Vilemínino zátiší

Všednodenní vaření v únoru aneb Postní období - čas odlehčování

Ti. co věří na jarní očistu organismu, mají teď nejlepší dobu: od Popeleční středy do Velkého pátku v souladu se sezónou i křesťanskou tradicí. Většině z nás nezaškodí trochu či více se v jídle aspoň dočasně omezit.

Když je málo času...

...tak sebou musíte hodit. Nejvíc toho "nadělám" za první dvě hodiny prací "vědnom kole", pak už to jde s přestávkama. Zrovna dneska jsem ale se sebou byla docela spokojená. Když ručičky ukazovaly deset hodin, měla jsem už v troubě …


Leden: křest a další tipy, co vařit

SLÍBENÉ FOTKY K RECEPTŮM ZDE (Galerie) Leden tempo nezpomaluje, minulý týden toho byl dokladem. Na všech frontách mám napilno, i na té s vařením. Pro inspirace koukněte na konec článku, ale...

Všednodenní vaření v lednu

Všichni ti mnozí, co se o svátcích nedobře přejedli, již snad své asketické vize přehodnotili a budou se teď stravovat v souladu s ročním obdobím: po Třech králích následuje období masopustní <http://vilemina.blog.cz/0902/masopust-masopust-jen-mne...


KŘEST Zatraceného kysela

KŘEST SE KONÁ 14. LEDNA V 18 HODIN V MĚSTSKÉ KNIHOVNĚ NA MARIÁNSKÉM NÁMĚSTÍ, PRAHA 1 (HALA VLEVO-SMĚREM DO VALENTINSKÉ). PŘIJĎTE SE SEZNÁMIT S KNÍŽKOU I NĚKOLIKA DOBOVÝMI RECEPTY. KŘTÍT BUDE PATRICIE STROUHALOVÁ, ROVNĚŽ MILOVNICE KYSELA. Více v...

Adventní menu pro návštěvu

Jak se praví ve starých kuchařkách, postní doba není pro pořádání hostin vhodná a připravujeme je opravdu jen v nutném případě...(viz e-knihy Domácí rádci , ). Ovšem dle současných...


Všednodenní vaření v prosinci

Po podzimním hodování by mohl být prosinec postně odlehčený, abychom se přichystali na Vánoce. V mojí staré Retišce je oddíl postních jídel: hodně různých ryb, raci, žáby i šneci, houby, vejce, polévky z luštěnin, zelí, hub a brambor. Koblihy a...

Knížka Zatracené kyselo je na světě!

Oznamuji všem, kteří na to již nějakou dobu čekají: MOJE DRUHÁ KNIHA ZATRACENÉ KYSELO VYŠLA! KŘEST SE KONÁ 14. LEDNA V 18 HODIN V MĚSTSKÉ KNIHOVNĚ NA MARIÁNSKÉM NÁMĚSTÍ, PRAHA 1 (HALA VLEVO-SMĚREM DO VALENTINSKÉ). PŘIJĎTE SE SEZNÁMIT S KNÍŽKOU...


Jaký byl Restaurant Day

Minulá sobota dovršila dlouhé chystání a organizování kolem RD v knihovně. Pozvat všechny kuchaře a domluvit se s nimi byla ta zábavnější část příprav.

Všednodenní vaření v listopadu

Doteď jste se jistě dostatečně inspirovali svatomartinskými tradicemi a nejméně dva víkendy (pěkně se nám to posvícení roztáhlo) jste mohli péci a pojídat husy a kachny na mnoho způsobů, vařit kaldouny a dopřávat si i tradiční pečivo - podkovy a...


Jak udělat bác...

Tedy upekla jsem bác, též báč, kramflek či vošouch. Byl to zas jeden z mých dávných restů.

Zvláštní smutek citronového koláče a něco navíc

Ten zajímavý název patří knížce , která se mi dost líbila, a to minimálně do tří čtvrtin...


Večer v kuchyni

Už to slyším: Ještě večer vařit, to už chci mít konečně klid, nedělat nic... Ale za sebe musí říct, že taková hodinka a půl, (maximálně dvě) věnovaná po večeři přípravám jídla na další dny, se mi zdá velmi užitečná a může to být i docela příjemně...

Další české menu

Když přijede kamarádka ze zahraničí s celou rodinou (letos byli jen 4 a bydleli v hotelu, do bytu by se nevešli), zvu je na české menu. Kachnu, kolena, guláše i svíčkovou dostanou v každé hospodě, a tak hledám něco jinačího, přesto typického.


Zatracené kyselo

Na nový článek hledám pořád čas a síly, ale mám solidní výmluvu: dělala jsem korektury své další knížky Zatracené kyselo a nějaké práce kolem mě ještě čekají.


Všednodenní vaření v září

Počasí se už zklidnilo, a tak se dá trochu normálněji i vařit. Nechci zveřejňovat jen nové a náročnější recepty, ale představovat i běžnou kuchyni, vždyť Co vařit? je nejčastější otázka, jakou slýchám, ne na speciality.

Procházka od Masaryčky do Petrské čtvrti

Chtěla jsem jednu přítelkyni vzít na dobré kafe - a sama se taky konečně podívat do kavárny EMA.


Jednoduché narozeniny a Café 8

Představovala jsem si, že k narozeninám (nekulatým, jde spíš o setkání) by bylo pěkné někam zajít, nic nechystat, jen se pobavit - no jo, no, probrali jsme s osobami blízkými různé možnosti, a když jsem shrnula svoje požadavky, vyšlo z toho, že...

Vzpomínka na dovolenou

Letos jsme si hlavní dovolenou vybrali v podivnou dobu - jeden týden jsem nevylezla z kalhot a dlouhého rukávu, druhý jsem řešila, co všechno si neobléknout, tedy vynechat.


Sever

Z dusného a rozehřátého města jsem toužila dostat se na vzduch, čerstvý, příjemný, inu: v sobotu ještě nic moc, ale zas jsem konečně vlezla do nejoblíbnější přehrady. Odpolední deštík jsem vítala radostně, však se do večera ještě vybralo, a tak k...

Co s tím vedrem uděláme?

Už to vypadá, že se vedra jen tak nezbavíme, krom pořádné klimatizace už asi není moc možností, jak mu uniknout...


3 K - králík, clafoutis, kritika a letní tipy navrch

O tom, co jsem uvařila, se mi nejlíp píše bezprotředně po akci, dokud ještě mám na jazyku ty správné chutě a dokud si taky pamatuju, co a jak za sebou jsem dělala...tak mě to baví. Namíchaná všehochuť, jak ji žiju.

Fazole s vejci jinak... a taky jahody

Znáte to: když vás vaření a pečení baví, najdete nějaký zajímavý recept, někde ochutnáte, okouzlí vás obrázek na Pinterestu nebo na vás jukne na FB. Umíníte si, že ho co nejdřív vyzkoušíte. A jaksi stále není čas, příležitost, musíte péci něco...


Kavárna o Muzejní noci-fotoreport

Navazuji na předchozí článek: byla to dřina, ale kavárna měla úspěch.

Kavárna o Muzejní noci

Všímáte si, jak postupně jídlo a jeho příprava nabývá na popularitě a stává se neodmyslitelnou a rovnoprávnou součástí rozličných programů a akcí? Už nejsou jen spešl eventy pro foodlovery, ale jako samostatná atrakce je nějaké zajímavé jídlo...


Sezónní tipy do kuchyně

Čas omáček a pečeného masa v závislosti na počasí v mé kuchyni ustává. Čerstvá zelenina a lehčí pokrmy se nabízejí samy. Kdo stále tápe, co vařit den za dnem, najde inspirace od mé plotny níže.

Krupicová pěna a ještě něco z RD

Slíbila jsem dosti lidem, že uveřejním recept na krupicovou pěnu, válečnou náhradu šlehačky. A taky že přidám něco ze zákulisí našeho Restaurant Day.


Restaurant Day - uvařeno a snědeno

Tentokrát jsem s kamarádkami knihovnicemi připravila Restaurant Day na dvou místech. Knihovna Hradčany na Pohořelci nabídla zahradu na exkluzivním místě a hlavní budova na Mariánském náměstí taky nechtěla zůstat stranou... Počasí bylo překrásné, a...

Artyčok-zelenina inspirativní, leč málo výtěžná

Už při pohledu na velkou šupinatou palici artyčoku se snad každému vybaví představa nějakého klasického holandského zátiší. Opravdu ho tam často najdeme. Fotka si přímo říkala aspoň o náznak dobové atmosféry...


Jste zde: ~ Apetitus.cz ~ Seznam zdrojů ~ Vilemínino zátiší

Informace o zdroji

Domovská stránka
http://vilemina.blog.cz/

RSS export
http://vilemina.blog.cz/rss-kanal/prehled-clanku

Systémové informace

ID: 85

Jmenné ID: vilemina

Články ručně přidává správce systému: NE

Články jsou schvalovány správcem: NE

Titulek zdroje stahován z RSS exportu: NE

RSS export je lineární: ANO

Kontrola aktuálnosti proběhla: dnes 08:31

Návratový kód: HTTP 200

RSS export naposledy zpracován: dnes 08:31

Kontrola aktuálnosti naplánována na: dnes 09:01