Potěšení z jídla, větší z jeho …

Makronky

Pokud nekomu pripomina mille feuille zloutkovy rez, makronku bude nazyvat laskonkou. Nez jsem se do nich pustila, mela jsem je teoreticky zvladnute po procitani spousty receptu tak, ze se mi o nich i zdalo. Receptu na tuto vymazlenou pochoutku...

Weggart

Dnes je to mesic od meho posledniho receptu zde. Duvod takove velke casove prodlevy je ten, ze neumim zmensit fotky. Mam pujceny notebook od me drahe pritelkyne (Moni, zlato, dekuju mockrat!) a nechci stahovat zadne programy, protoze jeden nikdy...


Mille feuille

Jsem racionalni realista. Proto shledavam zajimavymi predmety prirodni vedy a humanitni obory jako je historie, sociologie a spol. jdou mimo me. Ne, ze by me to nezajimalo, ale nejak se v teto oblasti necitim. Jedinou vyjimkou jsou jazyky, to je...

Těstoviny a co dům dal

Schválně jsem tento článek nazvala tak, jak jsem jej nazvala. Ano, fantazii se meze nekladou, ale v jistých případech jsou zvolené kombinace, minimálně, hodny pozastavení se. Přiznám se k jedné své úchylce. Občas si někde prolistuji časopis typu...


Oranžová

Fanoušci hrabla, rozmrazovače zámků, sněhuláků a snowboardu jsou právě teď na vrcholu blaha. Lepší počasí si přát nemůžeme. Kdo se však z přívalů sněhové nadílky neraduje, může si na talíři vykouzlit nějaké barevné jídlo, které mu ten bílý...

Pralinky

Kdo si hraje nezlobí a kdo se bojí, nesmí do lesa. Pokud s těmito tvrzeními souhlasíte a máte rádi výzvy a čokoládu, pojďte dál.Pro přípravu pralinek si připravte co nejkvalitnější čokoládu, kterou se Vám podaří sehnat.S čokoládou je potřeba si...


Novoroční přání

Děkuji Vám všem za novoroční blahopřání a doufám, že s nástupem roku nového se co nejrychleji podaří zdolat následky toho minulého a bude zase lépe.Alespoň přání jsem vytvořila co možná nejoptimistější a budu si přát (i za Vás), aby se každý den...

Prosincová zpráva

Přišlo mi několik e-mailů s dotazem na další recepty a vzhledem k tomu, že si moc vážím toho, že se Vám zde líbí a dáváte to najevo v komentářích zde či na fcbk, tak píši důvod, proč ta pauza. Na začátku prosince jsme cestou z focení pro Magistrát...


H(l)aza(g)n(e)

Pokud Vám v knihovničce (na polici v kuchyni) chybí Klasická italská kuchyně napsaná Marcellou Hazan, nemusíte hned letět do knihkupectví. Servíruji Vám nejen recept, ale i výsledek. Vykasejte si rukávy, obvažte zápěstí, pokud trpíte syndromem...

Stehenní roláda se špenátem a překvapením

Kde jsou ty doby, kdy kuře pečené s troškou másla, vařenými bramborami a švestkovým kompotem bývalo k nedělnímu obědu... Což o to, ty brambory a domácí švestkový kompot si dopřeji, ale to kuře už není, co bývalo. Nevím, jak Vy, ale já mám dost...


Koláče, tentokrát chodské

Když nevíte, co byste, tak si zkuste vytvořit koláč podle vlastní fantazie. Na Chodsku je dělají jinak na horách a jinak v údolích. Z horských vesnic, kde byla povětšinou chudoba pochází zdobení spočívající v kladení pruhů z jednotlivých náplní...

Malá bulghurová vzpomínka na léto

Lepší je na podzim vzpomínat na léto, než se na něj v zimě těšit. To jsem vymyslela sama! Vysvětlení: Na podzim se dají krásně zpracovat plodiny, které máme z léta uchované, ale nejde si v lednu koupit jahody a představovat si červen. Ta chuť tam...


Minestrone

Receptů na Minestrone existuje podle mě stejný počet jako na chili con carne či ragú bolognese. Ať si, kdo chce, co chce říká, já dělám tuto polévku nejraději na podzim, v létě na teplé vůbec nemám chuť. Letošní premiérová minestrone se na stole...

Vzpomínkový jablkový dort

Vzpomněla jsem si na dort, který nám pekla mamka, když jsme byli malí. Najednou jsem úplně cítila jeho vůni a mokré těsto se mi rozplývalo v ústech. Poprosila jsem a zalistovala v mamčině sešitu, který, byť původně A4 formátu a z...


Ossobuco, vlastně buco

Ta kost tam prostě nebyla... Ingredience: plátek vepřového kolene co nejlibovější (anglická) slanina sekaná rajčata cibule sůl mletý kmín celer mrkev petržel česnek bobkový list nové koření risotto: cibule olej, máslo Carnaroli...

Dýňové brownies

Poslední letošní dýňová inspirace, tentokrát z pera Marthy Stewart. Zbytek dýně si už hoví v mrazáku a až bude absťák dosahovat vrcholu, bude kam sáhnout. Abychom neměli do další dýňové sezóny deficit oranžové barvy, můžeme...


Gibanica aneb burek, börek či баница

Říkají Vám něco burek či banitsa? Ochutnali jste je? A kde? Nemá cenu opisovat výsledky hledání v Googlu či na Wiki. To si každý, kdo se chce o původu dozvědět více, přečte sám. Kdo se chce dozvědet o rozdílu mezi burkem a...

Quiche s dýní a špenátem

Stále jedeme na dýňové vlně... Do halloweenského šílenství se nezapojuji, takže do té doby musí všechny dýně z dohledu. Tady máte další nápad, kam s nimi... Ingredience těsto: cca 220g celozrnné mouky 1 vejce 120g...


Sekelský guláš

Kdybych měla říct, co nemám ráda, tak je to máslo, růžičková kapusta, fazolky na smetaně a segedínský guláš. Pojďme se zastavit u posledně jmenovaného. Myslím, že mnozí z Vás žijí či žili v domnění, že tento pokrm...

Snoubení brambor a dýně v troubě

Proč si klasické bramboráky neudělat zdravěji, tedy v troubě? A proč do nich nepřidat dýni? Bojíte se? Není čeho. Výsledek stojí za vyzkoušení a nezabere Vám moc času. Ingredience: brambory dýně 2...


Modrobílý švestkový koláč

Moje oblíbená barevná kombinace je tmavě modrá s bílou. Nejen v oblečení, ale i na talíři. Od babičky mám servis s tmavě modrým proužkem, od švagrové porcelánové doplňky v kuchyni, ve vzpomínkách z dětství se mi vybaví nudle...

Orientem vonící dýňová polévka

Kdo mě zná, ví, že dýni mám moc ráda. V jakékoli podobě. S příchodem podzimu a sychravého počasí je načase vylovit ze spíží či sklepů zářivě oranžovou krasavici a připravit si z ní něco dobrého. Dýňová polévka se dá...


Waldorfské krůtí

Mám moc ráda salát Waldorf. Proč se nenechat inspirovat touto pochoutkou a nepřipravit si tak výborně chutnající nedělní oběd? Ingredience: krůtí křídla cibule česnek ořechový olej řapíkatý celer hroznové víno kyselejší...

Vláčný jablečný koláč

Takový jsme dělali doma, tuším. Já jsem si ho ale trošku upravila. Každý si s receptem pohrajte podle svého gusta a hned na stole přistane originál. Ingredience: 3 vejce 15-20dkg cukru (záleží na chuti) 45dkg polohrubé mouky 4-5...


Smažený kuřecí řízek (pro dietáře a uklízecí maniaky)

Doma nesmažím. Nejen proto, že pak cítím ještě dlouhu vůni připravovaného pokrmu, a to používám digestoř, ale hlavně pro ten nepořádek, který prskající olej dokáže na sklokeramické desce vytvořit. Když je ale nápad, tak i...

Ochutnej chutney

Je nejvyšší čas pokračovat v hamounění letošní úrody do mrazáků a sklenic, abychom se i v zimě mohli radovat z našich pěstitelských úspěchů a darů přírody. Mrazáky přetékají jahodami, borůvkami, rybízem, jostou a...


Jablkový koláč s tvarohem

Nechte se nalákat plody podzimu, které už netrpělivě čekají a klepou na dveře. Zapojte vlastní fantazii nebo vylovte ze dna šuplíku osvědčený recept a pochutnejte si... Připravila jsem si pro Vás variaci na švédský drobenkový...

Arroz con pollo (y pava)

V jednom hrnci vařím ráda. Malá podoba s Baskickým kuřetem tu je, ale přece je jiné. Shodou okolností v pondělním Týdnu také recept na kuře s rýží. Záleží jen na Vás, ke kterému se přikloníte. Já mám o favoritovi...


Brownies s tajemstvím

Když těm, kterým tuto dobrotu připravíte, neřeknete, co jste do těsta vpašovali, vsadím se, že to nepoznají. A vy budete mít dobrý pocit, jak jste do nich dostali v moučníku zeleninu.....CUKETU. Jelikož cukety jsou i větší než...

Polentový quiche s cuketou a špenátem

I s velkými věcmi se hraje velké divadlo. Nevěříte? Všude recepty na mladé malé cukety. Ale když se stane, že holt naroste gigantičtějších rozměrů, není všem dnům konec. Jen je třeba ji vzít trochu do parády a nejen ji...


Jste zde: ~ Apetitus.cz ~ Seznam zdrojů ~ Potěšení z jídla, větší z jeho …

Informace o zdroji

Domovská stránka
http://tege.blog.cz/

Systémové informace

Tento zdroj byl ze služby vyřazen.