La Cuoca

Sicilská caponata tohoto léta

p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120%; } Na Sicílii existuje přes 30 regionálních variant tohoto oblíbeného letního pokrmu. Všechny se shodují přinejmenším  v tom, že základ jídla tvoří lilky a že výsledná chuť pokrmu musí být agrodolce , tedy …

Jahodové knedlíky z tvarohového těsta

Každý den jezdím přes Kunratice, a tak nemůžu bez povšimnutí minout ceduli Jahodárna. Jahodová pole jsou nedaleko a majitelé vozí do stánku vedle kostela sklizené jahody každou hodinu. Čerstvost jahod je zaručena! Mezi naše nejoblíbenější dezerty …


Kukuřičné kuře na citronech a limetových listech

Spojení surovin je mírně exotické. Kuře na citronech a bobkových listech je středomořskou klasikou, ale když kuřeti dopřejete limetkové listy, vyvstane v nové, neobvyklé chuti. Základem tohoto téměř letního pokrmu je kvalitní kuře krmené kukuřicí, …

Velký návrat bramborových škubánků

Někdo je nenávidí, jiný miluje. Bramborová jídla máme rádi a kombinace s mákem je momentálně nejžádanější sladkou variantou mnoha pokrmů - od knedlíků po koláče. Bramborové škubánky 6 osob, 40 minut 500 g českých brambor (varný typ C - pyré) 100 g …


Nedělní pečínka s yorkshirskými puddings

Až Jamie Oliver definitivně vyvrátil mýtus o dobrotě v anglofonním prostředí známé jako puddings. Není to žádný sladký vaječný krém, ale slaný bochánek, který se skvěle hodí jako doprovod k masitým jídlům. Když pozvete na sváteční oběd hodně lidí, …

Tříkrálový moučník - španělský Roscon de Reyes

Loni jsem se v tomto období kochala pohledem do výloh madridských cukráren. Mezi moučníky se vyjímal kynutý věnec, který patří k typickým španělským zimním specialitám. Roscon de Reyes je pro Španěly symbolem Vánoc a především svátku Tří králů. Recept …


Na medu pečená zelenina se salsou verde

Podzimní úroda je štědrá a nabízí pestrý výběr zeleniny. Zdánlivě obyčejná mrkev, petržel, brambory a česnek se mohou proměnit v jednoduché jídlo všedních dnů. Když zajdete na nejbližší trh, naplníte košík podzimní zeleninou raz dva. K pečené zelenině …

Caprese ze žlutých rajčat

Na sklonku léta hýřil můj oblíbený farmářský trh na Spořilově barvami. Zelináři vystavili zelené, žluté a žíhané cukety, tykve všech tvarů a také různě barevná rajčata. Rajčata lahvová mají navíc pevnou dužinu, která drží tvar, a při krájení se …


Studená polévka salmorejo

Jsem v královském městě Madrid v období nejteplejších dní a nocí celého roku. Teplota neklesá pod 36 °C ani po setmění, z pohoří Sierra nepřichází žádný vítr, město touží po stínu a všechno živé hledá způsob, jak se zchladit. Ve stínu pinií v Parque …

Bublanina podle Sandtnerové

Jen léto s bublaninou je to pravé léto. Když máte košík plný třešní, višní a rybízu, uložte je do peřinky z lehoučkého těsta. Pro inspiraci na koláče chodím do staré kuchařské knihy od Marie Janků-Sandtnerové. Recepty této učitelky vaření jsou stručné …


Cheesecake s jahodami a bazalkovým cukrem

S jahodami mám pro jejich krásu už pár let tajnou domluvu. Nenechávám je projít tepelnou úpravou a snažím se je použít do oblíbených dezertů syrové. Jen tak si uchovají barvu rudých rtů a neztratí svou pevnost. Co to znamená? Upeču piškot, dám na něj …

Není oslavy bez chřestového koláče

Chřest vládne na jaře nezničitelnou silou. Kraluje kuchyním a kraluje také jarním oslavám. Květen je v mém blízkém okolí měsícem nejčastějších oslav a mám potvrzeno, že oslavence nic nepotěší víc než domácí chřestový koláč. Chřestová sezona končí …


Kynutý koláč s rebarborou

Není žádným tajemstvím, že vaření je magie. Ta radost, když člověk pozoruje, jak se suroviny mění před očima! Při vaření nestačí jen pozorovat, ale především přiložit ruku k dílu. Takové šlahouny rebarbory určitý fortel vyžadují a nárokují si dostatek …

Pomazánka z pečeného lilku

Do lilku jsem blázen. Jaro se pomalu přehouplo do léta a nastává čas zeleninových pomazánek. Obdivuji je pro jejich lehkost i jednoduchost a pro schopnost ukonejšit hladový žaludek. Lilek je v tomto období vyhledávanou zeleninou a kdykoliv ho vložím …


Poklady z mojí spíže: drobné ovoce zavařené v cukru

V zahradách dobrých lidí se daří životu. Jako by stromy a keře cítily nadvládu říše světla a snažily se přispět vlastním dílem. Někdy se urodí ovoce tolik, že jsou povoláni přátelé a jejich přátelé, aby přiložili ruku k dílu. Když mám možnost sbírat, …

Pomalá radost z klíčení

Semínko představuje zárodek nového života. Takové malé nic, které se díky vodě začne probouzet a když touha po světlu zvítězí, objeví se klíček. Otáčí se za sluncem a šplhá stále výš. Kupte si jakákoliv semínka, připravte si mističku, kousek savého …


Italský bílý chléb - pane casareccio

Nic nezútulní domov víc než vůně čerstvého chleba. Kvašením nafouknuté těsto patří ke kulinárním zázrakům, které si dopřávám, jak jen to jde. Při přípravě těsta se nebojte používat ruce, čím víc se budete těsta dotýkat, tím lepší bude výsledek. …

Milosti boží pečené v troubě

Masopust končí, s ním odchází období hojnosti a oslav. Pozornost se přesouvá k odříkání a čtyřicetidenní očistě před Velikonocemi. Než pustíme maso z jídelníčku, připomeňme si starý český recept na boží milosti. Masopustní boží milosti 200 g hladké …


Špagety s tuňákem a černými olivami

Těstoviny s vůní rybářských lodí připlouvajících do přístavu dlouho před východem slunce. Těstoviny, které připravíte rychle. Těstoviny, které je tak snadné si zamilovat. Špagety s tuňákem a černými olivami Pro 2 osoby: 200 g špaget (značky Barilla, …

Vydatná zimní minestrone s cizrnou

V zimě není nad jídla z jednoho hrnce. Recept na italskou minestrone je prostý. Vemte veškerou sezonní zeleninu, kterou máte doma, hoďte ji do velkého hrnce, přidejte luštěniny, dlouho vařte a nakonec vmíchejte drobné polévkové těstoviny. Italská …


Staročeský zimní kompot

Tenhle kompot dělávala moje babička v zimním období. Říkala mu "vocet" nebo "muzika". Protože byla dobrá hospodyňka, hleděla spotřebovat  zbylé suroviny z vánočního pečení, Při vaření kompotu se kuchyní linula omamná vůně a my, …

Koláč s darovanými jablíčky

Je mrazivé ráno a v opuštěném sadě se prohánějí straky. Přestože je druhá polovina listopadu, větve jsou obsypané malými jablky.   Stačí natáhnout ruku a jsou moje. O kus dále stojí ořešák a v trávě se pod hnědými listy schovávají spadané ořechy. Jen …


Pohanka s václavkami

                                     Cestou podzimním lesem vyhlížím hnědé kloboučky hříbků a občas je nalézám. V košíku mám úplně poslední muchomůrku růžovou, zapomenuté lišky a celou rodinu čirůvek fialových. Magický svět pod kořeny stromů vydává …

O houbách

                               Mám ráda cestu lesem. V lese je člověk nejblíž tomu, aby věděl, co je dobré, a co špatné. Zvláštní lesní světlo projasňuje nekonečný prostor a ta bytost-les se nechává pomalu poznávat. Ke sbírání hub musíte dostat …


Sardinky pečené v domácí bylinkové strouhance

Ve vzduchu pozdního léta se vznáší touha po moři. Když chystám ryby, odměnou je mi slaná mořská vůně, která ulpívá na rukou. Práce je to krásná. Opláchnout rybičky pod proudem studené vody, oddělit hlavu a vyjmout kostru. Rozložit na utěrku a usušit …

Jak uvařit humra

Jednoduše. V obrovském hrnci ve spoustě osolené vody. K živému humrovi se dostanete krásně i v Čechách, ale já si plody moře nejlépe vychutnám na cestách. Když se ocitnete na druhé straně zeměkoule, ve velkém městě omývaném Pacifikem, tam kde vane …


Teplý salát ze zeleného chřestu a pohanky

Farmáři říkají, že chřestová sezóna končí na svatého Jána. Dny jsou v tomto období nejdelší z celého roku a než se začne kolo času pootáčet, toužím si chřestu užít co nejvíce. Svěží hráškovou chuť zeleného chřestu nechávám vyniknout za syrova, bílému …

Chřestový krém bez mouky a smetany, zato se šeříkovým kvítím

Otázka těchto dní zní - kolik chřestu dokážete spořádat? A v jaké formě? Já se nemůžu nabažit přílivové vlny téhle delikátní zeleniny a chřest vyhlašuju za jarního krále mé kuchyně. Chřestový krém 500 g bílého chřestu, nejlépe českého (na zeleninový …


Ribollita, opakovaně vařená polévka

Na tuhle legendární polévku stvořenou uprostřed malebných toskánských kopců neexistuje jediný správný recept. Podobně jako u štrúdlu nebo bramboračky, jisté jsou jen základní ingredience. Správná ribollita musí obsahovat černou toskánskou kapustu …

Salát z horské umbrijské čočky

Léto pomalu končilo, ranní mlhy v Toskánsku byly čím dál neprůhlednější a mě čekala daleká cesta z Toskánska až do jihozápadního cípu Itálie, do Apulie. Plánovaná trasa vedla přes Apeniny se zastávkou v čarovném poutním městečku Assisi. Za Assisi se …


Jste zde: ~ Apetitus.cz ~ Seznam zdrojů ~ La Cuoca

Informace o zdroji

Neboli kuchařka.

Domovská stránka
http://cuocadolce.blogspot.com/

RSS export
http://cuocadolce.blogspot.com/feeds/posts/default?alt=rss

Systémové informace

ID: 115

Jmenné ID: cuocadolce

Články ručně přidává správce systému: NE

Články jsou schvalovány správcem: NE

Titulek zdroje stahován z RSS exportu: ANO

RSS export je lineární: ANO

Kontrola aktuálnosti proběhla: 19. července 2017 11:31

Návratový kód: HTTP 200

RSS export naposledy zpracován: 19. července 2017 11:31

Kontrola aktuálnosti naplánována na: dnes 12:01