Vilemínino zátiší

Moučníky z bramborových těst

Tak nějak se tím vždy povrhovalo, že těsto nastavené bramborem je moc laciné, chudé, válečné. Z domova to neznám. Jenže když už jsem pekla moučníky s jinou zeleninou, došlo i na brambory. Receptů s nimi existuje plno, tak jsem si vybrala a...

U snědeného krámu aneb vydařený Restaurant Day

Tak už jsem po RD umyla všechny užitečné nádoby, spočítala kasu, umístila fotky na FB, přečetla pár reakcí...a je čas na bilancování.


Menu Vilemínina zátiší na RD v MKP

Už se nám všem blíží další Restaurant Day - pro myšlenku, že i knihovna může být nečekaným a zajímavým místem na mapě jednodenních restaurací, se mi podařilo získat náš vrcholový management. Chcete vědět, čím? Vcelku racionální argumenty jsem...

Želé z vína

Zavařovat se dá různě. I elegantně. Na letošní podzim jsem si schovala nápad na želé či rosol z červeného vína. Že ho zkusím, až bude nějaké období bez vhodných plodin, což u mě zrovna nastalo.


Zas ta věčná otázka: Co budeš vařit?

Však víte, každý shání nápady, co den za dnem vařit, aby to nebylo pracné, drahé a strávníci to jedli.

Kypření těsta

Taky jste se někdy divili, proč v některých receptech se používá "prdopeč" a v jiných soda nebo jejich kombinace?


Džin vypuštěn - Vilemína na FB

Tak tak, leta jsem odolávala, ale nyní už hlavně kvůli pořádané akci - Restaurant Day v Městské knihovně a kvůli dalším událostem, jako bude za necelý rok vydání...

Babí léto se zeleninovou zmrzlinou

Podzim hýří zeleninou ve všech barvách a chutích, občas se udělá nečekané teplo - babí léto svatováclavské i terieziánské máme ještě před sebou, tak bych řekla, že zmrzlinový zeleninový dezert by k němu mohl tak akorát ladit.


Vaření pro jednoho znovu

Po článku o zeleninových moučnících se nyní hodně čtou i recepty s červenou řepou, to mě těší, pracuju už na dalších variantách! Aktuálně jsem se zaměřila na vaření pro jednoho, které jsem představila v Dámském klubu. <http://www.mlp.cz/cz...

Musaka

Ta v Řecku mi chutnala, i když to bylo na různých ostrovech, navrch s vysokou jogurtovo-sýrovo-vaječnou vrstvou, krásně zapečenou. Jinde to nebylo ono.


Zelenina v dezertech: cuketové brownies

Přemýšlím, zda je to dobrý nápad, takové moučníčky a sladkosti ze zeleniny. Pár tipů mám už nashromážděno i vyzkoušeno (mrkev, dýně), ale ráda bych zjistila, jestli připadají vtipné i někomu jinému.

Nezapomněli jste na srpnový Restaurant Day? Už 17. 8.!

Ptáte se, co to je? Festival jídla, který vznikl mezi mladými v Helsinkách a šíří se do celého světa. Na nejneobvyklejších i běžných místech si může ten den otevřít svou jednodenní restauraci, bistro, cukrárnu či občerstvení každý.Foodies, tedyy...


Teplé nápoje doma

Udělalo se nám deštivo, tak šálek kávy či čaje přijde vhod. Téma mám rozepsané již déle, jak vyplývá z článků o kávě zde a zde <http://www.tradicnirecepty...

Letní poločas

Dusno převládá a mozek mi moc nepracuje, přikazuje tělu odpočívat a potom zase odpočívat. No jo, dobrý, ale jíst se chce i tak a jen nějaký chleba s něčím a syrové bejlí se celý den jíst nedá, nemusí to být nutně teplé, jenže uvařit se jídlo musí...


Letní vaření pro děti a s dětmi

Nejen rodiče, ale i babičky a tetičky, prababičky a pratetičky se v rodinách zapojují do letního hlídání dětí, nejčastěji ve věku od školky do doby, než teens začnou dávat přednost jiné společnosti.

Od ořechu k rybízové čokoládě se zastávkou na Dvojce

Letos jsem si začala s myšlenkou na zavařování pohrávat kolem svatého Jána, když jsem si umanula vyzkoušet naložené černé ořechy jako kompot, ne v alkoholu. Nejprve jsem neměla...


Lehké zmrzliny doma

Podle předpovědi počasí spěchám, abych tipy do horka předložila včas. Řekla bych, že zmrzlina, aby osvěžila, nemůže být ani moc tučná, ani moc sladká, spíše ve všech směrech light. Nejsnazší řešení? Udělat si ji doma, jak jinak.

Podle starých kuchařek

Myslíte, že se dá vařit podle historických kuchařek? Máte nějakou starší doma? Bývaly v rodinách uchovávány Sandtnerky nebo Kejřky, vydávané od začátku 20. století do 30. let. Podle těch se řada jídel vařit dá, však i novější kuchařky z nich...


Slunovrat a svatojánská noc v kuchyni

Jaro přechází do léta, za pár dnů je nejdelší den, oslavy slunovratu i předvečer svatojánský, tedy dny tradičně plné kouzel a příležitostí k bujarým zábavám i všelijakému milostnému čarování, jak napovídá Sen noci svatojánské i balada o lesní...

Kost s dírou a nádivka naruby

Ovšemže myslím osso buco, ale ta moje kost byla z dospělého býka, ne z telecího. Nabízeli ji jako kližku, jíž tedy ve skutečnosti je, ale nařezaná napříč na silné plátky i s morkovou kostí. Neodolala jsem.


Pull Apart Bread

Tedy trhací chléb či buchta - zas jedno téma pro zábavné a hravé pečení i pojídání. Tenhle anglosaský vynález od původního receptu ušel pěkný kus cesty za zjednodušením, místy až úsměvným, aspoň jak se zdá mně. Pro další inspiraci klikněte sem...

Vaření pro jednoho

Dostala jsem pozvání do Dobrého rána ČT2, abych ukázala nějaké tipy na vaření pro jednoho. Měla jsem za sebou právě velké akce, kde naopak jsem vařila hodně porcí, a tak to byl...


Jak jsem četla i vařila podle e-kuchařek na Světě knihy

Slíbila jsem ten článek návštěvníkům u obou akcí, vaření podle e-kuchařek i čtení z Cukru na nitku ve stánku blog iDNES, protože zejména důlkové koláčky dle Retyšky měly zcela famózní úspěch. Zatím je mám jen na téhle jedné fotce.

Vilemína zve na Svět knihy

V sobotu 17. května od 10 do 11 hodin budu vařit podle e-kuchařek ve festivalové kuchyni. Potkat mě můžete hned ve foyeru Průmyslového paláce.


Jarní série

JARO = ZELENINA Tedy, ne že by už rostla jako blázen, ale něco se najít dá, co už nově narostlo v zemích méně vzdálených než Afrika.

Jarní mandlový dort

O jarním dortu jsem se už zmiňovala a slíbila jsem si, že ho ještě do Velikonoc "dám". Včera jsem to nestihla, jak se dočtete níže.


Jarní novoročí čili Velikonoce

Už je to neodvratné - největší svátky máme na dohled. Okna jsou umyta, to jsem mohla sledovat v okolí už před několika týdny. Domácnosti patrně též budou pečlivěji vycíděny, jak se na jarní novoročí patří - smyslem lidových zvyků je to stejné...

Jak houska na krámě

To se snadno řekne, a ještě míň to znamená, prostě běžná věc. Ale je opravdu tak snadné, jak úsloví napovídá, upéci dobré houstičky?


Pár jídel všedního předjarního dne

Postní období je v plném proudu, k tomu jarní počasí i s pěknými výkyvy teplot a potřebným deštěm. Konečně to zas po letech vypadá na normálnější jaro, ne na náhlý skok ze zimy rovnou do léta. Už se dá i nějaké to mladé lupení pohledat. K tomu...

Pozvánka - výstava kuchařek

Ještě je celý týden na výstavu i pár zajímavých přednášek, dozvěděla jsem až se zpožděním. Plakát se mi moc líbí, tak předávám...


Jste zde: ~ Apetitus.cz ~ Seznam zdrojů ~ Vilemínino zátiší

Informace o zdroji

Domovská stránka
http://vilemina.blog.cz/

RSS export
http://vilemina.blog.cz/rss-kanal/prehled-clanku

Systémové informace

ID: 85

Jmenné ID: vilemina

Články ručně přidává správce systému: NE

Články jsou schvalovány správcem: NE

Titulek zdroje stahován z RSS exportu: NE

RSS export je lineární: ANO

Kontrola aktuálnosti proběhla: dnes 05:31

Návratový kód: HTTP 200

RSS export naposledy zpracován: dnes 05:31

Kontrola aktuálnosti naplánována na: dnes 06:01