Zápisky Kačky Žvýkačky
BBP lívance aka boží bezlepkové podzimní lívance
Ví se o slepici, že má pod čepicí nadání, a ví se o mně, že se už nějaký ten pátek, resp. více než rok vyhýbám potravinám, které obsahují lepek. Nechci tu rozdmýchávat debatu o případné škodlivosti lepku, nechť každý konzumuje, co mu chutná a dělá mu …
Nejdojemnější a nejlepší sušenky na světě
Jsem děvče, které se dojímá často a rádo. Ale řeknu vám, že tak, jako při čtení doprovodného textu k receptu na pekanové sušenky (Pecan Sandies) v Bouchon Bakery od Thomase Kellera , jsem se už nedojala dlouho. Stručně ho shrnu a kousek budu citovat, …
I snaha se cení
Přála bych si umět péct krásné dorty. Takové dorty, co berou dech jen svým vzhledem. Ale to chce trénink. A trénink si žádá příležitost. Jenže kolikrát za rok bych měla péct dort, abych se to naučila? A naučila bych se to sama jen tak, nebo bych …
Co si člověk neudělá...
...to nemá. A nemít parádní domácí kandovanou pomerančovou kůru a dávat do dortů, cukroví a moučníků tu chemickou kupovanou, by byla vážně škoda. Zvlášť, když kandování kůry není vůbec žádné umění. Dřív jsem trochu kůry potřebovala akorát jednou …
Milujte svou práci nebo raději své kolegy!
V létě jsem se po 10 letech na jednom místě rozhodla změnit kolektiv, z malého na velký, ze staršího na mladý. A že to je změna! Od listopadu si zvykám na nové kolegyně a kolegy i na svou novou roli jedné z "nejstarších", ke které si ostatní …
Rok k roku, korunka ke korunce aneb můj blog má zase narozeniny
Letí to, že jo? Už je to rok a jeden den, co jsem vás prostřednictvím tohoto blogu požádala o pomoc . Prosila jsem vás, abyste se vzdali trochy své vlastní radosti pro někoho jiného. A vy jste to udělali. V mnohem větší míře, než jsem čekala. Dojali …
Čas spěchá jak splašená mrcha…
…řekl mi před pár dny jeden můj moudrý přítel a měl pravdu. Neskutečně to letí. Na naší zahradě sice stále dozrávají ostružiny, některé však už díky přicházejícím mrazíkům nedozrají. A vánoce už jsou ani ne za dva měsíce. Zas nastane čas pečení …
Nejlepší cukrátko je totiž lízátko...
... to ví přece každé malé robátko. Moje nejmilejší robátko Julinka to ví rozhodně, a proto často vídám její neodolatelný úsměv, po kterém následuje věta: "Kačko, koupíme lízo?". Jenže, já na lízátka pro robátka moc nejsem a Julinky maminka …
Tonik a káva, to je ta pravá...
... kombinace na letní kávové variace. V Berlíně to už dávno vědí. Ach, tam vám bylo zase krásně. Ještě se trochu vzpamatovávám, ale tohle jsou mé dojmy. Kavárny v Berlíně rostou jako právě teď houby. Moje kroky samozřejmě nejdříve vedly do …
My Whole30 is whole!
Pokud se zajímáte o jídlo i z hlediska zdravého stravování, dost možná jste už o Whole30 něco četli. Já na Whole30 narazila v souvislosti s paleo dietou, kterou vyznává v "přijatelnější primal verzi" čím dál tím víc lidí z mého okolí. Chtěla …
Nebylo dlouhé, to zas ne...
...bylo to léto dočasné (Z. Svěrák). Po dobu mého čtyřdenního pobytu v Londýně, byl Londýn nejteplejší metropolí Evropy. Trochu mě to zaskočilo, měla jsem s sebou teplou bundu a krom jedněch šatů všechno s dlouhým rukávem. Ale teploty těsně pod …
Lekce skromnosti a pokory
Takový byl pro mě Barista roku 2014. Shodou okolností jsem byla jedním ze senzorických porotců v semifinálových kolech a můj kávový svět už nebude nikdy jako dřív. Jak by mohl, ráno jsem si obodovala vlastní cappuccino (po té, co jsem předělala …
A když se vám nechce spát...
Zkuste rolky umotat. Mě to baví čím dál tím víc. Od příspěvku o rolkách jak od pejska a kočičky už uběhlo dost času. Postupně jsem náplň vyladila k vlastní spokojenosti. Jen trochu bojuju s omáčkou, a když mám příležitost, tak ji raději za 5 Kč …
Hody hody doprovody, dejte mi vejce syrový!
Já teda nevím jak vy, ale já vajíčka považuju za velké štěstí. Domácí vejce jsou pro mě ten nejlepší dárek. Samozřejmě v původním stavu. Tuhle jsem měla doma vajec přebytek a vzpomněla jsem si na vynikající vaječný koňak, který odjakživa dělala moje …
Mám to!
Už vím, co bych chtěla v životě dělat (vedle provozování kavárny). Organizovat večeře jako byla ta včerejší. " Večeře pro dobrou věc " pro Dobrého Anděla , která proběhla včera večer v tanečním sále hotelu Alcron . Provizorní kuchyni v …
Jako křen
Venku už to raší a pučí a já mám už několik týdnů chuť na nové brambory, chřest, saláty, ředkvičky a vůbec všechno takové voňavé a jarně svěží. Přinejmenším na ty brambory si ještě počkám. Tak než se dočkám a přijdou barevná jarní jídla a recepty, …
Prejže rejže
Ale tohle není vůbec obyčejná, špatně uvařená, oschlá nebo příliš mazlavá rýže, kvůli které se už dlouho rýži vyhýbám jinak, než ve formě správně připraveného risotta, sushi a podobných radostí. Tohle je thajská lepkavá rýže (sticky rice) s kokosovým …
Nejste na twitteru a na facebooku? Nevadí!
I tak si se mnou můžete přečíst rozhovor, který v pondělí vyšel na objevit.cz a já na něj právě na sociálních sítích upozorňovala. Jako bonus vás čekají moje fotografie :). Tady je .
Zelená strava je chutná a zdravá, no ni?
Není v tom matcha, není v tom tráva a není v tom můj oblíbený špenát, co v tom teda je? Samé dobré věci. Jmenovitě avokádo, mango a banán a ještě něco navíc. Snažím se vás pomalu připravit na příspěvek o green smoothies. Mí sleďové na twitteru již …
Štěstí přeje připraveným
To se přece dávno ví, a tak jsem se rozhodla připravit na nadcházející výlet do Londýna opravdu poctivě. Nebudu mít totiž čas ztrácet čas nedokonalou kávou nebo nedobrým jídlem. Rozhodla jsem se, že vám trochu toho času ušetřím, když vám předestřu své …
Večírek s královnou
Jak to, že jste na něm taky nebyli? Ve čtvrtek 6.2.2014 se konal v mé oblíbené Slowpeci večírek s královnou sushi - Bárou Rektrovou alias Sushiqueen a byl ještě povedenější než jsem čekala. Ale nezoufejte, že jste tentokrát chyběli, pokusím se vám …
Můj blog má zase narozeniny (třetí)
A tentokrát mám sice opět přání jediný, ale tak nějak zvláštní. Já bych chtěla k narozeninám něco od vás. Ale ne pro sebe. Přála bych si, abyste se kvůli mně vzdali jedné (nebo samozřejmě i více) večeří ve vaší nejmilejší restauraci a peníze, které …
A bez práce opravdu nejsou koláče
Alespoň tyhle jsou dost vybojované. Už dlouho jsem toužil upéct dobré a krásné dvojctihodné nebo také moravské koláčky. Takové, které ukrývají tvaroh i povidla, abych se nemusela rozhodovat, který vybrat. Vyzkoušela jsem pár receptů z internetu, …
Bez péče nejsou pagáče
Tenhle příspěvek je trošku speciální, možná to bude začátek nové éry na blogu. Už jste si určitě všimli, že nejraději mám "recepty s příběhem". Takové, které vyvolávají vzpomínky a emoce a čtenář honem neví, jestli má sáhnout pro kuchařskou …
Nebuď jak malá!
Ale já chci a chci a chci! Kromě sofistikovaných moderních jídel, dokonalých dezertů a superpotravin někdy prostě zatoužím přesně po tom, co jsem jedla jako malá. Ne vždycky se to ale podaří trefit. Tentokrát to vyšlo na jedničku, i díky Kateřině a …
Roční bilance radostí
Uteklo to jako voda, že jo? Celý rok i svátky. Je ta správná chvíle trošku si zrekapitulovat, jaký ten loňský rok vlastně byl, alespoň na poli jídla a kávy, protože to je oč na tomto blogu běží. Z mého pohledu to byl rok velmi dobrý, protože se začaly …
Poslední adventní neděle...
... je za námi. Teď už možná sedíte u stolu u vánočky nebo kuby a sváteční polévky. U nás se slaví až večer. Možná to není moc poetické, ale praktické je to dost. Přes den totiž stačím nachystat poslední dárky, upéct veky a chleba a zkrátka si to …
Třetí adventní neděle, snažím se tvářit vesele.
Opět se zpožděním, ale přece, přichází třetí recept na jedlý dárek. Snad proto, že jsou vánoce svátky klidu a míru, je pro mě předvánoční období vždy obdobím velikého neklidu, jak pracovního, tak i osobního. Nejinak je tomu i letos. Permanentně zívám, …
Druhá adventní neděle (voňavé šťastné a veselé)
... už sice byla, ale recept na další jedlý dárek přidávám se zpožděním až teď. Tenhle dárek krásně voní, jako kuchyně před vánoci, nebo alespoň moje kuchyně, když kanduju citrusovou kůru a peču marokánky . Myslím, že se s ním dá nadělat hodně parády …
Na zájezdu v Zájezdu
Pamatujete na příspěvek, ve kterém jsem remcala na amatéry provozované podniky , kde byla věnována pozornost všemu (interiér, logo, každý hrníček nebo lžička), jen ne tomu hlavnímu, čili jídlu případně kávě a obsluze? Tak si představte, že jsem …