Malý Blok

Namixovaná snídaně

Vezměte si svou oblíbenou misku. Nemáte-li oblíbenou misku, vezměte si svůj oblíbený hrníček. Pokud nemáte ani ten, je na čase si takový kus nádobí pořídit. Vezměte si tedy jakoukoli misku nebo hrníček, abyste mohli za pět minut snídat. Nerada to …

Listopad: Restaurant Day & výročí Sametové revoluce

Ty dva listopadové dny, sobota 15. a pondělí 17., mi daly zážitků mnohem víc než celý měsíc. Od čtvrtečního večera jsem pekla na sobotní Restaurant Day. Začala jsem jednoduchými jídly jako dýňový chlebíček, shortbread (který se mi bohužel rozlámal a …


Restaurant Day 15. listopadu 2014

Na co se můžete v sobotu těšít? Na něco sladkého z české a britské kuchyně a na teplý čaj.

Uzená polévka s hráškem a máslovými knedlíčky

Když jsem si četla recept na tuto polévku, uvědomila jsem si, jak jsou si česká a britská kuchyně v mnoha ohledech podobné. Obě jsou založené na mase, bramborách, omáčkách a obě jsou silně ovlivněné dalšími kuchyněmi. Ta britská ze všech koutů světa …


Recenze kuchařky: Kulinářská inspirace (Petr Stádník)

Hodnotit kuchařky a knížky celkově je pro mě poměrně jednoduché: buď se mi líbí, nebo ne. Kniha mě musí zaujmout na první pohled – pokud nemá zajímavý název nebo přebal, z police v knihkupectví ji obvykle nevytáhnu. U beletrie čtu většinou takové to …

Dýňový džus

Jsem nadšenou fanynkou Harryho Pottera už více než deset let. Sice jsem zvací dopis do školy čar a kouzel nedostala, ale snad ta sova jednou přiletí… A já se vydám na nástupiště 9 3/4 na nádraží King’s Cross a v expresu si dám dýňový džus. Vlastně ten …


Celozrnné skořicové šneky

Ve Švédsku, odkud pocházejí, se jim říká kanelbullar. Kanel znamená skořice, bullar buchta. Tvarem však připomínají šnečí ulitu a skořicový šnek je tak naprosto adekvátním pojmenováním. Běžně se pečou z hladké pšeničné mouky, já jsem přidala část …

tvaroh&povidla

Milí čtenáři malého bloku, chtěla bych Vás pozvat na čaj o páté, který společně s mojí kamarádkou a Jiříkem uspořádáme v rámci Restaurant Day. V sobotu 15. listopadu, od jedné do sedmi odpoledne, budeme mít stolek v Josefské ulici v Brně. Najdete nás …


Dýňová polévka

Polévka je jedním z nejjednodušších způsobů, jak zpracovat dýni. Zároveň teď na podzim příjemně zahřeje a s krajícem chleba zasytí. Když ji zamrazíte po porcích, máte na nadcházející sychravé dny vystaráno. Tykve patřily do jídelníčku už před více než …

Pumpkin Pie Spice (koření)

Podzim voní. Nejen v kuchyních, ale i venku. Pokud jste to ještě neudělali, běžte se projít lesem nebo parkem. Ucítíte krásnou vůni spadaného listí, vlhké půdy, možná i hub. Listí navíc krásně šustí a na chodnících dělají takový měkký koberec… Podzim …


Smetanový dezert s fíky

Z dovolené v Londýně jsem chtěla dát na blog recept. Něco snadného, na co postačí jen pár surovin, sklenička a lžička. Vznikl recept jednodušší, než byste si mohli (ode mě) přát. Suroviny stačí navrstvit do sklenice a během několika minut si můžete …

Mnichov

Poprvé jsem byla v Mnichově před 6 lety. Bylo mi 17 a můj milý, tehdy jsme spolu byli chvíli, mě vyvezl na koncert Avril Lavigne. Vzhledem ke své výšce jsem neviděla skoro nic… No a z města jsem si taky nic moc nepamatovala. Letos, v polovině srpna, …


Letní Praha

Mám Prahu ráda. Je to krásné město, které je sice menší (oproti dalším světovým metropolím), ale pořád je v něm co objevovat. Příspěvek o letní Praze byl sice původně určen pouze Little Food Lover, protože hádám, že Češi a Slováci Prahu prostě znají, …

Palačinky

Základním předpokladem pro výborné palačinky je nejen dobré těsto, ale hlavně skvělá pánev. Musí být rovná, ideální je také nepřilnavý povrch – spotřebujete tak méně tuku. Pravidlem pro dobré těsto je, aby se s moukou nejprve spojilo mléko a až potom …


Vepřové kotlety s hořčičnou omáčkou

Než se dostanete k samotnému receptu, ráda bych Vás seznámila s hořčicí jako takovou. V této omáčce, která má francouzský nádech, totiž hraje prim. Omáčka je trochu ostřejší, ale přesto svým způsobem jemná. Chuť smetany a dijonské hořčice se skvěle …

Spaghetti aglio, olio e peperoncino

Ať už vaříte teplé večeře nebo jen oběd o víkendu, vždy je potřeba mít v zásobě recept, který je rychlý, ale pořád splňuje nároky na kvalitní jídlo. Za patnáct minut je jídlo na stole a je to přesně ten typ jídla, který příliš péče nevyžaduje. Stačí …


Cottage pie (Nákyp z mletého masa)

Cottage pie patří mezi má oblíbená jídla, přestože ho moc často nevařím. Naprosto rozbíjí zažitou představu o britské kuchyni jako něčeho bez chuti. Mleté maso ochucené worcesterem, vínem a bylinkami zaručí vážně luxusní zážitek. Přestože pie [páj] si …

Letní Praha

Mám Prahu ráda. Je to krásné město, které je sice menší (oproti dalším světovým metropolím), ale pořád je v něm co objevovat. Příspěvek o letní Praze byl sice původně určen pouze Little Food Lover, protože hádám, že Češi a Slováci Prahu prostě znají, …


Hovězí burger

Burger je letní klasika. Když jedeme grilovat k našim přátelům s dvěma malými dětmi, pokaždé je to burger. Základem je opravdu dobré maso (nejlépe doma namleté nebo od opravdu osvědčeného řezníka) a domácí briošky – jemně nasládlé, nedrobivé, …

Brioška na burgery

Najít tu správnou housku, bulku, briošku, prostě kousek pečiva, do kterého dát burger, nebylo úplně jednoduché. Nejsem typ pekařky, která by si stoupla k lince a zkoušela přidávat a ubírat ingredience tak dlouho, až objeví ten nejlepší recept. Jen …


Fish&Chips (Ryba s hranolky)

Někde jsem četla, že narazit v Británii na fish&chips je větší problém než v minulosti. Tak úplně to pravda není, v Londýně jsou na každém rohu. Ne vždy je ale těstíčko správně ochucené, jeho poměr vůči rybě akurátní. Pokud chcete ušetřit za …

Rozmarýnová focaccia

Potřebujete pečivo na víkendové/podvečerní grilování? Nebo něco na sendvič? Jen tak k zakousnutí k salátu nebo nakládaným olivám? Focaccia je placka, kterou má smysl “narychlo” péct. Focaccia [fokáča] je tradiční italská chlebová placka z kynutého …


Rybízové muffiny

O víkendu jsme byli u mých rodičů. Maminka má na zahrádce keř rybízu tak obsypaný, že ani nebylo poznat, že jsem si plnou krabičku odnesla domů. Když jsem byla malá, jezdívali jsme trhat rybíz k dědovi na zahradu. Podél plotu měl několik, snad deset …

Vanilková panna cotta s malinami

Panna cotta, [pana kota], je dezert jednoduchý jako žebřík. Celá italská kuchyně, odkud recept pochází, je postavená na hesle “v jednoduchosti je krása”. A pokud máte rádi pudingy a želatiny, tohle je přesně to, co je právě něco mezi oběma typy …


Kuřecí burrito

Recept na burrito vypadá složitější, než ve skutečnosti je. Všechny suroviny jsou běžně dostupné, černé fazole v konzervě najdete v mezinárodních koutcích supermarketů (pokud je neseženete, zkuste fazole v páře, prodává je Bonduelle) a vše ostatní v …

Tortilla s kuřecím masem a zeleninou

V létě se vyplatí jíst jednoduše a lehce. Teplo unavuje samo o sobě a svíčková nebo guláš na aktivitě nepřidají. Lehká jídla jsou navíc skvělá, ať už běháte, cvičíte, nemáte moc velký hlad (on přijde později) nebo jen oceníte jídlo s nižším obsahem …




Jste zde: ~ Apetitus.cz ~ Seznam zdrojů ~ Malý Blok

Informace o zdroji

Deník Grafomanky

Domovská stránka
http://malyblok.cz

Systémové informace

Tento zdroj byl ze služby vyřazen.