Vilemínino zátiší

Narozeniny v zahradě

Jako Lev samozřejmě miluju oslavy, a tak jsou-li okolnosti příznivé, ráda je uspořádám. Pro jiné i pro sebe, vždyť v tom případě to je jednou za deset let.

Všednodenní víceboj letní

V úterý jsem měla na vaření čas asi od pěti hodin. Navymýšlela jsem si toho dost: chleba, švestkové knedlíky a holanďany, ode všeho více porcí.


Polévka z ředkvičkové natě: zdravě, levně, chutně!

Polévkám moc nedám, nejsem na ně totiž z dětství moc navyklá, u nás se moc často nevařily. A zvyk zkrátka přetrvává, i když občas si nějakou dám.

Vaření do kouta

Moje pomoc snašce v šestinedělí představovala vzhledem ke všem okolnostem vaření pro mladou rodinu tak po dobu čtyř týdnů, podle času jsem uchystala pokrmy na přání i jiné a doručila. Nebylo to kompletní stravování, jen ta pracnější jídla. A taky...


Crazy Cake - moučník z doby Velké krize

Cože? Bez vajec, bez másla, bez mléka? A dobrá buchta? Jen pár ingrediencí? Tak jednoduché? A navíc s příběhem?

Kuchyně doby Karla IV.

Impulzem, abych si se středověkým jídlem začala, byla možnost podávat o Muzejní noci v MKP nějaká dobová jídla. Vloni jsme tam s dalšími nadšeci do vaření zřídili prvorepublikovou kavárnu, letos se přímo nabízela nějaká krčma.


Dumlíkačka

Znáte tuřín čili dumlík čili kvačku? Patří ke starobylým druhům zeleniny, i v našich krajích se pěstoval už od pradávna a v podhorských oblastech byl kdysi spolu se zelím hlavní zeleninou ještě před bramborami. Je nejbližší vodnici. Roste i v...

Aktualizováno: Vilemína live v červnu=kuchyně středověku

Času se mi nedostává, tak přidávám k článku aspoň pár fotek ze sobotní noci, moc fotit jsme nikdo nestihli, jen před začátkem - zájem o středověká jídla byl enormní. Pivo dle starého receptu na ochutnávku byl dobrý tah. I naučné tabule si...


Jaký byl RD...

...za exkluzivního počasí a v exkluzivním prostředí, v zahradě na rohu Pohořelce a Loretánského náměstí, to nemohlo nedopadnout. Pár fotek pro ilustraci, více na facebooku.

Přijďte na Restaurant Day! V sobotu 21. 5. 16

Kdo ještě nezaregistroval, že se tuto sobotu koná Restaurant Day, jednodenní festival amatérských pop-up restaurací? Nejen Vilemínino zátiší, ale ještě asi deset dalších stánků nabídne doma vyrobené lahůdky v zahradě knihovny na Hradčanech...


Jak se žilo v městě na Severu

U příležitosti Světu knihy přidávám ukázku ze Zatraceného kysela o tom, jak se žilo v 80. letech na Severu...když je to téma severské literatury :)

Pozvánky na květnová setkání s Vilemínou

Tento týden je SVĚT KNIHY, tam letos nebudu, ale svoji druhou knížku představím v Husově knihovně v Modřanech již zítra 11. května na autorském čtení od šesti hodin. Jelikož se...


Kváskový chléb jednoduše

Taky vám připadají všechny ty rady překombinované a složité? Žádný strach, vždyť chleba je jen mouka a voda! A trochu práce. Lidstvo ho peče už od pravěku, tak to přece nemůže být taková věda.

Bylinková polévka od Retyšky

Je to jednoduchý recept, který ve své době, kdy se vařil průběžně nějaký vývar z odřezků a zbytků masa a zeleniny, nebyl problém připravit.


Vzpomínka výletní

Na jarní dálkový pochod kolem města jsem se vypravi- la s dítkem asi rok a půl starým, ještě v hlubokém kočá- ře. Dlouho jsem přemlouvala muže, abychom šli - vždyť jsme si před svatbou slibovali, že do přírody budeme jez- dit pořád, tady poznáme...

Vtipné recepty z pár surovin

Téma je to úplně aprílové! Někdy se objeví tak podivně jednoduchý recept, že ho musím zkusit. Jednoduchý tak, že ani na článek nevydá. Ještěže se mi jich zrovna sešlo víc. A všechno bezlepek, pokud je to pro vás důležité. Kardinální otázka: bude...


Pašijový týden v kuchyni

Najednou nevím, který článek mám psát dřív. Všechno určitě nestihnu - rozepsané Domácí produkty nebo Bylinková polévka budou muset chvíli počkat, abych stihla aspoň ten pašijový týden. Při pátrání po tradicích v kuchyni jsem vyšťourala i méně...

Kaštany

Jedlé kaštany mi v dětství ukazovali jako vzácnost, pár stromů po Praze rostlo. Ale nepamatuju, že bychom je někdy sbírali, spíš to bylo v době květu.


Vilemína LIVE v březnu

Zajímá vás, jak ve skutečnosti vařím, zda lichotivě nafocené pokrmy jsou i dobré? Můžete maličko ochutnat, v březnu se sešlo několik příležitostí:

Jiný dort z červené řepy a nenarozeninová večeře

"Tak takovéhle neslavení narozenin se mi líbí," pravila matka (87), když zvedala sklenku s růžovým sektem. Pozvání na večeři s mladými přijala, ale sama slavit nechtěla, tedy přelož si: nechtělo se jí nic chystat, vymýšlet, shánět, uklízet …


Všednodenní vaření v únoru aneb Postní období - čas odlehčování

Ti. co věří na jarní očistu organismu, mají teď nejlepší dobu: od Popeleční středy do Velkého pátku v souladu se sezónou i křesťanskou tradicí. Většině z nás nezaškodí trochu či více se v jídle aspoň dočasně omezit.

Když je málo času...

...tak sebou musíte hodit. Nejvíc toho "nadělám" za první dvě hodiny prací "vědnom kole", pak už to jde s přestávkama. Zrovna dneska jsem ale se sebou byla docela spokojená. Když ručičky ukazovaly deset hodin, měla jsem už v troubě …


Leden: křest a další tipy, co vařit

SLÍBENÉ FOTKY K RECEPTŮM ZDE (Galerie) Leden tempo nezpomaluje, minulý týden toho byl dokladem. Na všech frontách mám napilno, i na té s vařením. Pro inspirace koukněte na konec článku, ale...

Všednodenní vaření v lednu

Všichni ti mnozí, co se o svátcích nedobře přejedli, již snad své asketické vize přehodnotili a budou se teď stravovat v souladu s ročním obdobím: po Třech králích následuje období masopustní <http://vilemina.blog.cz/0902/masopust-masopust-jen-mne...


KŘEST Zatraceného kysela

KŘEST SE KONÁ 14. LEDNA V 18 HODIN V MĚSTSKÉ KNIHOVNĚ NA MARIÁNSKÉM NÁMĚSTÍ, PRAHA 1 (HALA VLEVO-SMĚREM DO VALENTINSKÉ). PŘIJĎTE SE SEZNÁMIT S KNÍŽKOU I NĚKOLIKA DOBOVÝMI RECEPTY. KŘTÍT BUDE PATRICIE STROUHALOVÁ, ROVNĚŽ MILOVNICE KYSELA. Více v...

Adventní menu pro návštěvu

Jak se praví ve starých kuchařkách, postní doba není pro pořádání hostin vhodná a připravujeme je opravdu jen v nutném případě...(viz e-knihy Domácí rádci , ). Ovšem dle současných...


Všednodenní vaření v prosinci

Po podzimním hodování by mohl být prosinec postně odlehčený, abychom se přichystali na Vánoce. V mojí staré Retišce je oddíl postních jídel: hodně různých ryb, raci, žáby i šneci, houby, vejce, polévky z luštěnin, zelí, hub a brambor. Koblihy a...

Knížka Zatracené kyselo je na světě!

Oznamuji všem, kteří na to již nějakou dobu čekají: MOJE DRUHÁ KNIHA ZATRACENÉ KYSELO VYŠLA! KŘEST SE KONÁ 14. LEDNA V 18 HODIN V MĚSTSKÉ KNIHOVNĚ NA MARIÁNSKÉM NÁMĚSTÍ, PRAHA 1 (HALA VLEVO-SMĚREM DO VALENTINSKÉ). PŘIJĎTE SE SEZNÁMIT S KNÍŽKOU...


Jaký byl Restaurant Day

Minulá sobota dovršila dlouhé chystání a organizování kolem RD v knihovně. Pozvat všechny kuchaře a domluvit se s nimi byla ta zábavnější část příprav.

Všednodenní vaření v listopadu

Doteď jste se jistě dostatečně inspirovali svatomartinskými tradicemi a nejméně dva víkendy (pěkně se nám to posvícení roztáhlo) jste mohli péci a pojídat husy a kachny na mnoho způsobů, vařit kaldouny a dopřávat si i tradiční pečivo - podkovy a...


Jste zde: ~ Apetitus.cz ~ Seznam zdrojů ~ Vilemínino zátiší

Informace o zdroji

Domovská stránka
http://vilemina.blog.cz/

RSS export
http://vilemina.blog.cz/rss-kanal/prehled-clanku

Systémové informace

ID: 85

Jmenné ID: vilemina

Články ručně přidává správce systému: NE

Články jsou schvalovány správcem: NE

Titulek zdroje stahován z RSS exportu: NE

RSS export je lineární: ANO

Kontrola aktuálnosti proběhla: dnes 01:16

Návratový kód: HTTP 200

RSS export naposledy zpracován: dnes 01:16

Kontrola aktuálnosti naplánována na: dnes 01:46