Vilemínino zátiší

Velikonoční ohlédnutí

Velikonoce nekončí pondělním koledováním, a tak moje opožděné zprávy ze sváteční kuchyně nejsou ještě úplně mimo. Známé "Hody, hody do provody" znamenalo, že hodování a koledování pokračovalo i o další, provodní neděli.

Menu pro návštěvu

Záměrem bylo připravit více chodů k uctění návštěvy, ale nakonec jich až tolik nebylo. Některé pokrmy jsem vařila na přání.


Dva sprinty, téměř postní

Konečně zas můžu přidat nějakou tu rychlovku čili sprint - jídlo, které bude v množství 2 porce hotové do 15 minut. Nic světoborného, ale jistá vychytávka tam je.


Konec masopustu

Ač jsem celou masopustní dobu moc článků nepřidala, o to více jsem vařila v souladu s tradicí plno masopustních jídel, nejen masa, ale i moučníků.


Hurá! Ukončení pracovního poměru z důvodu odchodu do důchodu

Témata týdne zpravidla s úsměvem přecházím, ale tentokrát se mi skoro přesně trefilo do životní situace: otevřela jsem konečně po měsíci blog, abych sepsala, co jsem připravila minulý týden na rozloučení v práci.


Přání

Protože tuším, že už něco sepsat z těch hektických příprav nestihnu, dávám sem taky aspoň přání. Ať se vám svátky vydaří k plné spokojenosti, sejdete s těmi, co chcete, užijete společně příjemné chvíle a nezaskočí vám! Vilemína


Zkouška nových receptů na cukroví

Harmonogram předvánočních příprav si žádá své, a když je ještě plno jiných priorit, je to fofr: k napsání článku se dostanu stále méně často, ale přeci ještě aspoň tento jeden adventní dokončím, abyste měli inspiraci. Ozkoušené a doporučeníhodné...

Naše alžbětínské posvícení

Vnučka měla první svátek - dobrá příležitost k setkání více babiček a dědečků (pokrevních, přidružených i pra-).


Citróny - sirup i marmeláda

Musím se s vámi podělit o dobré nápady a jednoduché postupy: vyžadují jen trochu trpělivosti, neb za nás pracuje hlavně čas...

Dušičky a Halloween na stole

Přemýšlíte, zda jsou nějaká speciální halloweenská a dušičková jídla? Samozřejmě že ano, a není jich málo!


Svěží podzimní tipy

Čím více vařím, tím méně píšu, někdy ani fotit nestíhám...a čas mi nikdy nestačí. Už jsem dlouho nesepsala ani článeček, tak tímto to chci aspoň trochu napravit, protože podzim v kuchyni je báječný.

Narozeniny v zahradě

Jako Lev samozřejmě miluju oslavy, a tak jsou-li okolnosti příznivé, ráda je uspořádám. Pro jiné i pro sebe, vždyť v tom případě to je jednou za deset let.


Všednodenní víceboj letní

V úterý jsem měla na vaření čas asi od pěti hodin. Navymýšlela jsem si toho dost: chleba, švestkové knedlíky a holanďany, ode všeho více porcí.

Polévka z ředkvičkové natě: zdravě, levně, chutně!

Polévkám moc nedám, nejsem na ně totiž z dětství moc navyklá, u nás se moc často nevařily. A zvyk zkrátka přetrvává, i když občas si nějakou dám.


Vaření do kouta

Moje pomoc snašce v šestinedělí představovala vzhledem ke všem okolnostem vaření pro mladou rodinu tak po dobu čtyř týdnů, podle času jsem uchystala pokrmy na přání i jiné a doručila. Nebylo to kompletní stravování, jen ta pracnější jídla. A taky...

Crazy Cake - moučník z doby Velké krize

Cože? Bez vajec, bez másla, bez mléka? A dobrá buchta? Jen pár ingrediencí? Tak jednoduché? A navíc s příběhem?


Kuchyně doby Karla IV.

Impulzem, abych si se středověkým jídlem začala, byla možnost podávat o Muzejní noci v MKP nějaká dobová jídla. Vloni jsme tam s dalšími nadšeci do vaření zřídili prvorepublikovou kavárnu, letos se přímo nabízela nějaká krčma.

Dumlíkačka

Znáte tuřín čili dumlík čili kvačku? Patří ke starobylým druhům zeleniny, i v našich krajích se pěstoval už od pradávna a v podhorských oblastech byl kdysi spolu se zelím hlavní zeleninou ještě před bramborami. Je nejbližší vodnici. Roste i v...


Aktualizováno: Vilemína live v červnu=kuchyně středověku

Času se mi nedostává, tak přidávám k článku aspoň pár fotek ze sobotní noci, moc fotit jsme nikdo nestihli, jen před začátkem - zájem o středověká jídla byl enormní. Pivo dle starého receptu na ochutnávku byl dobrý tah. I naučné tabule si...

Jaký byl RD...

...za exkluzivního počasí a v exkluzivním prostředí, v zahradě na rohu Pohořelce a Loretánského náměstí, to nemohlo nedopadnout. Pár fotek pro ilustraci, více na facebooku.


Přijďte na Restaurant Day! V sobotu 21. 5. 16

Kdo ještě nezaregistroval, že se tuto sobotu koná Restaurant Day, jednodenní festival amatérských pop-up restaurací? Nejen Vilemínino zátiší, ale ještě asi deset dalších stánků nabídne doma vyrobené lahůdky v zahradě knihovny na Hradčanech...

Jak se žilo v městě na Severu

U příležitosti Světu knihy přidávám ukázku ze Zatraceného kysela o tom, jak se žilo v 80. letech na Severu...když je to téma severské literatury :)


Pozvánky na květnová setkání s Vilemínou

Tento týden je SVĚT KNIHY, tam letos nebudu, ale svoji druhou knížku představím v Husově knihovně v Modřanech již zítra 11. května na autorském čtení od šesti hodin. Jelikož se...

Kváskový chléb jednoduše

Taky vám připadají všechny ty rady překombinované a složité? Žádný strach, vždyť chleba je jen mouka a voda! A trochu práce. Lidstvo ho peče už od pravěku, tak to přece nemůže být taková věda.


Bylinková polévka od Retyšky

Je to jednoduchý recept, který ve své době, kdy se vařil průběžně nějaký vývar z odřezků a zbytků masa a zeleniny, nebyl problém připravit.

Vzpomínka výletní

Na jarní dálkový pochod kolem města jsem se vypravi- la s dítkem asi rok a půl starým, ještě v hlubokém kočá- ře. Dlouho jsem přemlouvala muže, abychom šli - vždyť jsme si před svatbou slibovali, že do přírody budeme jez- dit pořád, tady poznáme...


Jste zde: ~ Apetitus.cz ~ Seznam zdrojů ~ Vilemínino zátiší

Informace o zdroji

Domovská stránka
http://vilemina.blog.cz/

RSS export
http://vilemina.blog.cz/rss-kanal/prehled-clanku

Systémové informace

ID: 85

Jmenné ID: vilemina

Články ručně přidává správce systému: NE

Články jsou schvalovány správcem: NE

Titulek zdroje stahován z RSS exportu: NE

RSS export je lineární: ANO

Kontrola aktuálnosti proběhla: dnes 20:31

Návratový kód: HTTP 200

RSS export naposledy zpracován: dnes 20:31

Kontrola aktuálnosti naplánována na: dnes 21:01