Co nového na kopci

Kimči z křídlatky

Skoro všude už asi křídlatka vyrůstá z ideální velikosti, ale u nás ve výšině teprve vyjela na ideální sběr. A tak jsme vyrazili a nasbírali. Za neustálého komandování jednoho z dětí, že jim ničíme budoucí prales jsme se dobrali košíku výhonků a jali …

Různé chleby na snídani

Dnes tip pár efektních chlebů na snídani. Jeden je z pšeničného kvasu – dvojbarevný, druhý je pšenično-žitný celozrnný s cibulí a koriandrem a velkým množstvím semínek a třetí pouze pšenično-žitný se semínky. Nebudu psát přesný postup, neboť se jedná …


Domácí těstoviny se studenou omáčkou ze Skyru

Máme tu veselo, tudíž není čas se moc rozepisovat. Claire je skvělá pomocnice, zatím vůbec nejlepší, co jsme měli. První dva dny si okoukla, co a jak děláme a pak to začala dělat místo nás. Ideální! Pleje, sází, sklízí ze stolu, dává na stůl, vypráví …

Rýže s černou čočkou, tofu na zeleném pepři a lopuchovým kořenem

Další rychlovka, ve které hrají podstatnou roli sebrané rostliny, co rostou kolem. V tomto jídle je to kořen lopuchu, medvědí česnek a do salátu pak listy pamelišky, pampeliškové kapari, listy medvědího česneku, kontryhelu, popence a kopřivy. Přinesla …


Polévka s medvědím česnekem

Dostala jsem po babičce stohovací, cca 5l krabice z IKEA a potřebovala jsem zpracovat asi 5 kg másla, tak jsem se vrhla na sušenky a krabice byly bezvadná volba, jak na sebe sušenky nastohovat. Pana domácího běžně různé vychytávky do kuchyně míjí, …

V hlavní roli bršlice

Už se sází, není chuť být u noťasu a tak jen dvě rychlovky s bršlicí. První tip je na bršlicovou polévku, na kterou je třeba samozřejmě bršlice, sušené houby, cibule, pórek, pepř, sůl, bobkový list, sojová omáčka, medvědí česnek a vejce. Návod …


Lopuch se zeleninou a jasmínovou rýží

Na začátek ten úplně nejjednodušší recept – lopuch se zeleninou a jasmínovou rýží. Na toto jídlo se potřebujeme projít po okolí a nasbírat lopuchový kořen. Dále budeme potřebovat cibuli, mrkev, bílou ředkev, pórek, olej, sůl, pepř, nakládané …

Lopuch v kuchyni

Lopuch větší, známe všichni, především my, kdo máme velkého chlupatého psa nebo lépe – dva velké chlupaté psy. V pozdním létě se vrací domů plní bodlinkatých kuliček. Mají je všude a velmi těžko se jich zbavují. Nám se bodláky chytají také všude, …


Domácí bramborový škrob

Doma udělaný bramborový škrob patří k tomu vůbec nejjednoduššímu, co lze vyrobit. Pomiňme, že to pro mnohé z nás nemusí být efektivní, neboť na tom trávíme svůj čas, musíme mít škrobnaté brambory a chuť věc vyrábět, na druhou stranu jsou mezi námi …

Celozrnno-semolinové domácí těstoviny s bršlicovým pestem

Jo jo, bršlice kozí noha je na pořadu dne. Když se začali trochu vztekat u stolu a prosit o mák a kečup a sýr, aniž by to ještě ochutnali, jen proto, že mají předsudky při vyslovení slova „bršlice“, namíchlo mě to. Není přece možné podléhat nesmyslným …


Sušený Labneh

Recepty na zpracování mléčných výrobků, které zacházejí již příliš do hloubky jsme z pochopení, že ne každý se zabývá zpracováním mléka přemístili na stránku Domácí mlékař. Dnes ovšem přinášíme recept velmi jednoduchý, ba možná i nejjednodušší, ke …

Bršlicové omeletky a máslo s citrónem a šafránem

Čtyři děti jsou hodně radosti, ale také delší virózy. Když to jedno přinese, většinou to nechytnou všichni najednou. Je na to asi nějaké schéma nebo co. Vždy to jde tak hezky po sobě. Člověku skoro nic není, ale venku se sotva vleče a stále čeká, kdy …


Jogurt s ptačincem a fialkami

A protože plané rostliny není důležité dávat jen ve velkém množství, ale lze je přidávat i v malém, ovšem aby nedošlo k pomýlení, nejen na okrasu, často v malém i funkčně, dnes je to velmi jednoduchý recept na snídani, plnou toho, co by v ní nemělo …

Jaro 2016 – počátek roku jedlých bylin

Znáte Kafe a cigára? Když toho je fakt hodně a vy přemýšlíte, jak něco omezit, poctivě si sedáte a v hlavě rozdělujete seznam na to důležité, nedůležité a to, co se prostě obětuje a pak vyjdete ven, do téměř letního dne, nadšení, jak to máte hezky …


Černá čočka s rýží a celerem, pórkem a žampiony

Honzík mi dojel do Klementina a ofotil mi, co jsem potřebovala a tak jsem se dostala k periodikům z roku 1890–1935 a je neuvěřitelné, jak se nám toho mnoho ve společnosti nemění. Stále nacházíme nějakou skupinu lidí, proti které máme potřebu se …

25. březen – 1. den roku

Na sociálních sítích a na blozích se to jen hemží mazanci a beránky, symboly velikonoc v kuchyni, které letos vyšly na tento víkend. Málokdo však ví, že dnešní den byl vlastně velmi dlouhou dobu 1. dnem roku a březen byl prvním měsícem. 25. březen, …


Napařená zelenina s rýží

Někdy je nutné odskočit si od gastronomicky lákavých, WHO však nedoporučovaných potravin a dát si nějaký odlehčující čas, aby si následně mohl člověk dopřát zase pár Brillat savarinů. A výhodou je, že je to jídlo celkem rychlé.  Navíc mi dneska ráno …

Plackobramboráky se sklepní zásobou

Každé ráno, když vyjdu z chalupy a ohlédnu se, leknu se, že sousedům utekly ovce. I když se to opakuje s železnou pravidelností, mozek to odmítá  akceptovat. Prostě – ovce! Naštěstí jsou to každé ráno jen ti samí březnoví sněhuláci, kteří se pomalu …


Jen tak – dobývání Sněžky v Nevadě

Každý večer netrpělivě očekávám příspěvek od Julky, která se nachází nyní tam, kde jsme přesně touto dobou byli před 19 lety my. Přepínám mezi Julky webem a jejím instagramem a nořím se pokaždé do neuvěřitelné nostalgie (je zajímavé, že nostalgie …

Obyčejná předjarní kroupovka

Každý rok je to stejné, každý rok si už v březnu člověk říká, že už to přece musí přijít. Pamatujeme rok, kdy měl pan domácí v kotníku 18 šroubů, které mu tam vložili 11. března a do nemonice jel po krásném slunečném 10. březnu, kdy celý den s koňmi …


Tříbarevná buchta podruhé

Tak u nás to dnes vypadá až do července. Zima mírná, ale dlouhá a přituhuje. Včera mi pan domácí říkal – zítra to bude padat celý den. Netuším, proč jsem předpokládala, že bude pršet. Sněží a sněží vydatně. Hugo před chvílí přiběhl a křičel – kdo …

Muffiny s čokoládou a jogurtovým dezertem

Včera jsem dala na stůl do vázy kočičky, čerstvý chleba a cítila se velmi jarně. Jen do večera. Během noci tu napadlo zase cca 5 cm sněhu a po jaru ani památky. Možná ale dobře. Ještě bude trochu času doladit stránky a opravit zde fórum, které by mělo …


Nové fórum Domácí mlékař – aktualizace

Změna je život a někdy to není chtěná změna, ale vynucená, jako v tomto případě. Fórum, které jsme měli na stránce nám stránku docela zatěžovalo a to tak dlouho, až webhostingu došla trpělivost a pěkně nám utli tipec. A tak jsme museli jednat. Buď …

Sýry doma po 5 letech – díl 1. materiální vybavení

Příspěvek a nové komentáře nově publikován zde. Stále jsme doma milci sýrů. Stále máme svou krávu  a stále máme sýry ty, které si sami vyrobíme. Ale čas pokročil. Je to přesně, pro mě neuvěřitelných 5 let, kdy jsem pověsila 1. díl o výrobě sýrů s …


Vynikající celozrnný bochník

Delší dobu se snažím vychytat nejlepší poměr mezi kvasem, moukami a vodou a nyní již můžu poměry vložit do stránky. Je to na jednu stranu skvělé, že je takový jaký je, na druhou stranu jsou dva bochníky natotata pryč. Tento chleba lze udělat ve 100 % …

Mahon Menorca

Moc jsem se těšila na tento článek, protože tento sýr, který jsem dělala podle návodu na sýr Mahón, který jsem získala od Inky, je zcela jiný než sýry, které jsem doposud dělala. Má velmi výraznou, nakyslou chuť, podobnou chuti ovčích sýrů. Pomazání …


Aquafaba

Pro mě jsou tato poznání nepochopitelná. Jak to, že nejsou už poznáními dlouhodobými a pokud ano, jak to, že se nedostávají do všeobecného povědomí? Jak to, že se to prostě nepoužívá a běžně, ale zcela běžně vylívá? Má to takový obsah, že vylití vody …

Hermelín se špenátem v listovém košíku

Dnes přišla jedna velmi hezká zpětná vazba na knížku, dovolím si jí sem vložit  Před přečtením knihy Domácí mlékař jsem nevěřila, že bych někdy byla schopná vytvořit vlastní máslo, tvaroh nebo dokonce sýr. Kniha mne tak nadchla, že neustále zkouším …


Ricottové hrníčky

  Máme po přezkoušení, po lyžáku, po špatně spočítaných penězích na autobus, když jely děti samy a pak jejich skončení ve městě, v -13, protože si připadaly, kdyby šly do autobusu, jakoby žebraly. Máme po odpoledních sjezdech na kopečku pod chalupou …

Záparové celozrnné cheeseburgery

Závratně se blíží přezkoušení, zatím jen z češtiny, ale o to horší, že to bude nadvakrát. Před výkonem je tedy nutné do sebe dostat dostatečné množství správných kalorií. Já jsem si pro to vybrala pro dnešní den tyto záparové cheeseburgery. Ne, tedy, …


Jste zde: ~ Apetitus.cz ~ Seznam zdrojů ~ Co nového na kopci

Informace o zdroji

Pohledy z kopce na kopec...

Domovská stránka
http://conovehonakopci.cz/

RSS export
http://conovehonakopci.cz/?feed=rss2

Systémové informace

ID: 111

Jmenné ID: conovehonakopci

Články ručně přidává správce systému: NE

Články jsou schvalovány správcem: NE

Titulek zdroje stahován z RSS exportu: NE

RSS export je lineární: ANO

Kontrola aktuálnosti proběhla: dnes 14:31

Návratový kód: HTTP 301

RSS export naposledy zpracován: 16. května 2016 16:01

Kontrola aktuálnosti naplánována na: dnes 21:23