Co nového na kopci

Mahon Menorca

Moc jsem se těšila na tento článek, protože tento sýr, který jsem dělala podle návodu na sýr Mahón, který jsem získala od Inky, je zcela jiný než sýry, které jsem doposud dělala. Má velmi výraznou, nakyslou chuť, podobnou chuti ovčích sýrů. Pomazání …

Aquafaba

Pro mě jsou tato poznání nepochopitelná. Jak to, že nejsou už poznáními dlouhodobými a pokud ano, jak to, že se nedostávají do všeobecného povědomí? Jak to, že se to prostě nepoužívá a běžně, ale zcela běžně vylívá? Má to takový obsah, že vylití vody …


Hermelín se špenátem v listovém košíku

Dnes přišla jedna velmi hezká zpětná vazba na knížku, dovolím si jí sem vložit  Před přečtením knihy Domácí mlékař jsem nevěřila, že bych někdy byla schopná vytvořit vlastní máslo, tvaroh nebo dokonce sýr. Kniha mne tak nadchla, že neustále zkouším …

Ricottové hrníčky

  Máme po přezkoušení, po lyžáku, po špatně spočítaných penězích na autobus, když jely děti samy a pak jejich skončení ve městě, v -13, protože si připadaly, kdyby šly do autobusu, jakoby žebraly. Máme po odpoledních sjezdech na kopečku pod chalupou …


Záparové celozrnné cheeseburgery

Závratně se blíží přezkoušení, zatím jen z češtiny, ale o to horší, že to bude nadvakrát. Před výkonem je tedy nutné do sebe dostat dostatečné množství správných kalorií. Já jsem si pro to vybrala pro dnešní den tyto záparové cheeseburgery. Ne, tedy, …

Jaký pH metr pro výrobu sýrů a jak se o něj starat

Nyní zcela pomiňme otázku, zda si pH metr pořídit, či nikoli. To se zde již probíralo mnohokrát, je to zmíněno i v knize Domácí mlékař. Každý si tuto otázku musí vyřešit sám a dnešní článek je o tom, jaký pH metr si pořídit a především pokud si ho …


Měkký kozí sýr

Tento sýr nazývám pouze velmi obecně – kozí sýr. nemá typickou kůru po aplikaci geotricha, kterou by měl mít. Sýr jsem vyráběla podle receptu od Inky na jeden kozí sýr. Výsledek je však nedokonalý, ať už se jedná o vzhled kůry, který by měl být více …

Celozrnné houstičky s pšeničnou záparou

Včera večer jsem se vrátila z nemocnice od jednoho syna, kvůli akutnímu odebrání slepého střeva, což ovšem následovalo po probdělé noci a návštěvě pohotovosti, kde nás poslali jen na uz, nikoli na chirurgii a uzavřeli kauzu s tím, že jsou to zvětšené …


Nahlédnutí pod pokličku domácích mlékařů – tentokrát k Lucii Jarošové

Mně osobně často dodá motivaci, když vidím někoho, kdo naskočil do něčeho, do čeho sama naskočit váhám. Tak je to u mnoha lidí při zpracování mléka. Velmi dlouho váhají, protože netuší, že to jednoduše jde. A tak jsme se rozhodli, že by nebylo od věci …

Brillat savarin

Ráda bych představila velmi příznivý sýr pro domácí výrobu. Je báječný pro ty domácí sýraře, kteří zatím mají obavu z výroby Camembertu. Brillat savarin se jistojistě podaří. Jedná se o Brillat savarin, jemný, krémovo tvarohový sýr, který má povrch …


Předvánoční soutěž o knihu Domácí mlékař

Protože se blíží Vánoce a Domácí mlékař se může stát pro někoho žádaným dárkem, a protože sami chceme také nějaké povyražení, něco si počíst, něco se dozvědět od vás, vyhlašujeme předvánoční soutěž o 3 ks Domácího mlékaře. Náplnit možnost výhry knihy …

Křehká čokoládová buchta z celozrnné mouky

Pro všechny, komu je líto, že nezpracováváte větší množství mléka, nemáte doma na zápraží dvě kravky a nemáte to tak jednodušší, nezoufejte. Jsou tací mezi námi, kteří toto vše mají a umí si to dokonale zkomplikovat. Když totiž máte v kuchyni 65 litrů …


Lilek jen tak

Dnes velmi rychlé jídlo, na které je třeba lilek, žampiony, cibule, olivový olej, čerstvý zázvor, sojová omáčka, sezamový olej, pšeničný sirup (lze nahradit jiným), trochu čerstvé saturejky, sůl, česneková pasta, bramborový škrob, slunečnicový olej, …

Hlubší pohled na vady sýrů

Tento článek již neopisuje kapitolu o vadách sýrů, která je uvedena v Domácím mlékaři. Jedná se o rozšířenější pohled na bakterie a plísně, ukázku fotografií vadných sýrů i samotných plísní. Nejsem ovšem mikrobiolog ani chemik, pouze se snažím …


Dýňové koule s rýží

Vždy jsem si představovala, že když se děti vrátí ze školy, následují klasické otázky. Jaké máš známky, co dneska bylo a dítě odpovídá většinou – ale nic, nebo dobrý. Naše dítě je celkem sociálně inteligentní a velmi záhy pochopilo, že když všichni …

Pečená dýně s hermelínem

Když jsme včera jeli s panem domácím s knížkama na poštu, jela jsem na kole, mrzly mi ruce v nedokonalých rukavicích a v nefunkčním prádle – teda ono funguje, ale teď se prodává i funkční a toto není tohle funkční prodávané, tuším teda, že bude …


Primosale

Tento měkký sýr je vytvořen podle Inky návodu ve fóru.  Základní rysy tohoto sýra jsou – kratší doba výroby, křehčí sýřenina a sůl přímo do sýřeniny během výroby, nikoli nasolování po vykapání sýru. Jeho chuť je velmi mléčná, oproti klasickému měkkému …

Feferonkový salát II.

Tak jsem napsala dlouhý úderný článek o tom, jak je to se současnými surovinami nesmyslné, jak je zbytečné kupovat něco s aditivy, palmovým olejem, jaká to přináší rizika, atd. Nakonec došlo ke dvěma řečnickým otázkám – když se nás omezí hodně, třeba …


Bezlepkové sušenky pro Viktorku

Včera jsem upekla a poslala bezlepkové sušenky Viktorce, která bohužel nemůže lepek a dnes jem se vydala po velmi dlouhé době sama na cesty. Účel takový, který jsem již dlouho nenaplnila, totiž jet někam jen kvůli sama sobě a sama. Velmi nezvyklé. …

Růžičková kapusta na česneku

Máte stále ještě na záhoně růžičkovou kapustu? Ona by tam podle všeho měla být. Je celkem teplo, hezky, nezavalily ji zatím přívaly sněhu, ideální rok. Podle všeho. Ale někdo už tam má jen trochu, protože kromě kapusty tam má také krávu, která utekla …


Měkký sýr pro začátečníky str. 122

Tento měkký sýr není nezbytně nutné vyrábět pouze do malých forem. V tomto článku přináším pro inspiraci fotku měkkého sýru, vyrobeného právě podle receptu na str. 122, ovšem z velkého množství mléka a následně formovaného ve velké formě. V knize je …

Dvoubarevný tvarohový moučník

Tento moučník je možný upéci ve více variantách. Je možné zcela vynechat cukr, naopak tam, kde máte raději sladší moučníky, je třeba k tomuto receptu přidat trochu více cukru. Moučník lze upéci i bez spodního křehkého těsta, pouze jako čistě …


Jablečné knedlíky z odpalovaného těsta

Kdo stále dokola točíte ovocné knedlíky v kynutém nebo tvarohovém těstě, případně do toho občas vložíte bramborové těsto se švestkami, pak vězte, že dříve se běžně dělaly knedlíky z těsta odpalovaného. Někdo nemá odpalované těsto rád, neboť z něj má …

Zeleninové kostky v kapustě

  Dnešní jídlo je typicky podzimní, i když je třeba sáhnout do  zásob, nashromážděných i z léta. Příprava není úplně na pár minut, je nutné prostě vědět, že člově stráví v kuchyni o něco déle, než u restované zeleniny, nicméně je to jídlo velmi chutné …


Svatý Martin a proč se vlastně slaví

Dnes lidé vzpomínají svátek Sv. Martina – 11. listopadu. Každý pravděpodobně ví, že pokud 11. listopadu sněží, říká se, že „Martin přijel na bílém koni“, což je pranostika, která přibližuje každoroční první sněžení (u nás platí téměř stoprocentně, jen …

Dvoubarevný tousťák

Ano, budu s tím teď otravovat docela často. Protože mě to právě teď hodně baví. Protože to taky baví hodně všechny doma jíst. Když už budete mít doma slad, určitě zkuste dvojbarevný chleba. Je dobré nemít doma kolem sebe žádné dítě, neboť, když …


Jablečný skořicový toustový chleba

Tak jsem si tak říkala, že po dnešním pečení bude alespoň na dva dny hotovo, ale to jsem se hluboce mýlila. Dva druhy chleba, dva druhy sýra, mísa másla, šest členů domácnosti a jedna návštěva a mizí to jako o život! Slyším jenom „a ještě pláteček …

Celozrnná roláda

Dnešní listopadovo–červencový den byl parádní. Trochu ho kazila důslednost pana domácího, který se po půlce snědených rolád rozhodl, že víc ne, dokud nebude dřevo, voda, slepice, kachny atd. A kolem stolu to šumělo, halasilo, bouchalo se do stolu asi …


Dýně s cuketou a máslovou omáčkou

Jestli je známkou stárnutí to, že si člověk vzpomene, že má výročí svatby, tak potom evidentně stárnu. Protože jsme měli dvojitou svatbu, většinou jsme se o výročí dozvěděli díky tomu, že nám zavolal švagr. Pár let nevolá a tak tento den vždy jen …

Sýrové sušenky

Nutně bych potřebovala upéci doma sušenky TUC. Vyhlašuji tedy konkurz na jejich recept. Pokud to bude možné, dávejte prosím k receptu do komentáře i fotku. Samozřejmě se současnou dávkou tuku od našich krav zkouším a zkouším, ale nechám se ráda …


Jste zde: ~ Apetitus.cz ~ Seznam zdrojů ~ Co nového na kopci

Informace o zdroji

Pohledy z kopce na kopec...

Domovská stránka
http://conovehonakopci.cz/

RSS export
http://conovehonakopci.cz/?feed=rss2

Systémové informace

ID: 111

Jmenné ID: conovehonakopci

Články ručně přidává správce systému: NE

Články jsou schvalovány správcem: NE

Titulek zdroje stahován z RSS exportu: NE

RSS export je lineární: ANO

Kontrola aktuálnosti proběhla: dnes 00:46

Návratový kód: HTTP 304

RSS export naposledy zpracován: včera 16:31

Kontrola aktuálnosti naplánována na: dnes 01:16