Good Mood Spoon
PSEUDOVĚDA NA TN.CZ ANEB Vegetariánství zvyšuje riziko infarktu a rakoviny
Ano, už se to děje zase. Není to tak dávno, co jsem jeden článek věnovala diletantství redakce časopisu 100+1 a už máme novou senzaci a "šokující výzkum" na Tn.cz . Podobných zpráv se zcestnými závěry se objevuje na podobných webech každý …
NOVÁ ANALÝZA 96 STUDIÍ POTVRZUJE ZDRAVOTNÍ VÝHODY VEGANSTVÍ
Tento týden byla publikována nová meta-analýza , která vychází z celkem 96 různých na sobě nezávislých studií . 86 z nich bylo průřezových, 10 studií bylo kohortových. Cílem bylo potvrzení či vyvrácení vztahu vegetariánské a veganské stravy k …
BULGUROVÝ SALÁT S KADEŘÁVKEM A MANDARINKAMI
Bulgur si (stejně jako třeba kuskus) skvěle rozumí se zeleninou i ovocem. Slaný bulgurový salát doplněný o sladké mandarinky a datle tvoří chutný a osvěžující pokrm, které je připraven do 30 minut. Ideální rychlá večeře nebo lehký oběd do krabičky s …
VEGETARIÁNI ŽIJÍ NEZDRAVĚ ANEB PSEUDOVĚDA NA 100+1
I když jsem si myslela, že tuto dva roky starou "studii" z Institute of Social Medicine and Epidemiology ve Štýrském Hradci už nikdo nevytáhne, inženýři z webu 100+1 ji dnes publikovali na svém webu. Pro jistotu hned z kraje napsali, že se …
JAK ŽÍT BEZ ODPADU? 7 TIPŮ PRO ZAČÁTEČNÍKY
Rozmohl se nám tu takový nešvar. Je to plýtvání a odpad, který dusí naši planetu - prozatím jediné místo, které máme k žití. Podle českého statistického úřadu v roce 2014 celá naše republika vyprodukovala bezmála 24 miliónů tun odpadu, z toho většina …
VALENTÝNSKÁ SOUTĚŽ
Krásný únor všem! Ať už Valentýna slavíte nebo ne, mám pro vás sladkou soutěž , která se bude líbit snad všem. Soutěžit můžete o balíček zamilovaných veganských pochutin bez palmového oleje. Odměnit s ním můžete kohokoli, koho máte fakt rádi (takže …
DÝŇOVO-JABLEČNÝ KOLÁČ
Pokud milujete šťavnaté jablečné páje i hutný a chuťově výrazný dýňový koláč, je tahle mutace přesně pro vás. O něco méně kořeněná, ale o to více svěží díky jablkům. Koláč můžete celý ozdobit ořechy (nejlepší jsou pekany) a sušeným ovocem a podávat s …
8 SKUTEČNĚ ZDRAVÝCH TRENDŮ PRO ROK 2016
1. Luštěniny! OSN vyhlásila rok 2016 za “Mezinárodní rok luštěnin” aneb “International Year of Pulses 2016”. Cílem je zvýšení povědomí veřejnosti o nutričních výhodách a ekologické udržitelnosti pěstování luštěnin. Doufám tedy, že jste proto zahájili …
VEGGIE VÁNOCE 2015
Nový video kanál, pilotní video a v něm hodně jídla, pití a lidí! Přejeme Vám krásné rostlinné Vánoce a šťastný veganský nový rok ;)
Loving Hut Inn, JEDINÝ RAKOUSKÝ ČISTĚ VEGANSKÝ HOTEL
Rakouský Loving Hut Inn ( web ) je situován u korutanského Jezera Klopein , které patří díky své jižní poloze k těm nejteplejším (v létě zde teplota vody dosahuje tropických 28°C) a také nejčistším. My jsme se zde usadili na týden po putování skrz …
KAPUSTOVÁ POLÉVKA S PEČENÝMI RAJČATY
Jedna z mých nejoblíbenějších polévek v období pozdního léta až podzimu (tedy v období čistě polévkovém, kdy po všech čerstvých a šťavnatých plodech léta přichází na řadu něco, co pořádně zahřeje). Kapusta a dobrá rajčata jsou zásadní ingredience, …
HRUŠKOVÝ KOLÁČ S MANDLOVO-KAŠTANOVÝM KRÉMEM
V říjnových Zajících v krabici bylo (mimo jiného skvělého jedlého) také francouzské kaštanové pyré. Protože jedlé kaštany přímo zbožňuju a zasazuji se za stánkový prodej této pečené many nejen o vánočních svátcích, ale po celý rok, jistě vás …
PODZIMNÍ TĚSTOVINY S HOUBAMI, MANGOLDEM A OŘECHY
Tohle jídlo je hodně. Hodně nenápadné, hodně snadné, hodně zdravé a hlavně.. fakt hodně dobré. Mangold je (pro velké překvapení některých) takový původní český špenát , i přes jeho poměrně exotický název. Zdroje veškerého vědění (wikipedie) uvádějí, …
TÝDENNÍ ROSTLINNÝ JÍDELNÍČEK
Na facebooku vznikl fascinující počin se slušným úspěchem u širé veřejnosti, totiž výzva pro všechny, kteří stále ještě váhají o změně svého jídelníčku. Říjen se tak stal měsícem bez živočišných produktů a (velmi mile) masovou akcí za etičtější a …
KRÉTSKÉ BOUREKI S DÝNÍ HOKKAIDO
Po tisíci letech přicházím s novým receptem na pořádné jídlo (inu přes prázdniny se vždy najdou lepší věci, než vaření nebo sezení u počítače), ale tenhle je fakt pecka! Jak už jsem psala na našem FB, recept na tradiční boureki jsme si přivezli přímo …
DOMÁCÍ KVÁSKOVÉ PLETÝNKY S CHIA SEMÍNKY
Dnes obzvlášť vypečené! Tyhle pletýnky mají všechno - jsou domácí a z kvásku, křupavá kůrčička, nadýchaná střídka, win-win. Nejlepší jsou ještě teplé (pozdrav všem žlučníkářům) s kysaným ořechovým sýrem (na fotce níže) nebo domácí marmeládou. Sypat je …
RESTAURANT DAY ft. KOČIČKY
Včerejší Restaurant day nelze hodnotit jinak než jako velmi povedený , protože i přes katastrofickou předpověď počasí se nám podařilo vše zdárně upéct, nespálit se (hlavně v mém případě, což je zázrak) a vše také úspěšně prodat. A to těsně předtím, …
RESTAURANT DAY ft. GOOD MOOD SPOON
Už tuto sobotu se koná další Restaurant Day Prague , svátek všech nadšených foodies, kteří si po celém světe otevírají jednodenní provizorní restaurace. V parku, v kanceláři, nebo třeba doma. Nebudeme chybět my, ani naše kamarádky pořádající pražské …
JARNÍ FAZOLOVÁ SEKANÁ S KOPŘIVAMI
Skvělá sekaná z fazolí černé oko (není podmínkou, použijte ty, které máte zrovna doma). Polovinu vždy sníme za tepla, druhou polovinu studenou s kváskovým chlebem, hořčicí, cibulí a zeleninou ;) V teplé variantě velmi doporučuji kombo s …
CIZRNOVÉ MUFFINY S CITRONEM A BRUSINKAMI
Krásní super-žluťoučcí muffinové, kterým cizrna dodává vláčnost i příjemnou hustnost, v chuti samozřejmě není poznat. Těsto před pečením doporučuji příliš neochutnávat, je fakt skvělé a připomíná piškotové (mňam), ale na druhou stranu.. vítejak . …
JARNÍ SUPERGREENS POLÉVKA
Pokud si chcete připravit teplou(!) polévku z jarních bylin nabitých vitaminy, ale nechcete o žádné cenné látky v nich obsažené přijít, vyzkoušejte dnešní trochu jiný recept na špenátovo-kopřivovou polévku s medvědím česnekem. Budete potřebovat …
BAREVNÝ BULGUR S PIKANTNÍMI KLÍČKY
Pevně doufám, že v nastalém jarním rozpuku pracně klíčíte. Tedy, ne že vy klíčíte , ale že klíčíte oblíbené mungo, pohanku, nebo třeba čočku - tu budeme potřebovat dnes. Tahle variace na salát má správně osvěžující a pikantní chuť díky kombinaci …
RAW TARTARE POMAZÁNKA
Skvělá, super, a tak dál úžasná jarní pomazánka pro všechny, kteří by si občas rádi dali našlehaný a nadýchaný čerstvý sýr. Oproti našemu receptu na žervé je navíc raw a sója-free (a struktura je skutečně pevná jako u vopravdickýho tartare, takže tím …
JARNÍ BRAMBOROVÝ SALÁT S DOMÁCÍM DRESINGEM
Protože jsme bramborový salát vynechali o Vánocích (jako hlavní jídlo štědrovečerní večeře jsme zvolili kapustové závitky podle tohoto receptu a nikdo si na salát ani nevzpomněl ;), těšila jsem se na jeho jarní verzi ještě o něco víc. Zkuste různé …
RAW JABLKOVÝ CHEESECAKE S KARAMELEM
Mimořádně vydařený první jarní den si žádá mimořádný dezert! Ode dne, kdy mi z Bellarose přišel balík se dvěma nádhernými dortovými podnosy (menší skleněný vidíte na fotce, najdete ho zde ) nechci jíst nic jiného, než dorty ;) Před pár dny jsme navíc …
KOKO-LIME RÝŽE S MRKVOVÝMI STRIPSY
Neobyčejně dobré jídlo z obyčejných ingrediencí ;) Potřebujeme na přípravu rýže: • 1 lžíci kokosového tuku • 1 hrnek rýže natural (výborná bude i jasmínová nebo basmati) • 1 hrnek horkého zeleninového vývaru • 1 hrnek kokosového mléka • 1/3 lžičky …
BROKOLICOVÉ TAGLIATELLE S OŘÍŠKOVÝM PARMEZÁNEM
Jednoduché, rychlé a lahodně krémové brokolicové pesto, které funguje k jakýmkoli těstovinám - tagliatelle, špagety, nebo klidně i kolínka. Pesto i fake parmezán jsou z přirozeně bezlepkových surovin, ideálně doplňte i pohankovými nebo třeba …