Děvče u plotny
Matcha Tea sušenky
Měla jsem možnost vyzkoušet japonský zelený čaj Matcha. Je to čaj, který se pěstují téměř bez denního světla a tím vyvine mnohem více zeleného barviva. Lístky se pak ručně posbírají, usuší a rozemelou a jemňounký prášek, který je nabitý energií …
Kokosové sušenky
Kokosové sušenky na okrajích křupavé, uprostřed vláčné a provoněné pomerančovou kůrou.
Čokoládový cheesecake
Maminka si na víkend poručila čokoládový cheesecake a já, jako správná dcera, jsem přeci nemohla odmítnout. Cheesecake se mi povedl krásně krémový a všichni se jen oblizovali.
Dýňový dort se skořicovým krémem a karamelem
Dýně a podzim tak nějak patří k sobě. A k dýni zase patří skořice a karamel vlastně taky.
Galette s jablky a vlašskými ořechy v medu
Mám ráda vůni jablek. Takových těch, co si je utrhnete ze sadu a voní jako čistá esence podzimu. Koš přesně takových jablek na mě čekal doma.Galette je vlastně jen křehké máslové těsto pokladené plátky jablek a upečené dozlatova.
Dýňový sirup
Dýňový sirup jsem použila na domácí latté a bylo to to nejlepší latté, co jsem kdy pila. A to i přes to, že mé baristické kvality jsou nulové. Chutnalo po lehce po dýni a voňavém koření.
Koláč s čokoládovou pěnou a chilli
Koláč s nadýchanou čokoládovou pěnou do deštivého podzimního počasí.
Tažený hruškový závin s kardamonem
V neděli jsme na trhu koupili podzimní jablka a hrušky a v za chvíli z nich byl tažený závin.
Křehké domácí housky
Jednoduchý recept na voňavé houstičky ke snídani, které se stejně tak dobře se hodí na domácí burgery.
Dýňový quiche s pražskou šunkou
Recept na dýňový quiche vznikl podle pravidla „co lednice dala“. Doma byla pečená dýně a trocha šunky, ani hladkou mouku už jsem nenašla a tak jsem vzala žitnou. Nakonec byla ta žitná mnohem lepší a quiche tak dobrý, že jsem ho zvládla upéct už dvakrát.
Čokoládové cupcakes s ostružinami
Čokoláda + cupcakes + ostružiny = dobrota převeliká.
Trnkový koláč do babího léta
Mám ráda podzim a doufám, že tady tím koláčem s trnkami a skořicí ho přivolám!
Smulpaj s borůvkami
Ve švédských lesích se to borůvkami jen hemží. A protože letos pořád prší, jsou obrovské. Prsty od nich mám neustále fialové a nejde to dolů. Ach, léto.
Švédsko na talíři.
Švédsko, krásná země, do které jsem se na tři letní týdny vydala, abych pořádně oprášila svou švédštinu. Nutno podotknout, že nám tu neustále prší a ono léto se tváří spíše jako podzim.
Ovesná kaše s morušemi
Bylo slunečné ráno, do pokoje mi skrz kytičkované záclony svítilo sluníčko a měla jsem strašlivý hlad. Den předtím jsme s bratrem očesali strom plný moruší a přemýšlela jsem, co s nimi. Jako správný student jsem toho doma moc neměla, ale ovesné vločky …
Brownies s lískovými oříšky a malinami
Když jsem přemýšlela, co zase upeču, přišlo mi na mysl, že doma určitě budeme mít maliny. Čekal jich tam na mě plný keř. A taky višně a rybíz a obrovské rudé třešně a všechno to přišlo do brownies. K tomu jsem přisypala trochu lískových oříšků, díky …
Levandulová panna cotta s medem
Recept na tuhle zvláštnost mi poradit kuchař v Bistru Franz, a jakmile jsem na zahradě naší tetičky objevila kvetoucí levandulový keř, osud této panna cotty byl zpečetěn.
Limonádování
Voda je základ našeho těla. Jenže pijte si pořád jen tu nedobrou brněnskou, ve které jde cítit samý chlór. Čas od času si proto namíchám něco jako limonádu. Jenže bez cukru. Je to spíš pak taková jemně ochucená voda s pár kostkami ledu, na léto ideální.
Tartaletky s vanilkovým krémem
Recept pochází z nádherné kuchařky Tartine, kterou mi můj milý loni přivezl z cesty Amerikou.
Listové těsto
Přiznám se vám, když jsem poprvé udělala svoje vlastní listové těsto a z něj pak ještě trubičky s bílkovým krémem, byla jsem na sebe neuvěřitelně pyšná a řekla jsem si, že už jsem velká holka.
Staň se Děvčetem u plotny!
Jak to tak vypadá, food blogy jsou v naší domovině prostě v kurzu. Kdo ten svůj ještě nemá, určitě si někdy povzdechl, že by ho také chtěl mít, ale že nemá na to čas či schopnosti. Pro takové z vás tu máme příležitost, jak stát v záři reflektorů mého …
Čokoládový Naked Cake
Poslední dobou cpu šeřík všude, kde to jen jde, škoda že už mi brzo odkvete.Dort jsem pekla pro mého muže a tlupu jeho přátel, a tak jsem se musela trochu předvést.
Děvče u plotny má své tašky!
Už je to nějaký ten čas zpátky, kdy jsem si koupila obyčejnou plátěnou tašku, černou barvu, modrou látku a pustila se do výroby své první tašky Děvče u plotny. Jenže taková obyčejná taška nic moc nevydržela, brzo se začala trhat a při každém praní …
Mousse au chocolat — čokoládová pěna
Nadýchaná a přitom hutná. Jemná a zároveň neuvěřitelně chuťově plná čokoládová pěna. Je velice sytá, takže porce stačí opravdu maličké.
Třené linecké
Dnešní recept jsem získala ne jednom z mých rekvalifikačních cukrářských kurzů. Tam se dělal z věci zvané tažný margarín (úplně se vám na to sbíhají sliny, co?). Já ho dělám z másla, protože to je rozdíl jako kočka a pes.
Hledá se provozovna. Zn. Pomůžete?
Udála se toho spousta od té doby, co jsem si jako dvacetiletá slečna začala psát blog o pečení. Blog je krajší, neb jsem si našla muže, který mi s ním pomohl. A taky mi ochotně pomáhá všechno sníst, ale to jen tak mezi námi.
Obláčkový čokoládový koláč s pomeranči a fialkami
Hm, co asi upeču, říkala jsem si tak včerejšího večera. Prošla jsem všechny časopisy, co mi doma ležely, a hledala jsem a hledala. Našla jsem tady ten krásný koláč v Apetitu a už jsme ho stačili půlku sníst.
Raw cake z kešu oříšků s jahodami a pistáciemi
Už dlouho jsem chtěla zkusit něco neobvyklého. Mám na mysli něco bez mouky, cukru a vajíček, něco veganského a raw a bio a homemade a tady je to všecko dohromady.
Brunch v Industra Coffee & švédské masové kuličky köttbullar
Jednou jsme si tak s mým milým řekli, že uvaříme nedělní brunch v Industra Coffee.
Mazariner - švédské mandlové koláčky
Mazariner jsou švédské koláčky s jemnou mandlovou náplní a cukrovou polevou. Své jméno nesou podle italského kardinála Julese Mazarina, který žil začátkem 17. století. Jak se však italský biskup dostal ke švédským koláčkům, je mi záhadou.