Mikyna v kuchyni
Zimní Panzanella
Za chvíli tu bude jaro. Tak si užijme ještě posledních pár dní všechny ty dýně a horké polévky. Tuhle zimu jsme měli v Mikyně dva favority, s nimiž nás vaření neuvěřitelně baví. Oba nejsou na poli zeleniny žádní nováčci a seženete je snad v každém …
Máme otevřeno!
Nový rok jsme odstartovali plni radosti, očekávání i únavy. Podařilo se nám zhmotnit náš společný sen a v prvním lednovém týdnu jsme poprvé otevřeli dveře Mikyny. Místa, kde si můžete odpočinout a dopřát svým chuťovým buňkám něco čerstvého i hříšně …
Design days Reichenberg a dobroty od Mikyny
Liberec má svou první prodejní designovou akci Design Days Reichenberg , u které rozhodně nesmíte chybět. Před Vánocemi se tak můžete nechat inspirovat krásnými věcmi a navíc i rozmazlit své chuťové buňky. O gastronomické zážitky po nakupování se …
Čokoládovokokosové koláčky s makadamovými oříšky
Letošní podzim je na Liberecké poměry docela fajn, ale tma už po čtvrté odpoledne je tak trochu protivná. Jeden z nejlepších způsobů, jak si doma zpříjemňujeme tmavé večery je pečení (Ondra žebra, já dezerty) a tyhle koláčky podle receptu Sylvie z …
Hokkaido Burger
Pokud Vám už dýňové polévky lezou krkem, ale pár oranžových kousků máme pořád ve sklepě, rozhodně vyzkoušejte tenhle famózní vegetariánský burger. Vymýšlení receptů na vegetáriánské burgry mě upřímně dost baví a tenhle jsme vymysleli právě na konci …
Citrusová limonáda s tymiánem a novým kořením
Než jsme se stačili vzpamatovat, prázdniny jsou skoro fuč a nebudeme si nic nalhávat, moc to tady na blogu novými recepty nehýří. Není to ale proto, že bychom na vaření, ochutnávání a mlsání zanevřeli. Právě naopak. Kdo byl tak ví, že léto jsme si …
Raw Fraisier
Raw food je trendy. Recepty na syrovou stravu zaplavily food blogy, otevírají se raw restaurace a v bio obchodech se objevuje stále víc raw produktů. Všechno co je raw je prostě najednou zajímavý a i když se zarytým vitariánům asi musí ježit vlasy ze …
Zveme vás na Piknik!
Máme spoustu mlsných kamarádů a známých, kteří skvěle vaří a mají vždy nějaké to sladké či pikantní eso v rukávu. Zároveň ale pořád všichni nad sklenkou vína hudrujeme, že v rodném Liberci chcípl pes. Nic se tu neděje a kromě pátečních večerů v …
Špenátové palačinky s kozím sýrem a bylinkami
Minulý týden jsme vyrazili koupit domácí vajíčka na farmu Štastné slepice jen pár kilometrů od Liberce. Přivítala nás sympatická bruneta, která nám hned nadšeně ukázala své nové kozy! A byly fakt krásný. Obří plemenný kohout s téměř semišovými …
Jak na domácí kokosové mléko
Jak si udělat kokosové mléko jsme se naučili na lekci vaření na Srí Lance. Až jsme se skoro styděli, že nás vůbec nenapadlo si kokosové mléko vyrobit doma. A přitom by to zvládlo i malé dítě. Na rozdíl od kupovaných plechovek vás to domácí vyjde …
Flammkuchen
Flammkuchen je naprosto skvělý slaný koláč z Alsaska. Je mnohem lehčí a křupavější než francouzský quiche a mnohem rychlejší na přípravu než italská pizza. Poprvé jsme jej ochutnali na návštěvě u rodinných přátel, kteří žijí právě na hranicích Německa …
Jezte Česky: Chřestový salát s kroupami
Nedávno se nám do ruky dostala kuchařka Jezte Česky od Jany Vašákové a Zdeny Skokanové N. Hned nás nápad na ryze českou kuchařku spolu s krásnou titulní stránkou učaroval. Přestože nám stejně jako všem ostatním doma nechybí exotické koření, káva z …
Zmrzlina z červené řepy s čokoládovou hlínou
Zmrzliny dělám hrozně ráda. Od té doby, co jsem od Ondry dostala zmrzlinovač, musím pořád něco zkoušet. A upřímně, vanilková nebo čokoládová klasika mě zas moc nebaví. Udělat ale zmrzlinu z dýně, avokáda nebo červené řepy. To je jiná. V tom se dost …
Asijské zeleninové nudle s marinovaným tofu
Tenhle recept jsem si vymyslela loni v létě a jsem na něj docela pyšná. A to hned ze dvou důvodů. Nemám ráda tofu, chutná to jako guma nebo chutná to vůbec nějak? V tomhle receptu ho ale sním. A jak ráda. Marinováním získá skvělou chuť a krátké …
Čokoládová pěna: Ta nejlepší na světě!
Blbej den? Čokoládová pěna to spraví. S každou lžičkou této dobroty vám bude přidat svět najednou krásnější, zábavnější a prostě mnohem lepší. Je známo, že čokoláda zažene každý chmur, teda u mě to platí rozhodně a jsem ráda, že Ondra to moc dobře ví. …
Pohankové rizoto se špenátem a pečenými žampióny
Pohanka je stále takovou popelkou. Na našem území se tato bylina pěstovala již od 12. století a byla velmi populární plodinou. Dnes na ni ale často zapomínáme a jako přílohu si raději uvaříme brambory, rýži nebo těstoviny. Přitom je pohanka skvělým …
Falafel burger s tahini dresingem
Tento týden bylo masopustní úterý a začalo nám krásných čtyřicet postních dnů. A jak lépe začít než tím, že si dáme pořádný burger. Milovníci klasiky možná zamáčknou slzu, ale tato vegetariánská verze bude určitě chutnat i jinak zarytým masožroutům. …
Shakshuka
Shakshuka (Šakšuka) je jídlo původem ze severní Afriky. Dnes je ale velice populární především v Izraeli jako typické snídaňové jídlo. V pohodě ale dokáže nahradit i oběd či večeři. V hebrejštině shakshuka či shakshouka znamená "směs" a …
Dýňová zmrzlina s whiskey a karamelizovanými ořechy
Je únor, sedím v obýváku, pletu čepici, je mi hrozný vedro a ve sklepě mám ještě několik dýní. Letošní zima teplým dýňovým polévkám se zázvorem rozhodně nefandí. V tom horku na to ani nemám chuť, ale dala bych si nějakou dobrou zmrzlinu. Dá se udělat …