Vilemínino zátiší - Články

Vaření k ukrácení chvíle

Nejčastěji hledané jsou recepty snadné a rychlé. Ovšem situace teď vysloveně nahrává receptům složitějším a klidně i zdlouhavým, aby vyplnily čas trochu smysluplným způsobem. Je i dost času na vyhledávání a porovnávání receptů, sama nejradši...

Doba koronová

Opět se můžu začít ozývat, i když stále mám sezení omezené. A do toho ještě pandemie...


Kiš (quiche) bez těsta

Sladkých těst jsme si o svátcích užili dost, a tak jsem pro návštěvu připravila něco menšího slaného - kiš bez těsta.

Jeden recept, ale dvě různá jídla

Svátky, masopust a zimní období vůbec si žádají i pořádné jídlo z masa.


Cukroví: jeden zcestný recept a jeden šikovný

Cukroví se nabízí nepřeberně druhů, ale hodně receptů se opakuje a všelijaké variace nemají většinou vliv na výslednou chuť...tedy krom "zaručených nejlepších a jako od babičky" margarinových těst, pudinkových krémů anebo dalších náhražek.


Vánoční poleno

Na loňský advent jsem měla připravený velmi snadný recept na vánoční poleno, ale pak se jich vyrojilo všude tolik, že mě to odradilo přidávat další, tak se hodí letos, vždyť je to francouzská klasika.

Napečeno ode všeho

Píšu zatepla, jak jsem si zapekla:) To se tak někdy sejde, ani to jeden neplánuje.


Příspěvek k rozumnému stravování

Ráda se podělím o rozhovor s odborníkem, Ing. Danou Gabrovskou, Ph.D., výzkumnicí z Potravinářské komory ČR. Mírně zkráceno.

Galantina

"Jak se dělá galantina z krůty?" "Stejně jako z kachny, ale pozor, změna: z krůty!" To přece my pamětníci Š+G známe. Leta jsme nad tím doma my ženské dumaly, matka to nejasně komentovala poznámkou, že je to jako taková nádivka, …


"Takový UHO..." aneb retrosérie

Doma není nikdo prorokem, a tak muž se zábleskem nostalgie čas od času vzpomíná na ta obyčejná, převážně nedobrá a samozřejmě i ledabyle a bez zájmu uvařená jídla z jídelny, z dob, kdy se suroviny přece jen dost lišily od těch dnešních. Ne že by...

Patizonové brownies

Patizon je druh tykve, tak se taky na podzim hodí, i když není tak využíván jako oranžové dýně. Dušičkové recepty nejsou moc pestré, to ty halloweenské ano a jen kvůli nim by mě to bavilo. Není to sice svátek domácí, ale někde v pradávnu má...


Podzim? Maso 5x jinak.

Už se dělá chladněji, a tak přicházejí i chutě na pořádnější kus masa, nejlépe měkkého, s omáčkou nebo "pořádnou" šťávou... a jak jsem mezi mladšími hospodyňkami a kuchaři zjistila, bývá jim docela záhadou, jak takové maso připravit. Dušené …

Bramborový kiš (quiche)

Když jsem jednou narazila nejspíš na Pinterestu na slaný koláč plněný bramborami, mírně popuzeně jsem recept přeskočila s pocitem, že to zas bude nějaké veleúsporné jídlo z dob nedostatku.


Napečené novinky

Koláče a buchty se na podzim nedají pominout. Pustila jsem se do pár nových receptů, vesměs velmi snadných.

Když rostou

Minulé dva roky se mi houby vyhýbaly, zato v posledních týdnech jich je tolik, že rostou i v lese za sídlištěm, nejen babky, ale i hodně hnědých hříbečků.


Kváskování

Tohle měl být jen rychlý report z průletu kuchyní, ale těch pátků od té doby uteklo již více a já to ještě nedopsala...


Koláč mazarin

Hned první sousto mě ohromilo! Koláč z křehkého těsta s marcipánovou náplní a ovocem chutnal neodolatelně. Často tak moc nejásám, když zkouším nový recept, ale tentokrát ano.

Domácí jídla na rodinné oslavy III.

Už poslední posvatební sešlost, tentokrát s novou rodinou.


Domácí jídla na rodinné oslavy II.

Série domácích oslav pokračovala sešlostí na jedné rodinné chalupě, očekáváno bylo 10-14 hostí.

Domácí jídla na rodinné oslavy I.

Větší domácí oslavy se nepořádají tak často, aby si je jeden dost nacvičil, tak se možná budou moje zkušenosti někomu někdy hodit.


Letnice - svatodušní svátky v kuchyni

Letnice jsou svátky pohyblivé, původně vítání léta a úrody. Letos připadají právě na 9. června.

Marinovaný losos v troubě

Jde mi to psaní ztuha z různých důvodů, ale dnes jsem se odhodlala téměř zatepla sepsat, jak jsem si poradila s lososem, aby splňoval moje maximalistická zadání.


3x králík

Dostala jsem králíka, byl nejmíň dvakrát tak velký než ty vyzáblé kostry, co prodávají v hypáčích. A měl i všechny vnitřnosti.

Doba postní v kuchyni

Před námi je Pražná neděle. Chcete-li se v kuchyni inspirovat tradicemi, nabízím přehled starobylých pokrmů a zvyků, vážících se k postní době, i když jich z logiky věci není mnoho.


Batáty

Sladké brambory jsou již celkem běžně k dostání v hypáčích, a tak jsem je konečně už taky vyzkoušela.

Tříkrálový koláč - Galette des Rois

Koláč z listového těsta s mandlovou náplní-frangipane připomíná svým kulatým tvarem a zlatavou barvou slunce...


Bilance 2018 a PF

Letos jsem kvůli několika chorobám a dalším smutným událostem na blog mnoho nepřidala, fotit ani psát mi moc nešlo. Uzdravování pokračuje, tak mi snad nový rok bude přát víc. Bez mých blízkých, rodiny i přátel, bych to těžko zvládla. Díky všem.

Letošní vánoční tipy

Sama mám letos pečení cukroví zakázané (kvůli zdraví), s dopomocí ženské osoby blízké jsme ale vyzkoušely jeden nový recept, který mě zaujal v albertím magazínu (tedy byl to snad jediný za celý rok...). Kdo ochutnal, byl mile překvapen, tak...


Jste zde: ~ Apetitus.cz ~ Seznam zdrojů ~ Vilemínino zátiší - Články

Informace o zdroji

Domovská stránka
http://vilemina.blog.cz/

RSS export
http://vilemina.blog.cz/rss-kanal/prehled-clanku

Systémové informace

ID: 85

Jmenné ID: vilemina

Články ručně přidává správce systému: NE

Články jsou schvalovány správcem: NE

Titulek zdroje stahován z RSS exportu: NE

RSS export je lineární: ANO

Kontrola aktuálnosti proběhla: dnes 11:01

Návratový kód: HTTP 500

RSS export naposledy zpracován: dnes 08:46

Kontrola aktuálnosti naplánována na: dnes 11:31