Cuketka.cz bez pana Cuketky
Kulinární poezie
Už několik let mám počítač bez disketové mechaniky. Na tom, pravda, není nic neobvyklého, kulinárního ani poetického. Včera však manžel přinesl domů mechaniku externí a napadlo ho prozkoumat, co skrývá víc než deset let stará, notně zaprášená hromádka …
Balada konvenienční
Jen co člověk ráno vstane otázka na mysli tane – copak já dnes, můj ty smutku, dám dobrého do žaludku? máslo, chleba, boršč či ovar… není to však polotovar?! Kulinární strážce bokem měří si mě lesklým okem, náboje do pušky dává – „Přisypává? …
Kulturně-kulinářský šok aneb stesk po domově.
Čilá diskuze pod jedním z čtenářských zápisků na páně Cuketkově blogu už sice tohle téma před mnoha lety tak trochu nakousla, přesto si dovolím „zakousnout“ se ještě malinko hlouběji.. Je zvláštní, že ač na téma kulturní šok byly už popsány stohy …
Šokující knedlíky z mikrovlnky podle kněžny Libuše
Marně jsem hledal pod KNEDLÍK nebo KNEDLÍKY nějaký pěkný odkaz. Je to VELKÉ TÉMA! Prosím pomoc! Zatím přicházím s kuriozním, avšak pozoruhodně chutným receptem, vyvzkoušeným experimentátorkou z Chebu. Laskavě mi jej prozradila, byť není jeho autorkou, …
Králík naruby
Nadívaný králík je lahůdka. Ovšem lze i obrátit a králíka položit na nádivku, nikoli naditou dovnitř pečínky. Ale hlavně – nádivka spočívá na kolečkách jemně prosolené cibule, než se zapeče. Je to vlastně takový mallorský králík na cibuli s českou …
Koho už nebaví ta zima?
Mě teda rozhodně ne… Dnes mě přepadlo „letní vaření“…a aspoň kousek tepla a sluníčka byl na chvilku doma. Co k tomu? Papriky a rajčata jako základ. Rozříznout vejpůl, vydlabat. Na olivovém oleji osmahnout slaninu s cibulkou a česnekem. Přidat trochu …
Listové těsto
Už dlouho mě trápila margarínová chuť kupovaných listových těst. Některá jsou lepší, jiná horší, ale žádné podle mých představ. Na internetu jsem mnoho receptů nenašla, i velmi nápadité stránky s recepty počítají s kupovaným. Tištěné kuchařky listové …
Malinové pralinky
Nedávno jsem ve fóru psala o výhodné koupi 1 kg mléčné čokolády. Na Bistru Florenýna, v Šárčině škole vaření i jinde jsou různé druhy ganache, které jsem taktéž s úspěchem vyzkoušela, já se s Vámi podělím o recept na malinové pralinky. Suroviny: 250 g …
Surprise: překvapivě chutné kuře
Pozor! Tento pokrm není vhodný pro žlučníkáře! Chtějí -li jej přesto konzumovat, nechť si připraví Febichol, Cholagol, případně Buscopan – ve formě čípku, ti samoaplikace schopní, pak ve formě injekční. Co to bude, až to bude? V podstatě kuřecí …
Retro 80. léta
Onehdy se u Cutie vzpomínalo. Na karbanátky, bramborové placky a taky na to, jací jsme v dětství byli kuchtíci. A tak mi to nedalo a když jsem dneska „po zimě“ (já jsem optimistka co?) jela zkontrolovat chatu, jestli stojí, zda se nenastěhovaly myši …
Dobrota ze Somló
Zdá se, že mám v kuchyni „maďarské“ období. No ostatně všechna ta dovezená paprika se nějak zužitkovat musí… Teď se do toho přidala ještě nostalgie po maďarských sladkostech vyvolaná článkem o Dobošově dortu a notně podpořená diskuzí pod ním. A rázem …
Francouzské menu
Jeden malý výlet do Španělska a Francie. Jeden příjemný hotýlek na břehu Oceánu a jedna naprosto dokonalá a neskutečně krátká, téměř tříhodinová večeře s přáteli… Nemá cenu cokoliv říkat, fotky, aspoň si myslím, poví vše…
Skříň plná receptů
Tak mi pan Cuketka s tou svou kuchařskou biblí nasadil brouka. Ne do hlavy, anobrž do kuchyně. Tedy vlastně do almary s kuchařskými knihami. Děkuju pěkně! Nezbylo mi nic jiného, než almaru vyklidit. Vymést moučné červy, zadupat na mola (asi to byl …
Paříž
L'Été En Pente Douce Moje představa Paříže jako romantického města byla naivní. Je to velkoměsto plné lidí. Vedle namydlených šampónů v Dioru, Gucci atd. jsem si připadal jak šupák. Paříž ale není jen luxus, ale také kopa přistěhovalců. Nicméně …
Roastbeef
Před několika týdny jsem se ve fóru zeptal na to, jak se má správně dělat roastbeef. Podle příspěvků dalších čtenářů jsem se do toho pustil. Koupil jsem asi 1,3 kg roštěný v řeznictví v Jungmannově ulici. Připravil jsem marinádu ze směsi celezrnné …
Viva la… aneb já tam chci zpět…
Mrznu…mrznu a jediné co mě hřeje jsou vzpomínky na Dolce Itálii a pár fotek… V sobotu v noci jsem se celá rozlámaná vylodila v Praze z plechového korábu, na který jsem se nalodila kousek od Venezie… První dojem nebyl až tak špatný. Podzemní garáže …
Kachnin recept č.1:Tom yum seafood mix s jasminovou ryzi
Jako prvni zde zverejnim jidlo, ktere jsme varily s moji kamaradkou Onpichou, ktera pochazi z Thajska a recept mne naucila. Nazvaly jsme ho ‚Seafood mix tom yum‘ a podavaly s jasminovou ryzi. Zpovedi o mych kulinarskych pokusech: Predem upozornuji, …
Osteria del Bocc
Minulý pátek jsme měli příležitost navštívit vesničku Arcumeggia (Lombardie, oblast Varese). Malá obec o třiceti obyvatelích se tváří jako by se v ní zastavil čas a přesto je plná turistů. Co je tam láká?Starobylá stavení zdobená freskami. Vesnička …
Varšavské obžerství
Má poslední služební cesta do Varšavy byla dobrá záminka ke strávení dalšího příjemného víkendu v Polsku spojeném mimo jiné s návštěvou tamních restaurací. Z připraveného seznamu mého milého průvodce jsme vybrali několikero zajímavých podniků. …
Prasserie M
Běžný člověk do restaurací, které snesou zařazení do kategorie „Fine Dining“, nechodí až tak často. Účet v řádu tisícikorun prostě není věc, která se hodí k normálnímu platu a hypotéce. O to slavnostnější je okamžik, kdy člověk vstoupí do příjemného …
Jednoduše letní špagety
Přemýšlela jsem co v v minulých chladnějších letních dnech uvařit… Na salát v té zimě chuť moc nebyla… Myšlenka padla na těstoviny - musí to být rychlé, nechce se mi stát u plotny dva dny…Takže… dávám vařit špagety. V truhlíku natrhám hrst patrželky a …
Indická kuchyně - Cinnamon Club
Při květnové návštěvě Londýna jsem měla možnost navštívit restauraci, která indickou krmi staví do úplně jiného světla. Já vím, že cestovat do Londýna nikdo nebude jen proto, že nějakej trouba tady píše, jak to bylo úžasný a skvělý a vůbec. Spíš bych …
Varšava podruhé
V minulém týdnu mě pracovní povinnosti opět zavedly do Varšavy. Ti z vás, kteří očekávají, že tentokráte konečně došlo na ochutnávání polských specialit, ať raději nečtou dále :-) Nedošlo, (možná napotřetí? ) nicméně i tak si myslím, že pár bodů stojí …
Café Fresco
Minulý týden jsem navštívila podnik, okolo kterého jsem mlsně chodila už delší dobu. Café Fresco najdete coby kamenem dohodil od vyšehradských hradeb v komplexu zvaném Vyšehradská rezidence. Na první pohled příjemné místo, vnitřek designově vybavený a …
Sušice
Uf, po krásné reportáži z PPF se bojím něco vůbec psát, ale léto nám začíná a tak tento příspěvek berte jako pozvánku do tohoto krásného města a jeho okolí. Navšívíte-li Sušici a budete mít hlad, budete chtít něco na zmlsaný zoubek, …
U starýho pána
V pondělí mě kamarádi, nedávno se přistěhovavší z daleké Ostravy vytáhli do podniku, ležící nedaleko metra Skalka a tím i blízko mémo domovu. Hospoda U starýho pána nově vznikla z bývalého klubu Metropolis, kde se přiznám, že jsem nikdy nebyla a navíc …
Cheesy na Letné
Včera jsem se vypravila ke kamarádce na Suchdol. Vzala to přes Žižkov, Jungmannku tu vyřídila to, tam zařídila ono, ještě něco na Klimentské … Při přestupu na Letné mě zaujal malý krámek, o kterém sice vím, ale jen tak letmo z auta. Měla jsem čas a …
Cuketka konzumující, inspirující
Kam vyrazit za dobrým jídlem, když jsem v Praze po sedmi měsících strávených na Britských ostrovech? S kamarádem Špagetovým Monstrem (dále jen Špageťák :o)), jsme přemýšleli, kde bychom mohli strávit příjemný večer u jídla a pití a poklábosti. A aby …
Ka(c)hnování
Už při obědě v Osterii jsem své milé spolustolovnici říkal, jak mi jedna menší mladá kahna zabírá místo v mrazáku a to se, přátelé, v dobré společnosti netoleruje a příslušně trestá.
Čas strávený u stolu není ztraceným časem…
…pokud jde o stůl v restauraci jako je Osteria Da Clara, jejíž přísloví uvedené v jídelním lístku jsem si vypůjčila do nadpisu tohoto příspěvku. Tento týden uveřejněná páně Cuketkova recenze ve mě vzbudila velký zájem typu „tam musím hned teď …