuchyně. Setkáme se s ní prakticky všude - a aniž bychom si to uvědomovali, v různých formách ji jíme denně. Bez cibule (nebo alespoň pórku) nepřipravíme dobrý …

Il Ridotto Benátky – jak chutná michelinské „obědové meníčko“.. ?

To bych snad nebyl ani já, kdyby mi v šupleti neuvízlo pár zajímavých fotek z loňska s námětem na článek. :-) Koncem září jsem si náramně užil návštěvu Benátek. O malý report místní atmosféry a několikeré návštěvy tamního podniku Il Paradiso Perduto …


Štrasburská kachna – bez jediné kostičky, chutná i za studena..!

Tradiční pečená kachna patří napříč všemi měsíci k nejnavštěvovanějším receptům tohoto blogu –  vychytávka s „vlhkým pečením“ dle vašich ohlasů funguje, a já z toho mám radost! Proč tedy nevyzkoušet další „pečenou kachnu“ – tentokráte zcela bez kostí, …

PF 2015

Vážení a milí přátelé mého blogu a facebooku !   Zanedlouho končí již pátý rok, kdy se těším z vaší přízně - návštěv, ohlasů, postřehů a komentářů. Upřímně si jí vážím, je pro mě velkou motivací k dalšímu psaní, focení a sdílení mých chutí a radosti z …


Amur na dva způsoby, lehký bramborový salát a remuláda s pažitkou - (ne)tradiční Štědrý večer..

Jsou tu Vánoce se Štědrým dnem, téměř ťukajícím na dveře! Také rádi ctíte tradice a plánujete štědrovečerní tabuli s rybí polévkou , smaženým kaprem a bramborovým salátem ? A co se takhle malinko, jen nepatrně odchýlit a štědrovečerní menu trošku …

Srnčí kýta na víně a brusinkách s žemlovo-perníkovým knedlíkem..

Období podzimu a zimy je jako stvořené pro přípravu zvěřiny. Je „k mání“ v té nejlepší kvalitě a druhové pestrosti. Samozřejmě mám na mysli zvěřinu čerstvou, nemraženou, která pochází z našich hvozdů či obor. Stačí si jen vybrat oku a jazyku lahodící …


Martinské rohlíčky plněné mákem dle Anuše Kejřové a Marie Janků Sandtnerové..

Na svatého Martina husu a džbán vína! :-) Na svátečním listopadovém stole by však kromě této „tradiční dvojky“ nemělo chybět také typické sladké pečivo – Martinské rohlíčky, v některých kuchařkách známé také jako „Martinské podkovy“, symbol podkov …

Hovězí roštěná Esterházy a bramborové nočky..

Nízký hovězí roštěnec, neboli po staru „šůs“ je maso jako stvořené pro dušení ve formě plátků. Díky rovným vláknům ho zvládne naporcovat i úplný začátečník, a při troše trpělivosti a dobrém receptu je skvělý výsledek téměř vždy zaručen – žádný …


Salát Waldorf – dary podzimu na jednom talíři..

Pokud bych udělal anketu „Co vy a celerový salát?“, věřím, že by dopadla asi takto: Čtvrtina oslovených by odvětila „Mňam!“, další čtvrtina „Fuj!“, a polovina nejspíše „Já celer moc nemusím, ale ochutnám.“. Ano, celer patří díky své výrazné chuti, …

Benátky – ráj gondol, milovníků ryb a darů moře..

Kdo by neznal Benátky, jedno z nejromantičtějších měst Evropy, které rozdělují mořské kanály, aby ho mohlo vzápětí spojit více než 400 mostů s všudy přítomnými obratnými gondoliéry na štíhlých gondolách, „vodní MHD“ a privátní lodě či čluny. Letos …


Vepřová líčka na jalovci, houbách a majoránce, a horká polenta..

Existuje národ, který miluje houby více než my, Češi? Asi sotva! Vsadil bych se, že nikde jinde nevyšlo takové množství houbových kuchařek. Ačkoliv nepatřím mezi vášnivé sběrače (v dětství jsem bydlel u lesa, a užil si toho s rodiči nad hlavu), o to …

St. John Londýn – netradiční michelinský podnik s tradiční britskou kuchyní..

Myslíte si, že britská kuchyně není k jídlu a michelinskou hvězdu může získat jen luxusní restaurant s dokonale vypadajícím jídlem „á la kostka ve skluzu“? Ani náhodou! Důkazem je londýnský podnik St. John. Nachází se ve čtvrti Smithfield, v St. …


Rajčatová marmeláda s chutí a vůní chilli, zázvoru a koření..

Letošní rok bohužel českým rajčatům příliš nepřál, a v řadě případů přišla díky plísním celá úroda vniveč (včetně té naší). Naštěstí byl alespoň počátek sklizně relativně úspěšný, a tak se mi podařilo vyrobit několik skleniček rajčatové „marmelády“, …

Flat Iron Londýn – přímočaře dokonalý „steak house“..

Bylo na čase zase vycestovat, načerpat trošku „gastro-inspirace“, a dodat sobě i blogu nějakou „šťávu“. Jak už mnozí z fanoušků facebooku vědí, po čase jsem byl opět v Londýně, mém dosud nejoblíbenějším městě (po Praze), které je přímo protkáno …


Čokoládová pěna s višněmi..

Ačkoliv sezóna višní již skončila, určitě jste se tímto skvělým ovocem dostatečně zásobili, a nějaká ta višnička se u vás, stejně jako u mě, v mrazáku či kompotové sklenici najde. ;-) Pro tento recept jsou prostě nepostradatelné (pokud bychom nechtěli …

Cikánská hovězí pečeně z krku, protknutá znojemskými okurkami, s vůní slaniny a pečených paprik..

Cikánská hovězí pečeně a s ní spojená omáčka patří beze sporu mezi klasiku české kuchyně. Je ovšem zajímavé, že v prvorepublikových kuchařkách byla „trochu jiná“, než jak ji známe dnes. Dříve se více podobala nám známé hamburské pečeni , ovšem bez …


Coppa al mascarpone – krémové pokušení s višněmi..

Milujete krémový, nebesky jemný dezert Tiramisú? Vyzkoušejte jeho ovocného „bratra“ Coppu al mascarpone, neboli „pohár mascarpone“. Chuťovou inspiraci jsem čerpal v již neexistujícím, velmi oblíbeném pražském podniku rodiny Ambiente – Living …

Kapustové karbanátky – svěže zelené, s vůní česneku a slaniny, v křupavé krustě z polenty..

..everGREEN české kuchyně, který mám rád za tepla i za studena – kapustové karbanátky. Cenově velmi dostupná chuťovka, která může potěšit nejen náš jazyk, ale také oči. Záměrně píši „může“, protože se mnohdy nabízí (zvláště v závodních jídelnách) v …


Casarecce Mare e Monti – vongole, lišky a italská pasta na jednom talíři..

Letní čas a lehká jídla.. Téma, o které si píšete, a já se ho s radostí chopím! Už minule jsem začal s halibutem v barvách Itálie, tak proč ještě u moře nezůstat? Konkrétně půjde o mušle a jejich tradiční italskou úpravu „Mare e Monti“ – čili „moře a …

Halibut v papilotě s kapary, šalvějí a cherry rajčaty, a glazovaný zelený chřest s cukrovým hráškem..

Halibut neboli platýs černý – „plochá ryba“ z oblasti Atlantiku s velejemným bílým masem, které se přímo rozplývá na jazyku. Dorůstá až do délky 4 metrů a váhy několika set kilogramů. Pro představu – při jedné z návštěv Makra, kam v drtivé většině …


Jahodové knedlíky z tvarohového těsta s cukrem a máslem, kysaná smetana s vanilkou a jahodový tartar..

Nejen v Kunraticích se to červená! :-) Samozřejmě nenarážím na politickou situaci, ale těším se z probíhající sezóny jahod. Milují je všichni – ať už „jen tak“, mačkané s cukrem a smetanou, v podobě džemu, šťávy, či ponořené do sklenky sektu (tuhle …

Špilberk Food Festival 2014 – sobotní degustace v obraze..

Mohutná pevnost s kasematy, která tvoří spolu s katedrálou na Petrově hlavní dominantu města Brna, letos opět hostila již tradiční Špilberk food festival. Ačkoliv se jedná už o třetí ročník, navštívil jsem ho poprvé. Dal jsem mu tentokrát přednost …


Jste zde: ~ Apetitus.cz ~ Seznam zdrojů ~ Blog Pepato.eu

Informace o zdroji

Žijeme přece pro to, abychom jedli, ne? ;-)

Domovská stránka
http://www.pepato.eu/

RSS export
http://www.pepato.eu/feeds/posts/default?alt=rss

Systémové informace

ID: 117

Jmenné ID: pepato

Články ručně přidává správce systému: NE

Články jsou schvalovány správcem: NE

Titulek zdroje stahován z RSS exportu: ANO

RSS export je lineární: ANO

Kontrola aktuálnosti proběhla: dnes 22:16

Návratový kód: HTTP 304

RSS export naposledy zpracován: dnes 18:46

Kontrola aktuálnosti naplánována na: dnes 22:46