Vilemínino zátiší

Jarní novoročí čili Velikonoce

Už je to neodvratné - největší svátky máme na dohled. Okna jsou umyta, to jsem mohla sledovat v okolí už před několika týdny. Domácnosti patrně též budou pečlivěji vycíděny, jak se na jarní novoročí patří - smyslem lidových zvyků je to stejné...

Jak houska na krámě

To se snadno řekne, a ještě míň to znamená, prostě běžná věc. Ale je opravdu tak snadné, jak úsloví napovídá, upéci dobré houstičky?


Pár jídel všedního předjarního dne

Postní období je v plném proudu, k tomu jarní počasí i s pěknými výkyvy teplot a potřebným deštěm. Konečně to zas po letech vypadá na normálnější jaro, ne na náhlý skok ze zimy rovnou do léta. Už se dá i nějaké to mladé lupení pohledat. K tomu...

Pozvánka - výstava kuchařek

Ještě je celý týden na výstavu i pár zajímavých přednášek, dozvěděla jsem až se zpožděním. Plakát se mi moc líbí, tak předávám...


U Kafky v kuchyni

Aktuálně se mi hodí připomenout jednu knížku, když je ten březen. U Kafky v kuchyni čili Dějiny světové literatury ve 14 receptech se mi dostaly do ruky nedávno - útlá knížečka se známou Campbellovou plechovkou polévky, avšak s Kafkovou hlavou...

Konec masopustu: zkuste tvarohové kobližky

Recept na pečené koblihy jste hledali celý masopust, byl to jeden z nějčtenějších článků. O Boží milosti takový zájem nebyl. Dnešní tip na závěr masopustu...


Tapas

Letošní zimu se v rodině vyskytlo hned několik významných životních jubileí, a tak jsem se zúčastnila i několika různých typů oslav. Poslední byla domácí, snad můžu prozradit, že matce jako dárek připravila oslavu její sestra s mou asistencí. Byla...

Restaurant Day

O tomhle jednodenním festivalu jídla, kterého se může zúčastnit každý, už včera proběhla i malá reportáž na ČT , to je dobře.


Obnovená tradice u Paukerta

Začnu od prostředka: tak báječnou hovězí polévku jsem snad ještě nejedla! Silný, 48 hodin vařený vývar z oháněk rudoleckých býků, jak stojí i v jídelním lístku, s křupavou čerstvou zeleninou a tyrolským knedlíkem mě zcela uchvátil, i když nejsem...

Masopustně

Ráda bych napsala, že jsem právě dosmažila bramborové koblížky, Boží milosti nebo aspoň pečené koblihy , usedla k dobré kávě a začala psát masopustní článek... Realita je trochu jiná, ale psát lze.


"Co k večeři? Poraď!" Část druhá

Loňský článek o večeřích patří k nejčtenějším. Jistě, má to logiku, večeříme každý den a něco předložit svým strávníkům musíme. Obecně jsem už o nabídce večeří psala. A jaké byly poslední dobou...

Provařené dopoledne

Chtěla jsem využít volný půlden k tomu, abych si nejen hezky zavařila, ale i něco nachystala na budoucí dny. Zabralo mi to akorát 2 a půl hodiny.


Kynuté těsto, máslo a skořice - co to je?

Napadne vás jistě hned plno dobrých věcí, pokud tedy nejste vyloženě masoví či snad zeleninoví nebo bezlepkoví...On je to takový divný tvar, ale slýchávám: já jsem masová, muže je polívkovej :) Tak odtud.

Gratin dauphinois

Tentokrát jsem po všelijakých pokusech od oka a podle odhadu a nálady chtěla zkusit opravdické gratinované brambory, tedy gratin dauphinois. Ne že by jiné zapečené brambory, které dělám běžně, nebyly k jídlu, ale přece jen jak se zabývám tím...


PF a taky o zvláštním dárku

Dostala jsem lžičku. No ovšem, pro kuchařku to není nic tak neobvyklého. Proč pro mě má právě tento dárek výjimečnou cenu?

Vánoční menu 2013

Příprava Vánoc kromě pečení cukroví znamená i další významné vaření v běhu roku. Mělo by být něco slavnostního, lepšího-luxusnějšího než jindy, v souladu s tradicemi, samozřejmě domácího a bez zbytečnýc cizorodých látek a náhražek.


Inovace cukroví

Už jsem i letos upekla nové dva druhy cukroví, a to čokoládové rohlíčky a ořechové kostky.


Čokoláda jako dárek

Dostala jsem dárek - degustaci čokolády. Samozřejmě čokolády těch nejlepších značek.

Jaké budete mít letos cukroví?

Některé vánoční druhy potřebují rozležet či naopak vysušit (jablkový sýr) i čtyři týdny, a tak je kolem Kateřiny nejvyšší čas si rozmyslet, jaké druhy letos přijdou na stůl a kdy bude...


Caponata

"Znáš caponatu? Ochutnala jsem ji o dovolené na Sicílii a od té doby ji dělám pořád. Jak bych to přiblížila...je to asi jako ratatouille, ale jsou v tom i rozinky." pravila veg přítelkyně. "To musíš zkusit!" No tak jo, proč ne? Než …

Rychlovky: uzené kuře či květákovky

Už jsem do téhle rubričky zas dlouho nic nepřidala, tak abyste nenabyli dojmu, že celé dny jen složitě vařím a vše mi trvá hodiny a hodiny! Připomínám, že jde o to, aby jídlo bylo na stole za patnáct minut v objemu dvě porce a pocházelo víceméně z...


Podléháte svatému Martinu?

Už si na novou svatomartinskou tradici zvykáme, reklama se jí chopila s vervou a husy a víno na nás útočí ze všech stran, kdo by odolal? Zvlášť když pečínky jsou tak lákavé a oblíbené u nejširšího obyvatelstva...

Provařená půlsobota znovu

Všechny návštěvníky zvlášť srdečně zdravím, blog se dostává na svá maxima sledovanosti. Je teď v podzimním období asi nejsilnější sezóna - všelijaké svátky s jídlem spojené před i za námi. O těch si ode mne přečtěte zde <http://www.tradicnirecepty...


Návštěvám

Za poslední dva měsíce jsem více vařila pro několik větších návštěv. Copak něco malého studeného nebo ke kávě či jeden člověk ke stolu navíc, to nemyslím, ale když jde o celé teplé menu, dá to přece jen trochu práce a vymýšlení, organizování a...

Kniha Foodblogeři

SRDEČNĚ ZVU 23. ŘÍJNA OD 17 HODIN NA KŘEST KNIHY BLANKY DVOŘÁKOVÉ: FOODBLOGEŘI V NAKLADATELSTVÍ ACADEMIA (Václavské náměstí 34, Praha 1) Jak knížka vznikala? Z mého pohledu takhle: Jednoho ledového dne mi přišla na mail nabídka od Blanky...


Co vyrostlo na balkóně

Letos se na několika blozích rozvířil zájem o divoce rostoucí jedlé rostliny a o pěstování vlastních produktů i ve městě. Jde to s vlnou zájmu o přirozené potraviny, plodiny od konkrétních farmářů a domácí poctivou kuchyni, tedy ne tu od Vitany :)

Jak vaří mladá rodina

Ve funkci pratety jsem hlídala v spřízněné rodině během prázdnin a bylo to pro mě zajímavé nakouknutí do praxe mladé domácnosti na venkově. Tedy oba rodiče jsou zaměstnaní, dojíždějí, v místě samém není žádný obchod, restaurace ani hospoda. Nemají...


Moje televizní zavařování

Splnil se mi jeden z blogerských snů, když jsem byla pozvána vařit do televizního Dobrého rána. Můžete shlédnout z archivu, podle obsahu všechna zavařování.

Vilemína zve

12. ZÁŘÍ: DOBRÉ RÁNO Dostala jsem pozvání ukázat nějaké zavařování. Už mám vybráno asi pět receptů, tak mi držte palce, ať to v přímém přenosu vyjde... 14. ZÁŘÍ: KOKOŘÍN U KONĚ - AUTORSKÉ ČTENÍ ZRUŠENO! Ochutnávka, povídání a čtení z Cukru na...


Jste zde: ~ Apetitus.cz ~ Seznam zdrojů ~ Vilemínino zátiší

Informace o zdroji

Domovská stránka
http://vilemina.blog.cz/

RSS export
http://vilemina.blog.cz/rss-kanal/prehled-clanku

Systémové informace

ID: 85

Jmenné ID: vilemina

Články ručně přidává správce systému: NE

Články jsou schvalovány správcem: NE

Titulek zdroje stahován z RSS exportu: NE

RSS export je lineární: ANO

Kontrola aktuálnosti proběhla: dnes 12:16

Návratový kód: HTTP 200

RSS export naposledy zpracován: dnes 12:16

Kontrola aktuálnosti naplánována na: dnes 12:46