La Cuoca
JEDNODUCHÉ TĚSTOVINY S LOSOSEM
Stačí jedna vznešenější surovina a obyčejné těstoviny se rázem promění v luxusní jídlo. Špagety s lososem si můžete dopřát třeba ve sváteční májové dny. Těstoviny s rybou nebo mořskými plody patří v Itálii k velmi oblíbeným pokrmům. Italové považují …
Typické italské postní jídlo? Těstoviny a cizrna.
Je Velký pátek, nejtemnější den Svatého týdne. Před utrpením nelze zavřít oči. Drží se přísný půst. V Itálii se v postní dny konzumuje tradiční bezmasé jídlo pasta e ceci . Jde o uvařený římský hrách a těstoviny. Na první pohled nevypadá tenhle …
RECEPTY NA TĚSTOVINY, KTERÉ ZNÁ CELÝ SVĚT
Jsou stejně slavné jako názvy měst nebo uměleckých výtvorů. Carbonara, Amatriciana, Alla Norma, Arrabbiata - nezní to jako jména zářivých hvězd filmového plátna? CARBONARA Foto: Raphael Nogueira/Unsplash.com Pro 4 osoby Suroviny: 400 g špaget 1 …
5 OPRAVDU RYCHLÝCH OMÁČEK NA TĚSTOVINY
Velkou výhodou těstovin je, že je připravíte rychle. Vaření zabere průměrně 10 minut a je ideální, když během doby varu zvládnete udělat také omáčku. Italové říkají takové omáčce SUGO. Omáčka nemusí být náročná, stačí zkombinovat správné suroviny. …
VAŘTE TĚSTOVINY JAKO ITALOVÉ
Už 14 dní je všechno jinak. První týden jsem odolávala tlaku a nechtěla hromadit zásoby. Když jsem zahlédla koncem února fotografie prázdných pultů, které pořídil kdosi v severní Itálii, považovala jsem zprávu za jasný hoax. Jenže... nebudu shrnovat, …
Jak oživit sušená rajčata?
Jsou plná slunce, sladká a šťavnatá. Sušená rajčata dokážou chuťově pozvednout třeba těstoviny, jednotvárný salát nebo pomazánku. Nasekané na malé kousky je přidávám do těsta na domácí italskou focacciu nebo jako náplň do slaného koláče. Sušená …
Zlatá husa
Nastal čas zimy a s ní přichází i chuť na jídla, která jsou plná tepla. Takový pocit navodí právě vytažená pečínka z trouby. Křupavá, dozlatova vypečená kůrka a měkké masíčko rozpadající se na jazyku. Husa od Zemana Dobře upéct velký kus masa, a mezi …
Vše o pestu
Jeden z prvních příspěvků na tomto blogu jsem věnovala pestu a právem. Studená zelená omáčka mi učarovala před mnoha lety pro svou jednoduchost, intenzivní bylinkovou chuť a nádhernou svěží barvu. Na konci letní sezony bylo potřeba ostříhat všechny …
Zelňáky na výlet
Na výlety chodím ráda celý rok, ale v létě s ještě větší radostí. Připravit ráno svačinky je pro mě zábava a když stihnu upéct něco slaného na cestu, jsem ještě spokojenější. Mohou to být jen obyčejné grissini , pikantní koláč s karamelizovanou …
Mrkvovo-kokosový krém s pestem
Nic nepotěší v zimě víc než hřejivý zeleninový krém. Po celou zimu představuje velkou výzvu kořenová zelenina. Dobře uskladněná a stále plná vitaminů, pěstovaná na českých polích, nezatížená dopravou z exotických zemí. Jen se podívejte na mrkev, jak …
Gratinované slávky
Přelom roku volá po svátečním jídle. Slávky patří bezpochyby mezi exkluzivní suroviny, výborně vypadají a skvěle chutnají. V téhle úpravě si mořské plody zaslouží čestné místo na silvestrovském stole. Gratinované slávky 1 kg slávek šťáva z 1/2 citronu …
Žluté kari se zeleninou a krevetami
Na podzim přichází čas, kdy člověk zatouží po pikantním a vydatném jídle. Exotické vůně a chutě se nádherně spojí v kari. Jako základ používám kupovanou kari pastu. K mým posledním objevům patří žlutá kari pasta, ve které převládá kurkuma a typické …
Květákový dhal na přivítání podzimu
Je to polévka nebo kaše? Polévka i kaše! Dhal je vydatný indický pokrm, jehož základem jsou luštěniny a spousta voňavého koření - jak už to u indických pokrmů bývá. Květákový dhal Suroviny: • 3 lžíce kokosového másla • 1 lžička kurkumy + špetka …
Pečený lilek s česnekem
Tenhle recept je tak jednoduchý, až se nechce věřit, že výsledek bude tak skvělý. Potřebujete jen čerstvé lilky, mořskou sůl, česnek a dobrý olivový olej. Recept jsem získala od Dagmar Derré, která ho proslavila pod názvem Lilek à la Jean, protože jde …
Jednoduchá jahodová terina
Samosběr jahod letos začal neuvěřitelně brzo - už koncem května! Radost z čerstvě natrhaného košíku jahod je obrovská a cestou domů z pole se těším, jak v kuchyni naložím s voňavým pokladem. A tak jsem během prázdnin vařila oblíbené jahodové …
Salát s fenyklem od farmářů
Konečně přišlo moje nejoblíbenější období - léto. A nemám ho ráda jen kvůli tomu, že je k dispozici obrovský výběr sezonní zeleniny a ovoce. Když se podívám do slunce, trhám jahody nebo pozoruju hladinu řeky, naplní mě dobrý pocit, protože léto je …
Nejjednodušší dort
Narozeniny jsou příležitostí pro přípravu slavnostnějšího dezertu. Nejsem mistrem ve zdobení dortů, máslové krémy mě nechávají chladnou, stejně jako marcipánové ozdoby a cukrářské sypání. Dort k narozeninám mojí lásky je proto jednoduchý, jak jen to …
Slavný italský koláč Torta pasqualina
Recept pochází z Ligurie a je typickou ozdobou italské velikonoční tabule. Zelená náplň symbolizuje přicházející jaro a vejce uprostřed odkazuje k novému životu. Kombinace špenátu, ricotty a vajec se ukrývá v listovém těstě, ale můžete použít také …
Moje slow nádivka
Je to už počtvrté, co se účastním přátelského souboje nádivek na spořilovském trhu, kam chodím s radostí nakupovat. Soutěž je to malá, bez řevnivosti, zkrátka kdo chce, přinese svou nádivku a nechá ji ochutnat sousedům. Nádivku se snažím každý rok …
Minestrone v zimním hávu
Do minestrone patří nejméně deset druhů sezonní zeleniny a nějaká ta luštěnina - tak velí italská kuchařská škola. Najít v naší lednici tolik druhů zeleniny není vůbec žádná potíž. I parmazán tam má své stálé místo, stejně jako plechovka dobrých …
Pomazánka z červené řepy se sezamovou pastou tahini
Je mnoho důvodů proč milovat červenou řepu. Třeba pro její barvu, pro vysoký obsah minerálů a vitaminů, protože je základem jedné z nelepších polévek na světě - boršče. Anebo pro její zemitou chuť, která nám připomene naše odvěké spojení se Zemí a s …
Tafelspitz s palačinkovými nudlemi
Kdo jednou ochutnal Tafelspitz u Plachutty ve Vídni, nezapomene. Už jen způsob servírování je inspirativní. Vývar přelitý do rendlíku, na skus uvařená zelenina, kousek měkkého masa a velké množství jemných i ostřejších chutí, které dobře doplní …
Polévka ze špagetové dýně, tentokrát s indickým kořením
Dýňová polévka s indickým kořením recept 1 žlutá cibule, oloupaná a nasekaná nadrobno 4 stroužky česneku, oloupané a nasekané nadrobno 2 lžíce kokosového oleje 500 g dužiny z pečené špagetové dýně 1 litr zeleninového vývaru po lžičce kurkumy, drcených …
Podzimní švestkové knedlíky
Ještě než švestky na stromech zmrznou, vychutnejte si je v neodolatelné kombinaci s mákem. Nejlepší jsou švestky z české zahrádky nebo ty, které rostou podél poutních cest. Kynuté švestkové knedlíky cca na 12 knedlíků 300 g polohrubé mouky 40 g cukru …
Slaný koláč s karamelizovanou cibulí, paprikou a parmezánem
Ještě než skončí léto, vypravte se na sousedský piknik anebo ho rovnou uspořádejte. Mezi komety chutného pohoštění patří slané koláče. Tentokrát vás zvu na slaný koláč z máslového těsta s karamelizovanou cibulí, grilovanou paprikou a parmezánem. …
Jemná bublanina s moravskými meruňkami
Léto je štědré, obdarovává nás sladkými plody jako jsou meruňky a broskve. Tu nejlepší chuť má ovoce dozrálé pod naším sluncem a moravské meruňky jsou toho sladkým důkazem. Hodí se do sladkých knedlíků, nebo koláčů - bez meruněk by léto nebylo …
Tygří krevety v pikantní rajčatové omáčce
Držet v ruce oranžovou krevetu, odloupávat z ní krunýř a přibližovat se pomalu ke šťavnatému masu, to je slastný pocit. Když se vůně moře propojí v jednom soustu s pálivou rajčatovou omáčkou, je pocit vrcholícího léta dokonalý. Tygří krevety v …
Sicilská caponata tohoto léta
p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120%; } Na Sicílii existuje přes 30 regionálních variant tohoto oblíbeného letního pokrmu. Všechny se shodují přinejmenším v tom, že základ jídla tvoří lilky a že výsledná chuť pokrmu musí být agrodolce , tedy …
Jahodové knedlíky z tvarohového těsta
Každý den jezdím přes Kunratice, a tak nemůžu bez povšimnutí minout ceduli Jahodárna. Jahodová pole jsou nedaleko a majitelé vozí do stánku vedle kostela sklizené jahody každou hodinu. Čerstvost jahod je zaručena! Mezi naše nejoblíbenější dezerty …
Kukuřičné kuře na citronech a limetových listech
Spojení surovin je mírně exotické. Kuře na citronech a bobkových listech je středomořskou klasikou, ale když kuřeti dopřejete limetkové listy, vyvstane v nové, neobvyklé chuti. Základem tohoto téměř letního pokrmu je kvalitní kuře krmené kukuřicí, …