Pan Cuketka
Tacos al Pastor jak je dělá Alex Stupak
V jeho hospodě mi moc chutnaly, takže je to děsné lákadlo. Suroviny jsou trochu pruda (masa, uzené papriky, saly), ale myslím, že se dají při troše snahy sehnat i u nás. Jestli to zkusím, určitě dám vědět!
Nová inspirace na Prkýnku
KABOOM!!! Víc umami už to snad ani nejde :) Dušená kapusta a obří hřib na másle s tymiánem. Drobné kostičky v kapustě nejsou ze slaniny, je to pokrájená noha z hřibu! ;) #prkýnko
The Food Lab: Better Home Cooking Through Science
Téměř povinná četba pro letošek, která vyšla před týdnem. Tištěné a rozšířené pokračování rubriky The Food Lab , kterou na serveru Serious Eats vede J. Kenji López-Alt. Pokud jste zažraní do vaření a baví vás hlavně praktický evidence-based přístup, …
Engawa
Dostal jsem pár nadšených tipů, tak jsem vyrazil. V úterý večer tu ale bylo prázdno, ve vzduchu přepálený tuk a znuděná obsluha koukající do mobilu. Takže trochu strašidelné nastavení, to musíte uznat. Zkusili jsme sashimi (4 ks losos 140 Kč), gyozy …
San Carlo Malá Strana – Nejlepší neapolská pizza v Praze? Pátrání pokračuje
Hodně svérázný servis a to nemyslím v dobrém. K tomu dost obskurní prostředí (zděděné po restauraci Alchymist) jako z nějakého filmu (béčkový horor na starém italském zámku?). K průzkumům nových podniků to prostě patří a občas se to sejde. Člověka pak …
La Finestra in Cucina
Strašně dlouho jsem tu nebyl (že to ani nemám uložené jako návštěvu). Večer je to tu pořád pěkně rušné a s nadprůměrným servisem. V jídle spousta nápadů, skvělé víno (útrata ve dvou s dezerty a vínem pod 4 tis. Kč). Spoko, spoko... :)
Cash Only Bar
Pořád skvělá volba na neformální drink před večeří. Martini!
Řepný kvas aneb takové to podzimní bublání
Díky všem za tipy nakvašení. Nakonec jsem sezónu zahájil řepným kvasem á la Zkvašeno . Zatím jen tahle sedmička, na využití ale ještě čekají další tři kvasné zátky . Nudit se letos v zimě určitě nebudeme!
Američané jdou potravinovému odpadu po krku
Tamní ministerstvo zemědělství (a další organizace) včera vyhlásilo ambiciózní plán, který má snížit plýtvání potravinami o 50 % do roku 2030. Plán počítá s edukativní kampaní pro spotřebitele. Zahrnuje legislativní změny i tlak na všechny články …
Když je talíř málo cool
Už to tu jednou bylo , tohle best of je ale totální destrukce! Miska na psí žrádlo, gumák, umyvadlo? Ááá!
Sada na kvašení s kvasnou zátkou
Škoda, že to tu nikdo neprodává jako jednoduchý komplet. Plastová kvasná zátka na vodu a k tomu víčko s těsněním, které sedí na běžné české zavařovačky. Kvasné zátky samostatně k mání jsou, ale většinou s těsněním na demižon nebo větší nádobu. Takhle …
Pečené papriky s oháňkou á la Casa Mono
Jen si to tu odložím na později, protože po dočtení recenze na Casa Mono jsem na ně dostal neuvěřitelnou chuť!
Perfektní průmyslové rajče, které nikdo nechce
Dlouhé čtení pro fanoušky rajčat. O odrůdě, která v sobě odolnost vhodnou pro supermarkety a chuť tradičních rajčat. Proč je nikdo nechce?
Kuře v remosce
Rýmičky i nachlazení se můžou jít zahrabat a všichni marodi vás budou blahořečit. Moje nejoblíbenější a nejlenivější jídlo z remosky vůbec. Zvládnete ho vlastně i v situaci, kdy jste ten marod sám. Na dno dávám plátky brambor, cibuli a trochu mrkve. …
Co se stopkami z cuket? Sníst!
Jak na to poradí šéfkuchařka Gabrielle Hamilton.
Noma skončí v roce 2016
Co bude dál? Podle Redzepiho prý ještě větší výzva – v roce 2017 by chtěl v nové lokalitě otevřít restauraci urprostřed městské farmy. A krom toho upustil i náznak o otevření nového a méně formálního podniku v Kodani. WOW. René umí navnadit! :)
Mark Bittman končí s psaním
Jako kuchař popularizátor má můj obdiv, jako aktivista v politice okolo jídla už o něco méně. Inspirativní byl ale pro mně vždy a za to si ho opravdu cením – rozšířil mi obzory. A kam se vlastně Mark Bittman přesouvá? Do blíže nespecifikovaného …
Pražská barové scéna v New York Times
Evan Rail, novinář žijící v Praze, zase zaúřadoval. Skvělé zmapování barového boomu za posledních pět let.
Život se supermarkety, život bez nich
Pozvánka na konferenci o roli supermarketů v našem životě. Už zítra – 15. září v Hub Praha!
Systém obsluhy u amerických vs. australských kaváren
Dost zajímavý pohled zvenčí na moderní kávovou scénu. Aneb – buďme rádi za to, co ve zdejších kavárnách máme. V řadě ohledů jsme na tom o dost lépe než v zahraničí.
Nejrozšířenější potravina postavená na GMO technologii? Sýr!
Hledal jsem si teď něco o syřidlech kvůli nově otevřené vege sýrárně Vegsýr . Ano, opravdu takový žánr existuje a celé je to postavené na použití alternativního syřidla, které se získává extrakcí z kultivované plísně. Tradičně se živočišné syřidlo …
Boji proti plýtvání s jídlem fandím, ale...
Aneb uvažování spotřebitele pokrytce v kostce: 1) Když vidím v obchodě sekci se zlevněnými potravinami s prošlou trvanlivostí, považuji všechny zákazníky, kteří to kupují, za totální socky. 2) Pokud existuje technologie, která snižuje plýtvání …
V New Yorku se hlasuje o varování před solí
Zvažovaná vyhláška by po restauracích vyžadovala označení jídel, které v porci obsahují více než 2,3 g soli (což je denní doporučená dávka podle amerického úřadu FDA). Hmmm. Kontroverzní, asi to neprojde, ale tipuji, že bude podobných tlaků přibývat. …
Sladkosti z Praktiky
Fenyklový palmier a meruňkový šnek, aby se ten konec léta snášel snadněji. V Praktice umí nejen chleba, tak doufám, že je už stihli objevit. Já je mám přes půl města, ale snažíme se doma mít alespoň dva bochníky týdně. Ty sladkosti a posezení na místě …
Jak se napít whisky ve vesmíru?
No jo, mikrogravitace umí člověka pozlobit. A asi nejen při napití. Co třeba taková kocovina ve stavu beztíže? Úplná pohodka asi ne. Ale to jsem se zakecal. Ballantines opravdu zasponzorovala výrobu sklenice na whisky do vesmíru a docela na tom …