Co nového na kopci

Příspěvek do soutěže a mlékaři Fero a Peter

Tak, můžeme pověsit první příspěvek ze soutěže o knížku Domácí mlékař. Ostatní stále neéčkují a neaditivují a tak jim to vyhovuje, že to zatím nepřerušili a nemůžou o tom nic napsat. Pan domácí tvrdil, že ani nikdo nenapíše, a tak byl velmi …

Malá hádanka na sobotní odpoledne

Tak zase jedno zbožíznalství – copak to je? (Halka nehádá :D) A těště se na rozuzlení, je to fakt parádnický! Podobné články: • Malý sobotní proplk • Hádanka na středeční večer • Předvelikonoční hádanka na neděli • Co to je? • Malá hádanka na sobotní …


Rychlý jarní špenát a restované brambory

Máme prázdniny.  Je po přezkoušení, po přijímačkách a doma se vymýšlí ptákoviny. Pan domácí s dětmi nedávno u stolu nahlas přemítal, že každé dítě, které jde poprvé do školy, mělo by mít s sebou doprovod, případně kornout s bonbóny pro spolužáky, …

Vaše zkušenosti s kunou v kurníku a jak se děti baví

Mít stále něco nového je sen mnoha lidí. My máme. Právě teď máme novou kunu. A taky už pár věcí nemáme. Běžce ležáka sedícího na vejcích, dneska v noci slepici a tak, než dojde k úplnému exodu, ptáme se na vaše zkušenosti. Kunu totiž máme poprvé. …


Ricottové koule (koblížky) – dárek od Ivy

Určitě znáte osobní mikroblog Ivy. Pokud ne, doporučuji navštívit a nechat se inspirovat. My dnes museli sejít dolů a při té příležitosti jsme slíbili dětem, že půjdem nějak víc oslavit přijímačky a půjde se na bowling a tak došlo k setkání s Ivou a …

Esteřiny hvězdičky

Dnešní tip na nedělní snídani. Je to rychlé, je to dobré a především, dobré je, když to baví dělat děti. Hvězdičky z celozrnné mouky, bez přídavku hladké, posypané mákem, kmínem a slunečnicovým semínkem. Soutěž o knihy Domácí mlékař se evidentně …


Čedar podle domácího mlékaře str. 207

  A je tu další  nádhery od Ivy. Takže kdo jste ještě nezkoušeli Čedar, jděte na to – celý dnešní článek budiž motivací. A kdo ještě nemáte Domácího mlékaře, můžete si zasoutěžit právě tady. Čedar od Ivy Podle tohoto receptu (Čedar na str. 207 v …

Sekaná z okary

Sedí nám Ležák! Chápu, že to není úplně pochopitelný, trochu oxymorón, ale je to tak. Ještě by to šlo zkomplikovat trochu více – náš běžec Ležák sedí. Už druh den Ležák sedí a Thürgau běhá úplně nepříčetně kolem budky, pak dobíhá všechny slepice a …


Velká soutěž o knihu Domácí mlékař

Když se vydá kniha, chce to soutěž, to je jasný. Ale soutěž o udělání sýra je moc jednoduchá. Podle tý knížky ho udělá každý :D. To by nebyla žádná sranda a všichni by viděli jen fotky sýrů, takže taková soutěž je k ničemu. A tak jsme se uchýlili k …

Pomazánka z tofu

Je to už několik let, co se zeptal Hugo pana domácího, jestli dokáže napočítat do 500 za 5 minut. Když byl pan domácí u cca 450 vešla do místnosti Eliška, naše děvečka, obhlédla situaci, poptala se, co se děje a začala skandovat panu domácímu před …


Hydroxymethyl­furfural (HMF) a potraviny

Název vypadá velmi odborně, ale nelekněte se, stránka nekonvertovala ani k vědní popularizaci, ani jsme nikdo z nás nezačali studovat chemii a ovlivněni touto novou skutečností, pouštěli se do prvních literárních pokusů na toto téma. Nic takového. …

Máte rádi Patifu?

Taky už vám konečně začala zima? 20 čísel sněhu, všude čisto, bílo, můžeme stavět sněhuláky! Většík povává již více než tři dny ve větším, než malém množství, chce se vykřiknout, jupíííí, je tu zima, čas odpočinku! A my mezi kontrolou různých testů z …


Další domácí sýrař – Alfa

A slíbené upozornění na dalšího domácího sýraře, co si otevřel mikroblog ve fóru. Jen houšť a větší kapky :)   Dobrý první jarní den všem sýrařům a nejenom jim, když čas dovolí tak si tu pročítám osudy a příběhy jak sýrů samotných tak i jejich tvůrců. …

Domácí mlékař – z červeného domečku

Tak je mi potěšením představit další dva domácí mlékaře. První je z červeného domečku, druhý  mikroblog čeká na zítra. Velmi trefný název a sýrař mu je věrný i při výrobě sýrařského náčiní. Ano, čtete správně, při výrobě, nikoli při koupi. Výroba lisu …


Šárky ovesné sušenky

Dneska odkaz na jedny skvělé ovesné sušenky. Šárky je přivezla, když přijeli na návštěvu a od té doby se staly součástí mých oblíbených receptů. Vřele doporučuji nejen kvůli tomu, že neobsahují žádný cukr, ale pouze med, především pak proto, že jsou …

Bruselské vafle podle receptu Hany

Začalo nám jaro. Letos má tato informace zcela nový nádech právě pro tuto stránku, neboť nechtíce ztratit svou tvrdě nabytou svobodu a nechtíce se zapříst příliš do vlaku zvaného „honba za větrem“, přirozeně zpomalujeme. To jde většinou ruku v ruce …


Hádanka na středeční večer – uhodněte co nejvíce surovin

Bez ochutnání se špatně hádá, ale zkusme to! Každý kdo dá do komentáře správnou surovinu, má bod :).   A po hezkém tipování, např. tofu se šlehačkou, med, kustovnice, džem, mouka, tvaroh, jogurt, mascarpone, philadelphia, kozí sýr, čokoláda, kokos, …

Bezlepkové omeletky

Začíná jaro, to je paráda. To je nejhezčí okamžik, kdy člověk vidí z okna, že už to bude, vyběhne na zahradu a za chvilku se poslušně vrátí, protože z okna je to zatím přeci jen teplejší :). Dětem přišel nový balík, skákací plocha trampolíny – na …


Výborná nutella

Po vydání knížky jsem ve slabé chvilce přislíbila účast na besedě v knihovně. Naše knihovna nám moc pomohla se sháněním knížek, které jsme kdy potřebovali a vůbec jsou v ní velmi milé knihovnice. Jak však ubýval čas, říkala jsem si, že na to …

Stollwerkovy cukrovinky

Tak zase jedna kalorická bomba. Tentokrát velmi jednoduchá a velmi, skutečně velmi sladká. Panu domácímu moc chutnají. Chce to mít trochu času na míchání, protože míchat by se měly cukrovinky po celou dobu vaření a to trvá cca 30 min. Potřeba je na …


Pohankové sušenky – racionální večeře

Doma se nám to trochu vrátilo do zajetých kolejí. Jestli se to tak dá nazvat. Pan domácí hezky literárně ztvárnil náš ostravský zážitek, a chtíc mě chránit, opomněl dodat, že domácí reakce, totiž od našich dětí byly zcela pragmatické a racionální. …

Jak puberťákům na hrb člověk vlezl

Jak učíte koně?  Nějak to neumim. Nejsem koňák a nikdy jsem se nepohyboval mezi lidma, co koně vlastní. Nejde mi je učit, pořád mám pocit, že všechno umí, že zádrhel je jen v domluvě. Jsem přesvědčenej že ty čtyřnohý potvory mi vidí do hlavy, takže to …


Kopec, Náchod,Hradec, Pardubice, Ostrava a zpět

Prosinec 2014 v místnosti při snášení knížek z půdy: Jidáš: „To je neuvěřitelný, kolik lidí si tu knížku už koupilo, no teď nebudem radši nic dělat, to bysme ještě nedej Bůh, museli platit daně,  ale po Novým roce půjdeš třeba do Hezkýho rána, abysme …

Hrníčkový moučník „mug cake“

Poslední sladký článek nebyl pouze sladký, ale byl přímo přeslazený. Plný cukru, šlehačky, tuku a mouky, tedy všeho, co by měl obsahovat skutečně jen ojedinělý recept. Někdy je třeba pustit do těla trochu více energie a pak je zase třeba takový recept …


A když nemám formu?

Často se stává, že někoho odradí jakýkoli tvůrčí proces pouze proto, že nemá vhodné náčiní, resp. myslí si, že nemá vhodné náčiní a není tedy možné tvořit. Ale opak je většinou pravdou. Řezbář obvykle pracuje s dlátem, ale lze použít i nůž. Jsou tací, …

Noky s gulášem

Rok 2015 u nás započal, dá se říci, zcela tendenčně. Je tu zima. A pomalu se blíží duben, tedy pracovní špička, tedy zaječí úmysly. Touhu po odjezdu na jachtu, s koňma kamsi bez návratu, případně pan domácí pokukuje po padáku na půdě a mě jímá hrůza. …


Síla přírodní fermentace

Sandor Ellix Katz – říká vám to něco? Pokud přidám ještě jméno Zuzka Ouhrabková nebo Zkvašeno, natuty budete doma. Sandor Ellix Katz, fermentační fetišista, jak sám sebe označil, desítky let žijící v kooperaci s virem HIV, narozený v USA v židovské …

Rychlý odpolední dort

To se tak někdy přihodí, že se naskytne hodně šlehačky a je třeba ji zpracovat. Jeden den je koprovka a šlehačková bábovka, druhý den, poté, co jsme shlédli „Díru u Hanušovic“, mimochodem výborný film, kde se však většina scén plyne kolem jídla, bylo …


Hermelínový speciál

Tak co, jak to máte a co děláte, když vám takhle zbyde 40 vyzrálých hermelínů a několik litrů šlehačky? Právě toto se mi tento týden nepěkně stalo a tak přináším vlastní malý speciál na hermelín a šlehačku, každý samostatně. Hermelín byl vyráběn za …

Šrotový chleba

Celozrnný chleba je normální. Máme mlýnek a děláme především celozrnný chleba. Většinou kombinace pšenice a žito. Někdy málo hydratovaný, někdy hodně. Někdy přidávám bigu, někdy přidám hladkou mouku, semínka, jak se chce. Ale teď mi padlo po dlouhé …


Jste zde: ~ Apetitus.cz ~ Seznam zdrojů ~ Co nového na kopci

Informace o zdroji

Pohledy z kopce na kopec...

Domovská stránka
http://conovehonakopci.cz/

RSS export
http://conovehonakopci.cz/?feed=rss2

Systémové informace

ID: 111

Jmenné ID: conovehonakopci

Články ručně přidává správce systému: NE

Články jsou schvalovány správcem: NE

Titulek zdroje stahován z RSS exportu: NE

RSS export je lineární: ANO

Kontrola aktuálnosti proběhla: dnes 16:16

Návratový kód: HTTP 304

RSS export naposledy zpracován: dnes 15:31

Kontrola aktuálnosti naplánována na: dnes 16:46