Co nového na kopci

Camembert podle Domácího mlékaře str. 135

Po vloženém receptu na Halloumi vkládám další kompletní recept z Domácího mlékaře. Z domácí výroby Camembertu má spoustu lidí respekt a mnoho lidí ani nenapadne, že by to vůbec mohlo jít. Přitom právě Camembert, pokud se zachovají určitá pravidla, …

Celozrnné pepparkakor

Pepparkakor – tradiční švédské vánoční sušenky. Ne každého pojí se Švédskem více než znalost Astrid Lingrenové, Ingmara Bergmana, Björna Borga, Abby a v Čechách právě teď ještě Ságy Norenové – a samozřejmě obchodního domu IKEA. Já mám v jižním Švédsku …


Jogurt podle Domácího mlékaře str. 82

Jak již bylo napsáno dříve, na stránce Domácí mlékař v praxi budou postupně narůstat recepty k jednotlivým stranám knihy pro ty, kdo by rádi viděli recept i v barevných obrazech, případně na videu, tedy jako rozšiřující materiál ke knize, proto také …

Jen tak

Je to blog, a protože je to blog a den míjí den, je jasné, že přijdou také dny, kdy je člověk sebelítostivý a nešťastný a má mrzení. A protože ho to mrzení nepřejde tím, že to předá na někoho jiného, většinou o tom nepíše. Do takového stavu  ještě …


Rychlá polévka z červené čočky

Já jsem si vždy myslela, že slovo organizace je od slova organizovat. V tom případě je česká pošta tak zorganizovaná, že si nejsem jistá, jestli se v tom dá regulerně orientovat. Když jsem tam byla nedávno, zjistila jsem, že zatímco u nás na poště …

Kalendář březosti pro Petru

Tak dneska už ne naše Veselka, ale Veselka od Petry, grafičky mlékaře má za sebou první připouštění a dnes mě Petra inspirovala na vytvoření a vložení tohoto kalendáře březosti. Respektive, já se jí zeptala, kdy se bude Veselka telit a Petra znala …


Domácí nápodoba Kornspitzu

Plním první část vzájemné výzvy na vložení vlastního receptu na Kornspitz. Zatím se od vás sešly tři recepty, všechny je možné vidět zde v článku a v komentářích, ale týden ještě není u konce a je možné, že napíše ještě někdo další. Pokud vyslovíme …

Chleba s žitným i pšeničným kvasem

Dnes je to zcela obyčejný chleba, ale nikoli pouze s žitným kváskem, nýbrž i s pšeničným prefermentem. Zakuste rozdíl od klasického kváskového chleba. Na  dva bochníky chleba potřebujeme: 550 g žitného kvasu, 420 g pšeničného prefermentu, 36 g soli, …


Pojďme na kornspitz!

Máte rádi kornspitz?  Já moc a protože mám taky ráda inspiraci, upečte kornspitz, nafoťte, napište recept, to vše do konce příštího týdne a já tady pak udělám takovou příjemnou galerii listopadových kornspitzů. Ideální bude také barvitě popsat jeho …

Dýňový toustový chleba

Poslední týden jsem se socializovala. To znamená, že alespoň 1x za tři dny zvoní telefon. Tuto frekvenci ovšem opět snížíme, neboť je definitivně vybrána Česká Pošta a její online aplikace jako partner pro rozvážení pošty. Otázka je, jestli po tom, co …


Dýňová sekaná

Některé dny jsou jako na potvoru. Ale vše je relativní a zase jsem si vzpomněla na ten báječný příběh od Anthonyho De Mella o jednom sedlákovi, kterému utekl nádherný hřebec a všichni ho litovali, řkouce – „ to je ale smůla“ a milý sedlák na to  …

Katka jako domácí mlékař

Mám radost, už druhý příspěvek od domácích mlékařů. Katka hezky popisuje, jak začínala se zpracováním mléka ona a má velmi hezké fotky ve svém osobním sýrovém mikroblogu ve fóru. Tato vlákna jsou moc fajn, protože ukazují moc hezky vývoj mlékaření a …


Jitka jako domácí mlékař

Ahoj, tak krátce napíši o Domácím mlékaři v praxi. Podotýkám, že nemáme krávu a nikdy jsem nevyráběla ani jogurt. Možná proto, že nemám ráda takové ty „ošizené“ recepty v časopisech. Takže po doručení knihy jsem objednala potřebné vybavení (2 velké …

Co víte do hloubky o produkci mléka?

 Dnes jsem jela z pošty a viděla jalovice na pastvině. Nejprve mě napadlo, jak je to paráda, oproti dřívějšku, jak jsou hezky plné pastviny, nebo alespoň u nás v podhůří ano. Ale pak mi hned blikla ta zákeřná myšlenka. Pro masožravce paráda. Jeho …


Trochu jiná smaženice

Protože rostou ještě krásné houby, dnes recept na trochu jinou smaženici. Tytou houby jsou dělané bez vajec, s indickým kořením. Na jídlo potřebujeme (neuvádím přesné množství surovin, neboť vše se odvíjí od množství hub, které máme): olej, sůl, houby …

Večerní zeleninová polévka

Máme za sebou dva týdny od vydání Domácího mlékaře. Kromě toho, že si v tiskárně myslí, že jsme se trochu zbláznili, neboť jsme třetí den od odvozu knih začali domlouvat dotisk, protože byla paleta knížek pryč, kromě toho, že mé fitness představy o …


Opečené brambory s dýní

Když je říjen, je jasné, že dýně je na denním pořádku. S tím se nedá nic dělat. Je jí hodně, dá se připravit na spoustu způsobů, dá se použít spoustu druhů dýní, patizonů, tykví vůbec. Dnešní jídlo je obyčejná kabotcha, neboli zelené hokaido, která má …

Dýňové lívance

Mé poštovní zkušenosti z poslední doby jsou velmi rozmanité. Z toho obrovského množství zásilek se zatím vrátila jedna, kde jsem měla zcela jasno, proč se vrátila. Poslala jsem dobírku 2x. To byl okamžik, kdy jsem začla vyrábět tabulku. Ale tabulka je …


Koláče s mákem a jablky

Na stránku přibyla nová rubrika -historické rady do domácnosti, jejíž nové příspěvky se neobjevují jako článek, nýbrž pouze v dané rubrice a vždy poslední vlevo dole na liště v galerii. Kdo máte v zásobě historické rady, sem s nimi, budu ráda. Také …

Péče o linoleum – poznámky do domácnosti

Podobné články: • Nejlepší mazadlo na boty – poznámky do domácnosti • Halloumi – sýr ke grilování • Jaká je vaše kuchyně? • Co to je? … malá nedělní hádanka • Stýská se vám po zimě?


Rychlovka z červené čočky a zázvoru

Mám v současné době tři základní místa, na kterých mě lze zastihnout. V koutě místnosti, nadepisující obálky, na poště a na kole, pohybující se mezi koutem a poštou. Ale taky je třeba jíst a na jídlo jsou teď veliké  nároky. Musí být dobré, rychlé a …

Nejlepší mazadlo na boty – poznámky do domácnosti

Podobné články: • Péče o linoleum – poznámky do domácnosti • Halloumi – sýr ke grilování • Zapečené cuketové řezy a zelené fazolky • Dvojuhličitan sodný neboli soda bikarbona • Jarní zelenina


Skořicový chléb s ořechy a rozinkami

Když jsme jeli v úterý do tiskárny, zadělala jsem na bagety, že si je dáme k večeři. Vrátili jsme se, vložili knihu na stránku a od té doby těsto na bagetu kynulo až do včera, kdy byl poprvé čas vydechnout. Každý den jsem ho poctivě promíchala, …

Fazole, kuskus a zelenina

Bylo ode mne velmi neprozřetelné napsat v úterý večer, že doma skončilo období nouzového režimu. Pokud jsem takto nazvala stav před vydáním knížky, dochází mi adjektiva pro správné pojmenování stavu současného. Je pravda, že za poslední čtyři dny jsme …


Kniha „Domácí mlékař“

Uf, je to tu! Několik měsíců nouzového režimu je u konce. On tedy skončil již před třemi nedělemi, kdy šla kniha do tiskárny, ale přes vnitřní napětí stále trvá.  Nejprve byla touha mít recepty na výrobu sýrů pěkně pohromadě. Pak se k mé vlastní …

Patizon zcela jinak

Letošní úroda není nic moc. Brambory vyorala prasata, skleníková a fóliáková rajčata konzumujeme, máku a česneku hodně, ale ostatní trochu vzalo za své. Co však přežilo s úspěchem několikaměsíční absenci zájmu o zahradu a nasměrování veškeré energie …


Žlutá pečená dýně

Moc ráda bych napsala něco vtipného a zářijově přesného, ale doma jsou už čtyři děti, které podléhají domácímu vzdělávání a dvě z nich navíc již spadají do skupiny – povinné druhým cizím jazykem. Což se teda s mým důvtipem začíná vylučovat. Nečekala …

Polévka z dýně Kabotcha

Dnešní rychlý recept na výbornou a velmi jednoduchou polévku z dýně Kabotcha. Kabotcha je moc fajn tlustostěnná dýně, která má chuť a není nutné krájet z ní slupku. Hádanku, z čeho je polévka jsem dávala proto, že je potřeba si občas uvědomit zajetá …


Houbový koláč

Předevčírem jsme si vzali jen tak košíky a šli pod chalupu do lesa. Přesně za třicet minut jsme měli oba úplně přeplnéně. Juchali jsme a jásali, čistili, krájeli, sušili, smažili a dusili. Druhý den, stále ještě nadšení, vyarazili jsme do lesa na …

Halloumi – sýr ke grilování

Sýr Halloumi je tradiční kyperský sýr, jehož   výroba je výjimečná tím, že se do mléka nepřidává kultura mléčného kysání. Sýr má vysokou teplotu roztékání, a proto se výborně hodí ke grilování. Přestože je originální sýr Halloumi vyráběn především ze …


Jste zde: ~ Apetitus.cz ~ Seznam zdrojů ~ Co nového na kopci

Informace o zdroji

Pohledy z kopce na kopec...

Domovská stránka
http://conovehonakopci.cz/

RSS export
http://conovehonakopci.cz/?feed=rss2

Systémové informace

ID: 111

Jmenné ID: conovehonakopci

Články ručně přidává správce systému: NE

Články jsou schvalovány správcem: NE

Titulek zdroje stahován z RSS exportu: NE

RSS export je lineární: ANO

Kontrola aktuálnosti proběhla: dnes 13:16

Návratový kód: HTTP 304

RSS export naposledy zpracován: včera 18:31

Kontrola aktuálnosti naplánována na: dnes 13:46