Čínská kuchařka - čínská …
Vepřová kýta s rybízem
400 g vepřové kýty 3 lžíce sádla 1 lžíce máčeného škrobu 100 g rybízového kompotu 1 hlávkový salát 1 lžíce vína šao-sing 1 hvězdička badyánu špetka wei-su sůl Na plátky krájenou vepřovou kýtu zastříkneme vínem, osolíme a promícháme s máčeným škrobem. Nech
Červený olej
Výborný dochucovací prostředek, který se používá jako stolní koření. 50 gramů celých sušených chilli papriček osmahneme krátce v 0,5 litrů horkého oleje a ihned odstavíme z ohně. Ještě do teplého oleje přimícháme 20 gramů jemně mletého chilli koření. Nech
Husa na česneku po S'-Čchuansku
400 g husího masa 150 g zelí 50 g bambusových výhonků 30 g máčených černých hub 1 paprikový lusk 2 stroužky česneku 3 lžíce sádla plátek zázvoru 1 vejce 1 lžička máčeného škrobu sůl 1 lžíce vína šao-sing 1 lžička sojové omáčky půl šálku vývaru 1 lžička oc
Kantonské maso
400 g svíčkové 1 lžíce máčeného škrobu 2 bílky půl lžičky soli 100 g čerstvého celeru 1 cibule 4 lžíce oleje Záliv: půl šálku studeného vývaru 3 lžíce sojové omáčky 2 lžíce vína šao-sing půl lžičky mletého pepře půl lžičky wei-su půl lžičky cukru 1 lžička
Kuře s kaštany
400 g kuřecího masa 2 bílky 1 lžička máčeného škrobu 50 g pórku 8-10 jedlých kaštanů badyán 3 lžíce vína šao-sing 2 lžičky včelího medu půl lžičky wei-su 2 lžíce sekaných ořechů Na kostičky nakrájené kuřecí maso smísíme s máčeným škrobem, bílkem a špetkou
Skleněný ananas
500 g ananasu 2 vejce 4 lžíce škrobu 2 lžíce vína šao-sing 8 zrnek anýzu 300 g cukru 1 lžička oleje tuk na smažení Na malé dílky krájený ananas dobře vysušíme v čistém ubrousku. Z vajec, škrobu a vína připravíme hustší, ale ještě tekuté těstíčko, ve které
Vepřové Kung-Pao
400 g vepřové kýty 1 vejce l lžička máčeného škrobu sůl 3 lžíce oleje 100 g loupaných pražených arašídů 8 chilli papriček Záliv: 2 lžíce sojové omáčky 1 lžíce vína šao-sing půl lžičky wei-su špetka cukru trochu vývaru škrob Na kostičky nakrájenou vepřovou
Kapr s karí kořením
200 g plátků kapra 1 bílek 1 lžíce máčeného škrobu sůl olej na smažení 1 cibule 100 g zeleného hrášku 1 lžička karí koření trochu vývaru 1 lžíce vína šao-sing 2 lžíce sádla půl lžičky wei-su sůl máčený škrob k zahuštění Vykostěného a kůže zbaveného kapra
Zázvorové maso
400 g svíčkové 1 vejce 1 lžička máčeného škrobu sůl 3 lžíce oleje 1 pórek 1 malá cibule 20 g zázvoru trochu vývaru 1 lžíce vína šao-sing půl lžičky weisu Odblaněné maso ze svíčkové nakrájíme na tenké plátky a promícháme s vejcem, máčeným škrobem, strouhan
Kapr se sladkokyselou omáčkou
150 g kapra olej na smažení 1 lžíce máčeného škrobu sůl Sladkokyselá omáčka 1 lžíce oleje stroužek česneku 1 lžíce sójové omáčky 1 lžíce octa drobně nakrájená cibule 1 lžíce cukru naběračka vývaru půl lžičky wei-su sůl špetka zázvoru máčený škrob k zahušt
Kapr Chung-šao
200 g očištěného kapra olej na opékání 2 lžíce sójové omáčky 3 lžíce vývaru 1 lžíce vína šao-sing 50 g šunky 50 g bambusových výhonků 50 g máčených černých hub 2 stroužky česneku špetka wei-su špetka cukru a strouhaného zázvoru Očištěnou a opranou porci k
Zázvorové maso
400 g svíčkové 1 vejce 1 lžička máčeného škrobu sůl 3 lžíce oleje 1 pórek 1 malá cibule 20 g zázvoru trochu vývaru 1 lžíce vína šao-sing půl lžičky weisu Odblaněné maso ze svíčkové nakrájíme na tenké plátky a promícháme s vejcem, máčeným škrobem, strouhan
Kapr se sladkokyselou omáčkou
150 g kapra olej na smažení 1 lžíce máčeného škrobu sůl Sladkokyselá omáčka 1 lžíce oleje stroužek česneku 1 lžíce sójové omáčky 1 lžíce octa drobně nakrájená cibule 1 lžíce cukru naběračka vývaru půl lžičky wei-su sůl špetka zázvoru máčený škrob k zahušt
Kapr Chung-šao
200 g očištěného kapra olej na opékání 2 lžíce sójové omáčky 3 lžíce vývaru 1 lžíce vína šao-sing 50 g šunky 50 g bambusových výhonků 50 g máčených černých hub 2 stroužky česneku špetka wei-su špetka cukru a strouhaného zázvoru Očištěnou a opranou porci k
Zázvorové maso
400 g svíčkové 1 vejce 1 lžička máčeného škrobu sůl 3 lžíce oleje 1 pórek 1 malá cibule 20 g zázvoru trochu vývaru 1 lžíce vína šao-sing půl lžičky weisu Odblaněné maso ze svíčkové nakrájíme na tenké plátky a promícháme s vejcem, máčeným škrobem, strouhan
Chop-suey z kuřete
400 g kuřete 4 lžíce oleje 1 vejce 1 cibule 1 menší pórek 50 g fazolí 50 g celeru 50 g žampiónů 50 g paprikových lusků 30 g vařených, na kostičky krájených brambor 2 stroužky česneku) 1 lžička červeného oleje 3 lžíce sójové omáčky 1 lžíce vína šao-sing šp
Kapr se sladkokyselou omáčkou
150 g kapra olej na smažení 1 lžíce máčeného škrobu sůl Sladkokyselá omáčka 1 lžíce oleje stroužek česneku 1 lžíce sójové omáčky 1 lžíce octa drobně nakrájená cibule 1 lžíce cukru naběračka vývaru půl lžičky wei-su sůl špetka zázvoru máčený škrob k zahušt
Plátky kapra Liu
200 g kapra 1 bílek 1 lžíce máčeného škrobu 3 lžíce oleje 1 pórek 4 stroužky česneku půl šálku vývaru 1 lžíce vína šao-sing sůl půl lžičky wei-su máčený škrob k zahuštění několik kapek oleje Kapra po délce rozpůlíme, vykostíme, stáhneme kůži a nakrájíme n
Mořská okurka CHAI-ŠENG
Mořská okurka (Trepang, sumýš) je oblíbenou specialitou čínské kuchyně. Na náš trh se dodává převážně v sušeném stavu, ale v asii je dostání také již jako polotovar přímo v nálevu. Chceme-li připravit pokrm ze sušených mořských okurek, je třeba začít s je
Kapr Chung-šao
200 g očištěného kapra olej na opékání 2 lžíce sójové omáčky 3 lžíce vývaru 1 lžíce vína šao-sing 50 g šunky 50 g bambusových výhonků 50 g máčených černých hub 2 stroužky česneku špetka wei-su špetka cukru a strouhaného zázvoru Očištěnou a opranou porci k
Chop-suey z kuřete
400 g kuřete 4 lžíce oleje 1 vejce 1 cibule 1 menší pórek 50 g fazolí 50 g celeru 50 g žampiónů 50 g paprikových lusků 30 g vařených, na kostičky krájených brambor 2 stroužky česneku) 1 lžička červeného oleje 3 lžíce sójové omáčky 1 lžíce vína šao-sing šp
Dračí oči s kuřetem
400 g kuřecího masa 3 lžíce sádla 2 lžíce vína šao-sing trochu soli a wei-su hvězdička badyánu 1 dl kompotové šťávy 150 g dračích očí 30 g loupaných pražených arašídů 2 bílky 1 lžička máčeného škrobu libovolné množství barevného kompotu na ozdobu Připraví
Kuře Kung-pao
400 g kuřecího masa 50 g loupaných pražených arašídů 1 vejce několik chilli papriček lžička máčeného škrobu 3 lžíce oleje Záliv: 2 lžíce sójové omáčky 1 lžíce vína šao-sing špetka cukru špetka soli špetka wei-su Vykostěné kuřecí maso, nakrájené na kostičk
Mořská okurka CHAI-ŠENG
Mořská okurka (Trepang, sumýš) je oblíbenou specialitou čínské kuchyně. Na náš trh se dodává převážně v sušeném stavu, ale v asii je dostání také již jako polotovar přímo v nálevu. Chceme-li připravit pokrm ze sušených mořských okurek, je třeba začít s je
Víno ŠAO-SING
Je to rýžové víno, které se svou chutí a zlatohnědou barvou podobá vínům chery. Jako nápoj se podává horké v čajových konvicích a nalévá se do porcelánových kalíšků. Při kuchyňské úpravě čínských jídel slouží jako přísada do mnoha pokrmů. V Číně se použív