Maškrtnica

Na Pohodu s miminkem

Už od loňska si připomínám, že jsem některým z vás slíbila „návod na přežití Pohody s malým dítětem“. Nakonec ale nikdy nevybyla chvilka… a hlavně, Pohoda s malým dítětem je na pohodu, nikoli i přežití. Víc baby-friendly festival, který ale zároveň …

Brioche Feuilletée neboli máslem překládaná brioška

Máslová brioška překládaná… Máslem. Něco jako krobliha a cronut, ale s tím rozdílem, že pečené a stále velmi základní v surovinách. Nádherně listující a nadýchaná, přitom plná toho nejdokonalejšího tuku…. Samotnou mě překvapilo, že těžké těsto mi …


Host Ve vlastní šťávě & Maškrtnica.cz – Vlado Rjasnyj a jeho dokonalý Medovník

Už od března jsem jednou nohou pořád v Rozhlase. Každý pátek moderuju pořad Ve vlastní šťávě, kde se povídám s hosty o současném dění v gastrorybníčku, ale až dnes jsem získala exkluzivní recept pro svůj blog od jednoho z mých hostů, Vlada Rjasného, …

Pizza z kvasu

Máloco vyvolalo v posledním době na mém instagramu tolik emocí, jako obrázky pizzy. Ať už z kvasu nebo kvasnic, skvěle upečená pizza je podobně jako rohlík nebo zmrzlina záruka “útěšného” jídla, které má každý rád. Ale to, že je pizza pěkně provedená, …


Velikonoční Paska

Pro našince je velikonoční Paska trochu nečekaná záležitost, v kontrastu se svojí zdobností totiž chutná o poznání méně výrazně. Oproti mazanci jde obvykle o mnohem jednodušší chutě. To ale není na škodu, tradičně se totiž paska nebo pascha nejedla …

Špaldový kvasový mazanec

Můj klasický mazanec už znáte, ale ve špaldové verzi je snad ještě lahodnější. Trochu jsem ubrala vody, ale po zkušenostech s jemně se lijícím mazancových těstem (ano, s tím mým:)  si klidně můžete troufnout přidat vajíčko nebo nějakou tu lžíci mléka …


Plovací test kvasu

Jak poznáte, že je kvas zralý? Víte, je víc možností a ani jedna není nutně „správná“. A abych vás zmátla, některé recepty počítají se zralým kvasem (na vrcholu aktivity), jiné s mladým (těsně před) a další s přezrálým, propadlý. Nejčastěji se ovšem …

Veganské kynuté buchty a skořicovo-ořechové rolky

Buchty bez mléka a bez vajec. Ano, i vegani a lidé alergičtí na mléko a vejce občas mají chuť na klasické buchty.  Ne nutně extra zdravé, protože pak už se vzdalujeme původnímu vzoru na míle daleko. Kynuté buchty překvapivě rozhodně problém nejsou a …


Ořechový dort s dušenými jablky

Jemináčku, jsem OT na vlastních stránkách! Jde to vůbec? Už to tu párkrát bylo a ještě asi párkrát bude, tak vytvořím novou rubriku, aby vás to nerozhodilo. O co jde: peču teď na podzim obyčejný dort, který se těší překvapivě … Celý příspěvek →

Dýňové skořicové šneky se zbylým kvasem

Znáte to, ne? Zaděláte kvas na chleba, nestihnete udělat chleba, případně vám dost kvasu zbyde… Trhá vám srdce ho vylít, tak co s tím? Jestli nemáte rádi spotřebovávání staršího prefermentu, který někdy přináší dost nejisté výsledky, je fajn ho využít …


Kvasové croissanty

Jestli něco vzbuzuje v pekařských diskuzích posvátnou úctu a zájem dokonce i cukrářů, jsou to croissanty a viennoserie vůbec. Debatuje se nad tím, jak dosáhnout co nejkrásnějších, nejpravidelnějších nebo naopak nejnepravidelnější buněk, …

80% žitný kvasový chléb se spařenou žitnou moukou

Věřili byste, že vůbec nedělám žitné samostojné? Pokud sledujete můj instagram, asi jste mizivé zastoupení žita zaznamenali. Ošatkový žitný jsem upekla snad jednou. Formových určitě několik stovek. To je nespravedlnost, která musela být napravena, …


Whole wheat levain neboli celozrnný pšeničný kvasový chléb

Jak jsem slíbila, tak činím. Třetí pokus už se propadá v hlubinách mých útrob namazaný pistáciovým máslem a je čas to shrnout. Tak předně – celozrnný chléb podle Amíků není celozrnný chléb podle našeho vědomí/legislativy, to máme nastavené celkem …

#igbreadclub

Byli jste někdy členem knižního klubu? Nemyslím toho zásilkového katalogu, ale starosvětskou partu lidí, která se v určitý čas domluví na přečtení určitého díla. Pak se sejdou, prodiskutují, co nebohý autor pokazil a co mu celkem šlo, a jdou na … Celý …


Kvas na prázdninách

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Dumáte, jak ho převézt bez lednice do teplých krajin? Nezoufejte a nevyhazujte sklenici s kváskem, je několik možností, jak matku udržet v dobré kondici při životě. … Celý …

Všední kvasový chléb s miminkem

Co vám budu povídat. Můj životní rytmus je poslední půlrok jiný. Nechodím 6x týdně do podzemní kuchyně, ale že bych měla nějak extra času, o kterém si můžu sama rozhodovat, se říct nedá. Zato mám spousta řízeného „relaxu“! Uvozovky jsou … Celý příspěvek →


Kvasové Hot Cross Buns

Hot cross bun, mňam! Anglická velikonoční specialita, kterou si oblíbili Angličané natolik, že ji jedí po celý rok podobně, jako my mazance a vánočky. Na rozdíl od našich tradičních rituálních pečiv jsou ale tyhle houstičky o něco pikantnější díky …

Špaldový chléb

Špaldová bublina. Už asi tři týdny se mořím s jiným chlebem, ale nějak jsem ustrnula, tak raději na chvíli velím posun jinam, totiž k obyčejnému, nekašovému pšeničnému chlebu. S tím rozdílem, že je jen z pšenice špaldy a s trochou … Celý příspěvek →


Koblihy z kvasu po slovinsku

Konečně jsem se dokopala ke kváskovým koblihám! Letos dokonce dvakrát a díky za to patří zejména díky skvělým Slovinkám Anitě a Nataše, které neúnavně smaží a pečou a já tak měla neustále pocit, že bych už už měla činit to … Celý příspěvek →

Opožděně o velkých událostech roku 2016

Leden je za chvíli za námi a já se ani nestihla zastavit a zrekapitulovat si minulý rok. Byl extrémně výživný, a co se v něm stalo, jistě přesáhne i do let budoucích. Spousta z vás se mě stále ptá, jak … Celý příspěvek →


Chicago počtvrté, tentokrát o koze

Američtí mikropekaři, které jsem tu poznala, působí občas jako definice hipstra. Dva týdny neholená bradka, čapka, tričko a nějaký košile nebo svetr a zaprášené kalhoty, které asi někdy měly nějakou barvu, ale nikdo neví jakou. Podobně uvolněná je i …

Chicago potřetí. O udržitelnosti, peci na dřevo a Pleasant House Bread

  Čtvrť, kde se PHB nachází, by vás ničím nenalákala. Už jen dostat se tam je dost výzva, a to je Chicago jedno z mála americký 1ff8 ch měst, kde jakž takž funguje nějaká městská doprava, což znamená batmanovskou nadzemku. Bohužel, ta … Celý příspěvek →


Chicago potřetí. O udržitelnosti, peci na dřevo a Pleasant House Bakery

  Pleasant House Bakery Čtvrť, kde se PHB nachází, by vás ničím nenalákala. Už jen dostat se tam je dost výzva, a to je Chicago jedno z mála amerických měst, kde jakž takž funguje nějaká městská doprava, což znamená batmanovskou … Celý příspěvek →

Chicago podruhé aneb Cellar Door Provisions

Pomalu se blíží výročí našeho velkého výletu, měla bych tedy konečně shrnout alespoň chicagskou část. Začíná se mi velmi stýskat a tak se v té bolesti ještě hezky ponimrám. Popořadě vám popíšu pár míst, kde mě nechali chvíli zavazet a … Celý příspěvek →


Panettone 2016

Panettone už tu dvakrát máme, ale jde o natolik zásadní a zrádný recept, že si neodpustím rekapitulaci letošního ročníku. Nové poznatky: krmení kvasu se dá krásně sladit s kojením novorozence, což je nejvýrazněší update, díky kterému jsem letos měla …

Slovenské vánoční trubičky

Recept na slovenské vánoční oplatky, přesněji řečeno trubičky byl jeden z prvních, které jsem na internet pověsila. Stále u Cuketky visí a mám ho moc ráda. Připomíná mi, jaké trdlo jsem byla a jak blažený pocit to byl, že dosáhl … Celý příspěvek →


Lussekatter neboli Luciiny kočičky z kvasu

Jestli máte rádi šafrán a jidášky, ihned vyražte pro drahá koření! Kyprá hutná esíčka se na severu pečou v nejtemnější dny v roce, tedy kolem dne svaté Lucie. Bodejť by to k prosvětlení toho svátku nefungovalo, když je těsto tak … Celý příspěvek →

Svatomartinské rohlíčky z kvasu

Jsou dva typy martinských rohlíčků. Jeden kynutý, loupáčkovitý, druhý spíše křehký, veletučný (máslo-tvaroh/smetana-mouka). Mám ráda oboje, ale teď bych chtěla upozornit na časově náročnější variantu. Ten první, tedy kynutý loupáček s náplní je totiž …


Pšeničný chléb s celozrnnou žitnou kaší

Měla bych se vyjádřit k těm chlebům s kaší, co pořád na mém instagramu straší. Jestliže již nějakou dobu pečete, možná jste odtušili, že čím více vody do těsta dáte, tím vláčnější chleba může být. Zároveň se ovšem naše mouky mají tendenci … Celý …

Bostock s ovocem

  Jste-li příznivci sladkých toastů, tohle vás bude moc bavit. Pokud chudým rytíři alébrž french toastům, žemlovkám a podobné dobroty neholdujete, ale mandlové croissanty rádi máte, šanci byste jim dát měli. Jde totiž o luxusní, přitom na přípravu …


Jste zde: ~ Apetitus.cz ~ Seznam zdrojů ~ Maškrtnica

Informace o zdroji

o chlebu, kvásku a další pekařské zábavě.

Domovská stránka
http://www.maskrtnica.cz

RSS export
http://www.maskrtnica.cz/feed/

Systémové informace

ID: 121

Jmenné ID: maskrtnica

Články ručně přidává správce systému: NE

Články jsou schvalovány správcem: NE

Titulek zdroje stahován z RSS exportu: ANO

RSS export je lineární: ANO

Kontrola aktuálnosti proběhla: dnes 01:16

Návratový kód: HTTP 304

RSS export naposledy zpracován: 4. července 2018 16:01

Kontrola aktuálnosti naplánována na: dnes 01:46