La Cuoca

Je to venku!

Držím v ruce autorské výtisky a cítím závra?.  Nikoli nad knihou, ale nad tím, že p?icházím sama k sob?. Probouzím se z hlubokého spánku, který netrval jednu zimu, ale n?kolik let. Lezu ven z nory. Mám pocit, že nikdy p?edtím jsem se neocitla v …

Nádivka s ?esnekem podivným

?esnek podivný není v?bec podivný. Budí ovšem údiv skv?lými chu?ovými a výživovými vlastnostmi. Roste všude, dokonce i v m?stských parcích. Letos poprvé jsem objevila nalezišt? na jižní stráni Letenských sad?. ?esnek roste ve velkých trsech, vyhledává …


V hlavní roli ribollita

Není možné pobývat v Itálii a nezamilovat se do jídla. Jídlo vás za?ne vábit hned na první benzínové pump? za Brennerským pr?smykem. K?upavá rosetta s tenou?kým plátkem mortadelly, poskládaným ve vlnobití a v?bec nic víc a taky pro? chtít víc, když …

Ukrajinský borš?

Odmala jsem se ráda u?ila. Nikoliv ve škole, kde jsou znalosti p?edávány jak na kolovrátku, ale nejrad?ji p?ímo od u?itelky ?i u?itele, které jsem potkala jako by náhodou v r?zných životních obdobích. Dnes vím, že to žádná náhoda nebyla.    Mám …


Út?k do Toskánska

Další moje kniha vyjde v polovin? dubna! Tentokrát se d?j odehrává v Toskánsku. Na co se m?žete t?šit? Anotace:   P?íb?h ženy, která se propadá na dno, protože nedokáže p?ivést na sv?t dít?. Zdá se, že jediným ?ešením, jak se vyrovnat s neplodností, …

KRÁTKÉ, NEBO DLOUHË?

  Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normální tabulka"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; …


Vanilkové rohlí?ky 2021

  Každý rok je to s náladou na pe?ení cukroví jinak. N?kdy m? popadne chu? upéct devatero druh? podle starých kucha?ských knih, jindy se nemohu dopracovat ani k tomu, abych nakoupila máslo a cukr, nezbytné suroviny pro tém?? každý druh cukroví. Záleží …

Slávky na vín?

Slávky a léto pat?í k sob?. N?koho slávky mohou odradit tvrdou sko?ápkou, p?itom se dají upravit velmi jednoduše. P?sobením tepla uzav?ená sko?ápka praskne a vydá sv?j poklad. Slávky jsou kupodivu cenov? dostupné, kilo po?ídíte p?ibližn? za 100 K?. …


Nové brambory

  V lét? se dob?e va?í. Ovoce a zelenina jsou dostupné v nejlepší kvalit? a není t?eba složitých úprav, aby se dostaly na st?l. K mým nejoblíben?jším letním jídl?m pat?í oby?ejné brambory. BRAMBORY PE?ENÉ S MO?SKOU SOLÍ A TYMIÁNEM Suroviny: 500 g …

JEDNODUCHÉ TĚSTOVINY S LOSOSEM

Stačí jedna vznešenější surovina a obyčejné těstoviny se rázem promění v luxusní jídlo. Špagety s lososem si můžete dopřát třeba ve sváteční májové dny. Těstoviny s rybou nebo mořskými plody patří v Itálii k velmi oblíbeným pokrmům. Italové považují …


Typické italské postní jídlo? Těstoviny a cizrna.

Je Velký pátek, nejtemnější den Svatého týdne. Před utrpením nelze zavřít oči. Drží se přísný půst. V Itálii se v postní dny konzumuje tradiční bezmasé jídlo pasta e ceci . Jde o uvařený římský hrách a těstoviny. Na první pohled nevypadá tenhle …

RECEPTY NA TĚSTOVINY, KTERÉ ZNÁ CELÝ SVĚT

Jsou stejně slavné jako názvy měst nebo uměleckých výtvorů. Carbonara, Amatriciana, Alla Norma, Arrabbiata - nezní to jako jména zářivých hvězd filmového plátna?  CARBONARA Foto: Raphael Nogueira/Unsplash.com  Pro 4 osoby Suroviny: 400 g špaget 1 …


5 OPRAVDU RYCHLÝCH OMÁČEK NA TĚSTOVINY

Velkou výhodou těstovin je, že je připravíte rychle. Vaření zabere průměrně 10 minut a je ideální, když během doby varu zvládnete udělat také omáčku. Italové říkají takové omáčce SUGO. Omáčka nemusí být náročná, stačí zkombinovat správné suroviny. …

VAŘTE TĚSTOVINY JAKO ITALOVÉ

Už 14 dní je všechno jinak. První týden jsem odolávala tlaku a nechtěla hromadit zásoby. Když jsem zahlédla koncem února fotografie prázdných pultů, které pořídil kdosi v severní Itálii, považovala jsem zprávu za jasný hoax. Jenže... nebudu shrnovat, …


Jak oživit sušená rajčata?

  Jsou plná slunce, sladká a šťavnatá. Sušená rajčata dokážou chuťově pozvednout třeba těstoviny, jednotvárný salát nebo pomazánku. Nasekané na malé kousky je přidávám do těsta na domácí italskou focacciu nebo jako náplň do slaného koláče. Sušená …

Zlatá husa

Nastal čas zimy a s ní přichází i chuť na jídla, která jsou plná tepla. Takový pocit navodí právě vytažená pečínka z trouby. Křupavá, dozlatova vypečená kůrka a měkké masíčko rozpadající se na jazyku. Husa od Zemana Dobře upéct velký kus masa, a mezi …


Vše o pestu

Jeden z prvních příspěvků na tomto blogu jsem věnovala pestu a právem. Studená zelená omáčka mi učarovala před mnoha lety pro svou jednoduchost, intenzivní bylinkovou chuť a nádhernou svěží barvu. Na konci letní sezony bylo potřeba ostříhat všechny …

Zelňáky na výlet

Na výlety chodím ráda celý rok, ale v létě s ještě větší radostí. Připravit ráno svačinky je pro mě zábava a když stihnu upéct něco slaného na cestu, jsem ještě spokojenější. Mohou to být jen obyčejné grissini , pikantní koláč  s karamelizovanou …


Mrkvovo-kokosový krém s pestem

Nic nepotěší v zimě víc než hřejivý zeleninový krém. Po celou zimu představuje velkou výzvu kořenová zelenina. Dobře uskladněná a stále plná vitaminů, pěstovaná na českých polích, nezatížená dopravou z exotických zemí. Jen se podívejte na mrkev, jak …

Gratinované slávky

Přelom roku volá po svátečním jídle. Slávky patří bezpochyby mezi exkluzivní suroviny, výborně vypadají a skvěle chutnají. V téhle úpravě si mořské plody zaslouží čestné místo na silvestrovském stole. Gratinované slávky 1 kg slávek šťáva z 1/2 citronu …


Žluté kari se zeleninou a krevetami

Na podzim přichází čas, kdy člověk zatouží po pikantním a vydatném jídle. Exotické vůně a chutě se nádherně spojí v kari. Jako základ používám kupovanou kari pastu. K mým posledním objevům patří žlutá kari pasta, ve které převládá kurkuma a typické …

Květákový dhal na přivítání podzimu

Je to polévka nebo kaše? Polévka i kaše! Dhal je vydatný indický pokrm, jehož základem jsou luštěniny a spousta voňavého koření - jak už to u indických pokrmů bývá. Květákový dhal Suroviny: • 3 lžíce kokosového másla • 1 lžička kurkumy + špetka …


Pečený lilek s česnekem

Tenhle recept je tak jednoduchý, až se nechce věřit, že výsledek bude tak skvělý. Potřebujete jen čerstvé lilky, mořskou sůl, česnek a dobrý olivový olej. Recept jsem získala od Dagmar Derré, která ho proslavila pod názvem Lilek à la Jean, protože jde …

Jednoduchá jahodová terina

Samosběr jahod letos začal neuvěřitelně brzo - už koncem května! Radost z čerstvě natrhaného košíku jahod je obrovská a cestou domů z pole se těším, jak v kuchyni naložím s voňavým pokladem.  A tak jsem během prázdnin vařila oblíbené jahodové …


Salát s fenyklem od farmářů

Konečně přišlo moje nejoblíbenější období - léto. A nemám ho ráda jen kvůli tomu, že je k dispozici obrovský výběr sezonní zeleniny a ovoce. Když se podívám do slunce, trhám jahody nebo pozoruju hladinu řeky, naplní mě dobrý pocit, protože léto je …

Nejjednodušší dort

Narozeniny jsou příležitostí pro přípravu slavnostnějšího dezertu. Nejsem mistrem ve zdobení dortů, máslové krémy mě nechávají chladnou, stejně jako marcipánové ozdoby a cukrářské sypání. Dort k narozeninám mojí lásky je proto jednoduchý, jak jen to …


Slavný italský koláč Torta pasqualina

Recept pochází z Ligurie a je typickou ozdobou italské velikonoční tabule. Zelená náplň symbolizuje přicházející jaro a vejce uprostřed odkazuje k novému životu. Kombinace špenátu, ricotty a vajec se ukrývá v listovém těstě, ale můžete použít také …

Moje slow nádivka

Je to už počtvrté, co se účastním přátelského souboje nádivek na spořilovském trhu, kam chodím s radostí nakupovat. Soutěž je to malá, bez řevnivosti, zkrátka kdo chce, přinese svou nádivku a nechá ji ochutnat sousedům. Nádivku se snažím každý rok …


Minestrone v zimním hávu

Do minestrone patří nejméně deset druhů sezonní zeleniny a nějaká ta luštěnina - tak velí italská kuchařská škola. Najít v naší lednici tolik druhů zeleniny není vůbec žádná potíž. I parmazán tam má své stálé místo, stejně jako plechovka dobrých …

Pomazánka z červené řepy se sezamovou pastou tahini

Je mnoho důvodů proč milovat červenou řepu. Třeba pro její barvu, pro vysoký obsah minerálů a vitaminů, protože je základem jedné z nelepších polévek na světě - boršče. Anebo pro její zemitou chuť, která nám připomene naše odvěké spojení se Zemí a s …


Jste zde: ~ Apetitus.cz ~ Seznam zdrojů ~ La Cuoca

Informace o zdroji

Neboli kucha?ka.

Domovská stránka
http://cuocadolce.blogspot.com/

RSS export
http://cuocadolce.blogspot.com/feeds/posts/default?alt=rss

Systémové informace

ID: 115

Jmenné ID: cuocadolce

Články ručně přidává správce systému: NE

Články jsou schvalovány správcem: NE

Titulek zdroje stahován z RSS exportu: ANO

RSS export je lineární: ANO

Kontrola aktuálnosti proběhla: 5. května 2022 10:46

Návratový kód: HTTP 200

RSS export naposledy zpracován: 5. května 2022 10:46

Kontrola aktuálnosti naplánována na: dnes 04:01