Maškrtnica

Chtějí nám zkazit kvasový chleba. Nebo ne?

„Zrušili nám kváskový chleba! Chtějí nám do něj cpát aditiva a začít mást spotřebitele!“ Taky jste na tu zprávu narazili a poděsila vás? Celé je to trošku jinak. Nejsem novou vyhláškou úplně nadšená, ale nemohu panicky sdílet článek plný polopravd. …

Velik 2000 onoční recepty

Protože mi pořád chodí zprávy, kde najít ten či onen recept, přidávám vám sem přehled receptů včetně receptů z droždí nebo třených těst na beránka. Mám radost, že mým receptům důvěrujete a přeju krásné Velikonoce:) Kvasový smetanový mazanec a mazanec …


Citronový chlebíček

Pamatujete si citronovou babetu? Citronový chlebíček je její anglofonní bratranec, jen o něco hutnější a zároveň voňavější, intenzivní a velmi trvanlivý. Aby taky ne, narozdíl od industriální verze (kterou jsme ovšem velice milovala, ne že ne) je tu …

Skořicový kringel s lískovými oříšky z kvasového i kynutého těsta

Co to tu máme? Nádherný věnec plný skočice a ořechů, ano! Estonský kringel v různých variantách bodoval a vyústil v obří mánii už na začátku PečemPecen, ale zjevně se na něj trochu pozapomnělo. Přitom je to ohromně efektní záležitost – podobně jako …


Vánoční tipy roku 2018

Podívejte se, mně je jasné, že jsem s dárky ten nejposlednější na světě. Ale věřím, že někteří z vás minimálně ještě tento týden přemýšlí, čím potěšit své blízké&#82 2000 30; I sebe. Tak aspoň v rychlosti, co je podle mě super dárek pro pekaře. …

Vánočkové FAQ a vánočka z tuhého kvasu

Vánoce a s nimi čas vánoček se blíží a tak mám co? Schránku plnou zapletených dotazů. Na některé z nich se pokusím zodpovědět. Zní to samozřejmě triviálně, ale některé se doopravdy opakují tak často, že je zodpovím rovnou a přidám rovnou drobnou …


Kvasové vafle

Kvasové vafle už jste určitě dělali. A jestli ne, udělejte. Zvlášť praktické jsou v případě, kdy se snažíte si udržovat kvas pořád aktivní, což znamená, že máte přebytky… A ty právě do kvasu hezky zužitkujete. Pokud nemáte předdělaný kvas, můžete si …

Olivový chléb a housky z Remosky

Asi jste všichni postřehli, že Remoska je kromě mojí trouby a robota jedním z nejoblíbenějším „menších“ pomocníků, zvlášť, když se jedná o pečení nějakých drobností nebo naše časté výlety na chalupu. Tak mě velmi potěšilo, že jsem na listopad mohla …


Chléb s fialovou mrkví a špaldou

  Zelenina je záludná. Někdy si myslíte, že třeba když přidáte řepu do chleba, bude chutnat jako hlína a vypadat jako z domečku Barbie. Opak je pravdou – chleba s řepou je moc fajn, zemitost řepy je skoro pryč, ale barva taky. Střída bývá až […]

Speciální studiový bochník – recept

V úterý 13. listopadu náš den nezačal úplně snadno. Přiletěli jsme z Londýna v krásné dvě hodiny ráno a já věděla, že mě odpoledne čeká speciál Ve vlastní šťávě, na kterém jsme měli přímo ve studiu během hodiny zadělat kváse 2000 k, těsto a upéct celý …


Ve vlastní šťávě: Vztahy mezi restauracemi a farmáři jsou velmi ceněná věc, tvrdí Jan Čulík

Na gastronomii v malých městech se stále nadává kvůli nudným jídlům, pomalému přejímání současných trendů a celkově mizerné úrovni. V jižních Čechách se to pokouší změnit Jan Čulík, který se rozhodl vylepšit úroveň táborských vináren. Později přidal i …

Speciál Ve vlastní šťávě: o pečení chleba za studiovým pultem Radia Wave

V speciálním dílu Ve vlastním šťávě jsme zkusili, jestli ve studiu vzejde kvas, těsto a jestli z něj půjde upéct přímo za mixážním pultem chléb. Spolu s Julianou Fischerovou tentokrát pořad moderoval i Jakub Kaifosz, který si zkusil umíchat těsto a …


Instarecept: Apple pie (křehký jablečný koláč)

Sezóna jablečných koláčů. Na velký, vysoký páj neboli křehký jablkový koláč potřebujete asi 400 g křehkého těsta a 800 g oloupaných, na plátky nakrájených jablek, promíchaných s ořechy, rozinkami, lžící škrobu a lžičkou skořice. Podle potřeby i trochu …

Instarecept: Ořechová bábovka

Mlžný ranní opar a v noci upečená, za tmy ukrojená ořechová bábovka. To by šlo! Vykročte do pondělí pravou nohou a s kouskem sladkého v ruce. 3 vejce 150 g cukru 1 g soli -> ušlehat do husté pěny jako na piškot. Jemně přimíchat 200 […]


Soutěž s PečemPecen.cz o troubu

Nestává se to často – ale pozor! Máme pro vás s @cuketka a #pecempecen velkou vánoční soutěž o super ceny – troubu a výkonný mixér od firmy Electrolux! Pokud vás pečení baví a myslíte, že s novou výbavou by snad bavilo ještě víc, zkuste se […]

instarecept: Tarte Tatin všelijak

Instarecept? Cožeto? Jednoduše rychlovky, které většinou dávám jen na Instagram, ale pak se nedají dohledat. Tak vám je sem radši budu “zálohovat”, co vy na to? Tarte tatin, neboli jablečný obrácený koláč s karamelem a křehkým či listovým těstem …


Ve vlastní šťávě s Maškrtnicí: Máslo utluče chuť ovoce. I francouzská cukrařina jde dělat vegansky

Petra Stahlová se na kurzu nedaleko francouzského Lyonu naučila klasické francouzské cukrařině, poté vedla své zakázkové cukrářství a oblíbené kurzy konzervativního pečení plného másla, smetany a žloutků. Většinu života byla vegetariánkou, mléko a …

Videorecept Žemle na hot dogy

Žemle na klasický americký hotdog jsou něco mezi naším rohlíkem a hamburgerovou brioškou. Chceme po nich, aby byly nadýchané, připravené na pořádnou nálož náplně a přitom se nerozpadly. Jak na takové ukázkové žemličky? Uvidíte v novém videu, které …


Co teď děláš?

Nejčastější otázky, které dostávám, naštěstí zatím nejsou ty osobní (“Kdy bude mít Žofka sourozence” už zaznělo mnohokrát, ale přeci jen jsou až v závěsu za jinou oblastí…), ale pracovní. Kde mám pekárnu, kde se dá objednat moje pečivo, kdy bude další …

Ve vlastní šťávě s Maškrtnicí: Ve městech i na polích je spousta jídla, stačí ho sklidit

Chybí vám kontakt s půdou a cítíte odcizení od ovoce a zeleniny, kterou jíte? Pěstovat pár rajčat na parapetu činžáku je sice příjemné, ale nedostatečné, proto je nejlepší vyrazit na nejbližší pole nebo se porozhlédnout v blízkém parku. Spolu se …


Ve vlastní šťávě s Maškrtnicí: Vietnamské závitky a pho už zná každý, co bude dál?

Chvíli to vypadalo, že z Česka se stane jedna velká pizzerie, ale nakonec pizzu a pastu naředily jiné speciality. Vietnamský vývar pho a nudle s grilovaným masem a kupou bylinek se staly tak oblíbenými, že je dnes bistro Hanoi nebo Saigon skoro na …

Danish pastry – ovocné a jiné dánské plundry

Já vím, že vy víte, že máme všichni rádi croissanty. Ale v létě má člověk chuť to někdy odlehčit a jíst i ty letní koláče – a zároveň croissanty. Odpovědí na tyhle tužby jsou různá “dánská cukrovíčka”, tedy plundry různých tvarů… Základem je …


Na Pohodu s miminkem

  Už od loňska si připomínám, že jsem některým z vás slíbila „návod na přežití Pohody s malým dítětem“. Nakonec ale nikdy nevybyla chvilka… a hlavně, Pohoda s malým dítětem je na pohodu, nikoli i přežití. Víc baby-friendly festival, který ale zároveň …

Brioche Feuilletée neboli máslem překládaná brioška

Máslová brioška překládaná… Máslem. Něco jako krobliha a cronut, ale s tím rozdílem, že pečené a stále velmi základní v surovinách. Nádherně listující a nadýchaná, přitom plná toho nejdokonalejšího tuku…. Samotnou mě překvapilo, že těžké těsto mi …


Host Ve vlastní šťávě & Maškrtnica.cz – Vlado Rjasnyj a jeho dokonalý Medovník

Už od března jsem jednou nohou pořád v Rozhlase. Každý pátek moderuju pořad Ve vlastní šťávě, kde se povídám s hosty o současném dění v gastrorybníčku, ale až dnes jsem získala exkluzivní recept pro svůj blog od jednoho z mých hostů, Vlada Rjasného, …

Pizza z kvasu

Máloco vyvolalo v posledním době na mém instagramu tolik emocí, jako obrázky pizzy. Ať už z kvasu nebo kvasnic, skvěle upečená pizza je podobně jako rohlík nebo zmrzlina záruka “útěšného” jídla, které má každý rád. Ale to, že je pizza pěkně provedená, …


Velikonoční Paska

Pro našince je velikonoční Paska trochu nečekaná záležitost, v kontrastu se svojí zdobností totiž chutná o poznání méně výrazně. Oproti mazanci jde obvykle o mnohem jednodušší chutě. To ale není na škodu, tradičně se totiž paska nebo pascha nejedla …

Špaldový kvasový mazanec

Můj klasický mazanec už znáte, ale ve špaldové verzi je snad ještě lahodnější. Trochu jsem ubrala vody, ale po zkušenostech s jemně se lijícím mazancových těstem (ano, s tím mým:)  si klidně můžete troufnout přidat vajíčko nebo nějakou tu lžíci mléka …


Plovací test kvasu

Jak poznáte, že je kvas zralý? Víte, je víc možností a ani jedna není nutně „správná“. A abych vás zmátla, některé recepty počítají se zralým kvasem (na vrcholu aktivity), jiné s mladým (těsně před) a další s přezrálým, propadlý. Nejčastěji se ovšem …

Veganské kynuté buchty a skořicovo-ořechové rolky

Buchty bez mléka a bez vajec. Ano, i vegani a lidé alergičtí na mléko a vejce občas mají chuť na klasické buchty.  Ne nutně extra zdravé, protože pak už se vzdalujeme původnímu vzoru na míle daleko. Kynuté buchty překvapivě rozhodně problém nejsou a …


Jste zde: ~ Apetitus.cz ~ Seznam zdrojů ~ Maškrtnica

Informace o zdroji

o chlebu, kvásku a další pekařské zábavě.

Domovská stránka
http://www.maskrtnica.cz

RSS export
http://www.maskrtnica.cz/feed/

Systémové informace

ID: 121

Jmenné ID: maskrtnica

Články ručně přidává správce systému: NE

Články jsou schvalovány správcem: NE

Titulek zdroje stahován z RSS exportu: ANO

RSS export je lineární: ANO

Kontrola aktuálnosti proběhla: dnes 12:46

Návratový kód: HTTP 304

RSS export naposledy zpracován: 4. června 2019 22:31

Kontrola aktuálnosti naplánována na: dnes 13:16