Co nového na kopci

Stále nízký chleba, co s tím?

Určitě se vám již přihodilo, že ať děláte co děláte, máte stále nízký chleba. Navíc je někdy zdrclý – sražený, mívá brousek a ne a ne se povést. Kvásek krásně kvasí, je voňavý, ale jakmile upečete chleba, je těžký jak cihla, žádné póry a letí …

Jak to udělat, aby dětem chutnalo béčko

B–vitamín, někdy tak důležitý, není vždy jednoduché nabídnout dítěti v přijatelné formě. Ne každé dítě má rádo drožďovou pomazánku, ne každé dítě má rádo například pivovarské kvasnice nebo Marmite. Naše děti kupodivu mají rádi jak drožďové knedlíčky, …


100% žitný s otrubami

V minulém příspěvku o žitném chlebu se rozhořela hezká diskuze ohledně žitného chleba obecně. Díky za komentáře, diskuze k tématu je vždy přínosná.  Zuzka napsala o nutnosti kyselosti těsta – změřila jsem to pH metrem a kvásek má kolem 4,5 pH, kdyby …

Domácí mlýnky na obilí

Téma „domácí mlýnek na obilí“ je takovým evergreenem. Dotazy typu „jaký mlýnek na obilí si pořídit“, případně „jaký mlýnek na obilí máte vy a jakou s ním máte zkušenost“ se pravidelně objevují jak v komentářích, tak ve fóru a přicházejí také mailem. V …


Český, 100 % žitný chleba

Dnes se nám naskytl hezký, reálný příběh o tom, že život si to šine dopředu a neměli bychom zbytečně zasahovat do věcí, neb nevíme, co nám zítřek přinese. Před 15 lety jeden místní sedlák ořezal nádhernou  plodivou třešeň u silnice, protože mu vadilo, …

Bezlepkový toustový chléb

Poslední týden, kdy bylo poměrně horko, práce se senem a nechuť stát dlouho v kuchyni a zaobírat se výrobou bezlepkového chleba z kvásku, stačí bohatě náš žitný a pšeničný kváskový, vyhrál na plné čáře bezlepkový s droždím. Jeho výhodou je bezesporu …


Výborné karamely

225d Pamatuju si, jak jednou přijela Míša, dostala bonbón a pravila „Ó, sadbiču, to už jsem dlouho nejedla!“.  Jasně, „Sadbiču“ byl pro nás dost neznámý termín, navíc ona ho říkala velmi sebevědomě. Když si všimla toho, že netušíme o čem mluví, …

Bezlepkové knedlíky s rebarborou

Bezlepkový týden pokračuje a už nyní můžu slíbit, že například toffifee je také bezlepkové, a že se nám podařila skvělá kombinace ingrediencí, aby se vytvořil karamel velmi podobný právě tomu na tofifee. Ale to až zítra. Dnes to budou bezlepkové …


Bezlepkové lívance

Lívance. Naše naprosto nezbytná snídaně. Přišla však chvíle, kdy je nutné uvařit bezlepkovou verzi. Kupodivu právě u lívanců nebyla nepřítomnost mouky nijak zásadní. Pohanka byla odjakživa surovinou, se kterou se české lívance pojily a právě v …

Bezlepkový kvásek

Každý, kdo drží bezlepkovou dietu pravděpodobně disponuje svým receptem na domácí kvásek. Není třeba se kvásku bát, funguje bezvadně, pěkně drží, nemá tendenci se kazit, pokud jej každý den poctivě oživujeme a není ani příliš složité jej vyrobit. Já …


Junket – dezert za 3 minuty

Lidé používají mléko velmi běžně – syrové, vařené, do pečení, jako surovinu k přípravě pudingu, koktejlů, zmrzlin….. Pak ale narazíte na něco, co se již běžně nedělá, běžně neprodává, je to však v nějakých rodinách (anglických, na to bacha) tradičním …

Chleba z pšeničného kvásku

21c3 Měli jsme sociálně nabitý týden a to to teprve začne. Přijel Hugo Hromas a přivezl rozjetý pšeničný kvásek, takže nebylo třeba konvertovat postupně ten žitný do pšeničného (pokud nemáme pšeničný kvásek, pouze žitný, stačí si žitný začít oživovat …


Vodní kefír

Děti jsou u babičky u velkého města. Musí se kombinovat kultury, aby byly otevřené všemu. Doma je boží dopuštění, protože je tu 7 indických kachňat, Paštika – štěně bernardýna, musí se vozit knížky na poštu – drahnou dobu „se“ byl pan domácí a Ester …

Marinované tofu se špenátem

Jedno z dalších, velmi rychlých a snadných jídel. Komu přebývá čerstvý špenát na zahradě, doporučuji toto rychlé lehké jídlo. Ze surovin je třeba marinované tofu, čerstvý špenát,rajčata,  cibule, slunečnicový olej, olivový olej, sůl, směs pepře, …


Soutěž o Domácího mlékaře – Ester

Skoro dva měsíce bez éček Takže čím to začalo –  jak jinak než vyhlášením soutěže. No vlastně mě vůbec nezajímala výhra, jen jsem byla zvědavá, jestli se to dá vůbec vydržet a věřte nebo ne, dá . Jak to probíhalo?  Asi nemá smysl sem psát co všechno …

Soutěž o Domácího mlékaře – Alena

Dobrý večer na kopec, můj příspěvek do soutěže berte jako velké poděkování za Vaše štědré a nezištné předávání rad a zkušeností! Bezmála rok čile vykrádám Vaše stránky a kromě všech těch výborných výrobků bezděčně sklízím obdiv širokého okolí vlastně …


Soutěž o knihu Silvie

Dnes se roztrhl pytel s posílanými příspěvky do soutěže a tak je postupně vkládám. Velmi se omlouvám Silvii, která si dala tu práci, že v připojeném wordu zaslala i spoustu svých jídel na ukázku… ovšem … kopírovat každý obrázek zvlášť do galerie, …

Soutěž o mlékaře – Alena

Proč jsou u nás v masně všichni pořád takoví veselí? Aneb, život s aditivama. Když pominu ten začátek, kdy kolaborovat musíme skrátka všichni a panem bohem jsou pro nás rodiče, tak ta opravdová a vědomá kolaborace musela začít až někdy kolem studií na …


Příspěvek do soutěže o knihu – Soňa

Další příspěvek, přesně podle dikce soutěže vám nyní předkládáme. Celý experiment nemá být o tom, že vše ze dne na den změníme, ale právě jen o nahlédnutí do situace, jak to vlastně reálně vše je. Díky moc za něj. Krásný den na kopec. Tak poslušně …

Příspěvek do soutěže a mlékaři Fero a Peter

Tak, můžeme pověsit první příspěvek ze soutěže o knížku Domácí mlékař. Ostatní stále neéčkují a neaditivují a tak jim to vyhovuje, že to zatím nepřerušili a nemůžou o tom nic napsat. Pan domácí tvrdil, že ani nikdo nenapíše, a tak byl velmi …


Malá hádanka na sobotní odpoledne

Tak zase jedno zbožíznalství – copak to je? (Halka nehádá :D) A těště se na rozuzlení, je to fakt parádnický! Přišel balík jako nečekaný dárek a v balíku bylo překvapení! Žitný pražený, karafa a hlavně – tekutý slad! Parádní kousky. To na horní fotce …

Rychlý jarní špenát a restované brambory

Máme prázdniny.  Je po přezkoušení, po přijímačkách a doma se vymýšlí ptákoviny. Pan domácí s dětmi nedávno u stolu nahlas přemítal, že každé dítě, které jde poprvé do školy, mělo by mít s sebou doprovod, případně kornout s bonbóny pro spolužáky, …


Vaše zkušenosti s kunou v kurníku a jak se děti baví

248e Mít stále něco nového je sen mnoha lidí. My máme. Právě teď máme novou kunu. A taky už pár věcí nemáme. Běžce ležáka sedícího na vejcích, dneska v noci slepici a tak, než dojde k úplnému exodu, ptáme se na vaše zkušenosti. Kunu totiž máme poprvé. …

Ricottové koule (koblížky) – dárek od Ivy

Určitě znáte osobní mikroblog Ivy. Pokud ne, doporučuji navštívit a nechat se inspirovat. My dnes museli sejít dolů a při té příležitosti jsme slíbili dětem, že půjdem nějak víc oslavit přijímačky a půjde se na bowling a tak došlo k setkání s Ivou a …


Esteřiny hvězdičky

Dnešní tip na nedělní snídani. Je to rychlé, je to dobré a především, dobré je, když to baví dělat děti. Hvězdičky z celozrnné mouky, bez přídavku hladké, posypané mákem, kmínem a slunečnicovým semínkem. Soutěž o knihy Domácí mlékař se evidentně …

Čedar podle domácího mlékaře str. 207

  A je tu další  nádhery od Ivy. Takže kdo jste ještě nezkoušeli Čedar, jděte na to – celý dnešní článek budiž motivací. A kdo ještě nemáte Domácího mlékaře, můžete si zasoutěžit právě tady. Čedar od Ivy Podle tohoto receptu (Čedar na str. 207 v …


Sekaná z okary

Sedí nám Ležák! Chápu, že to není úplně pochopitelný, trochu oxymorón, ale je to tak. Ještě by to šlo zkomplikovat trochu více – náš běžec Ležák sedí. Už druh den Ležák sedí a Thürgau běhá úplně nepříčetně kolem budky, pak dobíhá všechny slepice a …

Velká soutěž o knihu Domácí mlékař

Když se vydá kniha, chce to soutěž, to je jasný. Ale soutěž o udělání sýra je moc jednoduchá. Podle tý knížky ho udělá každý :D. To by nebyla žádná sranda a všichni by viděli jen fotky sýrů, takže taková soutěž je k ničemu. A tak jsme se uchýlili k …


Pomazánka z tofu

Je to už několik let, co se zeptal Hugo pana domácího, jestli dokáže napočítat do 500 za 5 minut. Když byl pan domácí u cca 450 vešla do místnosti Eliška, naše děvečka, obhlédla situaci, poptala se, co se děje a začala skandovat panu domácímu před …

Hydroxymethyl­furfural (HMF) a potraviny

Název vypadá velmi odborně, ale nelekněte se, stránka nekonvertovala ani k vědní popularizaci, ani jsme nikdo z nás nezačali studovat chemii a ovlivněni touto novou skutečností, pouštěli se do prvních literárních pokusů na toto téma. Nic takového. …


Jste zde: ~ Apetitus.cz ~ Seznam zdrojů ~ Co nového na kopci

Informace o zdroji

Pohledy z kopce na kopec...

Domovská stránka
http://conovehonakopci.cz/

RSS export
http://conovehonakopci.cz/?feed=rss2

Systémové informace

ID: 111

Jmenné ID: conovehonakopci

Články ručně přidává správce systému: NE

Články jsou schvalovány správcem: NE

Titulek zdroje stahován z RSS exportu: NE

RSS export je lineární: ANO

Kontrola aktuálnosti proběhla: dnes 21:16

Návratový kód: HTTP 304

RSS export naposledy zpracován: včera 21:46

Kontrola aktuálnosti naplánována na: dnes 21:46