Chutné zakousnutí - Články
Slíbené marokánky (Florentýnky) / Promised Biscotti Fiorentini
Marokánky jsou můj rodinný recept a nikdy u nás nechyběly na vánočním stole. A proč slíbené? Včera jsem jednomu mému kamarádovi slíbila recept. Tak tedy... tady je! "Biscotti Fiorentini" is my favourite family recipe and were always on our...
Irský pastýřský koláč
Moderní irská kuchyň zůstává věrná svým historickým kořenům. Používají se brambory, mrkev, pastinák, řepa, čerstvé nebo solené maso, konzervované hovězí, šunka, slanina, vepřové a skopové maso, mořské plody a ryby. Ale je toho mnohem víc...
Masové koule s rajčatovou omáčkou
Rychlý a snadný oběd nebo večeře Co budete potřebovat: Masové koule * 400 g kvalitní mleté vepřové maso * 1 cibule, jemně nasekaná * 1-2 stroužky česneku, jemně nastrouhaného * z 1 rohlíku strouhanka * 2 lžíce parmezánu, nastrouhaného...
Kuře se šafránem a bazalkou
Letně laděný, skvělý a lehoučký pokrm z Olivové kuchařky Do 2. září 2012 probíhá neodolatelná soutěž, kterou si nemohu nechat ujít. Tohle je to můj soutěžní recept, ale zasoutěžit si můžete i Vy! Podrobnosti najdete na Chutných stránkách s...
Meruňkový koláč plný mandlí
Tento meruňkový koláč můžete připravovat celý rok z konzervovaného ovoce, když nejsou čerstvé meruňky. Výsledek bude vždy výborný Co budete potřebovat: * 1 balení hotového a vyváleného listového těsta * 60g lupínků mandlí, lehce opečených...
Pečené kuře se slaninou a cibulí
Toto populární francouzské kuře dokonale kombinuje báječná chuť cibule a slaniny. Kuře se pomalu peče v troubě, a Vám zbude spoustu času na jiné věci. Co budete potřebovat: * 12 perlových nebo naložených cibulek * 60 g prorostlé slaniny bez...
Třešňový clafoutis
Jó třešně zrály, sladký třešně zrály... a jak to bude dál... Třešně už zrají a jejich sezóna je v plném proudu, ochutnejte tedy tento báječný, lehoučký a velmi snadný moučník. A můžete si při tom zazpívat píseň od Waldemara Matušky Jó třešně...
Irský koláč s jablečným vínem
Jablka jsou v Irsku domácí ovoce a jablečné víno bylo v Irsku už od nejstarších dob. Irsko má prosperující výrobu jablečného vína a pohled na jablečné sady v květu je povznášející. Koláče s jablky se tradičně podávájí na první jarní den - Saint...
Králík na hořčici
Králičí maso je oblíbené pro svou jemnost a šťavnatost a je dobře stravitelné. Bílé králičí maso obsahuje v porovnání s ostatními domácími zvířaty nejméně cholesterolu. Už staří Římané chovali divoké králíky a jejich maso považovali za pochoutku...
Gratinovaný bílý chřest
Chřest je báječná záležitost a já nechápu, proč jsem tak dlouho odolávala Co budete potřebovat: * svazek chřestu * 2 vejce * cca 130 ml 33% smetany ke šlehání * cca 80 g sýra na strouhání, 45% tuku * sůl a pepř * lístky šalvěje * 3...
Uzené se smetanovou omáčkou
Co budete potřebovat: * 1,30 vařeného uzeného, nakrájené asi na 6 mm plátky * 1 lžíce oleje * 2 lžíce másla * 150 ml vína Madeira, nebo portského * 2 lžíce koňaku * 2 lžíce francouzské hořčice smíchané s 1 lžící rajčatového protlaku a 2...
Malé vepřové roládky s delikátní omáčkou
Co budete potřebovat: * 4 vepřové řízky, (telecí, svíčková, krůtí nebo kuřecí) * 4 tenké plátky schwarzwaldské šunky * 8 větších čerstvých listů šalvěje * 1 lžíce másla * 1 olivového oleje * 3 lžíce Marsala * 150 ml šlehačky * 1 lžíce...
Gratinované brambory
Ve své knize Julia Child uvádí několik autentických verzí gratinovaných brambor. Jeden z nich, který upřednostňuje, je tenhle. Je velmi jednoduchý a velmi chutný. Hodí se k pečenému nebo grilovanému kuřeti, krůtímu nebo telecímu masu. Ale tyto...
Velikonoční věnec
Věnec nebo mazanec patří tradičně na velikonoční stůl. Nejstarší české kuchařské předpisy pocházejí z 15. a začátku 16. století. V křesťanském náboženství kulatý tvar velikonočního...
Pečené maso Julia Child
Ve většině francouzských receptů se používá vykoštěná kotleta, taky pro to, že má nejatraktivnější vzhled. Maso může být vykoštěné nebo s kostí. Co budete potřebovat: * 1 kg vepřové kotlety Marináda: * 2 lžičky soli * 1/4 lžičky čerstvě...
Kuřecí kousky pošírované v bílém víně, bylinkách a aromatické zelenině
Tento základní a velmi jednoduchý recept na pošírovaná kuřecí prsa, je ještě jednodušší, když držíte dietu s nulovým obsahem tuků. Zeleninu tak neopékejte na másle, ale vařte ji 15 minut v kuřecím vývaru. Pak přidejte kuřecí maso a víno. S máslem...
Baby kuřátka na bylinkovém másle
Lahodně jednoduchá variace na obyčejné pečené kuře. Čerstvé bylinky používejte podle toho, co máte po ruce a dejte stejné na máslovou omáčku Co budete potřebovat: * 2 jarní kuřata, každé o hmotnosti 440 gramů * 90 g másla, pokojové teploty...
St. Patrick´s Cupcakes
Téměř po celém světě se každý rok - 17. března - slaví nejšťastnější irský svátek - Saint Patrick's Day Oslavte i vy irský nejšťastnější den v roce a upečte irské mufiny nebo uvařte některá z...
Francouzské kuře se žampionovou omáčkou
Francouzské klasické kuřátko s houbovou omáčkou je snadný recept a plně uspokojí každého hosta. Recept můžete připravit tradiční, nebo s malými úpravami. Zkuste přidat do omáčky cibuli, houby, rajčata, nebo malou cibulku (perlovku) a uzenou...
Valentýn
Každého 14. února se téměř po celém světě dávají dárky. Jsou to sladkosti a květiny vyměňované mezi blízkými. To vše ve jménu svatého Valentýna. Ale kdo je ten tajemný svatý a kde se tato tradice vzala? Historie Valentýna a příběh svatého patrona...
Báječný čokoládový dort z červené řepy
Recept na čokoládový dort s řepou mne zaujal. Nikdy jsem nic podobného neochutnala a moje zvědavost mně nenechávala v klidu. Bylo rozhodnuto! Řepa čekala v chladničce a všechny ostatní ingredience byly po ruce. Takže jsem se pustila do pečení. A...
Rajčatová polévka
Rychlá domácí rajčatová polévka, na které si určitě pochutnáte Co budete potřebovat: * 1 menší cibule * 2 lžíce olivového oleje * oříšek másla * 420g loupaná, krájená rajčata v plechu * 1 mrkev * 1,5 l zeleninového vývaru, může být i voda...
Perníčky
Co budete potřebovat: * 450 g hladké mouky * 120 g moučkového cukru * 1 lžíce tmavého kakaa * 2 vejce * 100 g tekutého medu * 50 rozpuštěného másla * 1 lžička perníkového koření (směs) * 1 lžička jedlé sody * 150 g švestkových povidel...
Musaka netradičně
Co budete potřebovat: * 600g mletého drůbežího masa (ze stehen) * 1 střední pórek, světlá část * 2 lžíce olivového oleje * 1 lilek - asi 300g * 5-6 středních brambor * 2-3 rajčata * 150g sýr na strouhání * sůl a čerstvě namletý pepř...
Hrachová polévka
Klasická česká a chutná hrachová polévka s velmi malým obsahem tuku. Doufám, že vás polévka nadchne a překvapí jednoduchost její přípravy. Co budete potřebovat: * 400g sušeného hrachu * 1,5 litru vývaru * 1 mrkev * 1/2 menšího celeru * 1...
Steak z Dublinu
Co budete potřebovat: * 2 silné řezy ze svíčkové * 1 lžíce másla * několik kapek olivového oleje * 30 ml irské whisky * 150 ml smetany * mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř Jak na to: Rozehřejte grilovací nebo těžkou pánev a když je...
Irsko a potraviny
Co mohou sníst návštěvníci Irska Určitě brambory, stejně jako těstoviny v Itálii. Ale je toho víc, mnohem víc. Jsou to čerstvé ryby ulovené v čistých vodách Atlantiku kolem irského pobřeží, trávou krmený dobytek hovězího a jehněčího masa, uzené...
Colcannon - Irská bramborová kaše s kapustou
Tradiční irská kuchyně je jednoduchá a chutná. Stojí za to ochutnat ještě Guláš z Dublinu a Kuřecí konfit <http://alenkyfood.blog.cz/1104/kureci-konfit-s-cockou-na-rozmarynu...
Legendární jablečný koláč z Normandie
Normandie je dobře známá pro svá jablka, v kuchyni se toto ovoce používá jak na sladké, tak i slané pokrmy. Jablka se používají na výrobu jablečného vína Cider a jablečné brandy Calvados. Zbytek jablek často používají na tento jednoduchý, ale...
Kuřecí řízky s pikantní zeleninou a žampiony
Rychlý, pikantní a chutný oběd nebo večeře, se kterým se určitě zavděčíte a přitom budete hned hotovi. Co budete potřebovat: * 2x kuřecí prsa * sůl * pepř * 2 polévkové lžíce oleje * 1 lžíce oleje * 60g uzeného bůčku * 6 žampionů * 2...